Почетна страница

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Избрана статија

Три книги за животот

Насловната страница на ракописот со портрет на авторот, библиотека Лорентијан

Три книги за животот ( лат. De vita libri tres , лат. De vita triplici ) е трактат на италијанскиот филозоф Марсилио Фичино (1433-1499). „Три книги“ вклучува три латински трактати напишани во 1480-1489 година, кои се занимаваат со прашања за зачувување на здравјето и продолжување на животот на научниците, како и астрални влијанија врз нив. Многу внимание се посветува на менталното здравје, но се даваат и медицински совети и совети за однесувањето. За одржување на здрав дух и избегнување на меланхолија, Фичино дава детални совети за исхрана и начин на живот. Советите се групирани во три области: вино и ароматична храна, темјан и чист воздух и часови по музика. Од сите средства против меланхолијата, Фичино ја сметаше музиката за најефективна поради афинитетот на медиумот во кој таа се шири - воздухот - со човечкиот дух. Третата книга вклучува опис на магични и астролошки средства.

Некои од теориите изнесени од Фичино во Трите книги станаа широко распространети. Неговиот трактат е важен како прва сеопфатна студија за меланхолијата.Парацелзус и, како последица на тоа, Парацелзијците од 16-17 век биле запознаени со медицинскиот дел од теориите изнесени во Трите книги. Влијанието на книгата врз развојот на музичката теорија е добро проучено. Додека некои од концептите на Фичино за односот помеѓу духот и музиката не беа нови, неговото разбирање за ефектите на музиката беше иновативно.

Добра статија

Емисиона маглина

Маглина Орион - Регион H II

Емисиона ( самосветлива ) маглина е меѓуѕвезден облак што емитира во оптичкиот опсег порадијонизација на сопствениот гас. Спектрите на таквите маглини покажуваат силни емисиони линии , вклучувајќи ги и забранетите , наспроти позадината на слаб континуиран спектар. Емисионите маглини можат да бидат од различна природа: тие можат да бидат, на пример, региони H II или планетарни маглини .

Механизмот на емисија на емисиони маглини се објаснува со флуоресценција : фотон во ултравиолетовиот опсег се апсорбира од атом и го јонизира, а потоа, како резултат на рекомбинација и синџир на спонтани транзиции, се емитуваат фотони со помала енергија, вклучително и во оптичкиот опсег .

Слика на денот

Jynx торкила

Рајнек (Jynx torquilla)

Од нови материјали

Дали знаеше?

Прва снимка од далечната страна на Месечината. 7 октомври 1959 година
Пранг Божиќна честитка. 1887 година
Тропезен тарт

Актуелните настани

Алфа Конде