1514 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Години
1510 1511 1512 1513 - 1514 - 1515 1516 1517 1518
Децении
1490 - ти 1500 - ти - 1510 - ти - 1520 - ти 1530 - ти
век
XV век - XVI век - XVII век
2-ри милениум
XIV век - XV век - XVI век - XVII век - XVIII век
1490-ти 1490 година 1491 година 1492 година 1493 година 1494 година 1495 година 1496 година 1497 година 1498 година 1499 година
1500-ти 1500 1501 година 1502 година 1503 година 1504 година 1505 година 1506 година 1507 година 1508 година 1509 година
1510-ти 1510 година 1511 година 1512 година 1513 година 1514 година 1515 година 1516 година 1517 година 1518 година 1519 година
1520-ти 1520 година 1521 година 1522 година 1523 година 1524 година 1525 година 1526 година 1527 година 1528 година 1529 година
1530-ти 1530 година 1531 година 1532 година 1533 година 1534 година 1535 година 1536 година 1537 година 1538 година 1539 година
1540-ти 1540 година 1541 година 1542 година 1543 година 1544 година 1545 година 1546 година 1547 година 1548 година 1549 година
1550-ти 1550 година 1551 година 1552 година 1553 година 1554 година 1555 година 1556 година 1557 година 1558 година 1559 година
1560-ти 1560 година 1561 година 1562 година 1563 година 1564 година 1565 година 1566 година 1567 година 1568 година 1569 година
1570-ти 1570 година 1571 година 1572 година 1573 година 1574 година 1575 година 1576 година 1577 година 1578 година 1579 година
1580-ти 1580 година 1581 година 1582 година 1583 година 1584 година 1585 година 1586 година 1587 година 1588 година 1589 година
1590-ти 1590 година 1591 година 1592 година 1593 година 1594 година 1595 година 1596 година 1597 година 1598 година 1599 година
1600-ти 1600 година 1601 година 1602 година 1603 година 1604 година 1605 година 1606 година 1607 година 1608 година 1609 година
Хронолошка табела

1514 (илјада и петстотини четиринаесетта) година според јулијанскиот календар е вообичаена година која започнува во недела . Ова е 1514 година од нашата ера , 514 година од 2-ри милениум , 14-та година од 16 век , 4-та година од 2-та деценија на 16 век, 5-та година од 1510-тите .

Настани

Русија

Беа родени

Портрет на Палестрина

Видете исто така: Категорија: Родени во 1514 година

Почина

Споменик на Донато Браманте

Видете исто така: Категорија: Починати во 1514 година

Белешки (уреди)

  1. ^ Доналд Ф. Лач. Азија во создавањето на Европа. - Чикаго: Универзитет во Чикаго Прес, 1994. - Ред. I: Векот на откритието. Книга 2. - P. 594. - ISBN 0226467325 .

исто така види