1692 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Години
1688 1689 1690 1691 - 1692 - 1693 1694 1695 1696
Децении
1670-ти 1680-ти - 1690 - ти - 1700 - ти 1710-ти
век
XVI век - XVII век - XVIII век
2-ри милениум
XV век - XVI век - XVII век - XVIII век - XIX век
1590-ти 1590 година 1591 година 1592 година 1593 година 1594 година 1595 година 1596 година 1597 година 1598 година 1599 година
1600-ти 1600 година 1601 година 1602 година 1603 година 1604 година 1605 година 1606 година 1607 година 1608 година 1609 година
1610-ти 1610 година 1611 година 1612 година 1613 година 1614 година 1615 година 1616 година 1617 година 1618 година 1619 година
1620-ти 1620 година 1621 година 1622 година 1623 година 1624 година 1625 година 1626 година 1627 година 1628 година 1629 година
1630-ти 1630 година 1631 година 1632 година 1633 година 1634 година 1635 година 1636 година 1637 година 1638 година 1639 година
1640-ти 1640 година 1641 година 1642 година 1643 година 1644 година 1645 година 1646 година 1647 година 1648 година 1649 година
1650-ти 1650 година 1651 година 1652 година 1653 година 1654 година 1655 година 1656 година 1657 година 1658 година 1659 година
1660-ти 1660 година 1661 година 1662 година 1663 година 1664 година 1665 година 1666 година 1667 година 1668 година 1669 година
1670-ти 1670 година 1671 година 1672 година 1673 година 1674 година 1675 година 1676 година 1677 година 1678 година 1679 година
1680-ти 1680 година 1681 година 1682 година 1683 година 1684 година 1685 година 1686 година 1687 година 1688 година 1689 година
1690-ти 1690 година 1691 година 1692 година 1693 година 1694 година 1695 година 1696 година 1697 година 1698 година 1699 година
1700-ти 1700 година 1701 година 1702 година 1703 година 1704 година 1705 година 1706 година 1707 година 1708 година 1709 година
Хронолошка табела
1692 година на други календари
Грегоријанскиот календар 1692 година
MDCXCII
Јулијански календар 1691-1692 (од 11 јануари )
Јулијански календар
со византиската ера
7200-7201 (од 11 септември )
Од основањето на Рим 2444-2445 (од 1 мај )
еврејски календар
5452-5453

ה'תנ"ב - ה'תנ"ג

Исламски календар 1103-1104
Антички ерменски календар 4184-4185 (од 21 август )
Ерменски црковен календар 1141 година
ТВ РЧХА
Кинески календар 4388-4389
辛未 - 壬申 бела овца - црн мајмун
Етиопски календар 1684 - 1685 година
Стариот индиски календар
- Викрам-самват 1748-1749 година
- Шака самват 1614-1615 година
- Кали-југа 4793-4794
Ирански календар 1070-1071 година
Будистички календар 2235
Холоценски календар 11692 година


1692 година (илјада шестотини деведесет и втора) година според Грегоријанскиот календар е престапна година која започнува во вторник . Ова е 1692 година од нашата ера , 692 година од 2-ри милениум , 92 - ри од 17 век , 2-та година од 10-тата деценија на 17 век, 3-та година од 1690-тите .

Случувања

Беа родени

Видете исто така: Категорија: Родени во 1692 година

Почина

Видете исто така: Категорија: Починати во 1692 година

  • Микеланџело Фалвети , италијански композитор од раниот барок (роден 1642 година).
  • Јохан Фелтен , германски актер, театарски работник, реформатор на германскиот театар (роден 1640 година).

исто така види