16 декември

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
декември
Пон В ср Т петок Саб Сонцето
еден 2 3 4 5
6 7 осум 9 10 единаесет 12
тринаесет 14 15 шеснаесет 17 осумнаесет деветнаесет
дваесет 21 22 23 24 25 26
27 28 29 триесет 31
2021 година

16 декември е 350-иот ден во годината според грегоријанскиот календар (351-и во престапна година ). Остануваат уште 15 дена до крајот на годината.

До 15 октомври 1582 година - 16 декември според јулијанскиот календар , од 15 октомври 1582 година - 16 декември според Грегоријанскиот календар.

Во XX и XXI век одговара на 3 декември според јулијанскиот календар [1] .

Празници и незаборавни денови

Видете исто така: Категорија: Празници 16 декември

национално

Р религија свет.svg Религиозни

OrthodoxCross (црн, контурен) .svg Православието [2] [3]
 • спомен на пророкот Софонија (635-605 п.н.е.);
 • спомен на монахот Сава, игумен на Сторожевски, Звенигородски чудотворец (1407);
 • спомен на монахот Теодул Константинополски (околу 440);
 • спомен на монахот Јован Тивко (Тивко) , епископ колонијален (558);
 • спомен на Светиот маченик Теодор , Архиепископ Александриски (606);
 • спомен на монахот Георгиј Чернишки (1806);
 • спомен на светиот маченик Андреј Косовски, презвитер (1920);
 • спомен на светиот маченик Николај Ершов, презвитер (1937);
 • спомен на исповедникот Георги Седов (1960).

Роденден

Настани

Видете исто така: Категорија: Настани на 16 декември

До 19 век

19ти век

XX век

XXI век

Беа родени

Видете исто така: Категорија: Родени на 16 декември

До 19 век

19ти век

XX век

Почина

Видете исто така: Категорија: Починати на 16 декември

До 19 век

 • 1598 - Ли Sungxing (. Б 1545 ), корејски поморски командант, творец на првата воени бродови во светот, почина.
 • 1672 - Јан II Казимир (р. 1609 ), последниот, третиот крал на Полска и принц на Литванија од династијата Ваза (владеел 1648-1668).
 • 1687 - Вилијам Пети (р. 1623 ), англиски математичар, основач на Кралската академија на науките.

19ти век

XX век

XXI век

Приметы

Иван Молчальник . День Мировой Немоты и Тишины .

 • В старину считалось, что в этот день следует постараться меньше говорить.
 • Молчание — возможность побыть наедине с самим собой, с собственными мыслями, почувствовать Единство с Божьим Миром [5] .
 • Считалось, что тот, кто на Иоанна Молчальника помолчит, тот красноречив весь год будет [6] .

См. также

Примечания

 1. В XX и XXI веках григорианский календарь опережает юлианский на 13 суток. Для других столетий соответствие григорианских и юлианских дат — иное; для правильного пересчёта можно воспользоваться специальным конвертером дат .
 2. Старый стиль, 3 декабря, Новый стиль 16 декабря, пятница // Православный церковный календарь
 3. 16 декабря 2016 года // Православие и мир , православный календарь, 2016 г.
 4. Число жертв беспорядков в Жанаозене выросло до 14.
 5. Времена: 16 декабря.
 6. Народные приметы 16 декабря.