1890 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Години
1886 1887 1888 1889 - 1890 - 1891 1892 1893 1894
Децении
1870 - ти 1880 - ти - 1890 - ти - 1900 - ти 1910 - ти
век
XVIII век - XIX век - XX век
2-ри милениум
XVII век - XVIII век - XIX век - XX век - XXI век
1790-ти 1790 година 1791 година 1792 година 1793 година 1794 година 1795 година 1796 година 1797 година 1798 година 1799 година
1800-ти 1800 година 1801 година 1802 година 1803 година 1804 година 1805 година 1806 година 1807 година 1808 година 1809 година
1810-ти 1810 година 1811 година 1812 година 1813 година 1814 година 1815 година 1816 година 1817 година 1818 година 1819 година
1820-ти 1820 година 1821 година 1822 година 1823 година 1824 година 1825 година 1826 година 1827 година 1828 година 1829 година
1830-ти 1830 година 1831 година 1832 година 1833 година 1834 година 1835 година 1836 година 1837 година 1838 година 1839 година
1840-ти 1840 година 1841 година 1842 година 1843 година 1844 година 1845 година 1846 година 1847 година 1848 година 1849 година
1850-тите 1850 година 1851 година 1852 година 1853 година 1854 година 1855 година 1856 година 1857 година 1858 година 1859 година
1860-тите 1860 година 1861 година 1862 година 1863 година 1864 година 1865 година 1866 година 1867 година 1868 година 1869 година
1870-ти 1870 година 1871 година 1872 година 1873 година 1874 година 1875 година 1876 ​​година 1877 година 1878 година 1879 година
1880-тите 1880 година 1881 година 1882 година 1883 година 1884 година 1885 година 1886 година 1887 година 1888 година 1889 година
1890-тите 1890 година 1891 година 1892 година 1893 година 1894 година 1895 година 1896 година 1897 година 1898 година 1899 година
1900-тите 1900 година 1901 година 1902 година 1903 година 1904 година 1905 година 1906 година 1907 година 1908 година 1909 година
Хронолошка табела
1890 година на други календари
Грегоријанскиот календар 1890 година
MDCCCXC
Јулијански календар 1889-1890 (од 13 јануари )
Јулијански календар
со византиската ера
7398-7399 (од 13 септември )
Од основањето на Рим 2642-2643 (од 3 мај )
еврејски календар
5650-5651

ה'תר"ן - ה'תרנ"א

Исламски календар 1307-1308 година
Антички ерменски календар 4382-4383 (од 23 август )
Ерменски црковен календар 1339 година
ТВ РЈЛТ
Кинески календар 4586-4587
己丑 - 庚寅 жолт бик - бел тигар
Етиопски календар 1882 - 1883 година
Стариот индиски календар
- Викрам-самват 1946-1947 година
- Шака самват 1812-1813 година
- Кали-југа 4991-4992
Ирански календар 1268-1269 година
Будистички календар 2433
Холоценски календар 11890 година
Јапонска хронологија 23-та година на Меиџи

1890 година (илјада осумстотини и деведесетта) година според Грегоријанскиот календар - вообичаена година , почнувајќи од среда . Ова е 1890 година од нашата ера , 890 година од 2-ри милениум , 90-та година од 19 век , 10-та година од 9-та деценија на 19 век, 1-та година од 1890-тите .

Настани

Нема точни датуми

  • Соединетите Американски Држави го усвоија Законот за Шерман , првиот федерален антимонополски закон кој го криминализира монополот, ограничувањето на трговијата, обидот да се воспостави монопол и да се ограничи трговијата, сојузите и заговорите за да се направи тоа, и давање на федералната влада или на оштетената страна овластување да донесе законски дејствие.случајот против оние кои вршат такви кривични дела.
  • Јаков Оттонович Наркевич-Јодко беше првиот во историјата што создаде полноправен радио приемник, чиј главен дел беше телефонски приемник. Уредот беше дизајниран да регистрира молњски празнења и имаше практична примена, овозможувајќи регистрирање на електрични празнења во атмосферата на растојание до 100 km. Создавањето на уредот стана важна фаза во создавањето на радио.
  • Август - Англо-француски договор за колонијални поседи во Африка . [ изворот не е наведен 1828 дена ]
  • Изградбата на тврдината Таракановски е завршена .

Науката

Спорт

Музика

Во 1890 година, П.И. Чајковски ја напишал операта Кралицата на пиковите во Фиренца. Истата година беше поставена во театарот Марински во Санкт Петербург (7 (19) декември)

Кино

Театар

Литература

Јавен превоз

Железнички транспорт

Беа родени

Видете исто така: Категорија: Родени во 1890 година

Почина

Видете исто така: Категорија: Починати во 1890 година

исто така види

Белешки (уреди)

  1. SIE том 1 - стр. 131.
  2. TSB 3-то издание. том 13 - стр 75.