1900 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Години
1896 1897 1898 1899 - 1900 - 1901 1902 1903 1904
Децении
1880 - ти 1890 - ти - 1900 - ти - 1910 - ти 1920 - ти
век
XVIII век - XIX век - XX век
2-ри милениум
XVII век - XVIII век - XIX век - XX век - XXI век
1790-ти 1790 година 1791 година 1792 година 1793 година 1794 година 1795 година 1796 година 1797 година 1798 година 1799 година
1800-ти 1800 година 1801 година 1802 година 1803 година 1804 година 1805 година 1806 година 1807 година 1808 година 1809 година
1810-ти 1810 година 1811 година 1812 година 1813 година 1814 година 1815 година 1816 година 1817 година 1818 година 1819 година
1820-ти 1820 година 1821 година 1822 година 1823 година 1824 година 1825 година 1826 година 1827 година 1828 година 1829 година
1830-ти 1830 година 1831 година 1832 година 1833 година 1834 година 1835 година 1836 година 1837 година 1838 година 1839 година
1840-ти 1840 година 1841 година 1842 година 1843 година 1844 година 1845 година 1846 година 1847 година 1848 година 1849 година
1850-тите 1850 година 1851 година 1852 година 1853 година 1854 година 1855 година 1856 година 1857 година 1858 година 1859 година
1860-тите 1860 година 1861 година 1862 година 1863 година 1864 година 1865 година 1866 година 1867 година 1868 година 1869 година
1870-ти 1870 година 1871 година 1872 година 1873 година 1874 година 1875 година 1876 ​​година 1877 година 1878 година 1879 година
1880-тите 1880 година 1881 година 1882 година 1883 година 1884 година 1885 година 1886 година 1887 година 1888 година 1889 година
1890-тите 1890 година 1891 година 1892 година 1893 година 1894 година 1895 година 1896 година 1897 година 1898 година 1899 година
1900-тите 1900 година 1901 година 1902 година 1903 година 1904 година 1905 година 1906 година 1907 година 1908 година 1909 година
Хронолошка табела
1900 година во други календари
Грегоријанскиот календар 1900 година
MCM
Јулијански календар 1899-1900 (од 14 јануари )
Јулијански календар
со византиската ера
7408-7409 (од 14 септември )
Од основањето на Рим 2652-2653 (од 4 мај )
еврејски календар
5660-5661

ה'תר"ס - ה'תרס"א

Исламски календар 1317-1318
Антички ерменски календар 4392-4393 (од 24 август )
Ерменски црковен календар 1349 година
ТВ РЈХТ
Кинески календар 4596-4597
己亥 - 庚子 жолта свиња - бел стаорец
Етиопски календар 1892 - 1893 година
Стариот индиски календар
- Викрам-самват 1956-1957 година
- Шака самват 1822-1823 година
- Кали-југа 5001-5002
Ирански календар 1278-1279 година
Будистички календар 2443
Холоценски календар 11900 година
Јапонска хронологија 33-та година на Меиџи

1900 (илјада деветстотини) година во Грегоријанскиот календар е вообичаена година што започнува во понеделник . Ова е 1900 година од нашата ера , 900-та година од II милениум , 100-та година од 19 век , 10-тата година од 10-тата деценија на 19 век, 1-та година од 1900-тите .

Во Lotus 1-2-3 , Microsoft Excel и Microsoft Office Open XML стандардот, 1900 година се смета за престапна година.


Од 1 март, разликата помеѓу јулијанскиот календар („стар стил“) и грегоријанскиот календар („нов стил“) е 13 дена.

Значајни настани

Политика и економија

Наука и технологија

Културата

Спорт

Науката

Литература

Авијација

Метро

Железнички транспорт

Беа родени

Видете исто така: Категорија: Родени во 1900 година

јануари

февруари

март

Апрель

Май

Июнь

Июль

Август

Сентябрь

Октябрь

Ноябрь

Декабрь

Скончались

См. также: Категория:Умершие в 1900 году

См. также

Примечания

  1. Ленин В. И. Краткая биография / М. 1955 — С. 45.
  2. 1 2 3 СИЭ т.1 — С.256.
  3. 1 2 БСЭ 3-е изд. т. 11 — С. 59.
  4. Как США присоединили к себе Гавайи . dni.ru (17.03.2014).
  5. Ленин В. И. Краткая биография / М. 1955 — С. 47.
  6. Грубер, Иосиф // Еврейская энциклопедия Брокгауза и Ефрона . — СПб. , 1908—1913.