1977 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Години
1973 1974 1975 1976 - 1977 - 1978 1979 1980 1981
Децении
1950 - ти 1960 - ти - 1970 - ти - 1980 - ти 1990 - ти
век
XIX век - XX век - XXI век
2-ри милениум
XVIII век - XIX век - XX век - XXI век - XXII век
1890-тите 1890 година 1891 година 1892 година 1893 година 1894 година 1895 година 1896 година 1897 година 1898 година 1899 година
1900-тите 1900 година 1901 година 1902 година 1903 година 1904 година 1905 година 1906 година 1907 година 1908 година 1909 година
1910 година 1910 година 1911 година 1912 година 1913 година 1914 година 1915 година 1916 година 1917 година 1918 година 1919 година
1920-тите 1920 година 1921 година 1922 година 1923 година 1924 година 1925 година 1926 година 1927 година 1928 година 1929 година
1930-тите 1930 година 1931 година 1932 година 1933 година 1934 година 1935 година 1936 година 1937 година 1938 година 1939 година
1940-тите 1940 година 1941 година 1942 година 1943 година 1944 година 1945 година 1946 година 1947 година 1948 година 1949 година
1950-тите 1950 година 1951 година 1952 година 1953 година 1954 година 1955 година 1956 година 1957 година 1958 година 1959 година
1960-тите 1960 година 1961 година 1962 година 1963 година 1964 година 1965 година 1966 година 1967 година 1968 година 1969 година
1970-тите 1970 година 1971 година 1972 година 1973 година 1974 година 1975 година 1976 година 1977 година 1978 година 1979 година
1980-тите 1980 година 1981 година 1982 година 1983 година 1984 година 1985 година 1986 година 1987 година 1988 година 1989 година
1990-тите 1990 година 1991 година 1992 година 1993 година 1994 година 1995 година 1996 година 1997 година 1998 година 1999 година
2000-ти 2000 година 2001 година 2002 година 2003 година 2004 година 2005 година 2006 година 2007 година 2008 година 2009 година
Хронолошка табела
1977 година на други календари
Грегоријанскиот календар 1977 година
MCMLXXVII
Јулијански календар 1976-1977 година (од 14 јануари )
Јулијански календар
со византиската ера
7485-7486 (од 14 септември )
Од основањето на Рим 2729-2730 (од 4 мај )
еврејски календар
5737-5738

ה'תשל"ז - ה'תשל"ח

Исламски календар 1397-1398
Антички ерменски календар 4469-4470 (од 24 август )
Ерменски црковен календар 1426 година
ТВ РНИЗ
Кинески календар 4673-4674 (од 18 февруари )
丙辰 - 丁巳 црвен змеј - црвена змија
Етиопски календар 1969 - 1970 година
Стариот индиски календар
- Викрам-самват 2033-2034
- Шака самват 1899-1900 година
- Кали-југа 5078-5079
Ирански календар 1355-1356
Будистички календар 2520
Холоценски календар 11977 година
Јапонска хронологија 52-та година на шоуа
Календар Џуче 66-та година од Џуче

1977 (илјада деветстотини седумдесет и седма) година според Грегоријанскиот календар - вообичаена година , почнувајќи од сабота . Ова е 1977 година од нашата ера , 977 година од 2-ри милениум , 77-ма година од 20 век , 7-ма година од 8-мата деценија на 20 век, 8-ма година од 1970-тите .

Настани

јануари

февруари

март

април

мај

јуни

јули

август

септември

октомври

ноември

декември

Наука

Спорт

Музыка

Кино

Театр

Литература

Изобразительное искусство СССР

Компьютерные игры

Авиация

Общественный транспорт

Метрополитен

Железнодорожный транспорт

Персоны года

Человек года по версии журнала TimeАнвар Садат , президент Египта.

Родились

См. также: Категория:Родившиеся в 1977 году

Январь

Февраль

Март

Апрель

Май

Июнь

Июль

Август

Сентябрь

Октябрь

Ноябрь

Декабрь

Скончались

См. также: Категория:Умершие в 1977 году

Нобелевские премии

Примечания

  1. Международный ежегодник. Политика и экономика. 1978 / М. 1978 — c. 96
  2. Zaire. Shaba I. (англ.)
  3. Shaba War in Zaire comes to an end. (англ.)