30 декември

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
декември
Пон В ср НС петок Саб Сонцето
1 2 3 4 5
6 7 осум девет десет единаесет 12
13 Четиринаесет 15 16 17 осумнаесет 19
дваесет 21 22 23 24 25 26
27 28 29 триесет 31
2021 година

30 декември е 364-иот ден во годината според грегоријанскиот календар (365-и во престапна година ). Останува уште 1 ден до крајот на годината.

До 15 октомври 1582 година - 30 декември според јулијанскиот календар , од 15 октомври 1582 година - 30 декември според Грегоријанскиот календар.

Во XX и XXI век одговара на 17 декември според јулијанскиот календар [1] .

Празници и незаборавни денови

национално

Р религија свет.svg Религиозни

OrthodoxCross (црн, контурен) .svg Православието [3] [4]
- спомен на пророкот Даниил и тројца млади - Ананија, Азарија и Мисаил (VI-V век п.н.е.);
- спомен на монахот Даниел Исповедник (во шемата на Стефан) од Ниверцки (X век) [5] ;
- спомен на светите маченици Александар Савелов , Николај Белтјуков и Сергиј Флорински , презвитери (1918);
- спомен на светите маченици Петар Посреднички и Јован (Земљаној) , презвитери (1937).

Случувања

Видете исто така Категорија: Настани на 30 декември

19ти век

XX век

XXI век

Беа родени

Видете исто така: Категорија: Родени на 30 декември

До 19 век

19ти век

XX век

Почина

Видете исто така: Категорија: Починати на 30 декември

До XX век

XX век

XXI век

Народен календар, знаци

 • Азариј .
 • Каков е денот на Азарија, таков е и месец мај .
 • Ананија .
 • Ананија брза во декември .
 • Ако има мраз на Ананија, ќе биде топло за една недела.
 • Во старите времиња ноќе се палеле огромни огнови и велеле: „Растерај, огни, темен, направи студ...“ [17] [18] .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Во XX и XXI век, Грегоријанскиот календар е пред јулијанскиот календар за 13 дена. За другите векови, кореспонденцијата помеѓу грегоријанскиот и јулијанскиот датум е различна; за правилна конверзија, можете да користите специјален конвертор на датуми .
 2. 30 декември - Денот на Републиката на Мадагаскар . Преземено на 6 септември 2010 година. Архивирана на 18 февруари 2011 година.
 3. Стар стил, 17 декември, нов стил 30 декември, сабота // Православен црковен календар
 4. 30 декември 2016 година // Православието и светот , Православен календар, 2016 година
 5. Спомен на монахот Даниел Исповедник // Житијата на светителите на руски јазик, изнесени според водството на Четих-Минеи од Св. Димитриј Ростовски : 12 кн., 2 кн. додадете. - М .: Моск. Синодот. тип., 1903-1916. - T. IV: Декември, Ден 17.- P. 471.
 6. Одлука на Градскиот совет на Киев на народни пратеници бр. 46 од 3 јануари 1979 година (непристапна врска) . Преземено на 5 јули 2015 година. Архивирана на 13 јули 2015 година.
 7. Акт за прифаќање во функција од страна на Државната комисија за прифаќање на завршената изградба на последната фаза на брзата трамвајска линија од 30 декември 1978 година
 8. Украинска советска енциклопедија / Ед. О. К. Антонов и др. — К.: Главная редакция Украинской Советской Энциклопедии, 1984. — Т. 11. — кн.1 — С. 225 , ил. — 50 170 экз.
 9. Киев: энциклопедический справочник / Под ред. А. В. Кудрицкого. — К.: Главная редакция Украинской Советской Энциклопедии, 1981. — С. 605 , ил. — 100 000 экз. (укр.)
 10. Энциклопедия современной Украины : в 25 т. / Под ред. И. М. Дзюба и др. — Киев : 2005. — Т. 4. — С. 187 — ISBN 966-02-3354X (укр.)
 11. Крат В. И. Владимир Филлипович Веклич // Коммунальное хозяйство городов. Киев: Техника — 1998. — № 17. — С. 3-9. — ISSN 0869-1231 (укр.)
 12. Энциклопедия современной Украины : в 25 т. / Под ред. И. М. Дзюба и др. — Киев : 2005. — Т. 8. — С. 584 (укр.)
 13. Владимир Путин принял участие в торжественном приеме по случаю Нового года . Президент России . Дата обращения: 8 декабря 2020.
 14. 1 2 Власти государства Самоа вычеркнули пятницу из календаря
 15. Государство Самоа совершит прыжок в будущее, изменив часовой пояс
 16. Bernhard Andelfinger und Fritz Nestle (Hrsg.). Reihe Mathematik für weiterführende Schulen. Freiburg i. Br. (darin verschiedene Bände als Bearbeiter)
 17. 30 декабря. Календарь от VAKh Online
 18. Народные приметы 30 декабря