3 декември

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
декември
Пон В ср НС петок Саб Сонцето
1 2 3 4 5
6 7 осум девет десет единаесет 12
13 Четиринаесет 15 16 17 осумнаесет 19
дваесет 21 22 23 24 25 26
27 28 29 триесет 31
2021 година

3 декември е 337-иот ден во годината според грегоријанскиот календар (338-и во престапна година ). До крајот на годината остануваат уште 28 дена.

До 15 октомври 1582 година - 3 декември според јулијанскиот календар , од 15 октомври 1582 година - 3 декември според Грегоријанскиот календар.

Во XX и XXI век одговара на 20 ноември според јулијанскиот календар [1] .

Празници и незаборавни денови

Меѓународен

национално

Р религија свет.svg Религиозни

OrthodoxCross (црн, контурен) .svg Православието [2] [3]

Роденден

Случувања

До 19 век

19ти век

XX век

XXI век

Беа родени

До 19 век

19ти век

XX век

Почина

До 19 век

19ти век

XX век

XXI век

Знаци

Ден на Прокло и Прокл .

  • Ако на 3 декември паднал снег, на 3 јули ќе врне дожд.
  • Ако запее булфинч, а под стреата лази страчка - да биде снежна бура.
  • Сите зли духови се проколнати на Прокло за тој повеќе да не лази од своите дупки до калливиот човечки живот.
  • До Проклус, не очекувајте ништо добро од патот: ќе се подготвите на пат - една мака, а санката не се движи[5] .

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Во XX и XXI век, Грегоријанскиот календар е пред јулијанскиот календар за 13 дена. За другите векови, кореспонденцијата помеѓу грегоријанскиот и јулијанскиот датум е различна; за правилна конверзија, можете да користите специјален конвертор на датуми .
  2. Стар стил, 20 ноември, нов стил, 3 декември, сабота // Православен црковен календар
  3. 3 декември 2016 година // Православието и светот , Православен календар, 2016 година
  4. Okuneva е член во Sytin е воена енциклопедија .
  5. Време: 3 декември.