7 ноември

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Ноември
Пон В Сре НС Петок Саб Сонце
1 2 3 4 5 6 7
осум девет десет единаесет 12 13 Четиринаесет
15 16 17 осумнаесет 19 дваесет 21
22 23 24 25 26 27 28
29 триесет
2021 година

7 ноември е 311 -иот ден во годината (312 -и во престапна година ) според грегоријанскиот календар . Остануваат 54 дена до крајот на годината.

До 15 октомври 1582 година - 7 ноември според Јулијанскиот календар , од 15 октомври 1582 година - 7 ноември според Грегоријанскиот календар.

Во XX и XXI век одговара на 25 октомври во Јулијанскиот календар [1] .

Празници и незаборавни денови

национално

P религија world.svg Верски

Христијански крст.svg Католицизмот [5]
- спомен за Руф Мец , светец, епископ Мец (почеток на 5 век );
- спомен на света Карина Анкира , маченичка (почеток на 5 век ) [6] ;
- спомен за Флорентиј од Стразбур , светец, епископ Стразбур ( 618 - 624 години );
- сеќавање на Вилиброрд од Ехтернах , светец, мисионер, апостол на Фризијците ( 739 ).
OrthodoxCross (црна, контурна) .svg Православие [7]
- спомен на праведната Тавита од Јопа ( 1 век );
- спомен на маченикот Анастасиј Аквилески ( III век ) [8] ;
- спомен на мачениците Маркијан и Мартириј (околу 355 година );
- спомен на монасите Мартириј acаконот и Мартириј пустиник , Печерск, во Далечните пештери ( XIII - XIV век );
- спомен на монахот Матрона (Власова) , исповедник ( 1963 ).

Роденден

 • Православни: Анастасиј, Валеријан, Валери, Маркијан, Мартириј, Савин, Табита, Хрисант (Хрисантиј) [9] .

Развивања

17 век

19ти век

XX век

XXI век

Беа родени

До 19 век

19ти век

XX век

Почина

До 19 век

19ти век

XX век

XXI век

исто така види

Забелешки (уреди)

 1. Во вековите XX и XXI, Грегоријанскиот календар е 13 дена пред почетокот на јулијанскиот календар. За други векови, преписката помеѓу Грегоријанскиот и Јулијанскиот датум е различна; за правилна конверзија, можете да користите специјален конвертор на датуми .
 2. Национални празници на Белорусија.
 3. K Во Киргистан, денот на востанието против Руската империја беше прославен
 4. Претседателот Алмазбек Атамбајев го потпиша указот „За воспоставување на деновите на историјата и сеќавањето на предците“
 5. 7 ноември. (Германски)
 6. Католички календар - К
 7. Православен црковен календар со тропари и контакти, 2012. Издавачка куќа на Руската православна црква на Московската патријаршија, Москва, 2011 година, стр. 157
 8. * Спомен на Светиот маченик Анастасиј // Lивотот на светителите на руски јазик, наведен според водството на Четих-Минеј на Св. Димитриј Ростовски : 12 кн., 2 кн. додадете - М .: Москва. Синод. тип., 1903-1916. - Т. II: Октомври, ден 25.- стр. 560.
 9. Православен календар на именден
 10. Колчински И.Г., Корсун А.А., Родригез М.Г. Астрономи. Биографска референтна книга. - К .: Наукова Думка , 1977. - стр. 66. - 30.000 примероци.
 11. пред 110 години, првиот отрезнувачки - до станица отвори во Русија - Moscow24 (од 2012/11/07) - M24.ru
 12. Ија Мески. „Со добар часовник, морнари. Списание „ Огоњок “, ноември 1964 година (врската е недостапна)
 13. Старейшая морская нефтяная платформа на официальном сайте Книги рекордов Гиннесса .