Адмирал (Русија)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Адмирал
Russia-Navy-OF-8-2010.svg Russia-Navy-OF-8-Sleeve.svg
адмиралски ремен за рамо (Руска морнарица) ознаки на адмиралскиот ракав (Руска морнарица)
Земјата
Виш ранг Адмирал на флотата
Помлад ранг Вицеадмирал
Аналози генерал полковник

Адмирал (Русија) - воен чин на највисокиот офицерски кор во руската морнарица . Одговара на армискиот чин „ генерал полковник “.

Во поморските сили на земјата, овој воен чин е повисок по ранг од вицеадмирал и понизок од адмирал на флотата .

Историја на рангирање

Тековна конзистентност на воениот чин
Помлад ранг:
Вицеадмирал

Амблем на руската морнарица.svg
Адмирал
Виш ранг:
Адмирал на флотата
Малиот грб на Руската империја.svg
Генералниот адмирал

Во Русија, Петар I воспостави 4 адмиралски чинови:

Додаток на наредбата бр. 22 за флотата и воениот оддел на руската армија „Примероци на ленти за рамо за адмиралски чинови“. Одобрено по наредба на адмирал А.В.Колчак бр.22 од 6 декември 1918 година.
Златна лента за на рамо. Црни сидра. Штитот е жолто-црвен во средината со ликот на Свети Георгиј Победоносец . Лентите се сини.

За време на Граѓанската војна, по адмирал A.V. Kolchak дојде на власт во главниот град на движење Вајт, градот Омск , беа развиени примероци на пагони адмиралот за редовите на руската армија . Веќе на 6 декември 1918 година, по наредба на Врховниот врховен командант, адмирал А. В. Колчак бр. на Источниот фронт [1] .

Со декрет на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 7 мај 1940 година „За формирање на воени чинови на највисокиот команден персонал на морнарицата“ беа воспоставени воени чинови: за највисок борбен команден персонал на бродската служба - заден адмирал , вицеадмирал , адмирал, адмирал на флотата ; за инженери на бродската служба - инженер-заден адмирал, инженер-вице-адмирал, инженер-адмирал.

Со декрет на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 3 март 1955 година „За воениот чин адмирал на флотата“, воениот чин адмирал на флотата беше откажан и воениот чин адмирал на флотата. беше воведен Советскиот Сојуз .

Со декрет на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 28 април 1962 година „За воспоставување на воен чин Адмирал на флотата“, беше вратен воениот чин Адмирал на флотата.

Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР бр. 2319-VIII од 18 ноември 1971 година „За воените чинови на офицерите на вооружените сили на СССР“ инженер (наместо инженер-адмирал, инженер-вице-адмирал , инженер-заден-адмирал, соодветно).

Со указ на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 26 април 1984 година бр. 89-XI „За воените чинови на офицерите на вооружените сили на СССР“, инженерските чинови на поморскиот персонал на морнарицата а граничните трупи беа откажани.

Во морнарицата на вооружените сили на Руската Федерација, воените чинови се задржани: заден адмирал, вицеадмирал, адмирал, адмирал на флотата.

Во категоријата воени службеници, чинот адмирал одговара на чинот генерал-полковник .

Историја на ознаки на воен чин во Русија

Примероци од ознаки Адмирал и еквивалент во руската царска морнарица
Брадата
Руската царска морнарица
Поморски знак на Русија.svg

Флота на Руската Република


знак за ракави
лента за на рамо
еполет
1899mor-07.png 1904mor-20.png Прерамки на адмиралот на Белата армија за време на Граѓанската војна во Русија (1917−1923) .. jpg 1904j-p18.png 1904-adm-p18.png 1904-admn-p18.png 1867kma-p18.png 1904j-p18.png RN F8Admiral 1917 cuff.jpg
Код 16
Класа
според Табела на рангови

II
... Флота РИ
(1892-1904)
... Флота РИ
(1904-1917)
... руската армија
(Врховниот владетел
А.В. Колчак
1919)
Општо
КИМШ
(1837-1892)
Општо
за адмиралот
(1904-1917)
Општо
наутички
артилерија
(1904-1917)
Општо
CCIF
(1907-1917)
Знак за ракави

(1917)

Примероци од ознаки Адмирал (OF-8) во СССР и Руската Федерација
Брадата Поморски знак на Советскиот Сојуз 1935 година.svg
Морнарица на СССР
Поморски знак на Русија.svg
Морнарица на Руската Федерација
ракав
знак

лента за на рамо
Црвена флота Insignia 12.svg RAF N F8Admiral 1943.jpg RAF N F8Adm 1943-1955.gif RAF N F8Adm од 2010 година par.svg RAF N F8-Admiral sleeve.png RFNAVYSH-ADM.png Russia-navy-shoulder-1994 18.gif Russia-navy-Admiral.png RAF N F8Adm од 2010 година par.svg
Знак за ракави
„Командант
флотила“
(1918-1935)
Знак за ракави
„Адмирал“
(1935-1991)
лента за на рамо
до туниката
(1943-1955)
...
церемонијална
(1955-1991)
...
ракав
знак
...
церемонијална
(1994-2010)
...
церемонијална
до белата кошула
(1994-2010)
...
дневно
(1994-2010)
...
церемонијална
( од 2010 година)

Белешки (уреди)

исто така види