Адмирал на флотата

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Адмирал на флотата
Русија-морнарица-OF-9-2013.svg Russia-Navy-OF-9-Sleeve.svg
еполета на адмиралот на флотата (Руска морнарица) обележја на ракавот на адмиралот на флотата (Руска морнарица)
Висок ранг Маршал на Руската Федерација
Помлад ранг Адмирал
Аналози Армиски генерал

Адмирал на флотата - воен чин во морнарицата на голем број држави. Поморскиот ранг адмирал на флотата постои во руската морнарица , како и во морнарицата на Австралија , Аргентина , Нов Зеланд , Велика Британија , САД , Холандија , Италија ( Гранде Амираглио ), Хрватска ( адмирална флота ), Нигерија , Турција ( Büyükamiral ), Тајланд , Грција ( Archinaúarchos ), Шпанија ( Capitán General de la Armada ), Индија и Португалија ( Almirante da Armada ).

Редоследот на воените чинови на Руската Федерација
Помлад ранг:
Адмирал

Среден амблем на руската морнарица.svg
Адмирал на флотата
Висок ранг:
Маршал на Руската Федерација

СССР

Историјата на воениот чин „Адмирал на флотата“ беше цик -цак поради желбата на раководството на морнарицата на крајот од Големата патриотска војна да има највисок адмирален чин во морнарицата, слично на титулата Маршал на Советскиот Сојуз На

1940-1945 година

Со воспоставувањето на генерални и адмирални чинови во 1940 година, беше воведена титулата „Адмирал на флотата“, што одговара на копнениот чин на „ Генерал на армијата “, но никој не беше доделен. До мај 1944 година, кога народниот комесар за морнарица Н.Г. Кузнецов и началник на главниот штаб на морнарицата ИСАКОВ станаа адмирали на флотата, највисокиот поморски чин беше ранг „адмирал“. Всушност, системот на три нивоа од највисоките адмирални чинови одговараше на структурата на подединиците во поморските формации.

Така, односот на рангот на највисокиот команден персонал во армијата и во морнарицата во 1940-1945 година беше како што следува:

Маршал на Советскиот Сојуз нема соодветен ранг
армиски генерал адмирал на флотата
генерал полковник адмирал
генерал -потполковник вицеадмирал
генерал мајор заден адмирал

На 16 јануари 1943 година, со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР , беше воведен чинот маршал на борбените оружја (сили) (авијација, артилерија и оклопни сили). На 9 октомври 1943 година, беа воведени чиновите на Маршал на специјалните сили : инженерски трупи и маршал на сигналниот корпус, како и ранг на главен маршал за секоја од петте гранки на вооружените сили (4 артилери, 7 пилоти и 2 танкерите го примија). Соодветните чинови не беа внесени во морнарицата.

Николај Кузнецов го напиша следново за историјата на титулите „Адмирал на флотата“ и „Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз“ во своите мемоари:

Во 1944 година, Сталин, неочекувано за мене, постави прашање во Штабот на Врховната команда за да ми додели друг ранг. Во тоа време, немавме ранг повисок од адмиралот, што значи дека немаше соодветни ленти за рамо. Пријавив дека рангот на адмирал на флотата постои во други флоти. „На што ќе биде еднакво во нашите вооружени сили? - праша Сталин. Јас одговорив дека ако ја одржувате истата секвенца како и во армијата, тогаш на адмиралот на флотата треба да му се доделат ленти за рамо со четири starsвезди, но ова тогаш нема да биде највисокиот чин што го имаат копнените команданти, односно чинот на маршал На

Во исто време, беше одлучено засега да се воспостави ранг адмирал на флотата со четири starsвезди на лентите за рамо, без да се посочи кому му е доделен овој ранг во копнените сили. Така, го добив следниот ранг адмирал на флотата со ленти за рамо невообичаени за флотата. Ги носев релативно кратко време. Во мај 1944 година, беше одлучено овие ремени да се заменат со маршалски, со една голема starвезда. И кога се разговараше за повелбата и во табелата со рангови, требаше да се одлучи кому адмиралот на флотата е еднаков во неговите права, тогаш беше напишано црно -бело: „Маршал на Советскиот Сојуз“.

За жал, не можам да ставам крај на ова. Подоцна (во 1948 година ) ми беше одземена оваа титула и по втор пат ги ставив на ремените на заден адмирал. Доби уште една промоција, како командант на Пацифичката флота (по втор пат) во 1950 година , а по смртта на Сталин, вратен во претходниот ранг на адмирал на флотата на Советскиот Сојуз (во 1953 година ). По војната, се постави прашањето: дали адмиралот на флотата треба да има и да носи маршалска starвезда ? Се сеќавам дека тогаш маршалот ukуков предложи да се промени името во „Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз“. Владата одлучи да направи таков амандман на највисокиот ранг на морнарицата, а јас, заедно со група маршали, добив маршалска starвезда од рацете на претседателот на Президиумот на Врховниот совет на СССР К.Е. Ворошилов . Сепак, богатството уште еднаш ми го сврте грбот и јас бев деградиран во рангот на вицеадмирал. Мислам дека ова е единствен и единствен случај во историјата на сите флоти. На истото место каде што ја добив starвездата на маршалот, ја вратив, задржувајќи ја титулата вицеадмирал ...

Точната хронологија на настаните што ги посочи Кузнецов е следна: титулата „Адмирал на флотата“ и ленти за рамо со четири starsвезди Кузнецов и Исаков ги добија на 31 мај 1944 година (фактот дека нема ранг и соодветни ленти за рамења погоре адмиралот не одговара на реалноста: оваа титула постои во морнарицата од 1940 година, иако не беше доделена на никого), и ленти за рамо од маршал - на 25 мај 1945 година (без презентација на starвездата на маршалот). Тој беше деградиран на 3 февруари 1948 година, а повторно вратен на 13 мај 1953 година . Насловот „ Адмирал на флотата“ беше преименуван во „ Адмирал на флотата на Советскиот Сојузна 3 март 1955 година , во исто време Кузнецов ја доби Маршалската Starвезда.

1945-1955 година

Со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 25 мај 1945 година, беа направени измени на Уредбата од 15 февруари 1943 година за промена на обележјата на адмиралот на флотата - ленти за рамо и опис на лентите за рамо беше одобрен адмиралот на флотата со грб и starвезда од 50 мм.

Воведувањето на ленти за маршал за адмиралот на флотата (без претставување на Маршаловата Starвезда) направи преседан со далекусежни последици. Според обележјата, преписката со рангот на земјиштето изгледала вака:

Маршал на Советскиот Сојуз Адмирал на флотата
главен маршал на филијалата нема соодветен ранг
маршал на гранка на армијата, генерал на армијата нема соодветен ранг
генерал полковник адмирал
генерал -потполковник вицеадмирал
генерал мајор заден адмирал

Сепак, Маршал на Советскиот Сојуз е воен чин со комбинирано оружје. Маршали на борбеното оружје (овој чин одговараше на рангот на адмирал на флотата до 1945 година) никогаш не станаа маршали на Советскиот Сојуз и, според тоа, немаа ленти за рамо на маршалот на Советскиот Сојуз. Нови маршалски чинови беа воведени за да се препознаат воените заслуги на некои и да се стимулираат заслугите на другиот воен персонал, и, како по правило, за време на периодот на непријателствата. Покрај тоа, имаше празнина во редоследот на рангот на адмиралот.

Дали позицијата на врховен командант на морнарицата е различна од онаа на врховниот командант на воздухопловните сили и дали нивните редови и обележја треба да се разликуваат? - Кузнецов упорно инсистираше на тоа дека тие, и, на крајот, добија нова титула под пост-сталинското раководство. Но, прво, во 1948 година, тој беше деградиран од адмирал на флотата со еполети на Маршал во заден адмирал.

1955-1962 година

Воениот чин „ Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз “ беше воведен со Уредба на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 3 март 1955 година, наместо рангот „Адмирал на флотата“ (тогаш ГК ukуков беше министер на одбраната). На лицата на кои им беше доделена наградата им беше доделена Маршаловата Starвезда . Новата титула беше доделена истиот ден на Н. Г. Кузнецов и И. С. Исаков . Така, додавањето на зборовите „Советски Сојуз“ и воведувањето на нови обележја во форма на Маршаловата Starвезда не само што ја нагласи еднаквоста со титулата „Маршал на Советскиот Сојуз“ (како Г.К. ukуков, А.В. Василевски ), но, исто така, доведе до зголемување на степени на адмирални ранг до 6 со консолидација на јазот од другите адмирални чинови:

Маршал на Советскиот Сојуз Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз
главен маршал на филијалата нема соодветен ранг
генерал на армијата, маршал на воениот огранок нема соодветен ранг
генерал полковник адмирал
генерал -потполковник вицеадмирал
генерал мајор заден адмирал

1962-1992 година

На 28 април 1962 година, беше потпишан Уредбата на Врховниот совет на СССР бр. 51-4 "За воспоставување воен чин Адмирал на флотата" со ленти за рамо слични на оние на маршалот на воената гранка:

Маршал на Советскиот Сојуз Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз
генерал на армијата, маршал на воениот огранок адмирал на флотата
генерал полковник адмирал
генерал -потполковник вицеадмирал
генерал мајор заден адмирал

Насловот „Адмирал на флотата“ (не сметајќи ги Н. Г. Кузнецов и И. С. Исаков ) го држеа 10 воени водачи:

Целосно име Доделена титула
Горшков, Сергеј Георгиевич 28 април 1962 година
Касатонов, Владимир Афанасевич 18 јуни 1965 година
Сергеев, Николај Дмитриевич 30 април 1970 година
Лобов, Семјон Михајлович 28 јули 1970 година
Егоров, Георгиј Михајлович 5 ноември 1973 година
Смирнов, Николај Иванович 5 ноември 1973 година
Чернавин, Владимир Николаевич 4 ноември 1983 година
Сорокин, Алексеј Иванович 16 февруари 1988 година
Капетан, Иван Матвеевич 4 ноември 1988 година
Макаров, Константин Валентинович 4 ноември 1989 година

Денес адмиралот на флотата Чернавин В.Н.

Ознаки

Руска Федерација

По распадот на СССР, титулата „ Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз “ во 1991 година беше исклучена од списокот на воени чинови. Во согласност со член 46 од Законот „За воена должност и воена служба“ во руската морнарица, рангот на адмирал на флотата стана највисок ранг во морнарицата со ленти за рамо, како оној на маршал на гранка на војската (која постоеше до 1993 година и беше укината).

Списокот на команданти кои добија чин адмирал на флотата по распадот на СССР (позициите се наведени во времето на доделувањето на титулата):

  1. Громов Феликс Николаевич (1937-2021)-врховен командант на морнарицата (чин доделен на 13 јуни 1996 година ).
  2. Куроедов Владимир Иванович (роден на 5 септември 1944 година ) -врховен командант на морнарицата ( 21 февруари 2000 година ).
  3. Масорин Владимир Василиевич (роден на 24 август 1947 година )-врховен командант на морнарицата ( 15 декември 2006 година ).


Ознаки

Адмирал на флотата Владимир Масорин (лево)

Во 1962-1997 година , советските (а потоа и руските) адмирали на флотата носеа обележја слични на еполетите на маршалите на воената служба , а Маршаловата Starвезда од „малиот“ примерок се носеше на вратоврска со униформа за фустан.

Откако беа укинати рангот на маршали на оружјето на Руската Федерација во 1993 година, причината за посебните обележја на адмиралите на флотата исто така исчезна. Со декрет на претседателот на Руската Федерација од 27 јануари 1997 година, еполетите со четири starsвезди по ред воведени во 1943/44 година беа вратени на адмиралите на флотата, покрај тоа, Уредбата на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 15 април 1981 година број 4735-X „За обележјата на маршалот“ Starвездата на Маршал „…“ беше прогласена за неважечка во Руската Федерација.

Со декрети на Претседателот на Руската Федерација од 22 февруари 2013 година [1] и од 31 јули 2014 година [2] , ремени за рамо со една голема starвезда со дијаметар од 40 мм [3] повторно беа инсталирани за адмирали на флотата , како и за генералите на армијата - највисокиот армиски чин во мир. Системот на адмирални чинови, како и генералите, е систем од четири нивоа.

Ознаки на формата
Години
1994-1997 година 1997-2010 година 2010—2013 година сегашно време
Ремени за рамо на адмиралот на флотата до секојдневна униформа Русија-морнарица-OF-9-1994-daily.svg Русија-морнарица-OF-9-1997-daily.svg Русија-морнарица-OF-9-2010.svg Русија-морнарица-OF-9-2013.svg
Ремени за рамо на Адмиралот на флотата до униформата за облекување Русија-морнарица-OF-9-1994-парада.svg Русија-морнарица-OF-9-1997-parade.svg RAF N F9AdmirFleet 1943-1955par.svg RAF N F9AdmirFleet 1962-94 Vertical.svg
Ремени за рамо на адмиралот на флотата до лесната кошула Русија-морнарица-OF-9-1994-white.svg Русија-морнарица-OF-9-1997-white.svg
Знак за ракав Russia-Navy-OF-9-Sleeve.svg

Австралија

Аргентина

Нов Зеланд

Обединето Кралство

САД

Ранг на највисок офицер во морнарицата на Соединетите држави. Ранг над адмирал и подолу адмирал на морнарицата. Доделени само во време на војна. Честопати се нарекува адмирал со пет Starвездички.

Холандија

Италија

Во Италија постои титулата Гранде Амираглио .

Хрватска

Во Хрватска постои титулата Адмирал флота .

Нигерија

Турција

В Турции существует звание Büyükamiral .

Таиланд

Греции

В Греции существует звание Archinaúarchos .

Испания

В Испании существует звание Capitán General de la Armada .

Индия

Португалия

В Португалии существует звание Almirante da Armada .

Примечания

См. также