Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Адмирал на флотата на Советскиот Сојуз
Ознаки за чин на адмирал на флотата на Советскиот Сојуз.svg Маршал-Стар big1.jpg
Парадната лента за рамо на адмиралот на флотата на Советскиот Сојуз „Ѕвездата на Маршал“ на адмиралот на флотата на Советскиот Сојуз
Земја
Создаден 3 март 1955 година
Укината 26 декември 1991 година
Виш ранг Генералисимус на Советскиот Сојуз
Помлад ранг Адмирал на флотата
Аналози Маршал на Советскиот Сојуз

Адмирал Флота од Советскиот Сојуз - личен поморски чин на морнарицата на вооружените сили на СССР .

Историја

Воведен со Уредба на Президиумот на Врховниот Совет на СССР од 3 март 1955 година „За воен чин адмирал на флотата“. Слично на воениот чин Маршал на Советскиот Сојуз . Исклучен од списокот на воени чинови на Вооружените сили на Руската Федерација во 1993 година [1] поради распадот на СССР.

Личниот чин адмирал на флотата на Советскиот Сојуз беше доделен на тројца поморски команданти : Н.Г. Кузнецов , И.С.Исаков и С.Г.Горшков .

Во руската морнарица не беше воведен чин сличен на адмиралот на флотата на Советскиот Сојуз и еднаков на Маршалот на Руската Федерација . Највисок чин, како и пред 1955 година во СССР, во руската морнарица е поморскиот чин Адмирал на флотата [1] .

Ознаки

На ремените има голема петкратна ѕвезда со зраци кои излегуваат од под и црно сидро на црвена позадина во средината и ременот на грбот на Унијата сместен по вертикалната оска. Слични ленти за рамо носеа адмиралите на флотата во 1945-1955 година.

На ракавите има пет ленти (1 широка и 4 средно) и ѕвезда во ловоров венец.

Специјална ознака од поморскиот чин адмирал на флотата на Советскиот Сојуз се носела и на вратоврска со платина со дијаманти „Ѕвездата на Маршал“ до нејзиното укинување во 1997 година [2] , што не се разликувало од сличните ознаки на Маршалот. на Советскиот Сојуз.

Список на адмирали на флотата на Советскиот Сојуз со датуми на доделување на чинот

Белешки (уреди)