Акадија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Акадија во 1750 г
Знаме

Акадија ( fr. L'Acadie ) е француска колонија во Северна Америка која постоела во 17 и 18 век и ја опфаќала територијата на полуостровот Нова Шкотска , територијата на модерната провинција Њу Бранзвик и голем број блиски острови во Атлантскиот Океан . Во средината на 18 век, таа беше заробена од Британците , 75% од населението на Акадија, кое броеше повеќе од 15 илјади, беше протерано од земјата и подложено на масовно прогонство. Потомците на останатите се модерните Акадијанци , кои компактно живеат на северот на модерната провинција Њу Бранзвик, потомците на депортираните се Кајуните , субетничка група претставена главно во јужниот дел на Луизијана , наречена Акадијана , како како и во соседните области на јужен Тексас и Мисисипи .

Историја

Акадија беше многу географски изолирана, тешко достапна од копното и немаше големи пристаништа во близина, како што се Квебек или Бостон .

Првата француска населба била основана од Пјер Дуги , гувернер на Акадија под власта на кралот Хенри IV , на островот Сен Кроа во 1604 година . Наскоро, кралот го одбил Пјер Дугуис во монополот на кралското крзно, објаснувајќи го тоа со недоволниот приход што го донел, а колонистите се нашле на самодоволност, лишени од поддршката на монархот. Со минимални хонорари, Акадијците практикувале селска самоуправа.

Овие територии веќе долго време ги презеде Холандија , иако тие никогаш не успеаја да добијат контрола над нив.

Британските колонисти ја зазедоа Акадија за време на војната на кралот Вилијам (1690-1697), но Британија ја врати на Франција со мировен договор.

Територијата повторно била заземена од Британците за време на војната на кралицата Ана (1702-1713), а ова освојување било консолидирано со мировниот договор од Утрехт . На 23 јуни 1713 година, француските жители на Акадија добија казна од една година за да се изјаснат за својата верност кон Британија или да ја напуштат Нова Шкотска. Во исто време, Французите изјавија дека се подготвени да се борат и почнаа да ја градат тврдината.

Акадија во 1754 г

За време на Седумгодишната војна меѓу Британија и Франција (позната во северноамериканскиот театар на операции како Француска и индиска војна ) во летото 1755 година, Британците го нападнаа Форт Боузеж и ги запалија куќите на Акадијанците, обвинувајќи ги за непослушност. и герилска војна. Оние кои подоцна одбија да ѝ се покорат на британската круна беа протерани од Нова Шкотска во други британски колонии во Северна Америка или во Франција (6.000-7.000 луѓе) во следните три години. Останатите побегнале во внатрешноста на Нова Шкотска или Канада, која била под француска контрола. Градот Квебек L'Acadie (сега дел од Saint-Jean-sur-Richelieu ) бил основан од беганите Акадијци.

По 1764 година, многу Акадијци се населиле во Луизијана , која била отстапена на Шпанија пред крајот на Француската и Индиската војна. Британија им дозволи на некои Акадијанци да се вратат во Нова Шкотска, но овие луѓе беа принудени да се населат во мали групи, не им беше дозволено да се вратат во местата каде што живееле претходно, како што се Гранд-Пре , Порт Ројал (инг.) и Бобасан .

Спомнувањата во модерната култура

Прогонството против домородното население на Акадија е споменато во песната „Nous sommes ce que nous sommes“ во мјузиклот „ Dracula: Between Love and Death “.

исто така види