Аленкар, Хозе

Претседателот Луис Инасио Лула да Силва
Претходник Марку Масиел
Наследник Мишел Темер

Раѓање 17 октомври 1931 година ( 1931-10-17 )
Муријае , Минас Жераис
Смртта 29 март 2011 година ( 2011-03-29 ) (79 години)
Сао Паоло
Пратката Либералната партија на Бразил
Автограм Автограм слика

Хозе Аленкар Гомес да Силва ( пристаниште. Хозе Аленкар Гомес да Силва , 17 октомври 1931 , Муријае , Минас Жераис - 29 март 2011 година [1] , Сао Паоло ) е бразилски претприемач за текстил, главен текстилен претприемач. магнат , потпретседател на Бразил од 2003 до 2011 година .

Биографија

Откако направи богатство во лесната индустрија, во 1994 година се вклучи во политиката и ја поднесе својата кандидатура за гувернер на Минас Жераис. Аленчар ја презеде функцијата потпретседател благодарение на Луис Инасио да Силва (Лула) , кој победи на претседателските избори во 2002 година, левичарски кандидат кој дојде од работна синдикална средина, реши да покани претставник на големиот бизнис како партнер. Во 2004 година, на предлог на Лула, тој ја презема и функцијата министер за одбрана, која ја извршува до 2006 година . Бил почесен претседател на Либералната партија , потоа бил член на Бразилската Републиканска партија .

На изборите во 2006 година, Силва и Аленчар беа реизбрани. Аленчар беше вршител на должноста потпретседател на Бразил и вршител на должноста шеф на државата во негово отсуство. Често тој се спротивставуваше на курсот на сопствената влада, бидејќи, иако ги поддржуваше програмите за социјална заштита, се залагаше за намалување на даноците. Тој ја напушти функцијата со крајот на претседателскиот мандат, веќе тешко болен од рак (за прв пат му беше дијагностициран рак на желудникот и бубрезите уште во 1997 година).

На 29 март 2011 година, Аленкар почина од рак на желудникот [2] .