Алекса Интернет

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Алекса Интернет, Inc.
Слика на логото
Слики од екранот на Alexa internet.PNG
Тип на подружница на Amazon Inc.
База 1 април 1996 година
Основачи Брустер Кале и Брус Гилијат [en]
Локација САД : Сан Франциско , Калифорнија
Клучни фигури Дејв Шерфези [en]
Индустрија Интернет
Производи Лента со алатки Alexa
Матичната компанија Amazon Inc. (од 1999 г.)
Сајт alexa.com (инж.)
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Alexa Internet е подружница на Amazon.com , позната по својата страница, која собира статистички податоци за сообраќајот кон други страници. Основана како независна компанија во 1996 година , купена од Амазон во 1999 година . Alexa собира информации директно од корисници кои ја инсталирале лентата со алатки Alexa , врз основа на која се генерираат статистика за сообраќајот на страницата и списоци на поврзани врски. Седиштето на компанијата е во Сан Франциско , САД .

Од 2013 година, Alexa обезбедува податоци за сообраќајот, глобално рангирање и други информации на повеќе од 30 милиони веб-локации [1] , а веб-страницата на компанијата ја посетуваат повеќе од 4 милиони луѓе месечно [2] . Alexa го пресметува рангирањето на страниците - нивното рангирање по популарност во однос на другите сајтови ( Google.com има највисока оцена „1“ во 2019 година).

Историја

Компанијата е основана во 1996 година од Брустер Кеил и Брус Гилијат [en] [3] . Во тоа време, компанијата им понуди на корисниците лента со алатки која, знаејќи ги шемите на однесување на нејзината корисничка заедница, дава совети за тоа каде треба да оди корисникот понатаму. Дополнително, за секоја посетена локација, беше прикажан контекстот: на кого е регистрирана, колку страници има, на колку други страници укажува и колку често се ажурира [4] . Инженерите на компанијата Алекса, заедно со Интернет архивата , ја создадоа машината за враќање (од англиски - „временска машина“), која ви овозможува да гледате историски верзии на интернет страници [5] . Alexa ја обезбедува Интернет Архивата со информации собрани од нејзините роботи за пребарување .

Во 1999 година, Алекса беше купен од страна на Amazon.com за околу $ 250 милиони во акции Амазон. [6]

Во пролетта 2002 година, Alexa започна соработка со Google , а во јануари 2003 година - со проектот Open Directory [7] . Меѓутоа, во мај 2006 година, Windows Live Search го замени Google како давател на резултатите од пребарувањето [8] . Во декември 2005 година, Алекса го отвори својот огромен индекс за пребарување и роботи на роботи за програми од трети страни преку широк сет навеб-услуги и API-и . Тие може да се користат, на пример, за создавање вертикални пребарувачи кои би можеле да работат и на серверите на Alexa и на други места. Уникатна карактеристика на платформата за пребарување Alexa беше достапноста на необработени податоци за пребарување до трети лица програмери кои почнаа да користат сопствена платформа за пребарување во септември 2006 година . Alexa Image Search е објавен во декември 2006 година . Изградена внатрешно, ова е првата голема апликација изградена на сопствена веб-платформа. Меѓутоа, во ноември 2008 година беше објавено дека услугата за пребарување повеќе не прифаќа нови клиенти, а за постоечките ќе биде затворена во јануари 2009 година [9] .

Alexa, исто така, обезбедува „информации за локацијата“ ( инж. Site the info) за пребарувачот A9.com [en] .

исто така види

Белешки (уреди)

  1. За . Алекса.
  2. Информации за локацијата на Alexa.com . Алекса Интернет.
  3. ALEXA донира на Интернет Архивата на светската библиотека, а потоа на конгресната мрежа (инж.) (врската е недостапна) (13 октомври 1998 година). Преземено на 20 февруари 2015 година. Архивирана на 13 октомври 2009 година.
  4. Вкусни делови од Технолошкиот фронт: TBTF за 1997-07-28: Вознемирувачки коските на Нејпиер
  5. на Интернет архива Често поставувани прашања (инж.) ... Интернет архива . Преземено на 19 февруари 2015 година.
  6. Електронската трговија ја сака улицата: плановите за критична патека се надополнети - San Francisco Business Times
  7. http://www.alexa.com/site/company/history (врската е недостапна) Преземено на 16 декември 2017 година.
  8. Елизабет Монталбано. Депонии за Google amazon на Windows Live (инж.) (недостапна врска) . Управување со податоци - InfoWorld (1 мај 2006 година). Архивирана на 6 ноември 2013 година.
  9. Џон Кук. Повлекување на приклучокот на amazon Alexa на веб-пребарување (инж.) (27 ноември 2008 година). Преземено на 27 ноември 2008 година. Архивирана на 3 ноември 2008 година.

Врски