Андреј Олгердович

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Андреј Олгердович
Руската армија се среќава со литванските сојузници - принцовите Андреј Олгердович од Полотск и Дмитриј Олгердович од Брјанск
Руската армија се среќава со литванските сојузници - принцовите Андреј Олгердович од Полотск и Дмитриј Олгердович од Брјанск
1341 - 1348 година
1377 - 1385 година
Претходник Матвеј Псковски
Наследник Иван Андреевич
1394 - 1399 година
Претходник Иван Андреевич
Наследник -
1342 - 1377 година
Претходник Наримонт Гедиминович
Наследник Скиргаило Олгердович
1381 - 1387 година
Претходник Скиргаило Олгердович
Наследник Скиргаило Олгердович
1393 - 1399 година
Претходник Скиргаило Олгердович
1386 - 1399 година

Раѓање ДОБРО. 1320 година
Смртта 12 август 1399 година ( 1399-08-12 )
Ворскла
Род Гедиминовичи
Татко Олгерд
Мајка Марија Јарославна Витебскаја
Деца синови: Михаил, Семјон, Иван и Федор
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Андреј Ол'гердович (околу 1320 - 12 август 1399 година ) - принц од Псков во 1341-1348, 1377-1385 и 1394-1399 година, Полотск во 1342-1377 година, 1381-1389, 1331-31 заедно со неговиот брат Дмитриј Олгердович , Лукомски од 1386 година, од династијата Гедиминович . Најстариот син на големиот војвода од Литванија Олгерд и принцезата Марија Јарославна од Витебск . Во битката кај Куликово тој дејствуваше како сојузник на Дмитриј Иванович .

Хроника на Биховец погрешно го нарекува Андреј Горбати, син на Кеистут . Во историографијата на 19 век, почнувајќи од делата на Теодор Нарбут , литванското паганско име Вингалт му се припишува на Андреј . Сепак, тоа не е познато од преживеаните летописи [1] .

Биографија

Детството го поминал во Витебск . Во 1341 година тој пристигнал во Псков со неговиот татко Олгерд и чичко Кејстут . На барање на луѓето од Псков, кои сметаа на помош во борбата против Ливонскиот ред , тој беше сместен во Псков за владеење. Во 1342 година станал принц во побогатиот Полотск , но продолжил да владее и со Псков, назначувајќи го таму гувернерот Георгиј (Јуриј) Витовтович [2] . Во 1348 година, Псковјаните, искористувајќи ја смртта на гувернерот, престанаа да го признаваат Андреј како свој принц.

Замокот Кенчински , каде што Андреј Олгердович беше затворен по загубата на Полотск

Во 1359 година, Андреј Олгердович ги протерал гувернерите на Василиј Михајлович Кашински од Ржев и го вратил градот на Всеволод Александрович Холмски , кој се криел во Литванија од 1358 година од угнетувањето на Василиј Кашински и Татарите. Ова беше направено со благослов на литванско-волинскиот митрополит Роман , кој беше задолжен и за Полотската и за Тверската епархија.

Во 1362 година учествувал во битката кај сините води .

Во 1368 година тој ги протера од Хорвача и Родни гувернерите Василиј Кашин, заробен во 1367 година, властите во кнежеството Твер .

Во есента 1368 и 1370 година, тој учествуваше во кампањите на неговиот татко против Москва , преземени да ги вратат правата на тверскиот принц Михаил Александрович, прегазен од московјаните.

Во 1373 година, според Симеонската хроника , Андреј, заедно со Кеистут, извршиле рација во волостот Перејаслав.

Во април и септември 1374 година и во ноември 1375 година тој ги предводеше походите кон замокот Динабург . По рацијата на Германците во февруари 1375 година на Литванија, Андреј Олгердович во март, заедно со тројцата браќа, Кеистут и синот на кнезот Смоленск (Свјатославич), ги опустошиле земјите на риганскиот архиепископ и ливанските витези. Во август 1376 година го нападнал замокот Розитен . Во март 1377 година, тој учествуваше во кампањата на руско-литванските трупи кон Курланд .

Во 1350-1377 година, Андреј Олгердович му подарил на манастирот Полотска Троица со дабари од реката Звани (Званица) до Дриса [3] и во 1370-1377 година на болјарите Ф.Ф. и Д.Ф. Витебск област ) [4] [5] . Во текстовите на наградите, Андреј се нарекува Големиот војвода.

По смртта на големиот војвода Олгерд во 1377 година, Андреј, иако веројатно бил најстар меѓу неговите деца [6] , не станал великиот војвода, бидејќи Олгерд го назначил Јагаило, синот на Јулијанија од Тверскаја , за свој наследник. Според една од хрониките на „Циклусот Куликово“ - т.н. Во хрониката на битката кај Куликово , Андреј Олгердович стапил во служба [7] во Московското кнежество, откако склучил договори со големиот војвода Дмитриј Иванович и со Владимир Андреевич Серпуховски . Во исто време, во московските документи, Андреј беше наведен како „Големиот војвода“ [8] . Можеби со согласност на Дмитриј [9] тој повторно почна да царува во Псков. Во зимата 1377-1378 година пристигнал во Новгород , од каде заминал за Москва.

Споменик на Андреј Олгердович во Полотск

Тој ги реализира политичките аспирации на Кипријан, митрополит Киевски . Во 1378 година учествувал во поразот на Бегич од руските трупи во битката на реката Вожа [10] .

Во зимата 1379-1380 година, Андреј Олгердович, заедно со неговиот брат Дмитриј , со поддршка на неговиот братучед Дмитриј Михајлович Боброк-Волински и сопругот на неговата сестра Елена Олгердовна Владимир Андреевич , се бореле против неговите полубраќа (децата на Јулијана ) за безбедноста на неговиот спој со наследството на Дмитриј Олгердович во регионот Брајан Стародубско - Трубчевско - Новгородско-Северски . Во 1380 година, сите четворица ги водеа своите полкови во војската на Дмитриј Иванович , учествувајќи во битката кај Куликово , што не им дозволи на трупите на Јагаило и Мамаи да се обединат. Јагаило се вратил во Литванија и во 1381 година го испратил својот помлад брат Скиргаило во Полотск. Полоцките го избркаа Скиргаило од градот и тој побегна кај Германците.

По Keistut во 1381 прогонет Jagiello и Juliania да Krevo и Витебск, Андреј Olgerdovich врати на Големото Војводство Литванија на неговото владеење во Polotsk. Во мај - јуни 1385 година, неговиот син Михаил Андреевич загинал во походот на Владимир Андреевич Храбриот против кнежеството Рјазан [11] . На крајот на 1385 година, Андреј Олгердович се спротивстави на Унијата Крево, според која „Јагиело... сака, сака и жедне да ја прифати католичката вера на Светата римска црква“ и „... ветува неговите литвански и руски земји да ги припои до вечноста на круната на Кралството Полска“.

Во октомври - ноември, Андреј формираше коалиција на противници на Јагаило, во која беа вклучени редот витези, латигола и смоленскиот принц Свјатослав Иванович . До 2 февруари 1386 година, Андреј Олгердович ја зазеде областа околу Вилна и Ошмјани и во февруари го доведе Лукомл под своја власт. Јагаило итно ги испрати Витовт и Скиргаило во Литванија со полски трупи. Тие успеаја да ги запрат тевтонските витези, да го исфрлат Андреј од Лукомл, во април 1386 година го поразија Свјатослав Иванович во битка на реката Вихр , а во пролетта 1387 година го зазедоа Полотск. Големиот војвода Андреј Олгердович бил фатен со измама и протеран во полскиот замок Кенчински . За време на одбраната на Полотск, синот на Андреј беше убиен.

Во летото 1387 година, митрополитот Кипријан дошол во Литванија, кој го убедил Витовт да ја предводи антиполската коалиција и ја свршил ќерката на Витовт, Софија, за московскиот принц Василиј [12] . Во 1390 година Витаутас го протера Скиргаило од Полотск. Или после тоа, или по договорот Островски меѓу Витовт и Јагаило, Андреј Олгердович се врати во Полотск. На 18 февруари 1394 година, во име на Витовт, Скиргаило, Владимир и Фјодор Олгердович, била составена гаранција за Андреј Олгердович во име на кралот Владислав Јагаило [13] .

Во есента 1393 година, Андреј, заедно со амбасадорите на Псков, пристигна во Новгород со цел да склучи договор. Во пролетта 1394 година во Новгород дојде и митрополитот Кипријан. Но, Новгородците одбија и на Псковјаните и на Митрополитот.

На 12 август 1399 година, Андреј Олгердович, како и многу литванско-руски принцови, загинал во битка со Татарите на реката Ворскла .

Брак и деца

Името на сопругата на Андреј е непознато. Писмо од принцезата од Полотск, сопругата на Андреј Олгердович и нивните деца, принцовите Семјон и Иван Андреевич, до Градскиот совет на Рига со барање да им ги издаде крзната на трговците Пронка и прстенот (октомври-ноември 1385 година) [14. ] преживеа.

Наведени се следните деца на Андреј Олгердович:

 • Михаил (починал во 1385 година во битката кај Перевицк )
 • Семјон (починал во 1387 година)
 • Иван (р. По 1439 г.), принц од Псков 1386-1394 г.
 • (?) Фјодор (г. 1399), принц од Полотск (?), Од него кнезовите од Лукомск и кнезовите и благородниците на Полубинск
 • Познат е и Остеј , внук на Олгерд, кој починал во 1382 година за време на одбраната на Москва за време на инвазијата на канот на Златната орда Тохтамиш . Можно е да бил и син на Андреј [15] .

Меморија

Во 2009 година, во Полотск беше подигнат споменик на Андреј Олгердович (скулптор И. Голубев).

Во Полотск , на улица Енгелс 3, постои музеј на Андреј Олгердович.

Белешки (уреди)

 1. Stadnicki K. Bracia Władysława-Jagiełły ... - S. 18, прибл. 4.
 2. Георги Витовович // Руски биографски речник : во 25 тома. - СПб. - М. , 1896-1918.
 3. Акти во врска со историјата на Западна Русија собрани и објавени од Археографската комисија. - Т.И. - СПб. , 1846 .-- стр. 27.
 4. Кузмин А.В. Искуство со коментари на актите на земјата Полотск од втората половина на XIII - почетокот на XV век. // Античка Русија. Прашања за медиумски студии. - 2007. - бр. 4. - С. 50-62.
 5. Корошкевич А. Л. Коментари // Полоцк писма од XIII - почетокот на XVI век. - М. , 1980 .-- Т. III. - S. 140-152.
 6. Јан Тенговски верува дека Фјодор бил најстариот син на Олгерд.
 7. Хроника на битката кај Куликово Архивирана на 25 мај 2011 година. ... Горски А.А.Рус: од словенско населување до Московија. - М., 2004 .-- С. 250.
 8. Инвентар на архивата на Амбасадорскиот налог од 1626 година. - M. 1977. - Дел 1. - S. 34-35. - L. 5-5об.
 9. Кучкин В.А.Андреј Олгердович // БРЕ . - Т. 1. - М., 2005 .-- С. 730.
 10. Александров Д.Н., Володихин Д.М. Борбата за Полотск меѓу Литванија и Русија во XII-XVI век Архивирана на 25 август 2011 година. ... - М. , 1994 година.
 11. Кузмин А.В. Искуство со коментари на актите на земјата Полотск од втората половина на XIII - почетокот на XV век. // Античка Русија. Прашања за средновековни студии. - 2007. - бр. 4. - стр. 52, 63.
 12. Биков А., Кузмина О. Митрополит Кипријан. Портрет на позадината на ерата // 1 септември. Приказна. - 2001. - бр.22-23.
 13. Akta unii Polski z Litwa. 1385-1791 година. - Краков, 1932. - бр. 35. - С.32.
 14. Кузмин А.В. Искуство со коментари на актите на земјата Полотск од втората половина на XIII - почетокот на XV век. // Античка Русија. Прашања за средновековни студии . - 2007. - бр. 4. - С. 63-64.
 15. Барбашев А. И. Есеи за литванско-руската историја од 15 век. Витовт. Последните дваесет години од неговото владеење (1410-1430). - СПб. : Печатница на Н.Н.Скороходов, 1891. - стр. 23.

Литература

 • N. V - n - v. Полотски принцови // Руски биографски речник : во 25 тома. - СПб. - М. , 1896-1918.
 • Стаднички К. Брација Владислава-Јагиел Олгиердовица, Крола Полски, Вилкиего Ксиеца Литви. Jako dalszy ciąg „Synów Giedymina“. Z tablicami genealogicznymi. Lwów, 1867. VIII, 416 s.
 • Словенска енциклопедија. Киевска Русија - Московија: во 2 тома / Составен од В.В.Богуславски . - М .: ОЛМА-ПРЕС, 2001 .-- Т. 1 . - 784 стр. - 5000 примероци. - ISBN 5-224-02249-5 .
 • Нарбут А.Н. Генеалогија на Белорусија. Број 2. - М. , 1994 година.

Врски