Анкара

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Градот
Анкара
турнеја. Анкара
Анкара Монтажа 2020.jpg
Грб
Грб
39 ° 52 ′ N ш. 32 ° 52′ E г. H G Я O
Земјата Турција
Статус капитал
Ил Анкара
Градоначалник Мансур Јаваш
Историја и географија
Поранешни имиња Ансира
Плоштад
 • 25 632 km²[4]
Висина NUM 938 [1] м
Временска зона UTC + 3:00 часот
Популација
Популација il - 5 445 026 [2] луѓе ( 2017 година )
Катоиконим анкарет, Анкара, Анкарас [3]
Официјален јазик турски
Дигитални идентификатори
Телефонски код +90 312
Поштенски кодови 06x xx
Код на автомобилот 06

ankara.bel.tr
(турнеја) (инж.)
Анкара на мапата
Анкара
Анкара
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Анкара ( тур . Анкара [ˈaŋkaɾa] Информации за датотеката слушај ) - главен град на Турската Република . Населението на градот на 31 декември 2015 година било 5 милиони 270 илјади 575 луѓе [5] . Тој е вториот најнаселен град во земјата по Истанбул .

Етимологија

Градот е основан во 7 век п.н.е. д. наречена Анкира (грчки ankyra, латински ancora ). Терминот „лангар“ и неговите фонетски варијанти често се среќаваат во имињата на местата во Централна Азија и на Блискиот Исток . Постои гледна точка дека градот настанал каде што се населило преселното келтско племе Галатјани . Името долго време се користело во форма на Ангора , од која произлегуваат преживеаните руски концепти: ангорски кози , мачки , ангорска волна итн. По трансферот во 1923 година во градот на главниот град на државата, модерната формата на Анкара е официјално фиксирана[6] .

Географија

Градот се наоѓа на висорамнината Анадолија , на сливот на реките Анкара и Чубук, на надморска височина од прибл. 938 m надморска височина [1] [7] во централниот дел на земјата. Растојанието до Црното Море е околу 400 км, до Медитеранот - 500 км.

Приказна

Анкара, сликарство од 18 век

Анкара е еден од најстарите градови воМала Азија . Познат е одVII век п.н.е. под грчкото име Ангора или Анкира ( Ἄγκυρα , „сидро“), сместена на раскрсницата на прометните трговски патишта што ги поврзуваат Европа и Азија. Во доцниот византиски период, во градот живееле голем број богати грчки семејства [8] .

Во 1071 година, по поразот на византиската војска во битката кај Манцикерт , Анкара потпаднала под контрола на Селџуците .

Во 1098 година, градот бил одземен од Турците од страна на витезите кои учествувале во Првата крстоносна војна , но по нивното заминување градот повторно бил окупиран од Турците.

Во 1118 година, Византијците успеале привремено да ја вратат контролата над Ангира. Откако бил поразен од Турците кај Мириокефалус во 1176 година, а исто така и по загубата на Котијеус во 1182 година, одбраната на Ангира станала логистички невозможна за Грците. Во 1183 година, Грците повторно го изгубиле градот, овој пат засекогаш [9] . На крајот на 12 век, православието во градот брзо опаѓа.

Во 1402 година, во близина на Анкара се случи битка помеѓу Тимур и султанот Бајазит I , која влезе во историјата како битка во Ангора . Војската на султанот била поразена, а тој самиот бил заробен од Тимур . Градот, како и неговата околина, страдаше од овие настани, но за време на владеењето на Мурат II, градот почна постепено да закрепнува и расте.

Во 1912 година овде живееле Турци - 32.692 луѓе, Ерменци - 12.019 луѓе, Грци - 3.154 луѓе [10] .

Од крајот на 1919 година во градот се наоѓал главниот штаб на водачот на турското националноослободително движење Кемал Ататурк .

Во април 1920 година, Големото национално собрание на Турција се состана во Анкара, на кое беше формирана национална влада. Анкара останал провинциски град до 1922 година.

На 13 октомври 1923 година, Анкара била прогласена за главен град [11] .

Популација

Население - 4 890 893 луѓе (2011) [5] [ не е во изворот ] .

Населението на Анкара [12] [ не е во изворот ]
2011 година 4 890 893
2010 година 4 431 719
2009 година 4 306 105
2008 година 4.194.939
2007 година 3 763 591
2000 година 3.203.362
1997 година 2 917 602
1990 година 2 559 511
1985 година 2.228.398
1980 година 1 800 587
1975 година 1 606 040
1970 година 1 236 152
1965 година 905 660
1960 година 650.067
1955 година 451.241
1950 година 288536
1945 година 226.712
1940 година 157.242
1935 година 122 720
1927 година 74.553
Година и население
(2008) [13]
0-4 331.158
Мажите Жените
5-9 345329


10-14 357.559


15-19 354.576


20-24 419 914


25-29 431.961


30-34 398.132


35-39 373.252


40-44 342 467


45-49 310850


50-54 257 265


55-59 195.040


60-64 140 901


65-69 104618


70-74 74.064


75-79 62.950


80+ 48894


Контрола

Градските власти се подредени на покраинската администрација, предводена од владин гувернер [14] . Со градот управува избран градски совет и одговорен градоначалник [15] . Голема Анкара е поделена на 17 општини, 422 маала (махала) и 82 села [16] .

Економија

Анкара е вториот по големина и најважен економски центар во Турција (по Истанбул). Неговиот развој се одредува според неговата погодна локација на транспортните правци, присуството на значителен број државни службеници и студенти, индустриски капацитети, банки и трговски друштва. Близината на градот до металуршката база во Карабук, рудниците за јаглен во Зонгулдак и големите извори на земјоделски суровини го определија развојот на преработувачката индустрија во него и во предградијата. За да се надмине хаотичната распределба на индустриските капацитети во градот, во 1990 година беше организирана првата индустриска зона, во која беше концентрирана до 80% од индустријата во Анкара.

Постојат индустриски зони „Остим“ и „Иведик“, каде се концентрирани главно средни и мали претпријатија. Започнати се работите на создавање на 2,3 и 5 индустриски зони во регионот на Голема Анкара. Во Индустриската комора на Анкара се регистрирани околу 3000 претпријатија. Вкупно има приближно 53 илјади индустриски капацитети каде св. 380 илјади луѓе, од кои 19% - во автомобилската индустрија и поправка на автомобили, 14% - во електроиндустријата и 10% - во прехранбената индустрија. Официјално невработени биле 45 илјади луѓе.

Во турскиот главен град доминираат малите и средни претпријатија и фирми. Од фабриките и погоните со повеќе од 25 вработени, најбројни се оние кои се занимаваат со производство на метални производи и опрема, како и со машинско инженерство. Тие сочинуваат до 40% од сите индустриски претпријатија во главниот град и неговата околина. Важна улога во оваа индустрија играат воените фабрики, пред сè, организирани во рамките на заедничкиот турско-американски воздушен проект започнат во 1984 година, како и големите компании како воено-индустриската FMS-Nurol, електриката Аремсан. машинската зграда, електроцентралата Бариш, „Рокецан“, „Маркони“ итн.

Малите фирми со 10-14 вработени се широко распространети во прехранбената индустрија. Има претпријатија за производство на шеќер, млечни и месни производи, цвеќиња, цементарници, фабрика за производство на камиони. Во Анкара има и фабрики за производство на облека, медицински материјали и опрема итн. Текстилната и индустријата за мебел брзо се развиваат.

Анкара е вториот најважен финансиски и кредитен центар во Турција по Истанбул. Во 2002 година, прибл. 600 филијали на 3 државни и 30 приватни банки. Градот игра значајна улога и во националната трговија [17] .

Транспорт

Сместена во центарот на земјата, Анкара е поврзана со директни железнички врски со најважните турски градови - Истанбул, Измир, Баликесир (на запад), Испарта и Бурдур (на југо-запад), Зонгулдак (на север) , Адана (на југ), Дијарбакир (на исток). Се наоѓа на раскрсницата на важни автопати. Меѓуградските автобуси одат во различни делови на Турција, а преку нив - и во странство. Меѓународниот патен транспорт низ Анкара го вршат 3,3 илјади возила на Св. 100 фирми и 161 со автобус 110 фирми. Главната автобуска станица, која прифаќа околу 100 автобуси дневно, се наоѓа во Кизилај западно од Анкара и е поврзана со автобуски превоз до центарот на градот. На 30 километри северно од главниот град се наоѓа меѓународниот аеродром Есенбоа , кој исто така опслужува летови во Турција.

Урбаниот јавен превоз во Анкара е претставен со автобуси, лесната железничка линија Анкарај, четири линии на метро и жичарница. Операторот на градскиот јавен превоз во Анкара е ЕГО.

AnkaraMetroKizilayStation.JPG
Централна станица Анкара 2012 03.JPG
Шалтери за пријавување на Есенбога Хавалимани, Анкара, Турција.jpg
Метро во Анкара , станица Кизилај Железничката станица во Анкара Меѓународниот аеродром Есенбога

Образование и наука

Анкара има мрежа од основни, средни, ликеј и стручни училишта, е домаќин на многу водечки образовни и научни институции, вклучувајќи го Универзитетот во Анкара (мултидисциплинарен), Техничкиот универзитет на Блискиот Исток, Медицинскиот универзитет Хаџетепе (подготвува општи лекари и медицински сестри, инженери и технолози за медицинска опрема и работници на санитарно-епидемиолошката служба), Педагошкиот универзитет Гази , Универзитетот Билкент и други [18] [19] [20] [21] .

Истражувачките центри се концентрирани во универзитетите. Универзитетот во Анкара има голем број постојани истражувачки институти, главно за проучување на проблемите на лингвистиката, книжевната критика, историјата на уметноста, филозофијата, психологијата, историјата (Институт за историја на турската револуција, Институт за општествени истражувања). Универзитетот Хајатепе вклучува институти и центри за третман и дијагностика, вклучувајќи експериментална и судска медицина, физиологија, ембриологија, педијатрија, нуклеарна физика и хемија, хирургија, анестезиологија, онкологија, психијатрија, клиничка патологија, фармакологија. Работи и Истражувачкиот центар во Анкара, кој е дел од Турското здружение за атомско истражување, Друштвото за култура, лингвистика и историја, Државниот центар за хидраулика и други [22] [23] .

Лекот

Медицинските установи во Турција се наоѓаат крајно нерамномерно, околу една четвртина од болниците и клиниките се наоѓаат во Анкара, Истанбул и Измир. Општите болници преовладуваат меѓу болниците. Во турскиот главен град, прибл. 900 аптеки. Благодарение на присуството на специјалисти, медицинска и истражувачка база, Универзитетот Хацетепе обучува високо квалификуван медицински персонал. Тука работат и клинички лаборатории и научни дијагностички центри [24] .

Културата

Во Анкара има неколку десетици музеи. Најпознат од нив е Музејот на анадолските цивилизации , кој содржи фрески од неолитскиот град Чатал Хујук, хетитски скулптури, предмети за домаќинството на Хетитите, Фригијците, Асирците и Урартијците, наоди од Гордион итн. Меѓу нив има предмети направени од злато, сребро и бронза, уникатна колекција на монети. Етнографскиот музеј (1930) содржи примери на турската уметност од времето на Селџуците до денес. Музејот е создаден на остатоците од фригиската престолнина Гордион. Изложбите на мавзолејот Аниткабир, музеите на војната за независност (првата зграда на парламентот), Републиката (втората зграда на парламентот), републичката револуција, штабот на турската армија во 1920-1922 година, неколку куќи-музеи на Ататурк се посветени на најновата историја на Турција. Специјализираните музеи вклучуваат Музеј на сликарство и скулптура, индустриски, железнички, природна историја, метеоролошка служба, образование, играчки, воздушна, воена картографија, спорт, поштенски марки, универзитетски музеи, меморијални музеи итн.

Турскиот главен град располага со богата Национална библиотека. Универзитетите и музеите имаат библиотеки. Вкупно, Анкара и покраината имаат 43 јавни, мобилни и детски библиотеки, 418 издавачки куќи, 32 кина, 8 државни (вклучувајќи ги Бољшој, Мали и Камерни) и 21 приватен театар, познат филхармонија, балет, танц, оперски и уметнички групи [25] ...

Музеи

Симфониски оркестри

Туризам

Таму се наоѓа мавзолеј, гробницата на основачот и првиот претседател на Турската Република, Мустафа Кемал Ататурк „ Аниткабир “. Анкара ја посетуваат стотици илјади туристи од другите делови на Турција и од странство. Во 2002 година, само преку меѓународниот аеродром, прибл. 500 илјади граѓани на Турција и Св. 210 илјади странци. Спомениците на историјата на Анкара, урнатините на Гордион , бројните музеи на градот се од интерес за посетителите. Во 2001 година само Гордион и римските бањи биле прегледани од 52 илјади луѓе. Вкупно, Анкара има 250 хотели и други простории за гости, наменети за 22 илјади луѓе, 2045 места за храна и рекреација за 109 илјади луѓе [25] [26] .

Панорамски поглед на градот од замокот и цитаделата во Анкара
Панорамски поглед на градот Анкара замокот [en] и цитаделата


Масовните медиуми

Турските весници „ Џумхуриет “, „Милиет “, „Хуриет “, „Радикал“, „Газета Анкара“, „Гунеш“ и други, „Дневни вести“ (на англиски) се објавуваат во Анкара, новинска агенција Анкара (АНКА). Емитуваат радио станици и 13 телевизиски канали.

Спорт

Турскиот главен град има развиен фудбал (најстариот клуб „ Анкарагучу “ и клубовите „ Анкараспор “ и „ Генчлербирлиги “), борење, одбојка (клуб „Ерманбанк“), алпско скијање, спортови на вода (базени „Сакарија“, „Кизилирмак“ ). Најголемиот стадион во Анкара е 19 мај .

Клима

Климата е умерено континентална , полусушна ( Кепен климатска класификација : Dsa и BSk), изразена во 4 сезони [27] [28] . Летата се топли и долги, со голема разлика во дневните температури. Зимите се релативно студени и снежни. Пролетта доаѓа релативно доцна, а летото доаѓа само во средината на мај и завршува до крајот на септември. Есента е долготрајна, времето постепено се менува. Најголем дел од врнежите паѓаат во пролет и есен. Во лето, дождот е редок. Во зима, врнежите обично се снежни. Просечното времетраење на снежната покривка е 45 дена (минимум 15 дена - максимум 75 дена) [27] .

Просечната јануарска температура е +0,3 ° C; јули 23 ° C. Просечната годишна температура е 12,1 °C. Во просек, Анкара добива 402 mm врнежи годишно, што паѓа во приближно 104 дождливи денови (најчесто во форма на снег во зима) [29] [30] .

Топлина над 35 ° C е ретка и краткорочна, мразот под -15 ° C е исто така редок [28] . Климата на Анкара е многу блиска со климата на Одеса [31] , Ставропол [32] , како и Симферопол [33] , како и со другите градови на степскиот Крим.

Минималната температура е минус 32,2 степени ( 16 јануари 1980 година ), максималната температура е 41,2 степени ( 30 јули 2000 година ) [34] [35] .

Клима во Анкара (норма 1975-2010)
Индикатор јан. фев март апр мај јуни јули авг Сеп окт Ноември Дек година
Апсолутен максимум, ° C 16.6 19.9 26.4 30.6 33.0 37,0 40.8 40.4 36.0 32.2 24.4 19.8 40.8
Просечен максимум, ° C 4.3 6,7 11.9 17.2 22.2 26.6 30.2 30.2 26.0 19.6 12.3 6.1 17.8
Просечна температура, ° C 0.3 2.1 6.2 11.3 16.0 20.5 23.5 23.2 18,7 13.9 6,7 2.2 12.1
Просечен минимум, ° C −3.1 −2 1.1 5.7 9,7 13.1 16.1 16.1 11.9 7.5 2,3 −0,9 6.5
Апсолутен минимум, ° C −21.2 −21,5 −19.2 −6.7 −1.6 5.0 6.8 7.2 2.5 −3.4 −8,8 −17.2 −21,5
Стапка на врнежи, mm 39.2 33.6 36.1 50,0 49.7 35.1 16.0 12.4 18.9 32,5 36,0 42,6 402
Источник: Dmi.gov.tr - Ankara

Известные уроженцы Анкары

Города-побратимы

См. также

Примечания

 1. 1 2 Ankara, Turkey: Latitude, Longitude and Altitude
 2. Turkish Statistical Institute The Results of Address Based Population Registration System 2017 . www.turkstat.gov.tr .
 3. Городецкая И. Л., Левашов Е. А. Анкара // Русские названия жителей: Словарь-справочник. — М. : АСТ , 2003. — С. 30. — 363 с. — 5000 экз.ISBN 5-17-016914-0 .
 4. https://www.harita.gov.tr/images/urun/il_ilce_alanlari.pdf
 5. 1 2 Türkiye İstatistik Kurumu — Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 Yılı Sonuçları (недоступная ссылка) . Дата обращения: 9 февраля 2016. Архивировано 26 декабря 2016 года.
 6. Поспелов, 2002 , с. 37—38.
 7. Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism — City Guide: Ankara — Introduction (недоступная ссылка) . Дата обращения: 29 марта 2012. Архивировано 19 апреля 2012 года.
 8. Vryonis Decline of Medieval Hellinism in Asia Minor | Anatolia | Byzantine Empire
 9. http://www.historyonmaps.com/ColourSamples/cbig/Byzant1ujabb.jpg
 10. George Sotiriadis, An Ethnological Map Illustrating Hellenism in the Balkan Peninsula and Asia Minor, 1918
 11. Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism — City Guide: Ankara — History (недоступная ссылка) . Дата обращения: 29 марта 2012. Архивировано 3 апреля 2011 года.
 12. Turksat.gov.tr — City and village population, annual growth rate of popupation, surface area and density by districts
 13. TÜİK, İl yaş grubu ve cinsiyete göre nüfus — 2008, Ankara (недоступная ссылка) . Архивировано 20 сентября 2011 года.
 14. TC Ankara Valiliği
 15. Ankara Büyükşehir Belediyesi (недоступная ссылка) . Дата обращения: 20 октября 2006. Архивировано 30 ноября 2012 года.
 16. Türkiye Mülki İdare Bölümleri Envanteri
 17. Economies by City in Turkey: Economy of Ankara, Economy of Balikesir, Economy of Bartin, Economy of Hatay, Economy of Istanbul
 18. Ankara Üniversitesi
 19. Hacettepe Üniversitesi
 20. Gazi Üniversitesi
 21. Bilkent Üniversitesi
 22. Yükseköğretim Kurumu resmi sitesi 2011—2012 — Vakıf üniversiteler hakkında detaylı bilgi . Архивировано 12 января 2012 года.
 23. Yükseköğretim Kurumu resmi sitesi 2011—2012 Devlet üniversiteleri hakkında detaylı bilgi . Архивировано 13 мая 2012 года.
 24. Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri
 25. 1 2 Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü — Müzeler ve Ören Yerleri . Архивировано 6 января 2012 года.
 26. Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü — İstatistikler . Архивировано 3 апреля 2012 года.
 27. 1 2 Dmi.gov.tr — İklim Sınıflandırmaları . Архивировано 11 мая 2012 года.
 28. 1 2 Ankara.edu.tr (Ankara Üniversitesi) — Ankara'da Şehir Isı Adasının İncelenmesi / Detection of Urban Heat Island in Ankara, Turkey.
 29. Dmi.gov.tr — İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler: Ankara . Архивировано 20 июня 2011 года.
 30. Dmi.gov.tr — Ankara ve Konya illeri yağışlı gün sayısı
 31. METEOPROG.UA: Клімат Одеса
 32. Климат Ставрополя
 33. Климат Симферополя.
 34. Dmi.gov.tr — Ankara Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü — Ankara, Esenboğa (недоступная ссылка — история ) .
 35. Extreme Temperatures Around the World- world highest lowest temperatures
 36. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sister Cities Of Ankara (тур.) . Архивировано 5 июля 2010 года. Greater Municipality of Ankara (англ.)
 37. Frequently Asked Questions — Office of Protocol and International Affairs | os
 38. Города-побратимы. Внешние связи (тадж.) . Архивировано 27 августа 2010 года. Официальный сайт Исполнительного органа местной государственной власти в городе Душанбе (рус.) (англ.)

Литература

Ссылки