Антихитлерова коалиција

Датум на основање / создавање / потекло 1939 година
Учествувал во Втората светска војна и Големата патриотска војна
Војна / битка
Државите и земјите од антихитлеровската коалиција се означени со зелено (светло зелена - оние што се приклучија по нападот на Перл Харбор )
Поштенска марка на СССР, 1943 година.

Антихитлеровата коалиција или сојузниците од Втората светска војна ( Eng. Allies of II World War of) - сојуз на држави и народи кои се бореле во Втората светска војна од 1939-1945 година против земјите од нацистичкиот блок . наречени и земји на оската: Германија , Италија , Јапонија и нивните сателити и сојузници [1] .

За време на војната на антихитлеровската коалиција стана синоним за поимот "Обединетите нации" (ОН), предложен од страна на американскиот претседател Френклин Рузвелт, и за прв пат се споменува во Декларацијата на Обединетите нации во 1942 година (Вашингтон декларација за дваесет и шест ). Влијанието на коалицијата врз воениот и повоениот светски поредок е огромно, на нејзина основа е создадена Организацијата на Обединетите нации (ОН).

Членови на антихитлеровата коалиција

„Да живее воениот сојуз на народите на СССР, Англија и САД!“ - знак на украински во Харков набргу по влегувањето во градот на Црвената армија.

Од септември 1939 година, Полска , Франција , Велика Британија и нејзините доминации ( англо-полски воен сојуз 1939 и француско-полски сојуз [ен] 1921 година) беа во војна со Германија. Како резултат на германскиот напад врз СССР , на 22 јуни 1941 година, во коалицијата беше вклучен и Советскиот Сојуз. Како резултат на нападот на Јапонија врз Соединетите држави на 7 декември 1941 година, Соединетите Американски Држави и Кина (која Јапонија ја нападна во 1931 година) се најдоа во коалиција (Види исто така јапонска интервенција во Манџурија (1931 ) .

Од јануари 1942 година, коалицијата против Хитлер се состоеше од 26 држави: големата четворка (Велика Британија, СССР, САД, Кина), британските доминации (Австралија , Канада , Нов Зеланд , Јужна Африка ) и зависната држава Индија , земјите од Централна и Латинска Америка, Карибите, а исто така и владите во егзил на окупираните европски земји. Бројот на членови на коалицијата се зголеми за време на војната.

Во времето на крајот на непријателствата со Јапонија, 53 држави војуваа со земјите од нацистичкиот блок:Австралија , Аргентина , Белгија , Боливија , Бразил , Велика Британија , Венецуела , Хаити , Гватемала , Хондурас , Грција , Данска , Доминикана Република , Египет , Индија , Ирак , Иран , Канада , Кина , Колумбија , Костарика , Куба , Либерија , во Либан , Луксембург , Мексико , Холандија , Никарагва , Нов Зеланд , Норвешка , Панама , Парагвај , Перу , Полска , Ел Салвадор , Саудиска Арабија , Сирија , СССР , САД , Турција , Уругвај , Филипини , Франција , Чехословачка , Чиле , Еквадор , Етиопија , Југославија , Унија на Јужна Африка [1] .

Во последната фаза од конфронтацијата , Бугарија , Унгарија , Италија , Романија , Финска , кои претходно беа дел од Оската, исто така објавија војна на земјите од Оската.

Борбен сојузник на антихитлеровската коалиција беше движењето на отпорот на окупираните територии на германските, италијанските и јапонските окупатори и реакционерните режими кои соработуваа со нив.

Историја на обединување, акции

„руски“. Американски постер за времето на војната од серијата „Ова е твојот пријател. Тој се бори за слобода“

Претходникот на антихитлеровската коалиција - коалицијата на „ Западните сојузници “ - се појави по инвазијата на нацистичка Германија во 1939 година, кога Велика Британија , Франција и други земји, поврзани со оваа и меѓу себе, склучија сојузнички договори за взаемна помош. , влезе во војна. Пред германскиот напад во 1941 година, СССР не беше дел од антихитлеровата коалиција.

Широката антихитлеровска коалиција беше формирана прво по дух по изјавите на владите на САД и Велика Британија за поддршка на Советскиот Сојуз по германскиот напад врз него, а потоа и на билатералните и мултилатералните документи како резултат на долгите преговори меѓу владите на трите сили за меѓусебна поддршка и заедничко дејствување[2] .

На 12 јули 1941 година бил потпишан заеднички советско-британски договор за борба против Германија [3] .

Веќе на 18 јули 1941 година, Сталин му пиша на Черчил, прашувајќи го за отворањето на Вториот фронт: „Воената ситуација на Советскиот Сојуз, како и на ОК, би била многу подобрена доколку воспостави фронт против Хитлер во Запад (Северна Франција) и север (Арктик)[4] .

Черчил одговори со брзо одбивање, неговото писмо беше примено во Москва на 21 јули: „... началниците на Генералштабот не гледаат можност да направат нешто од таков обем што може да ви донесе и најмала корист[5] .

На 24 јуни, американскиот претседател Рузвелт ја укина забраната за користење на средствата на СССР во САД, која беше наметната во врска со војната меѓу СССР и Финска [3] [6] .

Како резултат на средбата на личниот претставник и соработник на американскиот претседател Рузвелт Г. Хопкинс со Сталин, Хопкинс цврсто веруваше дека „ Русите ќе се борат до крај “ и, според тоа, Соединетите Држави треба да обезбедат ефикасна поддршка на Москва. што е можно поскоро [7] .

Како резултат на тоа, беше постигнат договор за одржување на трилатерална средба (СССР, Велика Британија, САД) за разгледување на прашањето за помош од западните земји за Советскиот Сојуз, кој беше во тешка ситуација. Таков состанок се одржа во Москва на 29 септември - 1 октомври. Тој го фиксирал износот во кој Соединетите Држави биле подготвени да започнат со испорака на потребната стока до СССР [7] .

И малку подоцна, откако специјално ја темпираше својата одлука на главниот празник на СССР - годишнината од Октомвриската револуција , Рузвелт го прошири законот за заем-закуп на СССР [7] .

Во исто време, Соединетите држави до крајот на 1941 година (пред нападот на Јапонија) формално не беа во војна, туку беа „невоинствен сојузник“ на антихитлеровата коалиција, обезбедувајќи воена и економска помош на воинствените земји. .

Придонесот на членовите на антихитлеровската коалиција во борбата против непријателот е крајно нерамномерен: некои учесници водеа активни непријателства со Германија и нејзините сојузници, други им помогнаа во снабдувањето со воени производи, а други учествуваа во војната само номинално. . Значи, воените единици на некои земји - Полска, Чехословачка, Југославија, како и Австралија, Белгија, Индија, Канада, Нов Зеланд, Филипини, Етиопија и други - учествуваа во непријателствата. Поединечни држави на антихитлеровата коалиција (на пример, Мексико ) им помагаа на нејзините главни учесници главно со снабдување со воени суровини.

Односот на Соединетите Држави кон Советскиот Сојуз во тоа време го карактеризира интервјуто со идниот американски претседател, сенаторот Хари Труман , дадено за Њујорк Тајмс на 24 јуни 1941 година:

" Ако видиме дека Германија победува, тогаш треба да и помогнеме на Русија, а ако Русија победува, тогаш треба да и помогнеме на Германија и така нека убиваат што е можно повеќе, иако јас во никој случај не би сакал да го видам Хитлер победник. Никој од нив не си стои на зборот [8] .
"

Помошта добиена од Советскиот Сојуз од учеството во антихитлеровата коалиција, за разлика од онаа за другите земји, може да се оцени од различни извори како значајна [3] [6] [9] [10] или како незначителна. Во исто време, американскиот политиколог и социолог Збигњев Бжежински , кој во 1977-1981 година беше советник за национална безбедност на САД , жесток непријател на СССР, не беше склон да ја преувеличува улогата на САД во победата [11] [ значење на фактот? ] :

" Иронично е што поразот на нацистичка Германија го подигна меѓународниот статус на Америка, иако тој не одигра одлучувачка улога во воената победа над Хитлеризмот. Заслугата за постигнувањето на оваа победа мора да му се припише на Сталинистичкиот Советски Сојуз, одвратниот ривал на Хитлер . "

Главните фази на формирање

СССР и антихитлеровата коалиција

Кога В. Черчил дознал за германскиот напад врз СССР, ги повикал на состанок четворицата најблиски членови на кабинетот. За време на подготовката на изјавата, се појавија несогласувања во проценката на способноста на СССР да се спротивстави, а текстот на изјавата конечно беше одобрен само 20 минути пред почетокот на говорот на В. Черчил на радио.

Следеше официјално соопштение од Стејт департментот на САД на 23 јуни 1941 година; се наведува дека СССР е во воена состојба со Германија и „секоја одбрана од хитлеризмот, каков било сојуз со силите што се спротивставуваат на Хитлеризмот, без разлика каков карактер се овие сили, ќе придонесе за можното соборување на сегашните германски лидери и ќе служат во корист на нашата сопствена одбрана и безбедност. Хитлеровите војски моментално се главната закана за американското копно“. Американскиот претседател Ф. Рузвелт, говорејќи на прес-конференција на 24 јуни, 1941 година, рече: "Се разбира, ние ќе се обидеме да им обезбеди на Русија со сите помош што можеме."

По завршувањето на војната

Споменик во чест на Комонвелтот на земјите од антихитлеровската коалиција во Мурманск

На 9 мај 2010 година, земјите од антихитлеровската коалиција за првпат учествуваа на Парадата на победата на Црвениот плоштад .

1. TSB 1 2 , 1970 година .
  2. ТСБ, 1970 година : „Почетокот на создавањето на А.к. беше поставен со изјави за взаемна поддршка дадени од владите на СССР, САД и Англија по нападот на нацистичка Германија врз СССР, англо-советскиот и Советско-американските преговори во летото 1941 година, потпишувањето на 12 јули 1941 година на советскиот британски договор за заеднички акции во војната против Германија, Московската конференција на трите сили во 1941 година, како и голем број други договори меѓу сојузниците во војната против фашистичкиот блок“.
  3. 1 2 3 Андреј Зубов Одличен, но не само домашен // Новаја Газета . - 2017. - бр.47-48 (2624-2625). 05.05.2017
  4. Преписки на претседавачот на Советот на министри на СССР со претседателите на Соединетите Држави и премиерите на Велика Британија за време на Големата патриотска војна од 1941-1945 година - том 1, М. 1957 година.
  5. Черчил В. Втората светска војна. - том 3. - Лондон, 1950 година.
  6. 1 2 Историската заслуга на Леонид Млечин Рузвелт // Новаја Газета . - 2017. - бр.47-48 (2624-2625). 05.05.2017
  7. 1 2 3 В.О. Печатнов, А.С.Манкин. Историја на надворешната политика на САД. - 2012 година.
  8. Донован, Роберт [en] . Конфликт и криза: Претседателството на Хари С. Труман, 1945-1948 година . - University of Missouri Press, 1996 .-- P. 36 .-- ISBN 9780826210661 .
  9. 257.723.498 копчиња обезбедени под Lend-Lease // Новаја Газета . - 2017. - бр.47-48 (2624-2625). 05.05.2017
  10. Марк Солонин кој го победи Хитлер 07.05.2017 Ехо на Москва
  11. Бжежински, З. Уште една шанса. Тројца претседатели и кризата на американската суперсила / Пер. од англиски Ју.В.Фирсова. - М.: Меѓународни односи, 2007 година.

• Антихитлерова коалиција // Ангола - Барзас. - М .: Советска енциклопедија, 1970. - ( Голема советска енциклопедија : [во 30 тома] / главен уред. А. М. Прохоров ; 1969-1978 година, том 2).
  • Антихитлерова коалиција / Филитов А.М. // Анкилоз - Банка. - М .: Голема руска енциклопедија, 2005. - стр. 42. - ( Голема руска енциклопедија : [во 35 тома] / гл. Ед. Ју. С. Осипов ; 2004—2017 година, том 2). - ISBN 5-85270-330-3 .
  • Подготвен, Џ. Ли. Заборавени сојузници: Воениот придонес на колониите, прогонетите влади и помалите сили за сојузничката победа во Втората светска војна ( инж.). - Џеферсон, NC: McFarland & Company , 2012 .-- ISBN 9780899501178 .
  • Дејвис, Норман (2006), [Европа во војна 1939-1945: Нема едноставна победа . Лондон: Мекмилан. ISBN 0-333-69285-3
  • Почитувани, Ian CB и Michael Foot, eds. Оксфордскиот придружник на Втората светска војна (2005), сеопфатна енциклопедија за сите земји
  • Holland R. (1981), Велика Британија и сојузот на Комонвелтот, 1918-1939 , Лондон: Мекмилан. ISBN 978-0-333-27295-4
  • Overy, Richard (1997), Russia's War: A History of the Soviet Effort: 1941—1945 . New York: Penguin. ISBN 0-14-027169-4 .
  • Weinberg, Gerhard L. (1994). A World at Arms: A Global History of World War II . Comprehensive coverage of the war with emphasis on diplomacy excerpt and text search