Арецо

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Локалитет
Арецо
Арецо
Пјаца Гранде Арецо.JPG
43 ° 28 ′ N ш. 11 ° 53 ' источно г. H G Я O
Земјата Италија
Комуна Тоскана
Провинции Арецо
Историја и географија
Плоштад 386 km²
Централна висина 296 м
Временска зона UTC + 1: 00 , во лето UTC + 2: 00
Популација
Популација 94 675 луѓе ( 2004 )
Густина 237 луѓе / km²
Катоиконим аретиец, аретиец [1]
Официјален јазик италијански
Дигитални идентификатори
Телефонски код +39 0575
Поштенски код 52100
Код на автомобилот АР
ИСТАТ 051002
Друго
Градоначалник на комуната Џузепе Фанфани

comune.arezzo.it (италијански)
Арецо на мапата
Ареццо
Арецо
Арецо на мапата
Ареццо
Арецо
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Арецо ( италијански Arezzo [aˈrettso] Информации за датотеката слушај , лат. Аретиум ) е град во италијанскиот регион (регион) Тоскана , административен центар на истоимената провинција . Арецо се наоѓа на 80 километри југоисточно од Фиренца , во ридовите кои го опкружуваат горниот тек на реката Арно .

Свети Донат од Аретиј се смета за заштитник на градот. Градски фестивал - 7 август .

Приказна

Антиката

Урнатините на римскиот амфитеатар во Арецо

Арецо е еден од најстарите градови во Тоскана: првата населба на негово место се појавила во 6 век. п.н.е д. ... Наскоро Аретиум ( лат. Arretium ), како што градот подоцна го нарекувале Римјаните , станал еден од дванаесетте градови-држави на Етрурија . Очигледно, под владеењето на етрурската конфедерација, Аретиум постигна значителен степен на просперитет, благодарение на трговијата со другите градови во Централна Италија. Остатоците од ѕидот на тврдината, урнатините на некрополата на Поџо дел Сол, како и бронзените скулптури на Химера и Минерва , кои се во Фирентинскиот археолошки музеј, се сочувани од античкиот етрурски град. Дури и по почетокот на опаѓањето на крајбрежните етрурски градови, Аретиум го задржа своето значење, а производството на разни керамика и бронзени производи излезе на врвот. Тит Ливиј наречен Arrezzo, заедно со Chiusi и Перуџа, "главните градови на Етрурците."

Градот бил на чело на борбата меѓу Етрурците и Рим, но во 311 п.н.е. д. бил освоен од Римјаните. Центарот на градот е делумно уништен, а голем број жители се иселени надвор од него. Аретиум станал римска колонија . Во III век п.н.е. д. Аретиум учествувал на страната на Рим во одбивањето на инвазијата на Гали , а подоцна служел како една од главните бази за проширување на Римската Република во северна насока. До средината на 1 век п.н.е. д. градот доби статус на општина . Во граѓанската војна меѓу Сула и Мариус, Аретиум застанал на страната на вториот, што по победата на Сула довело до пропаст на градот и протерување на повеќето жители. Наместо тоа, во градот биле преместени ветераните на армијата на Сула, кој основал колонија Arretium-Fidens ( лат. Arretium Fidens). За време на владеењето на Јулиј Цезар, градот усвои нов бран на колонисти ветерани кои формираа колонија Arretium-Yulium ( лат. Arretium Julium).

Поради постојаниот прилив на имигранти, важноста на Аретиум постојано растеше. До почетокот на 1 век , неговото население достигна 100 илјади луѓе, со што градот стана трет по големина во Италија (по Рим и Неапол ). Територијата на Аретиум исто така значително порасна. Во II век бил изграденамфитеатар , чии урнатини се сочувани до денес, како и јавни бањи. Градот бил нашироко познат по производството на производи од теракота : вазни од Аретино биле извезени во најоддалечените краеви на Римската империја и пошироко. Од Аретиум потекнува Гај Силни Мекенас , близок соработник на императорот Октавијан Август , познат по неговото покровителство на уметноста.

Раниот среден век

По падот на Римската империја , населението на Арецо значително се намалило како резултат на инвазиите на варварите и падот на економијата. Сепак, неговата локација на патеката од Рим до долината По му овозможила на градот да го задржи своето значајно значење во раниот среден век . Во 5 - ти и 6-ти век, Арецо се наоѓал на границата на Остроготското кралство и поседите на византискиот егзарх Равена , а подоцна градот станал една од првите италијански населби кои потпаднале под власта на Ломбардите . За време на ломбардскиот период, етничкиот состав на населението во Арецо значително се промени, трговските односи беа намалени, а центарот на градот беше преместен на врвот на ридот, каде што беше подигнат замок. На крајот на 8 век, Арецо стана дел од Франкската империја Карло Велики , а од 961 година - во Светото Римско Царство . Во овој период, економскиот и културниот развој на градот продолжил да стагнира, влошен со постојаните внатрешни војни во Централна Италија.

Република Аретинскаја

Формирање на комуната (XI-XII век)

Бидејќи бил дел од Светото Римско Царство, Арецо припаѓал на тосканската марка , но моќта на маргрофите на Тоскана во градот била слаба. Постепено, управата на градот и контролата над неговиот округ биле концентрирани во рацете на бискупот од Арецо. Епископијата во градот била основана во IV век , и покрај сите инвазии и војни од раниот среден век, наследувањето на аретиските епископи никогаш не било прекинато оттогаш. Царевите на Светото Римско Царство, заинтересирани да изградат цврста основа во Италија, активно ги поддржувале епископите, им дале значајни привилегии и дале имоти. До средината на 11 век, бискупот од Арецо бил признат политички и духовен водач на регионот Горно Арно. Неговата епархија ја опфаќала територијата од долината Чиана до Фиесоле и северна Умбрија . Од 1059 година, епископот од Арецо, исто така, почнал да ја носи титулата гроф , присвојувајќи ја на тој начин световната власт над контадото Аретино.

Базиликата Санта Марија дела Пиве во Арецо

Меѓутоа, подемот на трговијата и занаетчиството, кој започнал во италијанските градови во 11 век , што го погодил и Арецо, довел до зголемување на влијанието на урбаните трговци и социјалната кохезија на жителите на градот против владеењето на епископот. Веќе на крајот на 11 век, во Арецо се појави комуна , која ги обединува трговските и занаетчиските кругови на населението и го бара својот удел во управувањето со градот. Во 1098 година, за прв пат се споменуваше управното тело на комуната - колеџот на конзули , избран на општите состаноци на жителите на градот, кој ја делеше власта во Арецо со епископот. По смртта на Маркграв Матилда од Тоскана во 1115 година, централната власт во Тоскана практично престанала да постои. Арецо се развил во практично независен град-држава под власта на епископот и комуната. Постепено, општинските власти го истиснаа епископот од владата, но до XIV век тој задржа значително влијание врз политичкиот развој на градот.

Набргу по формирањето на Република Аретино, комуната водеше борба да ја прошири својата моќ на територијата на контадото . Во серија воени кампањи од XII - почетокот на XIII век, жителите на градот воспоставиле контрола над феудалците и малите населби во регионот. Во борбата за потчинување на руралната област, Арецо се соочи со отпор од соседните урбани комуни - Сиена и Монтепулсијано во долината Чиана, Фиренца во долината Арно. Во 1197 година, на конвенцијата во Сан Џенесио , беше склучен договор за поделба на сферите на влијание меѓу тосканските градови-држави, но тоа не ги спречи судирите. На крајот на 12 век , се случи значајна промена во структурата на управните тела на Арецо: колеџот на конзули беше заменет како влада на републиката со институцијата единствен podestà , кој обично се избираше од странци и на чело на воените сили на државата.

Република Аретин за време на нејзиниот врв (XIII век)

Распнувањето на Исус. Cimabue Детал на насликан крст од црквата Сан Доменико во Арецо (крајот на 13 век)

Во борбата меѓу Гелфите и Гибелините, Република Аретинија застанала на страната на вторите и активно го поддржувала императорот во непријателствата што се одвивале во Италија во првата половина на 13 век . Главниот непријател на Арецо во овој период бил Гуелф Фиренца , која водела политика на експанзија во Тоскана. Иако голем број територии на север од античката епархија на бискупот од Арецо биле изгубени за време на војните со Фиренца, републиката задржала прилично голема територија од долината Касентино до Киана и од Валдарно до Амбра . Во 1258 година, Арецо го зазел големиот град Кортона , кој му припаѓал на папата . Во 1260 година, аретиските трупи учествувале во битката кај Монтаперти , како резултат на која војската на Фиренца била поразена, а Тоскана паднала под власт на Гибелините. Сепак, по битката кај Беневент во 1266 година, ситуацијата се промени: започна оживувањето на Гелфите, кои добија силен сојузник во лицето на Чарлс од Анжу . До крајот на 13 век , Гелфите дојдоа на власт во речиси сите општини во Тоскана. Само републиката Аретинија му остана лојална на императорот. Со финансиска поддршка на папата и воена помош на Чарлс Анжу, Фиренца формирала голема војска и во 1289 година им нанела крупен пораз на Аретијците во битката кај Кампалдино . Во битката загинаа водачите на аретиската комуна, меѓу кои и надбискупот Гуглиермино Умбертини. Битката кај Кампалдино означи пресвртница во историјата на Арецо: значајни територии беа отстапени на Фиренца и Сиена , улогата на градот во политичката арена на Централна Италија почна да опаѓа.

Културниот процут на републиката Аретинија датира од 13 век . Во овој период, биле изградени нови ѕидини, кои го опфаќале значително проширениот град, се формирал романескниот изглед на стариот град, чиј впечатлив пример била базиликата Санта Марија дела Пиеве , а започнала и изградбата на катедралата. Во 1255 година беше основан универзитет во Арецо - еден од првите во Италија и во Европа воопшто. Започна активниот развој на ликовната уметност и литературата. Во градот работеле и локални уметници ( Маргаритон д'Арецо ) и претставници на фирентинските ( Цимабуе ) и сиенските училишта ( Пјетро Лоренцети ), кои ја сликале внатрешноста на катедралата во Арецо и црквите од доминиканскиот и фрањевскиот ред. Аретинската литература достигна високо ниво во делото на еден од раните италијански поети, Гвитоне д'Арецо . Во 1302 година во градот е роден Франческо Петрарка .

Сињорија Тарлати и губењето на независноста (XIV век)

Република Аретинскаја во 1350 година
Испрекината линија ги прикажува границите на изгубените територии, со сина боја - годините на загуби.

Влошувањето на меѓународната позиција на Арецо на крајот од XIII - XIV век , предизвикано од интензивирањето на експанзијата на соседните држави и кулминацијата на борбата меѓу Гелфите и Гибелините , предизвика зголемување на зависноста на републиката од платенички војски на Кондотиери и појава на тенденција кон концентрација на државната моќ. Останувајќи во логорот Гибелин, Арецо беше принуден да прибегне кон странска помош за да организира одбивање на Гуелф Фиренца и Сиена. Веќе во 1299 година, познатиот Кондотиер Федерико де Монтефелтро станал подестој на Арецо, а во 1308 година за владетел на државата бил избран тиранинот од Пиза Угучионе дела Фагиола , кој започнал масовна офанзива против поседите на Република Фиренца . Во 1315 година, џибелинската војска на Фагиола, која ги вклучувала и силите на Арецо, ги поразила фирентинско-наполитанските сили во битката кај Монтекатини .

Оваа политика ја продолжил епископот Гвидо Тарлати , кој станал де факто владетел на Република Аретинија во раните 1320 - ти . Потпирајќи се на сојузот со Форли , Гвидо Тарлати го освоил градот Чита ди Кастело во 1323 година и ги проширил поседите на републиката кон југ, предизвикувајќи долг конфликт со папата . Во сферата на државната управа, епископ успеа во отстранување на комунални органи на власта и формирањето во 1321 година на доживотна еден човек Signoria , додека зачувување, сепак, појавата на републикански устав.

По смртта на Гвидо Тарлати во 1327 година, неговиот брат Пјеро Саконе го наследил како Сињор Арецо, за време на чие владеење републиката се нашла во длабока финансиска и политичка криза. Ова доведе до фактот дека во 1337 година градот Арецо и бил продаден на Фиренца за 42.800 флорини .

Во 1343 година, независноста на републиката Аретинија била обновена. Сепак, не беше можно да се воспостави стабилна влада и да се зајакне финансиската и воената положба на државата. Борбата меѓу партиите Гелф и Гибелин ја ослабна републиката. Ситуацијата е комплицирана од зголемената желба за некое патрициско раѓање поставено во наследната Сињорија на Арецо (одборот Џовани Акуто во 1368 - 1381 година ), кој се спротивстави на пополанија за зачувување на републиканскиот устав. Како резултат на тоа, способноста на Арецо да ја одржи својата независност била поткопана. Во 1384 година градот повторно и бил продаден на Фиренца од неговиот владетел Анжеран де Куси . Ова значело конечно припојување на Арецо кон Република Фиренца.

Последниот век од постоењето на републиката Аретино беше обележан со понатамошен развој на сопственото уметничко училиште, кое најживописно се одрази во делата на Спинело Аретино (1330-1410). Изградбата на такви доцноготски споменици во Арецо како што се Палатата на приорите (седиште на владата на Република Аретинија), црквата Сан Франческо и некои други датира од истото време.

Ренесанса и модерно време

Распнување на крст. Фреска внатре во ил Дуомо

По анексијата на Арецо кон Република Фиренца во 1384 година, важноста на градот почна да опаѓа. Арецо задржал одредена автономија под контрола на капетанот одобрен од Фиренца, меѓутоа, општествено-политичкиот и културниот развој на градот паднал под целосна доминација на главниот град. Экономическое и демографическое положение постоянно ухудшалось (если в 1552 году в Ареццо проживало более 7750 жителей, то в 1745 году — лишь 6700 человек). Неоднократные восстания против флорентийского господства (самые крупные — в 1502 и 15291530 годах ) достаточно быстро подавлялись. В 1569 году Ареццо вошёл в состав великого герцогства Тосканы .

Несмотря на экономический и политический упадок города, культурная жизнь продолжала развиваться. Ареццо стало родиной и местом работы таких выдающихся учёных, как историк Леонардо Бруни (1374—1444), ботаник Андреа Чезальпино (1519—1603) и физик Франческо Реди (1626—1698). Из Ареццо также происходил знаменитый итальянский писатель и поэт Пьетро Аретино (1492—1556). В области изобразительного искусства в XVXVI веках господствовал Ренессанс , представленный в Ареццо такими художниками, как Бернардо Росселлино , Джулиано да Майано , Пьеро делла Франческа , автором фресок в соборе Сан-Франческо, и, наконец, Джорджо Вазари ( 15111574 ), архитектором дворца Ложи на площади Пьяцца-Гранде и советником великого герцога. В период правления Козимо I центральная часть города была значительно перестроена с целью усиления военного значения Ареццо и ликвидации памятников республиканского периода. Это привело к уничтожению целого ряда средневековых построек, включая древний епископский собор и дворец коммуны, и сооружению колоссального комплекса фортификационных сооружений, а также дворцов новой земельной аристократии.

Колокольня на центральной площади

В 1772 году была проведена муниципальная реформа, объединившая город и его округу в единое административное образование. Таким образом была создана территориальная основа для современной коммуны Ареццо. В конце XVIII века были осушены болота долины Кьяны , что существенно оздоровило климатические условия города.

В период наполеоновских завоеваний Ареццо стал одним из центров консервативной оппозиции, вылившейся в мятежи Viva Maria в 1799 году после восстановления власти великого герцога Тосканы в первой половине XIX века началась активное строительство путей сообщения, связавших Ареццо с другими городами Тосканы и Италии. К этому периоду относится сооружение таких памятников архитектуры, как Пьяцца-дель-Пополо, здание железнодорожного вокзала и «Порт Фердинанда». В 1825 году был образован Аретинский округ, ставший основой будущей провинции Ареццо . В культурной жизни города этого периода доминировал поэт Антонио Гваданьоли (1798—1858).

Новейшее время

После объединения Италии и расширения административной автономии города развитие Ареццо вновь ускорилось. В 1867 году началась реализация нового градостроительного плана, позволившего улучшить сообщение между различными частями города. В 1881 году был основан Народный банк Ареццо (современное название — «Banca Etruria»), который стал активно кредитовать местную промышленность. В 1895 году на улицах города впервые было установлено электрическое освещение. Старые городские стены были частично разрушены из-за быстрого разрастания города.

Ареццо значительно пострадал во время Второй мировой войны . Город неоднократно переходил из рук в руки и подвергался налётам авиации союзников. 16 июля 1944 года , когда к городу уже подступали войска антигитлеровской коалиции, в Ареццо вспыхнуло восстание против фашистского правительства, поддержанное партизанами. За героизм, проявленный жителями Ареццо в движении Сопротивления , в 1984 году город был награждён золотой медалью.

Панорама Ареццо
Панорама Ареццо

Известные уроженцы и жители

Достопримечательности

Центральная площадь Ареццо

Из многих площадей Ареццо заслуживает внимания Piazza Grande или Ferdinanda с колоннадой , с Loggi'ей, имеющей весьма красивый готический фасад , и с церковью, построенной на фундаменте древнего языческого храма.

Собор, построенный в XIII веке , фасад которого не завершен, подобно многим другим церквам, имеет великолепный главный алтарь из мрамора работы Джиовани Пизано и несколько ценных образов. В прочих церквах — прекрасные картины древней тосканской школы. Базилика Сан-Франческо в Ареццо имеет знаменитые фрески работы Пьеро делла Франческа .

Ареццо — местопребывание префекта и епископа, имеет 15 приходских церквей, академию наук, пользующуюся большой известностью, библиотеку, дипломатический архив, музей древностей, картинную галерею, несколько частных музеев, гимназию, госпиталь и четыре монастыря. Улицы города широкие и хорошо вымощены, городские постройки красивые, снабжен прекрасной водою, пользуется великолепным климатом.

В Ареццо родились Меценат , Петрарка , Пьетро Аретино , Гвидо — изобретатель нот, Леонардо Аретино — историк, Чезальпини — ботаник, Реди — врач и натуралист, маршал д'Анкр , живописец и биограф художников — Вазари и др.


Культура

В Ареццо так же, как и в Сиене ежегодно проходят театрализованные скачки — Палио.

В Ареццо родился актёр Джованни Гвиделли.

В историю культуры, в том числе прикладного искусства, Ареццо вошло благодаря Арретинской керамике — тонкостенной керамической посуде с печатным рисунком, разновидности терра сигиллата , изготовление которой стало одним из первых в истории примеров массового производства посуды [2] .

Галерея

Примечания

  1. Городецкая И. Л., Левашов Е. А. Ареццо // Русские названия жителей: Словарь-справочник. — М. : АСТ , 2003. — С. 32. — 363 с. — 5000 экз.ISBN 5-17-016914-0 .
  2. Unterwegs in die Vergangenheit- Verlag das Beste GmbH. 1984. Stuttgart. ISBN 3 87070 215X

Ссылки