Аркаделт, Џејкоб

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Џејкоб Аркаделт
нетерл. Јакоб Аркаделт
Jarcadelt.jpg
основни информации
Дата на раѓање 1505 година
Место на раѓање
Датум на смрт 14 октомври 1568 година
Место на смртта
Земјата
Професии композитор , пеење
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Џејкоб Аркаделт (Jacobus Arcadelt; околу 1507 , Намур - 14 октомври 1568 , Лиеж ) - фламански композитор; работел главно во Италија. Еден од основачите на традицијата на италијанскиот мадригал од 16 век.

Биографија

И покрај фактот што повеќето рано печатени збирки го пренесуваат името на Аркаделт во гализираната форма на Аркадет, современите научници сè уште го претпоставуваат фламанското потекло на композиторот. Од 1520-тите живеел во Италија. Во 1535-37 година бил во служба на фирентинскиот војвода Алесандро Медичи , веројатно наследувајќи го Филип Вердело . Во 1538 година се преселил во Рим , каде што го напишал мадригалскиот Ecco d'oro l'età по повод бракот на Маргарет од Парма и Отавио Фарнезе . Во 1540-51 година бил магистер капела во Сикстинската капела . Околу 1552 година, од некоја непозната причина, Аркаделт го напуштил Рим и се преселил во Париз. Речиси нема документарен доказ за последниот, француски, период од животот на композиторот. Познато е само дека во 1554 година бил наведен како хорист во капелата на Чарлс IX , а во 1557 година служел како бенд-мајстор кај кардиналот Шарл де Гиз .

Создавање

Во креативното наследство на Аркаделт, исклучиво вокална музика: 24 мотети (главно за 4 и 5 гласови), 126 полифони за француски стихови ( шансон ), латински полифонски песни (за текстови на Вергилиј , Хорас , Марсијал ), околу 250 мадригали ( за 3-6 гласови, главно за 4; многу мадригали, објавени во печатени збирки од тоа време како анонимни, може да припаѓаат и на Аркаделт), три маси , величествени , три збирки оплакувања .

Мора да се признае, историската заслуга на Аркаделт е развојот и воведувањето во италијанската музичка култура на мадригали од 16 век, кои композиторот ги напишал на стиховите на Петрарка , Јакопо Санназаро , Пјетро Бембо , Филипо Строци и други (вклучувајќи анонимни) поети. Најпознатите мадригали на Аркаделта се Chiare fresch 'e dolce acque, Dai dolci camp' Elisi (со елементи на театралност), Deh dimm 'Amor se l'alma и Io dico che fra voi (песни од Микеланџело ), „Бели и нежен лебед“ („Il bianco e dolce cigno“, на стихови од G. Giudicchioni; најпопуларното дело на Arcadelt), „O felic 'occhi miei“.

Хармонијата на Аркаделт едијатонска , Аркаделт често претпочитамоно-ритмичка текстура , фубурдон и слоговно од сложеноста на имитационатаполифонија . Повремено (како во мадригалот „Viddi fra l'herbe verde“) ја користев техниката „новофанглирана нота нере“ .

Комплетните дела на Аркаделт беа објавени во серијата Corpus mensurabilis musicae од Алберт Ц. [1] .

Список на дела (примерок)

Збирки на мадригали

 • Il primo libro di madrigali (a4; Венеција, 1539 година, 64 парчиња; колекцијата е препечатена [со промени во содржината] над 50 пати, најново во 1654 година)
 • Il secondo libro de madrigali (a4; Венеција, 1539)
 • Il vero secondo libro di madrigali (a4; Венеција, 1539)
 • Terzo libro de i madrigali novissimi (a4; Венеција, 1539)
 • Il quarto libro di madrigali (a4; Венеција, 1539)
 • Примо либро ди мадригали (a3; Венеција, 1542)
 • Il quinto libro di madrigali (a4; Венеција, 1544)
 • Други мадригали во различни збирки (помеѓу 1537 и 1559 година)

Шансон компилации

 • Quatorsiesme livre de chansons (a4-a6; Париз, 1561)
 • Tiers livre de chansons (a4; Париз, 1567)
 • Quatrième livre de chansons (a4; Париз, 1567)
 • Cinquième livre de chansons (a4; Париз, 1567)
 • Sisième livre de chansons (a4-a5; Париз, 1569)
 • Neuvième livre de chansons (a4-a6; Париз, 1569)

Маса

 • Миса „Ave regina caelorum“ (a5; Париз, 1557)
 • Missa de beata virgine (a4; Париз, 1557)
 • Миса „Ное Ное“ (a6; на мотет од Џ. Мутон; Париз, 1557)

Друга црковна музика

 • Magnificat primi toni (a4-a6; Париз, 1557)
 • Lamentationes Jeremiae I (a4; Париз, 1557)
 • Lamentationes Jeremiae II (a4; Париз, 1557)
 • Lamentationes Jeremiae IIII (a4; Париз, 1557)

Мотети

 • Бенедиксит Деус Ное (a4, 1532)
 • Candida virginitas (a6)
 • Congregati sunt (a5, 1538)
 • Корона ауреа (a5)
 • Domine Deus omnipotens (a4, 1538)
 • Domine exaltetur manus tua (a4, 1539)
 • Domine non secundum peccata nostra (a3-a5)
 • Dum complerentur умира Педесетница (a5, 1538)
 • Естоте фортес во Бело (а6)
 • Filiae Ерусалим (a4, 1532)
 • Gaudent in caelis (a5, 1538)
 • Gloriosae Virginis Mariae (а5)
 • Haec умира (a4, 1532)
 • Ходи Беата Девица Марија (a4, 1539)
 • Istorum est enim (a7, 1564)
 • Memento salutis auctor (a4)
 • Архангел Михаил (a5, 1538)
 • O gloriosa domina (a4, 1538)
 • O pulcherrima mulierum (a5, 1539)
 • O sacrum convivium (a5, 1539; контроверзна атрибуција);
 • Патер ностер (a8, 1545);
 • Recordare Domine (a5, 1540);
 • Регина Каели (а5)
 • Салве регина (a5)

Латински песни

 • At trepida et coeptis ( Виргилиј ; a4, 1556)
 • Целобројна биографија scelerisque ( Хорас ; a3, 1559)
 • Montium custos nemorumque, (a3, 1559)
 • Poscimur, si quid vacui (Хорас; a3, 1559)
 • Vitam que faciunt beatiorem ( Martial ; a4, 1556)

Прием

Славата на композиторот Аркаделт за време на неговиот живот и долго по неговата смрт беше голема. Доволно е да се каже дека Првата книга на Мадригалите била препечатена 58 пати во текот на еден век (помеѓу 1538 и 1654 година ). Секуларните композиции на Аркаделт станаа основа на пародија-пораки, бројни интабулации , инструментални адаптации (за виола да гамба). Во сликата на Караваџо „ Лутистот“ , партитурата на лаутистот ги содржи нотите од бас-делот на Мадригал Џејкоб Аркаделт „Voi sapete ch'io vi amo“ („Знаеш дека те сакам“).

Понекогаш изведена под името Аркаделт, композицијата од четири дела „ Аве Марија “ е всушност бесплатен аранжман на триделната шансона од Аркадета „Nous voyons que les hommes“ од францускиот композитор Пјер-Луј Дитч ( 1808 - 1865 ) . Токму ова подоцнежно дело (а не оригиналната шансона на Аркаделт) го земал Франц Лист како основа на неговата органска фантазија [2] .

Белешки (уреди)

 1. Јоханес Аркаделт: Опера омнија, ед. А. Сиј // CMM XXXI / 1-10. [Ромите]: Американски институт за музикологија, 1965-71.
 2. Ave Maria, S 183/2 ( 1862 ).

Литература

 • Klefisch W. Arcadelt als Madrigalist. Келн, 1938 година
 • Haar J. Кон хронологијата на мадригалите на Аркаделт // Journal of Musicology, V (1987), стр. 28-54
 • Fenlon I., Haar J. Италијанскиот мадригал на почетокот на 16 век: извори и толкување. Кембриџ, 1988 година.
 • Комбе Орден К. Les Vers lascifs d'Horace: Arcadelt's Latin chansons // Journal of Musicology, XIV (1996), стр.338-69
 • Харис П. Класификација во ренесансата: мадригалската историја на Жак Аркаделт. Diss. Универзитетот во Калгари, 1999 година
 • Haar J. Arcadelt and the frottola: the Italianate chanson околу 1550 // Res musicae: есеи во чест на Џејмс В. Прует. Ворен (Мих.), 2001 година
 • McClary S. Модални субјективности: само-модирање во италијанскиот мадригал. Беркли, Лондон, 2004 година

Врски