Аверченко, Аркадиј Тимофеевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Аркадиј Аверченко
Аркадиј Аверченко 7.gif
Дата на раѓање 15 март (27), 1880 ( 1880-03-27 )
Место на раѓање Севастопол , Руска империја
Датум на смрт 12 март 1925 година ( 1925-03-12 ) (44 години)
Место на смртта Прага , Чехословачка
Националност Руската империја
Занимање
жанр сатира и хумор
Јазик на делата руски
arkadiyaverchenko.ru
Работи на веб-страницата Lib.ru
Лого на Викиизвор Уметнички дела на Викиизвор
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Лого на Викицитат Цитати на Викицитат

Аркадиј Timofeevich Averchenko (15 [27] Март 1880 година [1] , Севастопол - 12 март 1925 година , Прага ) - руски писател, сатиричар, драмски и театарски критичар, уредник на списанијата " Satyricon " (1908-1913) и " Нова Satyricon " (1913 -1918) [2] .

Биографија

Предреволуционерен живот

Роден на 15 март (27) 1880 година [1] во Севастопол во семејството на сиромашен трговец Тимофеј Петрович Аверченко и Сузана Павловна Софронова, ќерка на пензиониран војник од регионот Полтава .

Аверченко не доби никакво основно образование, бидејќи поради слаб вид и лошо здравје не можеше да учи долго време. Но, недостатокот на образование со текот на времето беше компензиран со природниот ум.

Аверченко почна да работи рано, на 15-годишна возраст. Од 1896 до 1897 г служел како помлад писар во транспортната канцеларија во Севастопол. Таму не издржа долго, нешто повеќе од една година, а подоцна го опиша овој период од својот живот во иронична „Автобиографија“, како и во приказната „На паробродот свирки“.

Во 1897 година, Аверченко замина да работи како службеник во Донбас , во рудникот Брјанск . Таму работел четири години, а подоцна напишал неколку приказни за животот во рудникот („Вечерта“, „Молња“ итн.).

На почетокот на 1900-тите, тој се пресели заедно со одборот на рудниците во Харков , каде што на 31 октомври 1903 година, неговата приказна „Како морав да го осигурам мојот живот“ се појави во весникот „ Јужни краи “ (подоцна поправена и повторно објавена под титулите „Витез на индустријата“, „Господине Цацкин“) [3] . Самиот Аверченко ја сметаше приказната „Праведникот“ (1904) за негово книжевно деби [4] .

Во 1906-1907 г. тој, целосно напуштајќи ја својата служба, ги уредува сатиричните списанија „Штик“ и „Меч“, а во 1907 година овие публикации станаа првата постојана трибина на Аверченко, кој ги водеше речиси сите делови под бројни псевдоними. Но, тој е отпуштен од таблата со зборовите: „Ти си добар човек, но не си добар за пеколот“. После тоа, во јануари 1908 година , А. Т. Аверченко замина за Санкт Петербург . [ изворот не е наведен 3233 дена ] Според неговите сопствени зборови, Аверченко заминал од Харков во Санкт Петербург во 1907 година без да плати казна од 500 рубли за содржината на 9-то издание на списанието „Меч“ [5] .

Во главниот град, тој станува соработник на помали публикации, вклучително и списанието на претплатници кои губат МГ Корнфелд „Dragonfly“ [5] [6] .

Во 1908 година, група млади вработени во „Стрекози“ решија да издаваат ново списание „Сатирикон“, а Аверченко стана негов секретар, а наскоро и уредник.

Долги години Аверченко успешно работи во тимот на списанието со познати луѓе - Тефи , Саша Черни ,Осип Димов , Н.В. Ремизов (Ре-ми) и други.Тука се појавија неговите најбрилијантни хумористични приказни. За време на работата на Аверченко во Сатирикон, ова списание стана исклучително популарно; врз основа на неговите приказни, претставите беа поставени во многу театри во земјата ( Театар Литеини , Криво огледало , Лилјакот ). За Аверченко, работата во оваа публикација стана централна пресвртница во неговата креативна биографија. Потрагата по сопствени теми, стил, жанр, започната во Харков, продолжува. За акутната политичка ориентација на некои материјали, Аверченко беше кривично гонет, но неговата популарност не се намали. Во 1911 година учествувал во колективниот роман Три писма на страниците на Синиот весник .

Аркадиј Аверченко, 1913 година.

Во 1911-1912 година. Аверченко двапати патува во Европа со своите пријатели сатиричари (уметници А. А. Радаков и Ремизов). Овие патувања послужија како богат материјал за делото на Аверченко: во 1912 година беше објавена неговата популарна книга „Експедицијата на сатириконите во Западна Европа“.

Аверченко напиша и бројни театарски критики под псевдонимите Ave, Wolf, Foma Opiskin, Medusa-Gorgona, Falstaff итн.

По Октомвриската револуција, сè драматично се промени. Во јули 1918 година, болшевиците го затворија Новиот сатирикон заедно со другите опозициски публикации. Аверченко и целиот персонал на списанието зазедоа негативна позиција во однос на советскиот режим. За да се врати во својот роден Севастопол ( Крим окупиран од белци), Аверченко мораше да помине низ бројни неволји, правејќи го својот пат низ Русија и територијата окупирана од Германците до Крим.

Пред да замине за Крим, живеел во Санкт Петербург во познатата куќа на Толстовски во 203 станови [7] .

Во Крим под Кримската регионална влада, Кримската ССР, ВСЈУР и Врангел

Во зимата 1919 година, тој пристигна на Крим преку Ростов на Дон. Тој настапуваше со јавни вечери на хумор, како фељтонист објавен во весникот „Таврическиј Голос“ орган на Втората кримска регионална влада (фељтон „Стаорец од брод“ за Максим Горки ). Министерот за правда В.Д.Набоков (татко на В.В. Набоков ), кој се грижеше за весникот, добро го познаваше Аверченко. Во киното „Бајан“ во Симферопол на 16 март 1919 година се одржа вечерта на Сатирикон. За кратко време во летото 1919 година, власта на Кримската ССР беше воспоставена на Крим под водство на Д.И.Улјанов . Аверченко, кој не успеа да плови со Французите, чека, но теророт , како во 1917 година и подоцна во 1920 година под Кримската ССР, не се случи, а позицијата на Аверченко за поддршка на Добрата армија (фељтон „За буржоазијата и такви работи“) немаше никакви последици за него. Наскоро Крим повторно бил заземен од силите на АРСУР [8] .

Од јули 1919 година, Аверченко работеше за весникот Југ (подоцна Југ на Русија), во кампања за помош на Волонтерската армија . Соработува со импровизираниот „Театар на актерот“. Од 1920 година пишува во корист на руската армија на баронот П.Н. Врангел . Во Симферопол, во печатницата на „Таврически глас“ во 1920 година, беше отпечатено првото издание на неговата книга „ Десетина ножеви во задниот дел на револуцијата “. Објавата во весникот излезе на 24 јуни: „ Нова книга на Аркадиј Аверченко“ Десетина ножеви во задниот дел на револуцијата“ се печати и ќе се најде во продажба еден од овие денови . Изданието во Париз од 1921 година беше второ. Збирката на Аверченко „Нечиста моќ“ е објавена во Севастопол, финансирана од руската армија, чиј тираж наскоро ќе биде извезен во Константинопол. Директната соработка со Врангел во иднина не му носи добро на Аверченко. Перекоп падна и на 15 ноември 1920 година, Севастопол беше заземен од црвените. На 13 ноември, Аверченко, за време на евакуацијата на Крим, отплови до Константинопол на еден од последните паробродови [8] .

Во емиграцијата

Гробот на Аверченко, Прага , гробиштата Олшанско .

Во Константинопол, Аверченко се чувствуваше повеќе или помалку удобно, бидејќи во тоа време имаше огромен број руски бегалци , истите бели емигранти како него.

На 13 април 1922 година, Аверченко се преселил во Софија , потоа во Белград . Аверченко не останал долго во ниту еден од овие градови, но на 17 јуни 1922 година се преселил во Прага на постојан престој. Изнајмив соба во хотелот Злата Гуса на плоштадот Вацлав .

Во 1925 година, по операцијата за отстранување на окото, Аркадиј Аверченко сериозно се разболе. На 28 јануари, речиси без свест, тој беше примен на клиника во градската болница во Прага со дијагноза „слабеење на срцевиот мускул, зголемување на аортата и бубрежна склероза“. Не можеле да го спасат и утрото на 12 март 1925 година починал на 45- годишна возраст .

Аверченко беше погребан на гробиштата Олшански во Прага .

Создавање

Аверченко

Првата приказна на писателот „Способноста да се живее“ беше објавена во 1902 година во списанието Харков „Глуварче“. За време на револуционерните настани од 1905-1907 година, откривајќи новинарски талент во себе, Аверченко објавувал есеи, фељтони и хумористики во периодични списанија, а објавил и неколку изданија на сопствените сатирични списанија „Штик“ и „Меч“ кои брзо биле забранети со цензура. .

Во 1910 година неговите збирки „Приказни (хумористична). Книга прва“, „Зајачиња на ѕидот. Приказни (хумористични). Книга втора „и „Весели остриги“; вториот имаше повеќе од 20 препечатени. Овие книги го прославија неговото име меѓу голем број руски читатели.

По објавувањето на написот „Марк Твен“ во списанието „ Сонцето на Русија “ за 1910 година (бр. 12), критичарите како В. Полонски и М. Кузмин почнаа да зборуваат за врската помеѓу хуморот на Аверченко и традицијата на Марк. Твен .

Евтината хумористична библиотека на New Satyricon, број 23.djvu

Други (А. Измаилов) го споредуваат со раниот Чехов. Аверченко во своето дело допрел различни теми, но неговиот главен „херој“ е начинот на живот и животот на жителите на Санкт Петербург: писатели, судии, полицајци, слугинки кои не се брилијантни, но секогаш имаат шармантни дами. Аверченко се потсмева на глупоста на некои жители на градот, предизвикувајќи читателот да ја мрази „просечната“ личност, толпата.

Во 1912 година, книгите на писателот, Кругови за водата и приказни за закрепнувачи, добија живот во Санкт Петербург , по што титулата „Крал на смеата“ му беше доделена на Аверченко. Неговите приказни беа поставени и поставени во театрите во Санкт Петербург.

Во оваа фаза, во творештвото на писателот се разви одреден сложен тип на приказна. Аверченко претерува, слика анегдотски ситуации, доведувајќи ги до крајна апсурдност. И покрај тоа што неговите анегдоти немаат ни сенка на веродостојност, тие со тоа служат за поголема „дефамилијаризација“ на реалноста, што и беше толку неопходно на тогашната интелигентна јавност. Приказната „Витез на индустријата“ раскажува за извесен Цацкин, кој е подготвен да живее на апсолутно секој начин.

Постепено, трагичните ноти поврзани со Првата светска војна се враќаат во делото на Аверченко. Со почетокот на војната се појавија политички теми, беа објавени патриотски ориентирани дела на Аверченко: „Планот на генерал Молтке“, „Четирите страни на Вилхелм“, „Случајот на шарлатанот Кранкен“ и други. Есеите и фељтоните на Аверченко се полни со горчина и ја пренесуваат состојбата во која беше Русија во пресрет на Октомвриската револуција. Во некои од приказните од овој период, писателот покажува неконтролирана шпекулација и морална нечистотија.

За време на војната и предреволуционерните години, книгите на Аверченко беа активно објавувани и реобјавувани: „Приказни од Одеса“ (1911), „Пирејски треви“ (1914), „За добрите луѓе, во суштина“, (1914), „За Малку за големиот“ (1916), „Сино со злато“ (1917) и други. Посебно место меѓу нив застапуваат „детските“ приказни (збирка „За малите - за големите“, „Шалуни и ротозеј“ (1915) и други).

До 1917 година, Аверченко престана да пишува чисто хумористични дела, преминувајќи на полето на сатирата. Сега неговите главни теми се осудувањето на модерната власт и политичките фигури. Од 1917 до 1921 година, во делото на Аверченко, светот беше поделен на два дела: светот пред револуцијата и светот по револуцијата. Овие два света постепено се спротивставуваат на писателот. Аверченко ја доживува револуцијата како измама на работникот, кој мора во одреден момент да се разбуди и да врати сè на своето место во својата земја. И повторно Аверченко ја доведува ситуацијата до точка на апсурдност: книгите исчезнуваат од животот на луѓето, во приказната „Лекција во советско училиште“ децата учат од книга што е храната. Исто така, писателот ги прикажува главните руски политичари Троцки и Ленин во сликите на распуштен сопруг и намќорна сопруга („Кралевите дома“). Вториот свет на Русија за Аверченко е светот на бегалците, светот на оние кои се „навлечени“ на емиграцијата. Овој свет е фрагментиран и се појавува, пред сè, во ликот на Константинопол. Овде можеме да ги забележиме приказните „Константинополска менажерија“ и „На ковчези, бубашваби и празни жени внатре“, во кои тројца луѓе се обидуваат да преживеат во Цариград, меѓусебно ги споделуваат своите искуства за тоа како секој од нив заработува за својот леб. .

Во 1921 година во Париз, тој објави збирка памфлети „ Десетина ножеви во задниот дел на револуцијата “, каде хероите - благородници, трговци, службеници, воени лица, работници - со носталгија се потсетуваат на својот минат живот. Книгата предизвика отпор во Советскиот печат, особено, Н. Meshcheryakov го нарече "бесилка хумор" [9] . Истата година беше објавена статијата на Ленин „Талентирана книга“, во која Аверченко беше наречен „огорчена бела гарда“, но во исто време В. И. Ленин ја најде книгата „многу талентирана“. Како одговор, Аверченко ја пишува приказната „Писмо на пријател до Ленин од Аркадиј Аверченко“ , во која го сумира својот емигрантски пат „од Санкт Петербург“ Варангијците „до Цариградските“ Грци“, почнувајќи со забраната за болшевиците од „Нов Сатирикон“ и извршување на широко распространети апсења“ [10]

Во истата година, Аверченко ја објави збирката „Десетина портрети во формат будоар“.

Искуството на писателот од емигрантскиот живот се одрази во неговата книга од 1921 година „ Забелешки на невиниот “. „Белешките на невините“ е збирка приказни за животот на широк спектар на ликови и типови на луѓе, нивните радости и страдања, авантури и жестока борба. Отприлика во исто време беа објавени и збирката раскази „Котел што врие“ и драмата „На море“.

Во 1922 година е објавена збирката „Деца“. Аверченко ја опишува перцепцијата на постреволуционерните настани низ очите на детето, репродуцирајќи ги карактеристиките на детската психологија и уникатната фантазија.

Во 1923 година, берлинската издавачка куќа „Север“ ја објави неговата збирка емигрантски раскази „ Забелешки на простодушните “.

Последното дело на писателот е романот „ Патронската шега “, напишан во Сопот во 1923 година , а објавен во 1925 година во Прага, по неговата смрт.

Библиографија

А.Т. Аверченко

Само доживотните официјални изданија се наведени подолу (не е наведено препечатување). Не се посочени периодични изданија, како и збирки во кои Аверченко бил коавтор. За време на присилната емиграција на писателот, неговите книги и раскази исто така биле илегално (без плаќање на авторски права) препечатени во СССР (не се наведени во списокот). Списокот се заснова на монографијата ( [11] ) и на скенирани материјали од RSL :

 • Весели остриги. Хумористични приказни . - СПб. : М.Г. Корнфелд, 1910 година.
 • Хумористични приказни. - СПб., Сатирикон, 1910 г
 • Приказни (хумористични). Книга прва. - СПб. : Шипинка, 1910 година.
 • Зајачиња на ѕидот. Приказни (хумористични). Книга втора. - СПб. : Шипинка, 1910 година.
 • Приказни (хумористични). Книга трета. - СПб. : Шипка, 1911 година.
 • 8 едночинки. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1911 година
 • Надгробни споменици. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1911 година
 • Приказни за Одеса. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1911 година
 • Под облаците. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1911 година
 • Специјалисти. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1911 година
 • Кругови на водата. Приказни. - СПб. : М.Г. Корнфелд, 1912 година.
 • Приказни за закрепнување. - СПб. : М.Г. Корнфелд, 1912 година.
 • Мирисни цвеќиња. - СПБ., М.Г. Корнфелд, 1912 година
 • Провинциски белешки. - СПБ., М.Г. Корнфелд, 1912 година
 • Минијатури и монолози за сцената. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1912 година
 • Друга приказна. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1912 година
 • Со коренот. - СПб., М.Г. Корнфелд, 1912 година
 • Што им треба. — СПб., М. Г. Корнфельд, 1912
 • Чёрным по белому. Рассказы. — СПб. : Типография товарищества «Грамотность», 1913. — 213 с.
 • 8 одноактных пьес. — СПб., Новый Сатирикон, 1913
 • Рассказы для выздоравливающих. — СПб., М. Г. Корнфельд, 1913
 • [Фома Опискин]. Сорные травы. С предисловием Аркадия Аверченко. — СПб. : Издание журнала «Новый Сатирикон», типография «Виктория», 1914.
 • О хороших в сущности людях. — СПб. : Новый Сатирикон, 1914.
 • Бенгальские огни. — СПб., Новый Сатирикон, 1914
 • Дети. — СПб., Виктория, 1914
 • О немцах и о прочем таком. — Пг., Новый Сатирикон, 1914
 • Свинцовые сухари. — Пг., Виктория, 1914
 • Шалуны и ротозеи. — Пг. : Новый Сатирикон, 1915—1916(?).
 • Волчьи ямы. — Пг. : Библиотека «Нового Сатирикона». Типография братьев В. и И. Линник, 1915.
 • Чудеса в решете. — Пг. : Новый Сатирикон, 1915.
 • О маленьких — для больших. Рассказы о детях. — Пг. : Новый Сатирикон, 1915.
 • Записки театральной крысы. — Пг., Грамотность, 1915
 • Три случая. — Пг., Виктория, 1915
 • Под холщёвыми небесами. — Пг. : Издание товарищества «Новый Сатирикон», 1916.
 • Без суфлёра. — Пг., Новый Сатирикон, 1916
 • Позолоченные пилюли. — Пг., Виктория, 1916
 • Караси и щуки. Рассказы последнего дня. — Пг. : Типография «Грамотность», 1917.
 • Синее с золотом. — Пг. : Новый Сатирикон, 1917.
 • Подходцев и двое других. Повесть. — Пг. : Новый Сатирикон, 1917.
 • Нечистая сила. Книга новых рассказов. — Севастополь: Новый Сатирикон, 1920.
 • Дюжина ножей в спину революции. 12 новых рассказов. — Париж: Bibliotheque Universelle, 1921.
 • Записки Простодушного. — Константинополь: Новый Сатирикон, 1921.
 • Дети. Сборник рассказов с приложением «Руководства к рождению детей». — Константинополь: Культура, 1922.
 • Кипящий котёл. Сборник рассказов. — Константинополь: Культура, 1922.
 • Рай на земле. Правдивые рассказы о русской коммуне. — Загреб: Хорватский Штампарский Завод, 1922.
 • Записки Простодушного. «Я в Европе»: Турция, Чехо-Словакия. Новые рассказы из жизни эмиграции. — Берлин: Акц. общ-во «Север», 1923.
 • Двенадцать портретов (в формате «будуар»). — Париж-Берлин-Прага: Internationale Commerciale Revue, 1923.
 • Чудаки на подмостках. Новая книга пьес и скэтчей для сцены и чтения. — Берлин: Златолира, 1923.
 • Смешное в страшном. Новые рассказы 1920—1923. — Берлин: Акц. общ-во «Север», 1923.
 • Отдых на крапиве. Новая книга рассказов. — Варшава: Добро, 1924.
 • Пантеон советов молодым людям на все случаи жизни. — Берлин: Арбат, 1924. — 91 с. [12]
 • Рассказы циника. — Прага: Пламя, 1925.
 • Шутка Мецената. Юмористический роман. — Прага: Пламя, 1925.

Сатирические типы

 1. Политики: Госдума, октябристы;
 2. Женские типы: Женщина недалёкая, но всегда желанная (« Мозаика », «Жалкое существо» );
 3. Люди искусства (« Золотой век », « Поэт », « Неизлечимые »);
 4. Быт города (« День человеческий »)

Театральные постановки

Экранизации

 • 1914 — «Сила сопротивления» (другое название «Что ей самое обидное»), автор сценария. Режиссёр — Евгений Бауэр . Производство — « А. Ханжонков и К° ».
 • 1916 — «Человек без пуговиц». Режиссёр — Николай Маликов .
 • 1963 — « Крыса на подносе ». Телефильм по одноимённому рассказу. Режиссёр — Андрей Тутышкин . Производство — « Мосфильм ».
 • 1999 — « Шутить изволите? » Киноальманах Режиссер: Мирза-Ага (Михаил) Ашумов
 • 2008 — « Невинные создания ». Режиссёры — Евгений Юликов, Юрий Бердников. Экранизация двух рассказов — «Нянька» (в фильме — «Фартовая девчонка») и «Кривые Углы» (в фильме — «Воспитатель Киси»)
 • 2010 — The Hunger Poem, короткометражный «фильм одного актёра», в исполнении Алекса Якубсона, по рассказу Аверченко «Поэма о голодном человеке» в английском переводе.

Примечания

 1. 1 2 Миленко Виктория Дмитриевна. «Розовые долины детства» Аркадия Аверченко // Пилигримы Крыма: Сборник научных статей и материалов. — Вып.1.(6). — Симферополь: Крымский Архив, 2003. — С. 129—140. — Цитата: «Долгое время спорным являлся вопрос о дате рождения писателя. < … > 1881, 1882, 1883 < … > Ошибочно указан год рождения писателя и на его могиле в Праге: 1884 г. < … > в Севастопольском городском государственном архиве сохранилась Книга записи актов гражданского состояния церквей за 1880 г., в которой, под номером 16-м, сделана запись о рождении 15 марта 1880 г. мальчика Аркадия»
 2. Большая Российская энциклопедия: В 30 т. / Председатель науч.-ред. совета Ю. С. Осипов. Отв. ред. С. Л. Кравец. Т. 1. А — Анкетирование. — М.: Большая Российская энциклопедия, 2005. — 766 с.: ил.: карт.
 3. Спиридонова, Л. А. Аверченко. // Биографический словарь. Русские писатели. 1800—1917. — М., 1992. — С. 19.
 4. Никоненко, С. Время и личность Аркадия Аверченко. // Собрание сочинений А. Т. Аверченко в 6 томах. — Том 1. — Цитата: «Самым значительным событием моей жизни считаю появление в печати моего первого литературного опыта — рассказа „Праведник“ („Журнал для всех“, апрель 1904 г., № 4), — сообщал Аверченко Венгерову.»
 5. 1 2 Михайлов О. Н. Два портрета (предисловие) // сборник «Аркадий Аверченко. Тэффи. Юмористические рассказы». — Минск: Мастацкая літаратура. — 1990. — ISBN 5-340-00599-2 .
 6. Куприн А. Аверченко и «Сатирикон» // Сегодня. Рига. — 29 марта. — 1925.
 7. Колотило М. Н. Толстовский дом. Созвездие имён. Стр. 52-53
 8. 1 2 Миленко В. Д. Симферополь в творческой судьбе Аркадия Аверченко // Учёные записки Крымского инженерно-педагогического университета. Серия: Филология. История.. — 2018. — № 1 . — С. 36–40 .
 9. Мещеряков Н. На переломе. М. — 1922. — С. 19.
 10. Аверченко, А. Т. Приятельское письмо Ленину от Аркадия Аверченко // Зарницы. — Константинополь. — 1921. — № 15.
 11. Левицкий Д. А. Жизнь и творческий путь Аркадия Аверченко. — М. : Русский путь, 1999. — 552 с. — ISBN 5-85887-047-3 .
 12. Пантеон советов молодым людям, или Вернейшие способы, как иметь успех в жизни (описание экземпляра в библиотеке СПб)
 13. Галина Солодовник. Премьера в театре им. Чехова — спектакль по мотивам произведений Аверченко . Latvijas Sabiedriskie Mediji. Дата обращения: 23 апреля 2018.
 14. Вечное противостояние мужчин и женщин показали в «Красном факел» . Новости Новосибирска. Дата обращения: 23 апреля 2018.
 15. «Галерка» поставила пьесу, бывшую почти век в забвении . ГТРК Омск. Дата обращения: 23 апреля 2018.

Литература

Ссылки