Оваа страница е вклучена во списоците со омилени и портали

Автоматска универзална орбитална станица

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Сателитот Ореол-3 изграден на платформата AUOS-Z

Автоматската универзална орбитална станица ( AUOS ) е вселенска платформа за изградба на сателити за истражување, развиена во Бирото за дизајн на Днепропетровск -586 (подоцна Бирото за дизајн Јужное ). Вселенски летала базирани на платформата АУОС беа изградени во фабриката за машинско производство Јужни . Платформата постоеше во две модификации:

 • AUOS-Z (Автоматска универзална орбитална станица ориентирана кон Земјата) [⇨] ; 11 вселенски летала беа изградени и лансирани на оваа платформа во 1976-1991 година.
 • AUOS-SM (Автоматска универзална орбитална станица со ориентација кон Сонцето) [⇨] ; на оваа платформа, 2 уреди беа изградени и лансирани во 1994 и 2001 година.

Лансирањето на сите вселенски летала базирани на АУОС-3 и АУОС-СМ беа извршени од космодромот Плесецк со лансирни возила Космос-3М (11К65М) и Циклон-3 (11К68) [1] .

Дизајн карактеристики

Сателитите од серијата AUOS задржаа многу идеи и концепти утврдени во претходната генерација возила создадени на OKB-586 на платформата DS-U . Функционалноста на новата платформа, во споредба со DS-U, значително порасна. Тежината на инсталираната научна опрема (до 400-600 кг) и просечната дневна моќност потрошена од него се зголемија. Точноста на ориентацијата е зголемена, опсегот на командни дејства и информативните карактеристики на радио линиите се проширени. Унифицираната командна радио врска , која е дел од платформата, обезбедуваше контрола на апаратот и каналите за примање команди за научна опрема и пренос на научни информации во меѓународниот фреквентен опсег за фрлање информации директно до странски директори на експерименти под Интеркосмос програма. Во структурата на вградениот научен комплекс , беше воведен систем за техничка поддршка за научни инструменти, кој беше непроменет за сите уреди од серијата, што обезбеди собирање и обработка на научни податоци. Овие подобрувања овозможија да се зголеми бројот на научни инструменти инсталирани на вселенското летало од неколку единици на два или повеќе дузина и да се реализира сложената природа на експериментите што се изведуваат[2] .

Главни карактеристики на платформите AEOS[3]
AUOS-3 АУОС-СМ
Тежина на платформата, кг 800 1630 година
Приложената маса на комплексот

научна опрема, кг

до 400 до 600
Моќност на носивост, В до 250 до 2000 година
Назначениот период на активно постоење, месеци 6 12
Вкупни димензии, мм:
Запечатено куќиште 0001000х2600 001600х2500
Платформа за работа

позиција

000 4000 (за соларни панели

батерии) x23000 (со продолжен гравитациски стабилизатор)

411480 (по панели

соларна батерија) x4500

Модификации

AUOS-Z

Цртеж на вселенско летало на платформата AUOS-Z

Развојот на платформата AUOS-Z со ориентација кон Земјата започна во 1973 година. Платформата AUOS-Z е цилиндрично запечатена обвивка со сферично дно, во внатрешноста на која има бандажи на потпора и научна опрема, а надвор има паѓачки соларни панели , прачки со уреди за напојување антени, антени на радиотехниката комплексни , сензори за системски услуги, прачка што може да се повлече од гравитациониот стабилизатор. Научната опрема , чиј состав зависи од програмата за летање, е инсталирана однатре на сферичната обвивка на куќиштето, однадвор има места на капакот за инсталирање инструменти и паѓачки прачки со научни сензори. Во куќиштето се одржува постојан термички режим . Осум неориентирани соларни панели со вкупна површина од 12,5 m² се распоредени во лет под агол од 30 ° во однос на трупот, избрани како оптимални за најлошите можни услови за осветлување. Стабилизацијата на положбата на апаратот во однос на локалната вертикала се изведува со помош на уред за гравитационо амортизирање на прачка што се повлекува и ориентација и стабилизација по текот-со двостепена единица замаец со електромагнетно истоварување. Масата на научна опрема инсталирана на платформата AUOS-Z е до 400 кг, електричната енергија наменета за негово напојување е 160 ... 230 W[3] . Капацитетот на уредот за складирање на магнетна лента овозможи да се складираат информациите добиени преку сите канали 24 часа. Уредот за временска програма и декодерот за командна програма вклучени во опремата за сателитска услуга обезбедија контрола на летот и научни експерименти надвор од зоната за радио видливост на контролните точки на земјата[4] .

Во периодот од 1973 до 1991 година, единаесет вселенски летала беа произведени и лансирани врз основа на платформата АУОС-3, вклучително и девет во рамките на програмата за меѓународна соработка[2][3] .

Сателити од серијата AUOS-Z [5]
Име Тип на ИД на NSSDC Датум на лансирање Носител Тежина, кг Орбита Крај на работа Научна програма
Интеркосмос-15[6] AUOS-3-T-IK 1976-056А 19-06-1976 година Космос-3М
(11K65M)
950 487 км × 521 км, 74 ° 26-07-1976 година
(депресуризација) [7]
Тестови за летови на нова платформа и унифициран систем за телеметрија (ЕТМС) [1] . Потврдена е можноста за користење на ЕТМС за меѓународни експерименти [8] .
Космос-900[9]
("Овално")
AUOS-3-P-O 1977-023А 30-03-1977 година Космос-3М
(11K65M)
1056 460 км x 523 км, 83 ° 11-10-1979 година Проучување на зрачните зони на Земјата, космички зраци . За прв пат, откриени се флукс на релативистички електрони што се јавуваат во јазот помеѓу зрачните зони [10] . Откриен е механизмот на интеракција на магнетосфера - јоносфера , што стана основа за модерните теории за физиката на магнетосферата и аурорите [11] .
Интеркосмос-17[12]
("Елипса")
AUOS-3-R-E-IK 1977-096А 24-09-1977 година Космос-3М
(11K65M)
1020 468 км × 519 км, 83 ° 16-01-1979 година Истражување на космичките зраци и флуксите на микромерит во просторот во близина на земјата . Проучување на состојбата со зрачење и експерименти на мерки за заштита од радијација во вселената. Прецизни мерења на варијации на орбитата на вселенското летало [13] [14] .
Интеркосмос-18[15]
("Магнетни", "МАГ-ИК")
АУОС-3-М-ИК 1978-099А 24-10-1978 година Космос-3М
(11K65M)
990 407 км × 768 км, 83 ° 18-03-1981 година Проучување на магнетосферата на Земјата . За прв пат, беше користен автономен одвојлив блок инструменти инсталиран на субсателитот Магион-1 , со помош на кој беа спроведени експерименти одвоени од просторот [16] .
Интеркосмос-19[17]
("Ionosonde")
AUOS-3-I-IK 1979-020А 27-02-1979 година Космос-3М
(11K65M)
1020 502 км × 966 км, 74 ° 27-04-1982 година Сеопфатни студии за јоносферата на Земјата користејќи пулсирачки звуци . Изградба на јоносферски профили по наредба на Госкомхидромет [18] . Откриени се нови структури во јоносферата и беше откриена врска помеѓу јоносферските процеси и сеизмичките феномени [19] .
Интеркосмос-20[20] AUOS-3-R-P-IK 1979-096А 01-11-1979 година Космос-3М
(11K65M)
995 467 км х 523 км, 74 ° 11-12-1980 година Истражување на земјата , океанот и атмосферата на Земјата. Тестирање на експериментален систем за собирање податоци од мерење на пловките и нивно пренесување преку централната станица за примање до потрошувачите [21] .
" Интеркосмос-21 [20] " AUOS-3-R-P-IK 1981-011А 06-02-1981 година Космос-3М
(11K65M)
995 475 км х 520 км, 74 ° 02-06-1982 година Продолжување на истражувањето започнато со Интеркосмос-20 [22] .
Хало-3 [23]
("АРКАД 3")
АУОС-3-М-А-ИК 1981-094А 21-09-1981 година Циклон-3
(11K68)
1030 380 км × 1920 км, 82,6 ° н / а Започна во рамките на советско-францускиот проект „ АРКАД “. Проучување на аурора, магнетосферска-јоносферна интеракција и влијанието на сеизмичките феномени врз процесите во јоносферата [24] .
Космос-1809[25]
("Ionosonde")
AUOS-3-I-E 1986-101А 18-12-1986 година Циклон-3
(11K68)
1030 940 км х 980 км, 81,3 ° 05-21-1993 година Аналоген „Интеркосмос-19“, звук на горната јоносфера, сеопфатни студии за јоносферата на Земјата. За време на летот, беше извршено проучување на влијанието врз јоносферата на последователни потреси од земјотресот во Спитак , подземни нуклеарни експлозии , тајфуни и зрачење од геофизичката стојалиште „ Сура[26]
Интеркосмос-24[27]
("Активно")
AUOS-3-AV-IK 1989-080А 28-09-1989 година Циклон-3
(11K68)
1400 500 км × 2500 км, 82,5 ° 11-10-1995 година Студија за Земјината магнетосфера и јоносфера, активен експеримент за побудување на бранови VLF во магнетосферата со регистрација на појавените ефекти врз одвојниот под-сателит „ Магион-2 “, проучување на влијанието на сеизмичките и временските феномени врз јоносферата [28] .
Интеркосмос-25[29]
(" АПЕКС ")
AUOS-3-AP-IK 1991-086А 18-12-1991 година Циклон-3
(11K68)
1300 440 км х 3080 км, 82,5 ° н / а Студија за магнетосферата и јоносферата на Земјата, активен експеримент за вбризгување на модулирани зраци на електрони и јони и нивното влијание врз просторот во близина на Земјата со регистрација на појавените ефекти врз одвојливиот субсателит „ Магион-3[30] . Изградба на радио - томографски профили слој по слој на јоносферата [31] .

До почетокот на 1990-тите, научна опрема беше подготвена за уште четири вселенски летала од типот AUOS наменети за интегрирани студии на јоносферата , лансирани на сателитите Интеркосмос-19 и Космос-1809 . Од финансиски причини, овие уреди беа нарачани и не беа изградени [32] .

АУОС-СМ

Слика на вселенско летало на платформата AUOS-SM

Платформата AUOS-SM со ориентација кон Сонцето е развиена од 1987 година како модернизација и развој на AUOS-Z. Системот за контрола на ставот на платформата AUOS-SM користи мотори со гас-млаз за примарна ориентација и замаец за да ја стабилизира надолжната оска на возилото во правец на Сонцето со точност од 10 лачни минути [7] . Времето на ориентација и стабилизација во насока на Сонцето по излегување од сенката на Земјата не надминува пет минути. Соларните панели со вкупна површина од 18 м 2 обезбедуваат моќност распределена за напојување на товарот во опсег од 850 ... 2000 вати. Телото на леталото на платформата AUOS -SM се состои од два херметички поврзани блока - самата платформа и горниот блок на научна опрема. Дијаметарот на цилиндричното тело е зголемен во споредба со AUOS-Z до 160 см. Составот на опремата на платформата е унифициран и останува непроменет за сите видови вселенски летала, составот на опремата во горниот блок зависи од летот програма. Надвор на трупот, инсталирани се паѓачки рамки со соларни панели, научни инструменти и прачки со уреди за напојување на антени . Во запечатената кутија се сместени батериите на вградениот систем за напојување , фармата на опремата за поддршка. Фармите за научна опрема се инсталирани внатре и надвор од горниот блок. Во запечатен случај, се одржува постојан термички режим[2][3] .

Платформата AUOS CM беа создадени две серии космички апарати Коронас (K ompleksnye ИЛИ bitalnye За kolozemnye H ablyudeniya A ktivnosti Од Сонцето) за комплексни фундаментални соларни истражувања.

Сателити од серијата AUOS-SM [5]
Име Тип на ИД на NSSDC Датум на лансирање Носител Тежина, кг Орбита Крај на работа Научна програма
КОРОНАС-И[33]
("Интеркосмос-26")
АУОС-СМ-КИ 1994-014А 02-03-1994 година Циклон-3
(11K68)
2295 година 501 км × 541 км, 82,5 ° 31-12-2000 година Проучување на физичките процеси на површината и атмосферата на Сонцето, проучување на внатрешноста на Сонцето [34] . Неколку месеци по лансирањето, поради дефект во системот за контрола на ставовите, сателитот отиде во неориентиран лет, во кој работата на повеќето научни инструменти стана невозможна, но ограничениот проток на податоци продолжи [7] .
КОРОНАС-Ф[35] AUOS-SM-KF 2001-032А 07/31/2001 Циклон-3
(11K68)
2340 499 км × 540 км, 82,5 ° 06-12-2005 година Истражување на процесите во внатрешноста на Сонцето, акумулација и ослободување на енергија во горната атмосфера на Сонцето [36]

Планираниот трет во серијата, сателитот AUOS-SM-F во фазата на дизајнирање беше префрлен на рускиот FSUE NIIEM [5] , како резултат на тоа, апаратот CORONAS-Foton беше изграден на платформата Meteor-M [37] .

Забелешки (уреди)

 1. 1 2 Истражувачки станици од серијата AUOS . Космодром Плесецк . Преземено на 8 февруари 2021 година. Архивирано на 23 јануари 2020 година.
 2. 1 2 3 А. В. Дегтјарев, 2012 година .
 3. 1 2 3 4 "Биро за проектили за ракети и вселенски летала" Јужноје ", 2001 , Автоматски универзални орбитални станици.
 4. Повикано од Time, 2009 , II дел. Поглавје 3. „Космичка жетва“ (1972-1990).
 5. 1 2 3 Автоматски универзални орбитални станици . КБ Јужное . Датум на лекување: 3 февруари 2021 година. Архивирано на 4 февруари 2021 година.
 6. Интеркосмос 15 (анг.) ... Координирана архива на податоци за вселенска наука на НАСА . Датум на лекување: 15 мај 2021 година.
 7. 1 2 3 К. Лантратов. AUOS продолжува да работи (руски) // Космонаутички вести : списание. - 1995. - број 21 (110) .
 8. Вселенско летало Интеркосмос 15 . Дел "Сончев систем" на Советот за вселената на РАС . Датум на лекување: 7 јуни 2021 година. Архивирано на 5 август 2020 година.
 9. Космос 900 (анг.) ... Координирана архива на податоци за вселенска наука на НАСА . Датум на лекување: 31 јануари 2021 година.
 10. Uri Јуриј I. Логачев. САТЕЛИТИ НА ЗЕМЈАТА „КОСМОС“ // 40 ГОДИНИ НА ВРЕМЕНАТА ЕРА НА ИНП МСУ . SINP MSU , Сончево- копнена физика . Датум на лекување: 27 јануари 2021 година. Архивирано на 9 мај 2020 година.
 11. Вселенско летало Космос 900 . Дел "Сончев систем" на Советот за вселената на РАС . Датум на лекување: 6 јуни 2021 година. Архивирано на 7 јуни 2021 година.
 12. Интеркосмос 17 (AUOS-ZRE-IK, Елипса ) ... Вселенската страница на Гинтер . Датум на лекување: 9 февруари 2021 година. Архивирано на 14 јануари 2021 година.
 13. Вселенско истражување спроведено во Советскиот Сојуз во 1977 година // Годишник на Големата советска енциклопедија. Број 22. - Советска енциклопедија, 1978. - Стр. 488-490.
 14. Вселенско летало Интеркосмос 17 . Дел "Сончев систем" на Советот за вселената на РАС . Преземено на 4 февруари 2021 година. Архивирано на 5 август 2020 година.
 15. Интеркосмос 18 (Магик, АУОС-ЗМ-ИК # 1 ) ... Вселенската страница на Гинтер . Датум на лекување: 9 февруари 2021 година. Архивирано на 14 јануари 2021 година.
 16. Спутник „Интеркосмос 18“ . ИЗМИРАН . Датум на лекување: 30 јануари 2021 година. Архивирано на 15 јули 2021 година.
 17. Интеркосмос 19 (AUOS-ZI-IK, Ionozond-IK ) ... Вселенската страница на Гинтер . Датум на лекување: 9 февруари 2021 година. Архивирано на 13 јануари 2021 година.
 18. Вселенско летало Интеркосмос 19 (ИОНОЗОНД) . Дел "Сончев систем" на Советот за вселената на РАС . Датум на лекување: 4 февруари 2021 година. Архивирано на 15 февруари 2021 година.
 19. INTERKOSMOS 19 ИЗМИРАН . Датум на лекување: 15 мај 2021 година. Архивирано на 11 мај 2021 година.
 20. 1 2 Интеркосмос 20, 21 (AUOS-ZRP-IK ) ... Вселенска страница на Гинтер . Датум на лекување: 9 февруари 2021 година. Архивирано на 13 јануари 2021 година.
 21. Вселенско летало Интеркосмос 20 . Дел "Сончев систем" на Советот за вселената на РАС . Преземено на 4 февруари 2021 година. Архивирано на 15 јули 2021 година.
 22. Вселенско летало Интеркосмос 21 . Дел "Сончев систем" на Советот за вселената на РАС . Преземено на 4 февруари 2021 година. Архивирано на 12 февруари 2021 година.
 23. Oreol 3 (Aureole 3, AUOS-ZMA-IK, ARCAD 3) (англиски) ... Вселенска страница на Гинтер . Датум на лекување: 9 февруари 2021 година. Архивирано на 16 јули 2019 година.
 24. "Halo 3" сателит ИЗМИРАН . Датум на лекување: 30 јануари 2021 година. Архивирано на 15 февруари 2021 година.
 25. Јоносонде (англиски.) ... Координирана архива на податоци за вселенска наука на НАСА . Датум на лекување: 31 јануари 2021 година. Архивирано на 30 април 2021 година.
 26. Сателитски „Космос-1809“ . ИЗМИРАН . Датум на лекување: 30 јануари 2021 година. Архивирано на 12 февруари 2021 година.
 27. Интеркосмос 24 (Активни-ИК, АУОС-З-АВ-ИК # 1 ) ... Вселенската страница на Гинтер . Датум на лекување: 16 мај 2021 година. Архивирано на 5 февруари 2021 година.
 28. Спутник Интеркосмос-24 . ИЗМИРАН . Преземено на 3 февруари 2021 година. Архивирано на 30 април 2018 година.
 29. Интеркосмос 25 (АПЕКС, АУОС-З-АП-ИК # 1) ) ... Вселенска страница на Гинтер . Датум на лекување: 16 мај 2021 година. Архивирано на 30 април 2021 година.
 30. Вселенско летало Интеркосмос 25 (АПЕКС) . Секция «Солнечная система» совета РАН по космосу . Дата обращения: 4 февраля 2021. Архивировано 4 февраля 2021 года.
 31. В. Д. Кузнецов . Космические исследования ИЗМИРАН (рус.) // Успехи физических наук : журнал. — 2010. — Т. 180 , № 5 . — С. 554—560 . — ISSN 0042-1294 . — doi : 10.3367/UFNr.0180.201005l.0554 .
 32. Радиозондирование ионосферы с космической станции «МИР» // Радиозондирование ионосферы спутниковыми и наземными ионозондами / Под ред. С.И. Авдюшина. — М. : ИПГ им. академика Е.К. Фёдорова , 2008. — С. 169—171. — 212 с. — (Труды института прикладной геофизики им. академика Е.К. Фёдорова).
 33. Koronas I (Coronas I, AUOS-SM-KI) (англ.) . Gunter's space page . Дата обращения: 10 февраля 2021. Архивировано 27 апреля 2021 года.
 34. Космический аппарат КОРОНАС-И . Секция «Солнечная система» совета РАН по космосу . Дата обращения: 4 февраля 2021.
 35. Koronas F (Coronas F, AUOS-SM-KF) (англ.) . Gunter's space page . Дата обращения: 10 февраля 2021. Архивировано 24 апреля 2021 года.
 36. Космический аппарат КОРОНАС-Ф . Секция «Солнечная система» совета РАН по космосу . Дата обращения: 4 февраля 2021. Архивировано 24 апреля 2021 года.
 37. Koronas Foton (Coronas Photon) (англ.) . Gunter's space page . Дата обращения: 10 февраля 2021. Архивировано 21 января 2021 года.

Литература

 • Ракеты и космические аппараты конструкторского бюро «Южное» / Под общей ред. С. Н. Конюхова . — Днепропетровск: ООО «КолорГраф», 2001. — 240 с. — 1100 экз.ISBN 966-7482-00-6 .
 • А.В. Дегтярёв . 50 лет на космических орбитах (рус.) // Космічна наука і технологія. — 2012. — Т. 18 , № 2 . — С. 59—80 . — ISSN 1561-8889 .
 • А.В. Дегтярёв . Призваны временем. От противостояния к международному сотрудничеству. — Днепропетровск: Арт-Пресс, 2009. — ISBN 978-966-348-180-7 . (История КБ «Южное» )