Барџело

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Видот
Барџело
итал. Национален музеј на Барџело
Palazzo del bargello visto da piazza san firenze.JPG
43 ° 46′13 ″ с. ш. 11 ° 15'28 ″ источно г. H G Я O
Земјата
Локација Област 1 - Историски центар на Фиренца [d] и Фиренца[3]
Датум на основање 1886 и 1865 година[3]
Зграда 1256 - 1345 година
Сајт bargellomusei.beniculturali.it/...
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Националниот музеј Барџело

Барџело ( италијански Bargello ) - најстарата јавна зграда во Фиренца , во средниот век служела како резиденција на podestà [4] и градскиот совет ( италијанска Palazzo del Popolo ), потоа - затвор и касарна. Од 19 век, тој е предаден на музеј на скулптури.

Приказна

Зборот „Барџело“ доаѓа од доцниот лат. bargillus (од готски bargi , слично на германскиот burg ), што значи „замок, кула“.

Палатата Барџело првично била изградена за капетанот на народот ( Капитано дел Пополо ) и станала првото градско собрание во Фиренца. Во средниот век ова име го добил и воениот капетан кој чувал мир и тишина („капетан на правдата“). Во Фиренца, тој обично бил повикан од друг град за да спречи манифестации на непотизам . Оваа позиција е слична на онаа на модерен полициски началник .

Од 1261 година, палатата станала седиште на подеста и врховен судија на градот. Подесата беше избрана само за една година. Зградата Барџело послужи како модел за изградба на Палацо Векио . Во 1574 година, војводите Медичи ја укинале функцијата подеста, а шефот на градската полиција се населил во Барџело. Зградата служела како затвор, егзекуциите се случувале во дворот на зградата - до времето кога војводата Петар Леополд бил првиот од европските монарси што во 1786 година прогласил целосна забрана на смртната казна. Полицијата била стационирана во Барџело до 1865 година .

Кога зградата била завршена во 1256 година , таа имала два ката. Третиот кат, составен од помали блокови, бил додаден по пожар во 1323 година .

музеј

Шефот на „Давид“

Од 1865 година, зградата се претвори во национален музеј ( италијански: Museo Nazionale del Bargello), каде богатства на италијански скулптура од 14 - се 17 век изложени, вклучувајќи и четири дела на Микеланџело :

Меѓу другите скапоцени камења на Барџело се познатиот „ Давид “ од Донатело (и неговиот Свети Џорџ ), „Бахус“ од Сансовино и бистата на Козимо I де Медичи од Бенвенуто Челини .

Белешки (уреди)

  1. archINFORM (германски) - 1994 година.
  2. dati.beniculturali.it - 2014 година.
  3. 1 2 3 Система култура - 2019 година.
  4. Барџело // Енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.

Литература

  • Фиренца. Историја, уметност, фолклор. Beccci Editore, Фиренца, 2000 година.