Берберски јазици

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Берберски јазици
Таксон подфамилија
Дом на предци Либија
Статус општо прифатено
Површина Северна Африка
Број на носители 17-30 милиони
Класификација
Категорија Јазици на Африка

Афразиско макросемејство

Семејство Берберо-Гуанче
Состав
4-5 гранки
Време на одвојувањеXI век п.н.е НС.
Процент на натпревари 52% (вклучувајќи го и старолибискиот)
Шифри на јазични групи
ГОСТ 7,75-97 бер 102
ISO 639-2 бер
ISO 639-5 бер

Берберските ( берберско-либиски ) јазици се берберски јазици, една од двете подфамилии на семејството Бербер-Гуанче , кое е дел од афразиското макросемејство . Втората подфамилија е малку проучените гуанче (канарски) јазици ( познати се неколку стотици единици од речникот Гуанче ), што може да испадне дека е една од гранките на берберските јазици. Вкупниот број на говорници не е точно познат и се проценува од 17 до 25 милиони луѓе.

Името „Бербери“ доаѓа од грчкиот јазик . βάρβαροι, лат . барбари , или арапски . ʔал-барбару ; нивното самоиме е imaziɣən (imazighen), пеј. h. - amaziɣ (амазиг), од каде што самоимето на јазикот е tamaziɣt / ⵜⴰⵎⴰⵥⵉⵖⵜ (тамазит). Името „берберско-либиски“ има за цел да укаже на вклучување на можеби поврзани древни јазици на Северна Африка („ Либиски “), чија точна врска со современите берберски јазици не е сосема јасна: тие може да испаднат дека да биде една од посебни гранки или да припаѓа на различни познати гранки.

Ширење

Карта на дистрибуција на берберските јазици
Мароканец кој зборува рифски јазик
Пропорција на берберски говорници во регионите и провинциите на Мароко (според пописот од 2004 година) [1]

Берберските јазици се распространети низ Северна Африка од медитеранскиот брег до реките Сенегал и Нигер на југ и од брегот на Атлантикот до западниот Египет на исток. Тие се претставени во следните земји [2] :

Како резултат на неодамнешните миграции, некои од говорниците завршија во Израел ( еврејско-берберски дијалекти ) и Франција .

Рана историја

Одвојувањето на говорниците на Праберберо-Гуанче од Прачадијанците и про-Египќаните блиски до нив се случило во долината на Нил во 6 милениум п.н.е. д., по што првиот се пресели на запад (ова се рефлектира во карпестите слики на Сахара ). Од почетокот на III милениум п.н.е. НС. Праберберо-Либијците се потврдени како западни соседи на Египет (во текстовите на Старото Кралство и египетската уметност). Јазикот предок на современите берберски јазици се разделил на крајот на II милениум п.н.е. НС. по големите порази на „ морските народи “ и нивните либиски сојузници од Египќаните, што веројатно резултираше со заминување на дел од либиските племиња од границите на Египет и нивно растурање во западните и југозападните правци. Колонизирајќи го медитеранскиот брег, тие во VII-XI век. беа делумно турнати од Арапите во внатрешноста, делумно префрлени на арапски .

Класификација

Општо е прифатено дека се разликуваат западните, северните и јужните гранки; Постојат различни мислења за положбата на источноберберските јазици. Древните либиски јазици , од кои преживеале премалку информации, се разгледуваат одделно. Вкупно има околу 45 познати живи јазици и неколку изумрени. Еврејско-берберските дијалекти се разликуваат според конфесионалните линии.

Западна гранка

Западноберберската гранка вклучува еден јазик - Зенага (бројот на говорници е 200-300 луѓе, тој е дистрибуиран на југо-запад од Мавританија и, можеби, на северозапад од Сенегал).

Северна гранка

Северноберберската гранка е поделена на 3 јазични групи: Atlas, Zenet и Kabyle.

Источна гранка

Источноберберските јазици често се сметаат како 2 независни гранки, со различен состав на јазици. Вклучува седум живи јазици и еден исчезнат: ghadamessky , sokna language , fodzhaha , tmessa , Auja , dzhagbubsky , zurgsky (kufr) (.. Оази на Либија, околу 20 илјади луѓе) и Siwa (јазик Сива) (оаза на Сива на северот Египет, околу 10 илјади луѓе).

Јужна (туарег) гранка

Јазиците на гранката Туарег се широко распространети во централна Сахара (Алжир, Мали, Нигер, Либија, Буркина Фасо, Нигерија, Чад) и имаат околу 1,9 милиони говорници. Тие се поделени во 3 групи, кои во согласност со рефлексите * z (особено, во самоимето * tămāzəq ) се нарекуваат ша ( тамашек , југозапад), за ( тамажек , југоисток) и ха ( тамахак , север).

Стари либиски јазици

Берберските јазици ги вклучуваат мртвите антички либиски јазици на три групи споменици: фезанско-триполитски, западно нумидски и источен нумидски, кои датираат од крајот на I милениум п.н.е. НС. - првата половина на I милениум од нашата ера д .. Снимено со старо либиско писмо , неколку натписи се направени на латински.

Пишување

Единствената оригинална берберска азбука, пренесена до денес од Туарезите од Сахара, - Тифинаг - се враќа на старолибиското писмо. Неодамна, беа направени обиди да се примени на северноберберските јазици - особено, во Мароко, официјално е воведен во училишната настава. Во Алжир, латинското писмо е попопуларно (особено за кабилескиот јазик), кој е официјален и во Нигер и Мали. Арапското писмо , кое се користело за берберските јазици од средниот век , сега е зачувано главно во Мароко и Либија.

Белешки (уреди)

 1. Recensement général de la popularity et de l'habitat 2004 (fr.) ... Haut-Commissariat au Plan du Maroc. Национален центар за документација (2009). (Преземено на 10 јуни 2013 година)
 2. Милитарев А. Ју. Берберско-либиски јазици // Лингвистички енциклопедиски речник / Главен уредник В.Н.Јарцева . - М .: Советска енциклопедија , 1990 година .-- 685 стр. - ISBN 5-85270-031-2 .
 3. Мароко. Јазиците (инг.) ... Етнолог: Јазици на светот (17-то издание) (2013). Архивирана на 25 мај 2013 година. (Преземено на 25 мај 2013 година)
 4. Косман, Мартен Г., Струмер, Алан Хари Ј.С. Кеј: Берберска фонологија (инж.) (pdf). Фонологии на Азија и Африка (вклучувајќи го и Кавказ). Том 1. стр. 461. Винона Лејк, Индијана: Ајзенбраунс (1997). Архивирана на 25 мај 2013 година. (Преземено на 25 мај 2013 година)
 5. Constitution du 1er Juillet 2011 (француски)
 6. Сиви. Египет на јазикот А (анг.) ... Етнолог: Јазици на светот (17-то издание) (2013). Архивирана на 25 мај 2013 година. (Преземено на 25 мај 2013 година)

Литература

 • Берберско-либиски јазици / Милитарев А. Ју. // „Банкетска кампања“ 1904 година - Голем Иргиз [Електронски ресурс]. - 2005 .-- S. 335-336. - ( Голема руска енциклопедија : [во 35 тома] / Ch. Ed. Yu. S. Osipov ; 2004-2017, том 3). - ISBN 5-85270-331-1 .
 • Етнолог за берберски јазици
 • Ајхенвалд А. Ју., Милитарев А. Ју. Либиско-гуански јазици // Јазици на Азија и Африка. афразиски јазици. IV. Книга. 2. M. 1991, S. 148-267.
 • Завадовски Ју.Н.Берберски јазик. М., 1967 година.
 • Милитарев А. Ју. Берберско-либиски јазици // Голема руска енциклопедија, том 3, Москва: Научна издавачка куќа „Голема руска енциклопедија“, 2005 година.
 • Милитарев А. Ју. Берберско-либиски јазици // Лингвистички енциклопедиски речник. М., 1990. С. 73-4.
 • Делхер, Жан. Agerraw n iwalen: teggargrent-taṛumit, Dictionnaire ouargli-français, langue parlée à Oaurgla et Ngoussa, oasis du Sahara septentrinal, Algérie // Études etholinguistiques Maghreb-Sahara 5, eds. Салем Чакер и Марсо Гаст. Париз: Société d'études linguistiques et anthropologiques de France, 1987 година.
 • де Фуко, Шарл Ежен . Dictionnaire touareg-français, дијалект од l'Ahaggar . 4 тома. [Париз]: Imprimerie Nationale de France, 1951 година.
 • Абдел-Масих, Ернест Т. Референтна граматика на Тамазит (Бербер од среден атлас) . Ен Арбор: Центар за блискоисточни и северноафрикански студии, Универзитетот во Мичиген, 1971 година.
 • Басет, Андре. 1952. La langue berbère // Прирачник за африкански јазици 1, сер. ед. Дерил Форде. Лондон: Oxford University Press
 • Брет, Мајкл; & Fentress, Елизабет. Берберите (народите на Африка) . 1997. ISBN 0-631-16852-4 . ISBN 0-631-20767-8 (Pbk).
 • Чакер, Салем. 1995. Linguistique berbère: Études de syntaxe et de diachronie . МС — Усун амазиɣ 8, сер. ед. Салем Чакер. Париз и Лувен: Uitgeverij Peeters
 • Далет, Жан-Мари. 1982 Dictionnaire kabyle-français, parler des At Mangellet, Алжир . Études etholinguistiques Магреб-Сахара 1, сер. eds. Салем Чакер и Марсо Гаст. Париз: Société d'études linguistiques et anthropologiques de France
 • Делхер, Жан. 1984 година Aǧraw n yiwalen: tumẓabt t-tfransist, Dictionnaire mozabite-Français, langue berbère parlée du Mzab, Сахара septentrional, Algérie. Études etholinguistiques Магреб-Сахара 2, сер. eds. Салем Чакер и Марсо Гаст. Париз: Société d'études linguistiques et anthropologiques de France
 • Фуко Ч. де. Речник туарег-француски. Т. 1-4. П., 1951-1952; Далет Ј.-М. Речник кабиле-француски. П., 1982 година.
 • Kossmann, Maarten G. Essai sur la phonologie du proto-berbère . Grammatische Analysen afrikaniscker Sprachen 12, сер. eds. Вилхелм JG Möhlig и Бернд Хајне. Келн: Rüdiger Köppe Verlag, 1999 година.
 • Косман, Мартен Г. и Хендрикус Џозеф Струмер. 1997. Берберска фонологија. Во Фонологии на Азија и Африка (вклучувајќи го Кавказот) , уредено од Алан С. Кеј. 2 тома. Vol. 1. Езерото Винона: Ајзенбраунс. 461-475
 • Наит-Зерад, Камал. Dictionarrie des racines berbères (formes attestées) . Париз и Лувен: Centre de Recherche Berbère и Uitgeverij Peeters, 1998- ...
 • Прасе К.-Г. Manuel de grammaire touarègue. Cph., 1972-1973.
 • Прасе, Карл-Готфрид, Губајд Агг-Алавжели и Габдеван əг-Муксаммад. Asăggălalaf: Tămaẓəq-Tăfrăsist - Лексика touareg-français . 2. ед. Публикации на Институтот Карстен Нибур 24, сер. eds. Пол Џон Франдсен, Даниел Т. Потс и Аге Вестенхолц. København: Museum Tusculanum Press, 1998 година.
 • Откажи, Мишел. 1997. Grammaire berbère (rifain, tamazight, chleuh, kabyle) . Париз и Монтреал: Éditions l'Harmattan
 • Рослер, Ото. 1958. Die Sprache Numidiens. Во Sybaris: Festschrift Hans Krahe zum 60. Geburtstag am 7. февруари 1958 година, dargebracht von Freunden, Schülern und Kollegen . Визбаден: Ото Харасовиц
 • Садики, Фатима. 1997. Grammaire du berbère . Париз и Монтреал: Éditions l'Harmattan. ISBN 2-7384-5919-6
Речници
 • Фуко Ч. де. Речник туарег-француски. Т. 1-4. П., 1951-1952; Далет Ј.-М. Речник кабиле-француски. П., 1982 година.
 • Naït-Zerrat, K. Dictionnaire des racines Berbères (formes attestées). П.-Лувен. 1998- ...