Крајбрежните сили на руската морнарица

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Крајбрежните трупи на морнарицата
Години на постоење од 27 март 1930 година - денес време.
Земја СССР Русија
Потчинетост Министерство за одбрана на Руската Федерација
Вклучено во морнарица
Тип на тип на војска
Функција крајбрежна стража и одбранбени трупи
Број 35.000 [1]
Команданти
В.д. командант Генерал -полковник Астапов Виктор Борисович
Значајни команданти види листа
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Крајбрежните сили на морнарицата ( БВ на морнарицата ) - огранок на силите на морнарицата на Руската Федерација . Формирана во октомври 1989 година врз основа на независни типови на сили што постоеја во морнарицата: крајбрежни ракетни и артилериски трупи и маринци, како и трансфер на формации и единици од копнените сили на СССР стационирани на брегот во морнарицата.

Крајбрежните трупи на морнарицата вклучуваат 2 типа на војници:

 1. крајбрежни ракетни и артилериски трупи ;
 2. маринци .

Цел на крајбрежните сили на морнарицата:

 1. покривање на силите на флотите, војниците, населението и објектите на морскиот брег од ударот на непријателските површински бродови ;
 2. одбрана на поморските бази и други важни објекти на флоти од копно, вклучително и од морски и воздушни нападни сили ;
 3. слетување и акции во морски, воздушни нападни сили;
 4. помош на копнените сили во антиамфибиската одбрана на опасните области за слетување на морскиот брег;
 5. уништување на површински бродови, чамци и возила за слетување на дофат на оружје.

Команда на крајбрежните сили на морнарицата:

 1. Началник на крајбрежните сили на морнарицата во главната команда на морнарицата;
 2. началници на крајбрежните трупи на флоти , флотили , поморска база .

Историја

Кронштатско утврдување во 1854 година

Веќе во XIV-XVI век, феудалната република Новгород и руското кралство имаа зајакнати крајбрежни структури во изворите и долните текови на големите реки, од кои најистакнати примери се Новгородската камена тврдина Корела на Вуокс (XIV век), Манастирот Соловецки (XV век), тврдината Ивангородскаја на Нарва (1492) и Астраханскиот Кремlin (1582-1589) во делтата на Волга .

Но, вистинската историја на крајбрежните трупи датира од крајот на 17 век, со пристапот на Русија до морињата и формирање на редовна руска флота. Заземањето на турската тврдина Азов од војската на Петар I во 1696 година ги постави темелите за создавање на крајбрежен одбранбен систем на јужните граници, но по неуспешната кампања Прут (1711), утврдувањата во изградба мораа да се напуштат за некое време.

По основањето на Санкт Петербург во 1703 година, заштитата на новиот главен град од морето стана итно прашање, островот Кронслот и морската тврдина Кронштат станаа прототип на крајбрежната одбрана (тврдините на Петар Велики). Корпусот „морски војници“, создаден со декрет на Петар I , во својот состав ги имаше ловџиите на крајбрежните батерии.

Крајбрежни малтери 11 "и 9" на руската тврдина Свеаборг во Финскиот музеј Суоменлинна ( Хелсинки )

Победите на руската армија и морнарица во руско-турските војни од 1768-1774 и 1787-1791 година , припојувањето на Крим кон Русија и формирањето на Црноморската флота таму во 1783 година, овозможија повторно создавање на крајбрежен систем тврдини на Црното Море , чии важни врски станаа Севастопол и заробени во 1774 и 1791 година од Турците Кинбурн и Очаков .

Во текот на 19 век, се случи развојот на домашни утврдувања и артилериски системи, тие првенствено беа тестирани во флотата и беа изразени со усвојување итни мерки за зајакнување и заштита на крајбрежните градови. По катастрофалната поплава од 1824 година, извршена е голема реконструкција на тврдината Кронштат според проектот на генералниот инженер П.К. Сухтелен .

Херојската одбрана на Севастопол и Петропавловск во Камчатка, заземање на руската тврдина Бомарсунд на Островите Аланд , бомбардирање на Свеаборг на Балтикот од страна на англо-француската флота, манастирот Соловецки на Бело и Таганрог на морето Азов за време на Кримската војна (1853-1856) ја покажа потребата за понатамошно зајакнување на реконструкцијата на тврдините на крајбрежната одбрана и нивното повторно опремување со нова артилерија со долг дострел.

Веќе во 1857 година, под раководство на талентиран воен инженер, генерал ЕИ Тотлебен, започна изградбата на тврдината Керч на Кримската наметка Ак-прекинувач , опремена со моќна артилерија, и главно завршена до 1872 година. За оружје, руските крајбрежни утврдувања, научниците, ловец, капетанот Н. Мајевски, создадоа тврдина од 70 килограми (197 мм) од леано железно тврдина. 1857 година .

Општ поглед лево од руската инсталација на крајбрежниот штит од 152 мм во Суоменлина

Непроценливото искуство стекнато за време на одбраната на Порт Артур (1904) за време на Руско-јапонската војна беше искористено во изградбата на такво моќно поморско утврдување како тврдината Владивосток (1889-1918), кое, за жал, остана недовршено. Од крајот на 19 век, и до револуцијата во 1917 година, се работеше на реконструкција на одбранбените утврдувања на Свеаборг. Во исто време, активно не се користеше само странско искуство, туку и напредните случувања на руските инженери и архитекти, се користеа фундаментално нови градежни материјали.

Оружјето инсталирано на бастионите и во капониерите, секогаш кога беше можно, беше заменето со модерни артилериски системи со долг дострел, кои добија понапредни машински алати и системи за водење, како што се топот Кане 152 мм, топови од тврдина Круп од 42 линии. и тврдиот малтер од 9 инчи од системот Н.В. Мајевски, произведен во фабриката за топови во Перм .

До почетокот на 20 век, само на Балтикот, Русија имаше 5 морски тврдини: Кронштат, Либава , Уст-Двинск , Виборг и Свеаборг. За време на формирањето на ТАОН за време на Првата светска војна, приоритет беше даден на поморските артилериски офицери.

По револуцијата и Граѓанската војна, практично сите крајбрежни утврдувања на поморските сили на царска Русија, како и придружната инфраструктура , воена опрема и оружје, преминаа на Советскиот Сојуз и нејзиниот РККФ . Во раните 30 -ти години на минатиот век, започна процесот на враќање на нивната борбена готовност, кој, меѓу другото, вклучуваше и вооружување со нова артилерија, оптички системи и комуникации. Конкретно, во најважните области на системот на крајбрежната одбрана на Севастопол, како и балтичките и на Далечниот Исток, штит месеци од 100 mm B-24 поморски пиштоли, полу-бедем месеци од 130 мм Б-13 поморски беа инсталирани пиштоли и бедеми МО-1 со единечни и две пиштоли.180 и МБ-2-180, опремени со нови поморски пиштоли од 180 мм Б-1-К и Б-1-П [2] . На Кејп Херсонесос во близина на Севастопол, дополнително беше пуштена во употреба крајбрежната артилериска батерија-35 , поставена во 1913 година, составена од две инсталации од бедем со две пиштоли БЛ-10, вооружени со поморски топови од 305 мм .

Railwayелезничка артилерија од 305 мм планина ТМ-3-12 на тврдината Кронштат Краснаја Горка

Во 1930-тите, советската воена индустрија, како што беше совладано производството на железнички артилериски држачи со голема моќност ТМ-1-14 , ТМ-2-12 , ТМ-3-12 и ТМ-1-180 , е опремена со наследството на пиштоли од долг дострел на Империјалната морнарица 14-ти инчи (356 мм) [3] и 12 инчи (305 мм) [4] , поморски пиштоли 180 мм Б-1-К и Б-1-П, како и мобилни инсталации СМ-4- 1, вооружени со поморски пиштоли Б-13 од 130 мм. Особено, во 1932-1936 година беа формирани шест транспортери ТМ-2-12 од 6-ти, 7-ми и 8-ми транспортери изградени во Металната фабрика врз основа на пиштоли од 305 мм од деактивираните борбени бродови „Евстафиј“ и „Јован Златоуст“ „ railwayелезнички батерии испратени на Далечниот Исток, каде што значително ја зајакнаа крајбрежната одбрана наспроти евентуалниот напад од флотата на милитаристичката Јапонија [5] .

Во предвоените години и за време на Големата патриотска војна , беше изградена моќна крајбрежна одбрана на Севастопол, Ленинград , Владивосток , Мурманск . Со некои исклучоци (Севастопол), непријателот не успеа да го надмине. Сепак, многу од крајбрежната артилерија , како што се 30 -та и 35 -та батерија за одбрана на Црноморската флота , е пример за отпор и херојство за време на борбите против фашистичките освојувачи.

Во деновите на херојската одбрана на Ленинград , особено одбраната на полуостровот Ханко и битките на границата Луга , се истакнаа артилериските морнари на 101 -та артилериска бригада на поморската железница .

Анти-бродски ракетен систем Редуут на крајбрежниот ракетен полк на балтичката поморска база.

Делумната реконструкција на утврдувањата на тврдината Владивосток, извршена во пресрет на војната, во отсуство на полноправна пацифичка група на РККФ , беше една од причините што милитаристичката Јапонија не се осмели да влезе во војна против Советскиот Сојуз на Далечниот Исток. Покрај тоа, по завршувањето на војната, заедно со обновувањето на Пацифичката флота , воено-техничката ре-опрема на тврдината продолжи успешно.

Со почетокот на Студената војна и противењето на СССР кон блокот НАТО , индустриски развиените земји -членки, од кои покрај подморниците, поседуваа моќни поморски групи, вклучувајќи бројни бродови за удар, носачи на авиони и големи десантни бродови, стана неопходно да се создадат модерни системи на крајбрежно поморско оружје.способни да го издржат потенцијалниот непријател во блиската морска зона, заштитувајќи ги големите индустриски центри и важните морски пристаништа од можна инвазија.

Додека во заштитата на внатрешните региони на земјата, воените објекти, индустриските и културните центри, вклучително и главните градови, од воздушни напади и ракетни напади, приоритет беше даден на создавање систем за противракетна одбрана и развој на системи за противвоздушна одбрана , вклучително и мобилни противвоздушни ракетни системи , за покривање крајбрежни и морски објекти и населби требаше да бидат подвижни крајбрежни ракетни фрлачи, опремени со напредни бродски ракетни системи за тоа време.

Веќе во 1958 година, мобилниот ракетен систем Сопка беше усвоен од крајбрежните одбранбени единици на морнарицата на СССР, работата на која беше започната во согласност со декретот на Советот на министри на СССР бр. „Виножито“). Тој беше опремен со субсонична противбродска авијациска крстосувачка ракета КС-1 „Комета“ , која имаше опсег на летови од околу 90 километри. Неговиот главен недостаток, покрај недоволниот дострел и високиот CEP на самата ракета, беше тоа што таа беше инсталирана не на самооден, туку на влечен фрлач. Затоа, во 1962 година, во согласност со новиот декрет на Советот на министри на СССР бр. 903-378 од 16 август 1960 година , врз основа на суперсоничната оперативна-тактичка против-бродска ракета П-35 , понапреден Redoubt анти -работен е ракетен систем, кој беше усвоен од морнарицата во 1966 година. година. Поседувајќи во раната верзија опсег од над 200, и во модернизираната верзија од 460 километри [6] , можеше да ги покрие најважните крајбрежни објекти во значителна должина.

Во 1978 година, кон него беше додаден ракетниот систем Рубеж , кој имаше пократок дострел од околу 80 километри, но опремен со не еден, туку два субсонични крстосувачки ракети П-15 Термит на мобилен фрлач, каде што дополнително беше монтиран радарот 3ТС51. Харпун “, како и електрана на гасна турбина. Во комбинација со Redoubt DBK, противвоздушни пиштоли, гранични бродови и поморски извидувачки авиони, таков систем сигурно ги бранеше морските граници на СССР долги години.

Заедно со мобилната ракета, се работеше на создавање стационарни комплекси, неподвижноста и ранливоста да се погоди потенцијален непријател, чии позиции беа компензирани со високо ниво на заштита. Во 1954 година, ОКБ-52 под раководство на В.Н. Челомеј го започна развојот на крајбрежниот подземен комплекс „ Клиф “ со крстосувачки ракети Ц-2, специјално за чие распоредување во 1955 година на Крим, во близина на Кејп Аја, изградба на „ Објектот 100 "започна. ... Првата поделба на комплексот кај Балаклава беше усвоена од Црноморската флота на 30 август 1957 година. Наскоро втората дивизија ја презеде борбената должност во близина на селото. Резерва, а потоа и сличен комплекс (објект-101) беше распореден на островот Килдин во Баренцовото Море . Во 1972 година, ракетниот систем Крим беше повторно опремен со понапредни крстосувачки ракети П-35Б , а во 1976 година истите проектили беа примени од дивизиите на Килдин.

130-милиметарски самоодни фрлачи на против - бродскиот артилериски комплекс „Берег“

Со распадот на Советскиот Сојуз, во рамките на општата деградација на морнарицата, која го загуби потребното финансирање, започна постојан процес на намалување на борбената моќ и техничката опрема на нејзините крајбрежни сили, кој беше суспендиран во раните 2000 -ти години На Итните мерки преземени навремено, вклучително и обука на воени специјалисти, привлекување на дизајн и инженерски персонал и употреба на напредни научни технологии, овозможија не само зачувување, туку и значително зајакнување на крајбрежната одбрана на земјата , која има најдолги поморски граници во светот.

Од почетокот на 2000-тите, започна мало производство на крајбрежни против - бродски артилериски системи од 130 мм „Берег“ , развиени уште во 1988 година. С 2008 года на вооружение частей береговой обороны ВМФ России стали поступать подвижные ракетные комплексы « Бал » с высокоточными дозвуковыми противокорабельными ракетами Х-35 с дальностью полёта 130 км (в модернизированной версии 260 км), а с 2010 года флот стал получать на вооружение ещё более мощные ракетные комплексы « Бастион », оснащавшиеся высокоточными сверхзвуковыми противокорабельными ракетами « Оникс » с дальностью полёта свыше 300 км, способные прикрывать побережье на протяжённости до 600 км.

Несмотря на постановку на боевое дежурство новейших ракетных комплексов «Бал» и «Бастион», на вооружении береговых частей российского ВМФ сохранено было некоторое количество советских береговых ракетных систем, особенно БРК «Редут», имеющего большую дальность поражения. В настоящее время ведётся работа над модернизацией действующих и разработкой более совершённых перспективных ракетных комплексов. В частности, на 2020 год запланировано перевооружение стационарного берегового ракетного комплекса «Утёс» в Крыму новыми ракетными системами [7] .

В 2020 году в боевом составе ВМФ были сформированы мотострелковая дивизия и береговая ракетная бригада [8] .

Состав Береговых войск ВМФ Российской Федерации

Тихоокеанский флот

Начальник Береговых войск — генерал-майор Пушкин, Сергей Витальевич

Черноморский флот

Бо́льшая часть подразделений БВ ЧФ на территории полуострова Крым входят в состав 22-го армейского корпуса Черноморского флота

Начальник Береговых войск — полковник Игорь Сварковский.

Балтийский флот

Часть из них входит в состав 11-го армейского корпуса Балтийского флота. 336-я отдельная гвардейская бригада морской пехоты находится в оперативном подчинении штаба флота [11] .

Начальник береговых войск — генерал-лейтенант Андрей Гущин , Герой России

Северный флот

Начальник Береговых войск — с января 2015 года генерал-майор Дмитрий Краев

Каспийская флотилия

Воинские звания военнослужащих береговых войск ВМФ

Воинские звания военнослужащих — войсковые (не корабельные), за исключением рядового состава:

 • матрос, старший матрос
 • младший сержант, сержант, старший сержант, старшина
 • прапорщик, старший прапорщик
 • лейтенант, старший лейтенант, капитан
 • майор, подполковник, полковник
 • генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-полковник
Призывной и контрактный состав береговых войск ВМФ
Матросы Сержанты и старшины Прапорщики и мичманы
Погоны к

повседневной
форме одежды

Матрос ВМФ (красный кант).png Старший матрос ВМФ (красный кант).png Младший сержант ВМФ (красный кант).png Сержант ВМФ (красный кант).png Старший сержант ВМФ (красный кант).png Старшина ВМФ (красный кант).png Прапорщик ВМФ (красный кант).png Старший прапорщик ВМФ (красный кант).png
Звание → Матрос Старший матрос Младший
сержант
Сержант Старший
сержант
Старшина Прапорщик Старший
прапорщик
Погоны к
полевой
форме одежды
1pvt.png 2efr.png 3ML.png 4sg.png 5stsg.png 6starsh.png 7prp.png 8stprp.png
Офицерский состав береговых войск ВМФ
Младшие офицеры Старшие офицеры Высшие офицеры
Погоны к

повседневной
форме одежды

Младший лейтенант ВМФ (красный кант).png Лейтенант ВМФ (красный кант).png Старший лейтенант ВМФ (красный кант).png Капитан ВМФ (красный кант).png Майор ВМФ (красный кант).png Подполковник ВМФ (красный кант).png Полковник ВМФ (красный кант).png Генерал-майор ВМФ (красный кант).png Генерал-лейтенант ВМФ (красный кант).png Генерал-полковник ВМФ (красный кант).png
Звание → Мл. лейтенант Лейтенант Ст. лейтенант Капитан Майор Подполковник Полковник Генерал-майор Генерал-лейтенант Генерал-полковник
Погоны к

полевой
форме одежды

9mllt.png 10lt.png 11stlt.png 12kpt.png 13mj.png 14podpol.png 15Polk.png 16gen1.png 17gen2.png 18gen3.png

Начальники

Вооружение и военная техника

Основным вооружением Береговых войск ВМФ РФ являются береговые противокорабельные ракетные и артиллерийские комплексы. Помимо этого имеются подразделения морской пехоты и мотострелков с общевойсковым вооружением.

Ссылки

Примечания

 1. The Military Balance 2017. — P. 216.
 2. Тяжелые и береговые орудия СССР // «Всё о Второй мировой»
 3. Шалковский А. Г. Железнодорожная артиллерия ВМФ СССР накануне и в годы Великой Отечественной войны // Военно-исторический журнал . — № 2. — 2019. — С. 52.
 4. Широкорад А. Б. «Царь-пушка» // Журнал «Популярная механика».
 5. Амирханов Л. И. Морские пушки на железной дороге. — СПб.: Иванов и Лещинский, 1994. — ISBN 5-86467-013-8 .
 6. «НПО машиностроения» готово модернизировать ракетный комплекс «Утес» в Крыму
 7. Уникальный береговой ракетный комплекс «Утёс» вооружат новыми ракетами
 8. Доклад Министра обороны Российской Федерации на расширенном заседании Коллегии Министерства обороны
 9. В 15-й отдельной береговой бригаде ЧФ провели день открытых дверей – Независимое телевидение Севастополя . nts-tv.com. Дата обращения: 13 мая 2020.
 10. AVKarpenko.БЕРЕГОВОЙ ПРОТИВОКОРАБЕЛЬНЫЙ РАКЕТНЫЙ КОМПЛЕКС «БАСТИОН». НОВОСТИ 2016-2018 . ОВТ «ОРУЖИЕ ОТЕЧЕСТВА» . bastion-opk.ru. Дата обращения: 13 мая 2020.
 11. Создание 11-го армейского корпуса позволит при необходимости быстро нарастить группировку войск в Калининградской области . Интерфакс-АВН (06.07.2016). Дата обращения: 21 декабря 2017.
 12. Добавили суши: Калининград усиливает сухопутную группировку
 13. 1 2 Николай Сурков, Алексей Рамм, Евгений Дмитриев. Побережье России прикрыли «ракетные монстры» . Известия (7 января 2018). Дата обращения: 13 мая 2020.
 14. Редакция tvzvezda.ru. На Балтийском флоте впервые прошли стрельбы из ракетного комплекса «Бал» . Телеканал «Звезда». Дата обращения: 13 мая 2020.
 15. Командующий Северным флотом вручил Боевое знамя первой в России арктической бригаде : Министерство обороны Российской Федерации
 16. В новом полку морской пехоты Каспийской флотилии прошло первое занятие по предметам боевой подготовки / mil.ru
 17. Каспийская флотилия снова получила береговой ракетный комплекс «Бал»