Бесмртници (Персија)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Бесмртници
„Бесмртни“ со копја, прикажани на ѕидот на палатата на Дариј I во Суза. Околу 510 п.н.е.
„Бесмртни“ со копја, прикажани на ѕидот на палатата на Дариј I во Суза . Околу 510 п.н.е.
Години на постоење VI век п.н.е - 449 п.н.е НС.
Земја Ахеменидската империја
Подреденост На кралот на Ахеменидската држава
Вклучено во Ахеменидска војска
Тип на пешадија
Број на 10.000 војници
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

„Бесмртни“ ( стар грчки Ἀθάνατοι , Атанатои ) - во античка Персија, име на избрани воени формации кои ги комбинирале карактеристиките на гардата и редовните трупи .

Ахеменидската империја

Прв пат се појавил во Ахеменидската империја во6 век п.н.е. „Бесмртните“ се детално опишани од Херодот , кој ги назначил како „ десет илјади “ или Αθάνατοι (во преводот од грчки. - бесмртни). Според една верзија, ова име се должи на фактот што Херодот ги помешал персиските зборови Anūšiya (другари) и Anauša (бесмртни). [1] Друга верзија го објаснува потеклото на името со фактот дека штом еден од „бесмртните“ умрел, тој бил заменет со друг, со што бројот на бесмртните останува константен (10.000 луѓе).

Одредите на „бесмртните“ беа формирани само од Медијците , Персијците и Еламите , а првите илјада од нив, кои ја сочинуваа личната гарда на кралот, беа формирани исклучиво од персиското благородништво. Подготовката започна во детството. Задолжителни за „бесмртните“ беа способноста добро да пукаат од лак и да јаваат коњ, а потоа и строго придржување кон учењата на Заратустра .

Бесмртници беа опремени со кожа оклоп и плетенка штит, и биле вооружени со железни кратко падна копја и cane- arrow лакови . Тие можеа да се борат и како тешка пешадија и како коњаница . „Бесмртните“ биле неефикасни против противниците кои користеле фаланга или долги мечеви (на пример, грчки хоплити ).

Модерен цртеж.

„Бесмртните“ учествувале во повеќето важни битки на Персиската империја, особено во војната со нововавилонското кралство во 547 п.н.е. НС. , во освојувањето на Египет од страна на Камбиз II ( 525 п.н.е. ), во походите на Дариј I кон Индија и Скитија , но особено е познато нивното учество во грчко-персиските војни , кога со „бесмртните“ командувал Гидарн Помладиот . . По грчко-персиските војни, четите на „бесмртните“ биле распуштени. [ извор не е наведен 160 дена ]

Сасанидите и Византиската империја

Бесмртните повторно се појавија во Сасански Иран; Сасанските „бесмртници“ биле слични на нивните претходници, нивниот број бил исто така 10.000, но за разлика од „бесмртните“ од Ахеменидската ера, тие биле коњаници. Во Византиската империја, за време на владеењето на Јован Цимише , беше формиран и одред на елитна коњаница наречена „ бесмртници “.

Модерно време

„Бесмртните“ во иранската војска биле нарекувани чувари на последниот шах на Иран; нивниот вкупен број беше 4 - 5 илјади луѓе, вклучително и баталјонот на тенкови Шефтајн . По револуцијата во 1979 година, оваа гарда беше распуштена.

„Бесмртни“ во популарната култура

Белешки (уреди)

  1. P. Briant, WFM Henkelman, M.Stolper (eds.), L'archive des fortifications de Persépolis. État des прашања и перспективи на recherches (2008)

Врски