Лауренцова библиотека

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Внатрешноста на читалната на Лорентиновата библиотека

Лорентинска библиотека (накратко Лорентијан, лат. The Biblioteca Medicea Laurenziana) - позната по своите ракописи Национална библиотека на Италија, лоцирана во Фиренца . Библиотеката се појавила за време на владеењето на Медичи . Библиотеката го добила своето име „Laurenziana“ во чест на Лоренцо I Медичи , кој значително ги збогатил средствата на библиотеката на неговиот дедо Козимо Медичи Постариот .

Историја на колекција

Козимо Медичи Постариот ја основал домашната библиотека во 1444 година од неговата богата колекција на ракописи. По смртта на неговиот пријател Николо Николи во 1437 година, кој исто така бил фасциниран од античките ракописи, Козимо ја наследил својата колекција, која делумно ја пренел во манастирот Сан Марко . Кога Медичи биле протерани од Фиренца во 1497 година , библиотеката преминала во рацете на градот и била испратена во Сан Марко. По враќањето во Фиренца во 1512 година, Медичи не само што ја вратиле моќта во градот, туку и нивната збирка книги.

Историја на градење

Едно од најголемите архитектонски достигнувања на Микеланџело - скалите на Лаурензијана - наликува на проток на лава (тек на мислата).

Џулио Медичи (1478-1534), вонбрачниот внук на Лоренцо I, кој и го дал името на библиотеката, кој станал папа Климент VII во 1523 година , му наложил на Микеланџело да ја изгради зградата на библиотеката во 1524 година . Според неговите скици, зградата била подигната на јужната страна на манастирот на базиликата Сан Лоренцо во следните две години.

Во следните три децении, до 1560 година, други архитекти, вклучувајќи ги Џорџо Вазари и Бартоломео Аманати, биле ангажирани во декорацијата на зградата според проектот на Микеланџело. Библиотеката била отворена во 1571 година . Зградата ги комбинираше карактеристиките на маниризмот , доцната италијанска ренесанса , што резултираше со неверојатни ефекти. Уникатно по форма, монументалното скалило што водат до библиотеката, подигнато по дизајнот на Микеланџело, е сложена структура што го прави искачувањето до библиотеката подолго и повисоко отколку во реалноста. Секој детал во библиотеката - прозорци, таван, под и клупи во читалната - е обмислен од Микеланџело, кој се обидел да создаде практична средина за учење за мирјаните.

Основи

Средствата на библиотеката Медичи Лорентијан се околу 150.000 книги, меѓу кои се и инкунабулата од 15 век. и изданија од XVI век, како и околу 11.000 ракописи и 2.500 папируси .

Библиографија

  • My Heilmann: Florenz und die Medici . Келн 1981 година
  • Кристоф Хениг: Флоренц . Келн 1996 година
  • Едоардо Бонечи: Фиренца . Флоренц 1979 година

Врски