Beefeaters

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Beefeaters
Слика
држава
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Бифитерс ( англиски Beefeater од говедско „говедско“ + eater „ eater ) е неофицијалното име на церемонијалните чувари на Лондонската кула . Официјален претставник (кратко) на англиски име е Yeomen чуварите ( « Yomenskaya Гардијан").

Оваа формација е создадена за време на кралот на Англија и Велс од династијата Тудор, Хенри VII . Регрутирана е со беспрекорно искуство на пензионирани подофицери на британските вооружени сили, кои служеле во трупите најмалку 22 години и добро се докажале [1] .

Тие отсекогаш се одликувале со нивната традиционална лојалност и посветеност на англиската круна . Со векови, Beefeaters беа одговорни за надгледување на затворениците на кулата и за чување на кралската регалија , но сега тие ги извршуваат почесните функции на туристички водичи и самите се обележје на Лондон .

Етимологија

Постојат многу различни верзии за потеклото на зборот „ beefeater “ (буквален превод - „јадење говедско месо“, месојад), но најверојатно тоа дошло од правото на чуварите да јадат месо од кралската маса без ограничувања. Во тоа време, малкумина од жителите на кралството можеле да си го дозволат тоа. Обично оваа привилегија се уживаше безусловно - кралското семејство, благородништвото , витештвото , богатите трговци , чуварите и блиските аристократи . Многу современици забележале придржување кон месото од страна на клавиците. Можно е и да конзумирале јака супа од месо . Козимо III Медичи, великиот војвода од Тоскана , ја посетил кулата во 1669 година и забележал дека „Секој ден им се обезбедува трпеза толку богата со месо што треба да се нарекуваат Јадачи на говедско месо“.

Креирање и сервис

Моира Камерон [en] - првата жена Бифејтер.

Beefeaters беа формирани во 1485 година од новиот крал Хенри VII , првиот монарх од династијата Тудор . Тудорската роза , хералдичкиот амблем на династијата, сè уште е дел од амблемот на Beefeaters. Beefeaters почнале да ја чуваат кулата во 1485 година, денес имаат 37 чувари и еден главен гард. Сите стражари мора да бидат пензионирани високи подофицери на вооружените сили на кралствата на Комонвелтот со минимум 22 години стаж. Покрај тоа, тие мора да бидат наградени со медал за долга служба и послушност . Традиционално, само офицерите од Армијата, Кралските маринци и Кралските воздухопловни сили би можеле да станат победници, бидејќи вработените во Кралската морнарица не се заколнуваат на верност на круната, туку на Адмиралитетот, чиј шеф е Првиот Господар на Адмиралитетот . Овој ред е воспоставен во периодот 1964-2011 година од страна на кралицата Елизабета Втора , која на оваа функција го назначи нејзиниот сопруг, принцот Филип . Овој период заврши со свечената заклетва како прв пензиониран ќотек во 2011 година.

Лежерната униформа на beefeaters е темно сина со црвена облога. За државните церемонии и за прилики кога монархот ја посетува кулата, чуварите имаат различна униформа - црвена и златна. Самите Beefeaters го нарекуваат „Суверен фустан на Тудор“ бидејќи речиси не се разликува од оригиналната униформа од 15 век и често се вели дека е „исклучително непријатна“.

Стражарите живеат со своите семејства на територијата на тврдината во куќи, од кои некои биле изградени во 13 век. Плаќаат локални даноци и дел од платата даваат за да платат за домување. Покрај тоа, тие мора да поседуваат станови надвор од тврдината, во кои би можеле да се преселат по пензионирањето. Населението на Лондонската кула се состои од тепачи со семејства, менаџер со службеници, капелан и лекар.

Beefeaters секоја вечер учествуваат на церемонијата на клучот .

1 јули 2007 година Моира Камерон [en] била првата жена Бифејтер [2] . Мис Камерон продолжи да служи во армијата во 1985 година на возраст од 20 години. Така, на 42-годишна возраст, имајќи го чинот налог офицер од втора класа [ен] , добила можност да стане клада . Пред тоа, таа служеше како службеничка во штабот на бригадата. Во 2009 година, двајца тепачи беа деградирани поради малтретирање на Камерон. Вкупно, тројца беа обвинети, но по еден месец истрага, вмешаноста на еден од нив беше оценета како „недокажана“.

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Историски кралски палати. Откријте ги трајните и забавните чувари на Јеоман во кулата . www.hrp.org.uk. Преземено на 20 септември 2015 година.
  2. Кулата за прв пат ќе ја чува жена (11 јануари 2007 година, 15:28). Датум на лекување: 22.02.2010 г.

Врски