Битката кај Белев

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Битката кај Белев
Хроника на лицето - б.13, стр. 240 - Бељов№8.gif
датум 4 - 5 декември 1437 година
Место Маало Белев
Исход Татари победа
Противниците

мошусен

Татари

Команданти

Дмитриј Јуриевич Шемјака
Дмитриј Јуриевич Красни

Улу-Мухамед

Силите на партиите

прецени 40 илјади луѓе Одете во делот „#Руси“

3 илјади луѓе

Битка кај Белев (позната и како „Беловшина“) - битка што се случила од 4 до 5 декември 1437 година во близина на Белев помеѓу трупите на големиот војвода од Москва Василиј II Темниот и Татарите предводени од Улу Мухамеда . Резултатот од битката беше целосен пораз на московската армија.

Позадина

Двете страни минуваа низ исклучително тешки времиња - внатрешната војна се водеше и во Златната орда и во московската Русија . Во 1437 година, ордата Кан Улу-Мохамед бил поразен од неговите противници и, принудувајќи се да побара засолниште за себе, се појавил со војска во близина на градот Бељов , во горниот тек на Ока , и изградил ледена тврдина таму. Сакајќи да се договори со големиот војвода од Москва, Улу-Мухамед забранил ограбување на руските земји. Во потрага по плен, Татарите ловеле во земјите на Големото Војводство Литванија[1] .

Големиот војвода Василиј Василевич , сакајќи да го избрка Улу-Мухамед од неговите граници [2] , испратил војска против него, предводена од синовите на неговиот вујко Дмитриј Јуриевич Шемјака и Дмитриј Јуриевич Красни .

Рамнотежа на силите

Русите

Според хрониките, бројот на руската војска значително ја надминал татарската, но нивниот број не е наведен. За прв пат, казанскиот хроничар го пријавил бројот на војниците[3] :

„И го испрати својот брат, принцот Дмитриј Галицки, наречен Шемјак, против кралот и испрати со него 20.000 вооружени трупи, а тој ги испрати и двата кнезови од Твер и со нив 10.000 војници - а сите војници беа 40.000 , така што тие Напаѓајќи го царот, тие го избркаа од границите на руската земја“.

Мислењето на многу историчари се согласува дека бројот на руската војска кај Бељов значително го надмина татарскиот. Сепак, бројот од 40 илјади луѓе наведени во „ Историјата на Казан “ се смета за претерано преценет[4][5] . Вистинскиот број на војници кои учествувале во битката останал непознат[6] .

А. Г. Бахтин забележува дека "кога станува збор за дигитални податоци, верувајќи во Казан хроничар не секогаш е достоен за тоа, тој често се претерани, често дури и десеткратно". И во овој случај, A.G. Бахтин го привлече вниманието на несразмерна застапеност на руската армија во Belevsk и битки Суздал . Во првиот - 40 илјади, а во вториот - 1,5 илјади А ова и покрај фактот дека во близина на Суздал руската армија (или поточно одред) беше под команда на големиот војвода од Москва. Тргнувајќи од фактот дека „Историјата на Казан“ е напишана во време кога Иван IV Грозни водел тешка борба со бојарската опозиција и во текот на годините на создавањето на опринката (1564-1565), А.Г. Бахтин предложил да авторот намерно го прецени бројот на руските војници кај Бељов, за да го „зајакне впечатокот“ и да покаже до што доведува „неконзистентноста во акциите и недостатокот на команда од еден човек“[4] .

татарски

Голем број истражувачи се согласуваат со проценката на казанскиот хроничар, во врска со бројот на татарската војска од 3 илјади луѓе [2] [7][6] . Според Д. М. Исхаков , „групата на Кан Улуг-Мухамет“ во пресрет на окупацијата во 1438 година на Казан броела 3-3,5 илјади војници, а со членови на семејството до 10 илјади луѓе [8] .

Сепак, голем број историчари веруваат дека бројот на татарската војска (3 илјади луѓе), наведен во „Казанската историја“, е јасно потценет. Според М.Г. војници [9] . В.Д. Дмитриев, исто така, истакнува дека Кан Улу-Мухамед, протеран од Златната орда во 1438 година, имал армија од „најмалку 40 илјади татарски војници“ [10] .

Според Р. Г. Фахрутдинов и Ф. А. Рашитов , „армијата на Кан Златната орда, дури и за време на распадот на државата, кога многу воени водачи и дел од армијата го напуштија, не можеше да биде толку скудна“ . Тие, исто така, веруваат дека е едноставно невозможно да се победи 40-илјадната московска војска со одред од 3 илјади војници, како и да се победи московската војска во близина на Суздал со таков одред во 1445 година, а во исто време да се фати големиот војвода Василиј. И самиот . Според нивното мислење, во близина на Бељов, војската на Улу-Мухамед била „едвај помала“ од војската на Москва. Користејќи го методот на пресметување на номадското население од големината на војската, усвоен во историската и етнографската наука, според кој за еден војник имало четири члена од неговото семејство (старци, жени, деца и сл.), истражувачите дошол до заклучок дека населението на „ордата Улу-Мухамед“ достигнало до 200 илјади луѓе, односно бројка што може да одигра значајна улога во конечното формирање на Казанските Татари [11][12] .

Сепак, според A.G. Бахтин "Ulug-Мухамед не може да има 40.000 војници или во Белев или подоцна" (според записите, во 1445, во близина на Суздал, неговата војска брои 3,5 илјади луѓе). Тој забележува дека во овој случај треба да се запомни дека „мачката со ќоше се претвора во тигар“. Најверојатно, токму во таква ситуација „Улуг-Мухамед се нашол со своите луѓе затворени во Белев“. Од една страна, голема војска напредуваше кон нив, а од друга имаше „ладна, гладна степа разнесена од ветровите“ и, згора на тоа, им припаѓаше на неговите противници - хановите Кичи-Мухамед и Саид-Ахмад . Според истиот казански хроничар, Улу-Мухамед се упатил кон руската војска „очаен да остане жив и повеќе да се надева на Бога и на неговата праведност отколку на силата и неговите неколку воини“[3] . Во исто време, A.G. Бахтин забележува дека има многу такви примери во историјата, кога една мала, но добро организирана војска освои победа над бројни, но фрагментиран и неорганизирана непријател, кој во тоа време беше претставена од страна на руската армија[4 ] .

Битка

Утрото на 3 декември 1437 година, руската војска се приближила до Бељов. Според хрониките, татарскиот „цар, исплашен, откако видел многу руски полкови, почнал да се предава на целосната волја на рускиот принц“. Руските кнезови и гувернери, пак, „ги видоа нивните многубројни завивања, а тоа се лоша инсуфициенција и надуени... не слушајќи ги говорите на царот“[1] .

4 декември

Утрото на 4 декември, руските полкови се наредени и се упатија кон ледената тврдина. Татарите излегоа да ги пречекаат „и битката ќе биде силна за нив“. Русите ги здробиле Татарите и ги истерале во тврдината [13] . Вториот претрпе големи загуби. Помеѓу другите, загина еден од зетите на Улу-Мухамед и многу татарски принцови. Меѓутоа, во понатамошните дејствија на Русите влијаеше целосната недоследност. Гувернерите Пјотр Кузмински и Семјон Волинец, понесени од потера, упаднаа во тврдината. Со дел од војската успеаја да се пробијат до центарот, но не беа поддржани од други полкови, „останатиот дел од војниците се вратија од град“. Како резултат на тоа, тие биле опкружени од Татарите и сите биле убиени [14][1] [15] .

Веројатно, несогласувањата во рускиот табор ги вовел војводата од Мценск Григориј Протасиев, кој лично бил запознаен со Улу-Мухамед. Тој им кажа на кнезовите и гувернерите дека „големиот принц испрати кај мене, тој не нареди да го тепаат царот, туку нареди да се помират и да ги распуштат полковите“. Бидејќи во руската армија немаше команда од еден човек, многу принцови и гувернери дејствуваа по сопствена дискреција. Некои се залагаа за решителна воена акција, додека други имаа тенденција да го решат прашањето на мирен начин[1] . Особено, принцовите Дмитриј Шемјака и Дмитриј Красни , синови на принцот Јуриј Дмитриевич , кој во 1432 година Улу-Мухамед одбил да издаде етикета во корист на противникот на Јуриј Василиј Василевич [16] [17] [18] [15] .

Летописите од Софија II и Архангелск укажале на предавството на Григориј Протасиев, кој ноќта на 5 декември испратил шпион кај Улу-Мухамед со предлог да го нападне рускиот логор „утрото“ [19] [20][1] .

5-ти декември

Утрото на 5 декември, со цел да добие време и да го затиши Русинот, Улуг Мухамед испратил да преговара со Русинот и неговиот син-Елибердеја даруг - принцовите Усаин Сараево и Усен-Хозју. Од страна на Русите, војводите Василиј Иванович Собакин и Андреј Федорович Гостиаев излегоа да преговараат со нив. Во замена за дозвола да ја помине зимата во руските граници, ханот ветил дека во иднина нема да ги напаѓа руските земји и да не бара данок, но понудил да му го даде на големиот војвода како заложник неговиот најстар син Махмуд и децата од сите татарски принцови[1. ] [15] :

" Зборот на Царев до тебе: Ти го давам мојот син Мамутек, а кнезовите им даваат залог за ова: Дај Боже да бидам во царството, а додека живеам, дотогаш ја чувам руската земја, што. "

Покрај тоа, амбасадорите на ханот понудија да им го дадат на Русите целиот плен и затворениците заробени „надвор од наследството на Големиот војвода“[1] [15] .

Во меѓувреме, Татарите скришум го напуштија ледениот град на јужната страна. По секоја веројатност се спуштиле до реката Бељовка , поминале покрај устието на Ока и, заобиколувајќи го градот Бељов од југ, се приближиле до рускиот логор од западната страна [21] . Благодарение на темнината тоа утро ( „и тоа утро темнината беше голема“ ), Татарите успеаја, незабележани од руските патроли, да се приближат до нивниот логор и почнаа да ги сечат заспаните воини. Григориј Протасиев, кој очекуваше напад, извикувајќи „бегај, бегај!“ побегнал со својот народ, создавајќи паника во рускиот логор[1] . Многу од полковите на вторите, дури и оние што беа далеку од Татарите, „побегнаа, не прогонувани од никого“ [20] [13] .

Хрониките раскажуваат дека по одбивањето на руските гувернери мирно да се договорат за сите услови, татарските парламентарци им рекле - „Но, не го сакате ова? Погледнете назад“. Свртувајќи се, гувернерите видоа како Татарите ги исекуваат Русите кои бегаат. Московската армија претрпе огромни загуби тој ден. Многу кнезови и гувернери загинаа. Според хрониките, секој Татар потоа убил 10 или повеќе руски војници. За време на летот, многу руски воини биле убиени од сопствените - руски селани, кои, за време на движењето на руската војска во Белев, биле подложени на пропаст од нивна страна [22][1] .

Ефекти

По поразот кај Бељов, Василиј II, заедно со Дмитриј Шемјака и Дмитриј Красни, склучија крај со Борис Александрович Тверској, кој обезбеди, особено, взаемна помош во случај царот да отиде во војска или татарска војска, а исто така рече дека ако Татарите, но тие ви даваат ... големо владеење, Твер и Кашин “, тогаш Василиј II и неговите сојузници не треба да се согласат на ова [23] .

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Бахтин, 2008 година , стр. 104-109.
 2. 1 2 Похлебкин В.В. Татари и Русија: 360 години односи меѓу Русија и татарските држави во XIII-XVI век. 1238-1598 (Од битката на реката Сит до освојувањето на Сибир): референтна книга. - М .: Меѓународни односи , 2000. - S. 79. - ISBN 5-7133-1008-6 .
 3. 1 2 Историја на Казан, 2000 година , стр. 272-275.
 4. 1 2 3 Бахтин, 2008 година , стр. 102-104.
 5. Селиверстов, 2012 година , стр. 314.
 6. 1 2 Рахимзјанов, 2012 година , стр. 69.
 7. Алишев С.К. Древниот турски свет. - Институт за историја на Академијата на науките на Република Татарстан . - Казан, 2000 .-- С. 57.
 8. Исхаков Д.М. Татари: популарна етнографија (етничка историја на татарскиот народ) / научна. ед. I. L. Измаилов . - Институт за историја. Ш.Марџани А.С.Р.Т. - Казан: Татарска книга. издавачка куќа, 2005. - S. 37-38. - ISBN 5-298-04130-2 .
 9. Сафаргалиев М.Г. Распаѓањето на Златната орда. - М-во повисоко. и среда. специјалист. формирање на РСФСР ; Мордовискиот државен универзитет . - Саранск: Мордовиска книга. издавачка куќа, 1960. - S. 244-246. - (Научни белешки; Број XI).
 10. Димитриев В.Д. Чебоксари: есеи за историјата на градот на крајот на XIII-XVII век / отв. ед. В.А.Прохоров . - Чебоксари: ChGIGN , 2003 .-- ISBN 5-87677-008-6 .
 11. Фахрутдинов Р.Г. Историја на татарскиот народ и Татарстан: антиката и средниот век . - Казан: Магариф, 2000. - С. 177-178. - ISBN 5-7761-0623-0 .
 12. Рашитов Ф.А.Историја на татарскиот народ: од античко време до денес . - Саратов: Регион. Приволж. издавачка куќа „Детска книга“, 2001. - стр. 93. - (Знај и сакај ја својата родна земја). - ISBN 5-8270-0257-7 .
 13. 1 2 Пономарева, 2005 година , стр. 42-43.
 14. Зимин, 1982 година , стр. 80-81.
 15. 1 2 3 4 Рахимзјанов, 2012 година , стр. 69-71.
 16. Кинан ЕЛ Москови и Казан: Некои воведни забелешки за моделите на дипломатијата за степски (инг.) // Словенски преглед, . - 1967. - Ред. 26 , бр. 4 . - P. 555 .
 17. Мартин Ј. Средновековна Русија: 980-1584 ( инг .). - 2-ри изд. - Кембриџ - : Cambridge University Press , 2007. - P. 268. - (Cambridge Medieval Textbooks). - ISBN 978-0-511-36800-4 .
 18. Халперин, 2012 година , стр. 174-175.
 19. Зимин, 1982 година , стр. 80-81; Зимин, 1991 година , стр. 81-83.
 20. 1 2 Беспалов, 2005 година , стр. 42-44.
 21. Беспалов, 2005 година , стр. 42-43.
 22. Беспалов, 2005 година , стр. 45, 47.
 23. Зимин, 1991 година , стр. 88.

Литература