Блискиот Исток

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете на навигација Одете на пребарување
Блискиот Исток (како Блискиот Исток )

Блискиот Исток е историското име на регион лоциран претежно во Западна (фронтна) Азија и делумно во Северна Африка , на границата со Јужна и Источна Европа. Името на овој источен регион, најблиску до нив, го дадоа Европејците. Главно население: Арапи , Асирци , Персијци , Евреи , Египќани , Курди и Турци . Има и Азербејџанци , Ерменци , Грузијци , Грци , некои Албанци и Босанци .

Блискиот Исток е дом на 350-360 милиони муслимани (Турци, Персијци, Курди, Арапи, итн.), 60-70 милиони Христијани (Ерменци, Анадолијански Грци, Грузијци, Асирци, Копти, Маронити, итн.), 9 милиони Евреи , 3 милиони Друзи , 2 милиони Езиди , итн. Главниот пат од Европа и Африка до Азија минува низ Блискиот Исток.

Климата е претежно сушна, со неколку големи реки кои се користат за наводнување.

Блискиот Исток е важен регион за производство на нафта на планетата.

Географија и терминологија

Според класификацијата на ОН, Блискиот Исток (како Блискиот Исток) ја опфаќа Западна Азија, но е спротивен на Централна Азија (Централна Азија) и Азиско-пацифичкиот регион [1] . Треба да се напомене дека на руски јазик, Блискиот Исток не е секогаш идентичен со концептот на Блискиот Исток (букви. Блиски Исток ), но понекогаш преведената литература се користи наизменично. Оттогаш основана во 1939 година на поранешните земји на Османлиската команда за Блискиот Исток, преведена како Команда за Блискиот Исток и како Команда за Блискиот Исток . Британската новинска агенцијаBBC BBC го истакнува Блискиот Исток (Блискиот Исток), заедно со Азија, Африка и Европа, но не го сведува на нив.

Во предреволуционерната литература на руски јазик, терминот Блискиот Исток беше отсутен. Советскиот печат започна активно да пишува за „Облаци над Блискиот Исток“ во 1967 година во врска со арапско-израелскиот конфликт [2] . Во 1976 година, објавена е постхумната монографија на Н.В. Пигулевскаја , во чиј наслов постои терминот Блискиот Исток.

Границите на Блискиот Исток се екстремно замаглени (види Голем Блиски Исток ), бидејќи регионот се наоѓа на пресекот на Јужна Европа и Северна Африка и е доста диференциран од другите региони на Азија , имајќи карактеристична социјална структура и култура. Покрај арапските земји, ова ги вклучува и соседните муслимански земји од Азија ( Турција [3] , Иран ). Поретко, голем број негроидни земји во Источна Африка ( Судан , Сомалија , Djибути ). Во внатрешноста на Блискиот Исток, се разликуваат африканските и азиските делови.

Проблематично и контроверзно е да се однесува на Блискиот Исток на островот Кипар , Малта и земјите од Кавказ (кои геополитички, економски и историски и културно гравитираат кон Европа [4] [5] ), како и Авганистан ( која се наоѓа на пресекот на Јужна и Централна Азија). Доделувањето на четири земји од Централна Азија на овој геополитички регион е двосмислено: Туркменистан , Таџикистан , Узбекистан , Киргистан [6] . Периферната зона на Блискиот Исток е окупирана од земјите на Магреб ( Алжир , Либија , Мавританија , Мароко , Тунис ) [7] .

Земји од Блискиот Исток

Нафтоводите на Блискиот Исток

Земјите на Блискиот Исток според верзијата на Големата советска енциклопедија [8] :

Слични концепти

Азискиот дел на Блискиот Исток е практично идентичен со Мала Азија [9] . Разликата помеѓу концептите лежи во фактот дека Блискиот Исток ги одразува социо -културните реалности ( конфликт на Блискиот Исток, команда на Блискиот Исток ) и Западна Азија - природни: височините на Блискиот Исток, леопардот од Блискиот Исток, песочната лента на Блискиот Исток На Уште една нијанса лежи во фактот дека Западна Азија, се повеќе поврзани со планинскиот регион: Armenoid трка е синоним за Западен Азија трка (се однесува на Балкан-белата варијанта на кавкаски). Во 1899 година во Берлин беше отворен Музејот на Блискиот Исток ( Музеј Vorderasiatisches), кој содржеше артефакти од територијата на модерен Ирак , Иран , Египет , Турција и Сирија .

Исто така, јадрото на Блискиот Исток може да се нарече Левант , но во овој случај акцентот е на Источниот Медитеран без Магреб и Арапскиот Полуостров ( Египет , Либан , Сирија , Турција ) [10] . Терминот Левант го нагласува предарапскиот супстрат [11] и неисламската компонента ( Леванти ). Во литературата на англиски јазик, воспоставен е терминот Левантинска археологија (Левантинска археологија) или Левантинска керамика (Левантинска керамика). Во 16 век, Левантинската компанија е создадена за трговија на Британија со Блискиот Исток, контролиран од Турција. Во тесна смисла, Левантот не го вклучува Ирак (Месопотамија): на пример, оваа опозиција постои во преводот на само-името на терористичката организација ИСИС ( Исламска држава Ирак и Левант ).

Ако Левант е збор од француско потекло, тогаш самите Арапи претпочитаат овие земји да ги нарекуваат Шам ( арапски: الشام : Голема Сирија ). Историски гледано, ова се должи на фактот дека главниот град на Сирија, Дамаск, исто така бил главен град на Дамаскскиот калифат (661-750). Друго арапско име за Блискиот Исток може да биде терминот Машрик (како опозиција на Магриб ).

Уште поретко, Афрасија е синоним за Блискиот Исток. Терминот Афроазиска степа (Афразиска Степа) го користеше британскиот историчар Арнолд Тојнби . Во овој случај, акцентот е ставен на северноафриканската компонента на макрорегионот ( афразиски јазици ).

Историја

Историјата на Блискиот Исток датира од „раѓањето на човечката цивилизација на Блискиот Исток“ [12] . Во текот на својата историја, Блискиот Исток остана еден од најважните политички, економски, верски и културни центри. Во овој регион се појавиле античките ерменски и древни грузиски религии, зороастризмот , јудаизмот , христијанството и исламот . На територијата на Блискиот Исток, имаше некои од најстарите држави на Земјата - Сумер , Антички Египет , Хетитска држава , Арата , Митани , Хајаса , Урарту , Велика Ерменија , Мала Ерменија , Цопк (Софена) , Комаген , Атропатена, Феникија , егејска цивилизација (минојска држава Крит и Кипар), Картагина , Израел и Јуда , Ахеменидска империја , кралство Парти ,Вавилон , Асирија , Ибериско и Колхиско кралство , Арапски калифат , итн.

Современата политичка карта на Блискиот Исток беше формирана по Првата светска војна , кога Отоманската империја беше поделена на голем број одделни држави. Друг важен политички настан во модерната историја на регионот е формирањето на Државата Израел во 1948 година.

Значајните резерви на нафта на Блискиот Исток му дадоа нова политичка и економска важност на регионот во 20 век. По 1945 година, активно производство на нафта е спроведено во Саудиска Арабија , Иран , Кувајт , Ирак и Обединетите Арапски Емирати .

За време на Студената војна, Блискиот Исток стана театар на идеолошката борба помеѓу Соединетите држави и СССР . Во моментов, регионот е политички нестабилен [13] . Релевантни политички проблеми на Блискиот Исток се последиците од војната во Ирак , палестинско-израелскиот конфликт , граѓанската војна во Сирија , несогласувања околу геноцидот врз Ерменците , Грците , Асирците во Турција и со поширока перцепција за Блискиот Исток , конфликти и генерално нестабилната политичка ситуација во Пакистан и Авганистан [14] , конфликтот меѓу Пакистан и Индија околу Кашмир [14] , закана од американски напад врз Иран . Од религиозна гледна точка, и меѓу-конфесионалните поделби меѓу муслиманите меѓу сунитите и шиитите и меѓурелигиските поделби меѓу муслиманите и претставниците на другите религии се силни во регионот.

исто така види

Забелешки (уреди)

 1. Блискиот Исток
 2. Облаци над Блискиот Исток // Вистина. 18 мај 1967 година, бр. 138 (17820)
 3. Нејзиниот азиски дел.
 4. Карта на Блискиот Исток / Карта на Блискиот Исток - факти, географија, историја на Блискиот исток - Worldatlas.com ( неотворена ... WorldAtlas . Датум на лекување: 2 април 2021 година.
 5. Alt Малта | Историја, јазик и точки на интерес (анг.) ... Енциклопедија Британика . Датум на лекување: 3 април 2021 година.
 6. Ахмадулин В. А. Анализа на толкувањето на терминот „Блиски Исток“ од автори што зборуваат арапски // Армија и општество, 2014 година
 7. Земји од Магреб
 8. Блискиот Исток
 9. Историја на народите на Блискиот Исток (Западна Азија)
 10. Левант
 11. Формирање на левантинскиот азбучен систем во средината на древната египетска писарна пропедевтика
 12. Алан Милард, лулка на цивилизацијата: античкиот близок исток.
 13. На Блискиот Исток, ситуацијата се уште е напната (недостапни линк). Преземено на 17 јануари 2014 година. Архивирано на 14 јули 2014 година.
 14. 1 2 Строго кажано, овие настани се однесуваат на регионот на Блискиот Исток

Литература

 • Блискиот Исток: Политика и идентитет / Ед. И. Д. Звјагелскаја. - М.: Аспект-печат, 2020 година .-- 336 стр. ISBN 978-5-7567-1120-2
 • Капитонов К.А. Блискиот Исток во лица. Москва: Институт за проучување на Израел и Блискиот Исток, 1998 година.
 • Satanovsky E. Ya. Котел со неволји. Блискиот Исток за кукли. - М.: Ексмо, 2016 година.- 576 стр. - (Вистинска тема). - 5000 примероци. -ISBN 978-5-699-89774-2 .
 • Сафронов Б.В. Блискиот Исток: историја и модерност: учебник за универзитети / Б.В. Сафронов. - Москва: Издавачка куќа Јурајт, 2020 година .-- 222 стр. - (Високо образование). -ISBN 978-5-534-13437-7 .

Линкови