Богуславски, Леонид Антонович

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Леонид Антонович Богуславски
Дата на раѓање 1859 ( 1859 )
Датум на смрт 1902 ( 1902 )
Припадност Руската империја
Тип на војска пешадија
Години на услуга 1877-1902 година
Ранг потполковник
Заповеда баталјон на 81-от пешадиски полк Абшерон
Битки / војни Експедиција Ахал-Теке
Награди и награди
Орден на Света Ана, 4-ти степен со натпис „За храброст“ Орден на Свети Станислав 3-ти степен со мечови и лак Руски царски ред на Свети Ѓорѓи лента.svg

Леонид Антонович Богуславски (1859-1902) - руски потполковник, член на експедицијата Ахал-Теке [1] , воен историчар [2] .

Биографија

Леонид Богуславски е роден во 1859 година. православна вера. Потекнува од наследните благородници на провинцијата Екатеринослав . Завршил целосен курс на вистинското училиште во Тифлис . Дипломирал на пешадиската кадетска школа Тифлис во втора категорија. Дипломирал и на Офицерското училиште за пушка [3] .

На 8 септември 1877 година, Богуславски стапил во служба во 13-тиот резервен баталјон на Гренадиер на полкот Ериван како припадник на правата на доброволна втора категорија. На 7 октомври 1880 година, со чин налог офицер по највисока наредба, бил префрлен во 81-от пешадиски полк Абшерон [4] . Во истата година, Богуславски, како дел од овој полк, учествуваше во експедицијата Ахал-Теке , а истата година му беше доделен чин втор поручник за воена одлика. На 12 јануари 1881 година, за време на нападот на Геок-Тепе , бил ранет со куршум во предниот дел на главата и левата надколеница. За покажаната храброст, Богуславски бил одликуван со Ордените на Света Ана , 4 степен со натпис „За храброст“ и Свети Станислав , 3 степен со мечови и лак [1] [3] .

На 20 август 1887 година, Богуславски бил испратен во Тифлис да ја состави историјата на полкот Абшерон. Користејќи архивски материјали во окружниот штаб, тој се зафатил да го состави. Во 1891 година, на Богуславски му беше доделен чин капетан на персоналот, а следната година, 1892 година, работата беше завршена. Потоа бил испратен во Санкт Петербург да му ја претстави историјата на полкот на императорот Александар III . За својата работа, на Богуславски му беше доделена лична благодарност на царот. Во 1893 година бил унапреден во капетан, а на 26 февруари 1898 година - во потполковник [1] [3] .

Смртта

Богуславски починал во 1902 година од туберкулозна пневмонија , додека бил на позицијата командант на баталјон во 81-от пешадиски полк Абшерон [3] .

Награди

Библиографија на Богуславски

  • Историја на полкот Абшерон. 1700-1892 // во 3 тома ( со илустрации на уметникот Н. Самокиш ; Санкт Петербург , 1892);
  • Комеморативна книга на полкот Апшерон;
  • Абшерон меморандум (1700-1894). Кратка историја на полкот Апшерон за војниците“ ( Санкт Петербург , 1894);
  • Абшерон полк (1700-1900). Во спомен на двегодишнината од родниот полк ( М. , 1900).

Белешки (уреди)

  1. 1 2 3 Список на потполковници по стаж. - Направено пред 1 март 1900 година . - СПб. : Воена. тип., 1900 .-- S. 854.
  2. Богуславски, Леонид Антонович // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - СПб. , 1890-1907 година.
  3. 1 2 3 4 Богуславски Леонид Антонович На веб-страницата на Раниверс .
  4. Богуславски Л.А. Историја на полкот Апшерон. 1700-1892: во 3 тома . - СПб. : Тип. Мин. начини на комуникација (А. Бенке) , 1892 година .-- Т. 3. - С. 108.

Литература

Врски