Голема руска енциклопедија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Голема руска енциклопедија
Корица од првиот том на Големата руска енциклопедија (БДТ) (2005).
Корица од првиот том на Големата руска енциклопедија (БДТ) (2005).
Други имиња БДТ
автор тим на автори
жанр енциклопедија
Оригинален јазик руски
Оригиналот е објавен од 2004 до 2017 година
Регистрација формат : 60 × 90 1/8;
слушалки : кудрјашевскаја;
големина : 9 × 10;
текст во три колони;
целосно колор илустрирано издание;
тврдо врзување , композитен (тип бр. 8), кичма темно сина, главното поле на корицата беж, слонова коска со печат со златна фолија; обврзувачки дизајн автор: Виктор Кучмин
Издавач РусијаГолемата руска енциклопедија
Страници во том „Русија“ - 1008 година,
во другите објавени томови - во просек 768
ISBN 5-85270-320-6
Претходна Големата советска енциклопедија
Текст на страница од трета страна
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Големата руска енциклопедија [1] (скратено како BRE ) е руска универзална енциклопедија на руски [2] . Изданието се состои од 35 нумерирани тома и том „Русија“ и содржи повеќе од 80 илјади статии [3] . [⇨] Енциклопедијата беше објавена од 2004 до 2017 година од научната издавачка куќа „ Големата руска енциклопедија “. [⇨]

Од 1 април 2016 година, постои електронска верзија на енциклопедијата, чие објавување се врши со поддршка на Министерството за култура на Руската Федерација [4] . [⇨]

Историја

Праисторија (пред 1995 г.)

Во 1979 година беше објавен последниот, 30-ти том од третото издание на Големата советска енциклопедија (ТСБ). До 1990 година, издавачката куќа „Советска енциклопедија“ секоја година го објавуваше „Годишник на големата советска енциклопедија“, која објавуваше ажурирани податоци за написите на ТСБ. Во 1991 година, издавачката куќа „Советска енциклопедија“ беше преименувана во „Научна издавачка куќа“ Голема руска енциклопедија“, иако енциклопедија со такво име сè уште не постоеше. Во 1994 година, Александар Горкин стана директор и главен уредник на издавачката куќа „Големата руска енциклопедија“, кој се обиде да го привлече вниманието на раководството на земјата на проблемите на издавачката куќа, која тогаш беше во тешка финансиска ситуација. [5] .

Енциклопедија на Русија (1995-2001)

На 13 јануари 1995 година, рускиот претседател Борис Елцин Н. инструкции на Владата да се предвиди во издаваштво Сојузна Книга програма во Русија, како претседателски програма, на објавувањето во 1996-2001 на големиот руски енциклопедија [6] . И на 2 мај 1996, Борис Н. Елцин потпиша претседателски декрет бр 647 "На објавувањето на големиот руски енциклопедија" [7] . Според оваа уредба, за уредник беше назначен академикот на Руската академија на науките , добитник на Нобеловата награда за физика А.М. Прохоров , кој беше главен уредник на третото издание на Големата советска енциклопедија , објавено од 1969 до 1978 година. главен на енциклопедијата. Издавачката куќа „ Големата руска енциклопедија “ доби привилегии за изнајмување простории, а федералниот буџет за 1997 година обезбеди средства за уредувачка и издавачка подготовка на првиот том од енциклопедијата. Докторот по географски науки А.П. Горкин стана извршен уредник на новата енциклопедија.

Под името „Голема руска енциклопедија“ издавачката куќа започна да создава не универзална енциклопедија по примерот на Големиот совет , туку енциклопедија од 12 тома за Русија [8] [5] [9] . А.П. Горкин го сметаше за аналог на националните енциклопедии кои беа објавени порано во СССР - Украинската советска енциклопедија , Молдавската советска енциклопедија итн., но за Руската Федерација [8] . Според АП Горкина [8] , во 1999 година, тој се сретнал со рускиот премиер Владимир Путин , кој рекол дека „во советско време, рускиот не бил ништо“, бидејќи се сметал за шовинизам , но токму сега издавачката куќа прави повеќетомна енциклопедија за Русија; Овој концепт на публикацијата БДТ доби одобрение од премиерот и, откако Путин стана претседател, доведе до зголемување на државното финансирање за публикацијата.

За време на работата на првиот том од енциклопедијата, на многумина од вработените во издавачката куќа им стана јасно дека критериумите за вклучување информации во таква „руска“ енциклопедија се несистематски, нелогични и ја исклучуваат Русија од светскиот контекст [5] . Ова беше една од причините за конфликт на колективните на трудот со директорот и главен уредник и одговорен уредник на издавачката куќа А. П. Gorkin, кој инсистираше на multivolume енциклопедија за Русија, наместо на универзална енциклопедија, која колективниот сакаше да се создаде [ 5] . На 19 март 2001 година, пет од седумте заменици на Горкин му напишале и му предале писмо во кое било предложено да се одделат функциите директор и главен уредник на издавачката куќа, а на А.П. Горкин да поднесе оставка од директорската функција [5]. [9] . Во писмото, исто така, се вели: „Додека се сфаќа потребата да се подготви нова универзална публикација која ќе го замени TSB-3, не се преземаат чекори за да се најдат начини и средства за да се постави оваа идеја на практична основа. Суштината на предметот не ги менува иницијативите што беа назначени неодамна“ [5] . Горкин не реагирал на писмото, а потоа на 27 март 2001 година се одржал состанок на работничкиот колектив, на кој мнозинството гласови изразиле недоверба на Горкин како директор [9] [5] .

Четворица заменици директори на издавачката куќа, како и претставници на сите научни и индустриски изданија, изданија на биолошки и референтни книги, книжевна контрола и картографија, испратија писмо до заменик министерот за печат Владимир Григориев , во кое се залагаат за потребата. да објави универзална енциклопедија наместо енциклопедијата „Русија“, за која се залагаше за Горкин [5] . На 19 април 2001 година, на Григориев му беше испратен нацрт на универзалната „Голема руска енциклопедија“, составена од 30 тома [5] . Работата требаше да биде завршена за 7,5 години [5] . На 9 јуни 2001 година, заменик-министерот за печат Владимир Григориев го запозна со персоналот на дипломец на Факултетот за новинарство на Московскиот државен универзитет , кој нема академска диплома [10] , раководителот на научниот и црковниот центар на Православната енциклопедија , Сергеј Кравец, како нов директор и главен уредник на издавачката куќа наместо Александар Горкин [11] .

Универзална енциклопедија (2001 - денес)

Презентација до претседателот на Руската Федерација Владимир Путин на збирката од 35 тома на Големата руска енциклопедија, 20 декември 2017 година

Во септември 2001 година, рускиот премиер Михаил Касјанов прв им кажа на новинарите за плановите на владата да го финансира објавувањето на „Големата руска енциклопедија“ во 30 тома [12] . И во 2002 година, научната издавачка куќа „Големата руска енциклопедија“ веќе доби финансиска поддршка од Министерството на Руската Федерација за печатот, ТВ и радио радиодифузијата и масовните медиуми , што овозможи да се започне со работа на создавање речник , како како и други подготвителни работи неопходни за создавање енциклопедија [13] ...

Во јануари 2002 година, почина главниот уредник и претседател на научниот уредувачки совет на енциклопедијата, академик А.М.Прохоров .

Во јули 2002 година, проширен состанок на претставници од сите гранки на Руската академија на науките , со кој претседаваше претседателот на Руската академија на науките, академик Јуриј Осипов , на кој присуствуваше заменик министерот за Роспехат В. Григориев , научниот и уредничкиот персонал на издавачката куќа. куќа „Големата руска енциклопедија“ [13] . На состанокот се разговараше за фундаменталните научни пристапи и методи на работа на создавањето на универзална енциклопедија, беше утврден основниот обем на статии за различни гранки на знаење, беа разгледани главните параметри на публикацијата и нејзиниот вкупен обем (4200 авторски листови ). разработени [13] . Исто така, на состанокот беше одлучено да биде првиот што ќе објави воведен том посветен на Русија [13] .

На 14 октомври 2002 година, рускиот претседател В. В. Путин потпиша декрет бр 1156 "Од објавувањето на големиот руски енциклопедија" [14] [15] [16] , што го откажа слични декрет на Борис Елцин Н. датум 2 Мај 1996 Бр. 647. Претседателот на Руската академија на науките, академик на Руската академија на науките Јуриј Сергеевич Осипов беше назначен во редакцискиот одбор за објавување на „Големата руска енциклопедија“.

Во 2004 година беше објавен томот „Русија“ на „Големата руска енциклопедија“, посветен на Руската Федерација. Во септември 2004 година, на VI Национален натпревар „ Книга на годината “, томот „Русија“ од БДТ беше прогласен за „Книга на годината“ [17] . Издавачот планирал да го препечатува и ажурира овој том на секои пет години [18] , но том никогаш не бил препечатен оттогаш.

Во 2005 година беше објавен првиот том со броеви („А - Прашалник“). Последователно, издавачката куќа објавуваше во просек 2-3 тома од енциклопедијата годишно. Излезот од сите тома, до и вклучувајќи го 21-от, означува „Во 30 тома“, но почнувајќи од 22-от том, објавен во 2013 година, почна да покажува „Во 35 тома“. Тиражот на публикацијата постепено се намалуваше. Значи, томовите бр. 1-12 беа објавени со тираж од 65 илјади примероци, томови бр. 13-21 - 60 илјади, томови бр. 22-25 - 26 илјади, томови бр. 26-28 - 22 илјади. Од 2015 година, тиражот на томови (бр. 29-35) е 35 илјади примероци.

Во декември 2017 година беше објавен последниот, 35-ти том на БДТ [19] . На 5 септември 2018 година, на 35-томното издание на Големата руска енциклопедија му беше доделена Гран-при на XX Национален натпревар „Книга на годината“ [20] .

Во 2011 година, истото издание го објави еднотомниот „Енциклопедиски речник на големата руска енциклопедија“.

Електронска верзија на BDT

Електронска верзија на „Големата руска енциклопедија“
Почетна страница на веб-страница на BDT
Почетна страница на веб-страница на BDT
УРЛ bigence.ru
Комерцијални бр
Тип на локација интернет енциклопедија
регистрација отсутен
Јазици) руски
Локација на серверот Русија ,
Москва
Сопственик издавачка куќа „ Големата руска енциклопедија
Почеток на работа 1 април 2016 година
Сегашен статус функционира и се развива
Рангирање на Алекса
31.083 (1 јули 2020 година) [21]
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Плановите на издавачката куќа да создаде електронска верзија на енциклопедијата во иднина беа пријавени на новинарите уште во 2004 година, веднаш по објавувањето на воведниот том „Русија“ [22] .

Во 2010 година, медиумите објавија дека врз основа на „Големата руска енциклопедија“ се планира да се отвори порталот „Знаење“, кој ќе се развива во рамките на државната програма „Информациско општество“ врз основа на научната издавачка куќа „Голема Руска енциклопедија“ [23] [24] [25] . Се претпоставуваше дека порталот нема да има концепт на „напис“, наместо тоа ќе има одреден „информативен слот“ [25] . Секој таков „слот“, покрај енциклопедиски и речник информации, мораше да содржи и голем број структурирани материјали: дополнителни статии за одредени аспекти, верзии прилагодени на училиште, интерактивни карти, математичко моделирање, врски до примарни извори, тридимензионални модели, како како и „дискусија на темата во научната средина“ [25] [26] . Беше планирано да се создадат повеќе од 100 илјади такви „информациски слотови“ [27] . Во тек беа преговори за преведување на текстовите на порталот на англиски и на јазиците на земјите од БРИКС [28] . Се претпоставуваше дека пристапот до материјалите на порталот Knowledge ќе биде платен, а беа предвидени и неколку различни тарифни планови [23] . На 16 декември 2010 година се одржа презентација на дизајнерскиот концепт на порталот [29] . Сепак, порталот никогаш не бил отворен, бидејќи издавачот верувал дека објавувањето на електронската верзија на BDT ќе доведе до неконтролирана пиратски дистрибуција на содржината на енциклопедијата [30] .

Издавачката куќа „ Големата руска енциклопедија “ годишно добиваше од Министерството за култура на Руската Федерација 100 милиони рубли за објавување на 3 тома БДТ годишно, но во 2014 година, на колегиумот на Министерството за култура на Руската Федерација, Заменик-министерот за култура Г.П. Ивлиев рече дека „одделот ќе продолжи да ја купува хартиената верзија на енциклопедијата само откако БДТ ќе започне електронска“ [31] . Ивлиев истакна дека „Големата руска енциклопедија е бесмислена ако нема електронска верзија. Не можете да работите во XXI век како во XIX“ [32] . Како резултат на тоа, 50 академици кои се членови на Научниот и уредувачкиот совет на БДТ испратија писмо до рускиот претседател Владимир Путин , во кое се пожалија на Министерството за култура и рекоа дека проектот ќе биде затворен без финансиска помош од државата [31. ] . Покрај тоа, академиците побараа помош за „промоција на електронскиот портал“ Знаење „- аналог на „Википедија ““, кој тие го проценија на 670 милиони рубли [33] . Во ноември 2014 година, Министерството за култура објави тендер за создавање на порталот BDT [34] , во кој учествуваше издавачката куќа Big Russian Encyclopedia, но победник беше LLC Modern Digital Technologies од Екатеринбург, која ги процени своите услуги на 2,1 милион рубли [35] ...

Работата на електронската верзија на BDT започна во 2015 година и вклучуваше превод на содржината на енциклопедијата од форматот Corel Ventura во HTML , препознавање и верификација на текст и развој на интерфејсот и дизајнот на страницата [30] .

На 1 април 2016 година, со поддршка на Министерството за култура на Руската Федерација , беше отворена страницата bigenc.ru , која е официјална електронска верзија на Големата руска енциклопедија (БДТ) [4] . До 2018 година, сите написи од печатената верзија на БДТ беа означени и објавени во електронската верзија; дополнително беа објавени нови написи во електронска верзија (без прототипи во печатената верзија). Веб-страницата има пребарување на целосен текст, рубрикатор и листа на статии (речник), а кратенките на зборовите користени во печатеното издание на BDT не се откриени во електронската верзија.

При подготовката на онлајн верзијата на енциклопедијата, информацијата беше делумно ажурирана [30] . Статистичките податоци беа ажурирани, според Серускиот попис на населението од 2010 година , информациите во биографските написи за современиците беа ажурирани [30] . Ако за формирање на вокабуларот на хартиената верзија на БДТ се користеше само „принципот на научното и историското значење на предметот на статијата“, тогаш електронската верзија исто така почна да го зема предвид „принципот на побарувачката на потрошувачите за информации“ [30] . Според тоа, електронската верзија на BDT вклучуваше написи од областа на спортот (нови олимписки шампиони и спортски херои) и популарната култура (на пример, написи за џез и популарни музичари, нови фестивали и натпревари) [30] [36] .

При подготовката на интернет верзијата на енциклопедијата, издавачката куќа се соочи со фактот дека во голем број случаи ги поседува само правата за користење илустрации во рамките на печатеното издание [30] . Кога им се обратил на носителите на авторските права со барање за дозвола за користење на нивните дела во веб-верзијата на БДТ, издавачот добил фактури „за импресивни и неподносливи суми“ [30] . Поради оваа причина, некои од илустрациите што се во печатеното издание не беа вклучени во електронската верзија [30] .

Национален енциклопедиски портал

25 августа 2016 года подписано распоряжение правительства РФ [37] о создании рабочей группы по вопросам, связанным с созданием «Общенационального научно-образовательного интерактивного энциклопедического портала» на базе Большой российской энциклопедии с привлечением других российских научных энциклопедий. 23 мая 2017 года состоялось заседание рабочей группы, на котором было рассказано об итогах разработки концепции портала [38] .

20 декабря 2017 года председатель научно-редакционного совета Ю. С. Осипов сообщил Президенту России В. В. Путину [3] , что ведётся работа над общеобразовательным национальным энциклопедическим порталом «Россия — территория знаний», который будет включать энциклопедические статьи из Большой российской энциклопедии, а также из российских отраслевых энциклопедий. Кроме того, по его словам, на портале будет агрегироваться информация из музеев, институтов и университетов.

2 июля 2019 года Минкомсвязью РФ опубликован проект Постановления Правительства, который предполагает утверждение правил выделения субсидий из федерального бюджета издательству «Большая российская энциклопедия» на создание и функционирование «общенационального интерактивного энциклопедического портала» [39] [40] . Из документа следует, что первые «функциональные подсистемы Портала» будут введены «в промышленную эксплуатацию» в 2020 году [39] . Реализация проекта началась 1 июля 2019 года и завершение планируется к 1 апреля 2022 года [41] . На данную субсидию из федерального бюджета России на 2019 год выделено 302 213,8 тыс. рублей (с 18 июля 2019) [42] в рамках мероприятия «Поддержка социально значимых проектов в медиасреде» подпрограммы «Информационная среда» государственной программы РФ «Информационное общество» [43] . Запланировано выделение 684 466 600 рублей из федерального бюджета на 2020 год, 833 529 700 руб. на 2021 год и 169 094 300 руб. на 2022 год [44] . Общий объём предполагаемого финансирования составит 1 989 304 4‬00 рублей.

5 ноября 2019 года на заседании Совета по русскому языку Президент России В. В. Путин заявил: «По поводу „ Википедии “… лучше заменить её новой Большой российской энциклопедией в электронном виде. Это будет, во всяком случае, достоверная информация в хорошей, современной, кстати говоря, форме предложенная» [45] [46] . Данное высказывание вызвало большой резонанс в СМИ, в результате чего, пресс-секретарь Президента РФ Д. Песков вынужден был уточнить слова Путина: «„Википедия“ — это уважаемый, популярный ресурс, самообновляемый. И то, что имел ввиду президент и некоторые выступающие — это то, что при всем уважении, все-таки информация, опубликованная в „Википедии“ и регулярно обновляемая в „Википедии“ — она никем не гарантируется. Никем не гарантируется её правильность и достоверность. И как раз президент и говорил о том, что надо сделать доступным гарантированный, с точки зрения достоверности, источник энциклопедических знаний, а это „Большая Российская энциклопедия“ . Ни о каких запретах, каких-то препятствиях к доступу к „Википедии“ нет, и речи быть не может» [47] .

21 ноября 2019 года ответственный редактор научного издательства «Большая российская энциклопедия» С. Л. Кравец сообщил, что над проектом будут работать 270 человек [48] . 26 ноября 2019 года Дмитрий Медведев подписал Распоряжение Правительства РФ о создании «общенационального интерактивного энциклопедического портала» и об учреждении Правительством автономной некоммерческой организации «Национальный научно-образовательный центр „Большая российская энциклопедия“», которая будет выполнять функции проектного офиса данного портала [49] . А 19 декабря 2019 С. Л. Кравец рассказал о планирующемся портале [10] . По его словам, «единицей текста» нового портала будет «абзац» и читатель сможет «конструировать себе то, что нужно ему, и выстраивать познавательные траектории, которые ему удобны» [10] . Планируется, что помимо энциклопедии на портале будут дополнительно представлены знания в виде электронных книг из Национальной электронной библиотеки , архивные данные, музейные и театральные коллекции, а также различные научные данные из университетов и академических институтов [10] . Кроме того, создатели портала планируют создать «массовые тематические площадки для экспертов», где «экспертами» будут считаться те, кто подтвердит свою компетентность в той или иной области дипломом об образовании и своими публикациями [10] . За написание статей и/или рецензий на них эксперты будут получать гонорар [10] . Энциклопедическая часть портала будет на русском языке, но рассматриваются возможности её перевода на английский и испанский языки [10] . Также на портале будет специальная «библиотека микропонятий», включающая 20-30 тысяч устойчиво употребляемых и имеющих устойчивое содержание терминов (например, мемы ), для которых уже можно дать определение, но ещё нельзя сделать полноценную статью [10] . Кроме того, портал будет содержать сервис «Геохронотоп», позволяющий узнать административный статус того или иного географического объекта на любой момент времени [10] . Также планируется разработка мобильного приложения для портала [10] . Тестовый вариант портала планируется запустить весной 2022 года, а осенью 2022 года портал будет открыт для всех [10] . Предполагается, что портал будет общедоступным и бесплатным [10] .

Научно-редакционный совет

Ответственный редактор БРЭ С. Кравец и главный редактор БРЭ Ю. Осипов представляют Президенту РФ В. Путину Большую российскую энциклопедию, 20 декабря 2017
 • Главный редактор и председатель научно-редакционного советаЮ. С. Осипов (академик РАН, президент РАН в 1991—2013 гг.).
 • Ответственный редакторС. Л. Кравец .

Также в научно-редакционный совет входили [50] [51] [52] [53] [54] :

Объём и содержание издания

Том Заглавие Год издания ISBN Кол-во страниц Тираж в тыс.
Россия 2004 ISBN 5-85270-326-5 1007 25
1 А — Анкетирование 2005 ISBN 5-85270-329-X 766 65
2 Анкилоз — Банка 2005 ISBN 5-85270-330-3 766 65
3 «Банкетная кампания» 1904 — Большой Иргиз 2005 ISBN 5-85270-331-1 766 65
4 Большой Кавказ — Великий канал 2006 ISBN 5-85270-333-8 766 65
5 Великий князь — Восходящий узел орбиты 2006 ISBN 5-85270-334-6 783 65
6 Восьмеричный путь — Германцы 2006 ISBN 5-85270-335-4 767 65
7 Гермафродит — Григорьев 2007 ISBN 978-5-85270-337-8 767 65
8 Григорьев — Динамика 2007 ISBN 978-5-85270-338-5 767 65
9 Динамика атмосферы — Железнодорожный узел 2007 ISBN 978-5-85270-339-2 767 65
10 Железное дерево — Излучение 2008 ISBN 978-5-85270-341-5 767 65
11 Излучение плазмы — Исламский фронт спасения 2008 ISBN 978-5-85270-342-2 767 65
12 Исландия — Канцеляризмы 2008 ISBN 978-5-85270-343-9 767 65
13 Канцелярия конфискации — Киргизы 2009 ISBN 978-5-85270-344-6 783 60
14 Киреев — Конго 2009 ISBN 978-5-85270-345-3 751 60
15 Конго — Крещение 2010 ISBN 978-5-85270-346-0 767 60
16 Крещение Господне — Ласточковые 2010 ISBN 978-5-85270-347-7 751 60
17 Лас-Тунас — Ломонос 2011 ISBN 978-5-85270-350-7 782 60
18 Ломоносов — Манизер 2011 ISBN 978-5-85270-351-4 767 60
19 Маниковский — Меотида 2012 ISBN 978-5-85270-353-8 767 60
20 Меотская археологическая культура — Монголо-татарское нашествие 2012 ISBN 978-5-85270-354-5 767 60
21 Монголы — Наноматериалы 2013 ISBN 978-5-85270-355-2 767 60
22 Нанонаука — Николай Кавасила 2013 ISBN 978-5-85270-358-3 767 26
23 Николай Кузанский — Океан 2013 ISBN 978-5-85270-360-6 767 26
24 Океанариум — Оясио 2014 ISBN 978-5-85270-361-3 767 26
25 П — Пертурбационная функция 2014 ISBN 978-5-85270-362-0 765 22
26 Перу — Полуприцеп 2014 ISBN 978-5-85270-363-7 767 22
27 Полупроводники — Пустыня 2015 ISBN 978-5-85270-364-4 767 22
28 Пустырник — Румчерод 2015 ISBN 978-5-85270-365-1 767 22
29 Румыния — Сен-Жан-де-Люз 2015 ISBN 978-5-85270-366-8 767 35
30 Сен-Жерменский мир 1679 — Социальное обеспечение 2015 ISBN 978-5-85270-367-5 767 35
31 Социальное партнёрство — Телевидение 2016 ISBN 978-5-85270-368-2 767 35
32 Телевизионная башня — Улан-Батор 2016 ISBN 978-5-85270-369-9 767 35
33 Уланд — Хватцев 2017 ISBN 978-5-85270-370-5 799 35
34 Хвойка — Шервинский 2017 ISBN 978-5-85270-372-9 799 35
35 Шервуд — Яя 2017 ISBN 978-5-85270-373-6 799 35

Оценки

Статьи БРЭ о правителях СССР и РФ, тыс. знаков

Отзывы о Большой российской энциклопедии, в основном, фокусируются на сравнении БРЭ с Википедией [55] и проблеме устаревания информации в книжном издании (литературовед и публицист Н. Н. Подосокорский [56] , журналисты С. Л. Доренко [57] и О. В. Кашин [56] ), а также на некоторой политической ангажированности (главный редактор отдела новостей и социальных сетей « Радио Свобода » А. Бобраков-Тимошкин [56] ) данной энциклопедии.

Библеист, переводчик, публицист и писатель А. С. Десницкий указав, что «выбор и способ представления информации в БРЭ не всегда можно назвать нейтральным и объективным» и что она «всё же издание двадцатого, прошлого века» в то время, когда уже есть Википедия и другие электронные энциклопедии ( Британника , Оксфордская энциклопедия ближневосточной археологии ), отметил, что всё равно выход БРЭ это «действительно большое событие в жизни страны, над изданием работал прекрасный научный коллектив, в нём содержится множество проверенной и систематизированной информации, на него можно без малейших сомнений ссылаться в научной и любой другой работе» [58] .

Согласно социально-антропологическим исследованиям, учитывая, что БРЭ обнаруживает преемственность традиций предшествующих энциклопедий, от Брокгауза и Ефрона до БСЭ , в отношении отечественной мемориальной культуры она знаменует «постсоветскую ревизию памяти» [59] .

В декабре 2017 года в электронной версии БРЭ была обнаружена статья «Премия за прорыв в области медицины», которая оказалась почти полной копией аналогичной статьи Русской Википедии [60] . Издательство признало плагиат, принесло извинения и сняло статью с сайта, но уточнило, что в печатной версии энциклопедии данная статья не публиковалась [60] .

Энциклопедию подвергают критике за то, что это ненужный престижный проект в эпоху, когда все основные энциклопедии выходили в Интернете [61] .

Примечания

 1. Написание названия энциклопедии несколько различается: в тексте указа об издании энциклопедии — «Большая российская энциклопедия», а в выходных данных энциклопедии, в тексте статьи об энциклопедии в БРЭ и на странице сайта издательства — «Большая Российская энциклопедия».
 2. «Большая российская энциклопедия» (БРЭ). О проекте. Официальная электронная версия «Большой российской энциклопедии» (электронная версия выпускается при поддержке Министерства культуры Российской Федерации ) // bigenc.ru
 3. 1 2 Встреча с Юрием Осиповым и Сергеем Кравцом. — Академик РАН Юрий Осипов и ответственный редактор издательства «Большая российская энциклопедия» Сергей Кравец представили Владимиру Путину состоящее из 35 томов собрание «Большой российской энциклопедии». Официальный сайт Президента Российской Федерации // kremlin.ru (20 декабря 2017 года)
 4. 1 2 Официальная электронная версия «Большой российской энциклопедии» (БРЭ). — Электронная версия выпускается при поддержке Министерства культуры Российской Федерации. // bigenc.ru
 5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 А. С. Немзер . Совершенно БРЭдовая история. Будет ли у России полноценная энциклопедия? . // « Время новостей », № 96 от 4 июня 2001.
 6. Распоряжение Президента Российской Федерации № 15-рп от 13 января 1995 года «О разработке Федеральной программы книгоиздания в России» .
 7. Указ Президента Российской Федерации № 647 от 2 мая 1996 года «Об издании Большой российской энциклопедии» .
 8. 1 2 3 Интервью профессора географического факультета МГУ Александра Павловича Горкина . // Телеканал «Столица Плюс», передача «Делу — время», 18 апреля 2008 года.
 9. 1 2 3 Вознесенский А. Кто даст нам избавленье? . // « Независимая газета », 12.04.2001.
 10. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Главный редактор научного издательства «Большая российская энциклопедия» . // Радио «Говорит Москва», 19 декабря 2019.
 11. А. С. Немзер . Громада двинулась. Шансы появления «Большой Российской энциклопедии» повышаются . // « Время новостей », № 104 от 18 июня 2001.
 12. Стародубец А. Энциклопедия не делает открытий . // «Труд», № 168, 13 сентября 2001.
 13. 1 2 3 4 О создании «Большой Российской Энциклопедии» (БРЭ). (справочная информация) . // МИД России, 8 января 2003.
 14. Указ Президента Российской Федерации В. Путина от 14 октября 2002 года № 1156 «Об издании Большой российской энциклопедии». Официальный сайт Президента Российской Федерации // kremlin.ru
 15. Указ Президента Российской Федерации В. Путина № 1156 от 14 октября 2002 года «Об издании Большой российской энциклопедии». // pravo.gov.ru
 16. Указ Президента Российской Федерации В. Путина № 1156 от 14 октября 2002 года «Об издании Большой российской энциклопедии». Официальный сайт научного издательства « Большая российская энциклопедия » // greatbook.ru
 17. Названы победители VI Национального конкурса «Книга года». — 2 сентября 2004 года на новой сцене Большого театра состоялась торжественная церемония вручения премий лауреатам. «Книгой года» был назван том «Россия» «Большой российской энциклопедии». Официальный сайт Федерального агентства по печати и массовым коммуникациям // fapmc.gov.ru (2 сентября 2004 года)
 18. Александр Емельяненков . На четыре буквы. — Началась рассылка подписчикам вводного тома «Большой российской энциклопедии». Интернет-портал « Российской газеты » // rg.ru (29 сентября 2004 года)
 19. Путин пообещал поддержать создание портала Большой российской энциклопедии. Информационное агентство России « ТАСС » // tass.ru (20 декабря 2017 года)
 20. Татьяна Шипилова . Объявлены победители национального конкурса «Книга года» − 2018. — Церемония вручения премии прошла 5 сентября 2018 года в Театральном центре на Страстном в день открытия 31-й Московской международной книжной выставки-ярмарки. Интернет-портал «Год литературы» // godliteratury.ru (6 сентября 2018 года)
 21. bigenc.ru Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa (англ.) . Alexa Internet . — Глобальный рейтинг сайта «Большой российской энциклопедии». Дата обращения: 1 июля 2020.
 22. Иванов В. БРЭ начинается с России . // « Труд », № 165, 2 сентября 2004.
 23. 1 2 Светлана Поворазнюк . «Российская Википедия» будет платной. — Получить деньги на проект от государства пока не удалось. Интернет-портал газеты « Известия » // iz.ru (24 октября 2012 года)
 24. Юрий Медведев . Энциклопедия в цифре. — В новом интернет-портале легко найти самые достоверные и актуальные знания. Интернет-портал « Российской газеты » // rg.ru (17 декабря 2010 года)
 25. 1 2 3 Роспечать создаст «конкурента Википедии». // lenta.ru (17 декабря 2010 года)
 26. Алексеева Е. Сергей Кравец: Российская энциклопедия — это и есть мы Архивная копия от 9 ноября 2013 на Wayback Machine . // « Вечерняя Москва », 12 июня 2012.
 27. Сергей Кравец: «Мы предлагаем очень сложную работу» . Православие.Ru (21 марта 2012). Дата обращения: 14 апреля 2013.
 28. Разработчики: В России появится конкурент «Википедии» // Деловая газета « Взгляд.ру », 16 декабря 2010.
 29. 16 декабря в Москве пройдет презентация Российского универсального научно-образовательного энциклопедического портала «Знание», созданного при поддержке Роспечати .
 30. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ерёмина Ю. Б. Организационные и юридические аспекты создания электронной версии научной энциклопедии . // «Вопросы энциклопедистики», вып. 7, 2018. С. 18-23.
 31. 1 2 Большая Российская энциклопедия нуждается в господдержке // Pro-Books.ru — Книжный бизнес Онлайн: новости и аналитика книжного рынка, 17 июня 2014.
 32. Минкультуры настаивает на создании электронной версии Большой российской энциклопедии . // ИТАР-ТАСС , 6 июня 2014.
 33. Светлана Поворазнюк . Большая российская энциклопедия осталась без денег. — Академики просят у президента финансирования БРЭ и государственной «Википедии». Интернет-портал газеты « Известия » // iz.ru (6 июня 2014 года)
 34. Большая российская энциклопедия выходит в интернет. — Сайт БРЭ будет обновляться ежедневно. Интернет-портал газеты « Известия » // iz.ru (24 ноября 2014 года)
 35. Созданием сайта Большой Российской энциклопедии займется компания из Екатеринбурга . // Pro-Books.ru — Книжный бизнес Онлайн: новости и аналитика книжного рынка, 2 декабря 2014.
 36. Линдер В. И. Спорт в «Большой российской энциклопедии» как отражение изменений в жизни общества . // «Вопросы энциклопедистики», вып. 7, 2018. С. 53-59.
 37. Распоряжение правительства Российской Федерации от 25.08.2016 № 1791-р
 38. Заседание по вопросам создания научно-образовательного интерактивного энциклопедического портала .
 39. 1 2 Проект Правил предоставления субсидии из федерального бюджета открытому акционерному обществу "Научное издательство «Большая Российская энциклопедия» на создание и функционирование общенационального интерактивного энциклопедического портала .
 40. Маляренко Е., Коломыченко М. Власти подготовились к созданию российского конкурента «Википедии» . // РБК , 6 июля 2019.
 41. Российский аналог "Википедии" обойдется бюджету РФ почти в 2 млрд рублей .
 42. Федеральный закон от 18.07.2019 N 175-ФЗ «О внесении изменений в Федеральный закон „О федеральном бюджете на 2019 год и на плановый период 2020 и 2021 годов“»
 43. Приказ Минфина России от 25.06.2019 N 103н .
 44. О федеральном бюджете на 2020 год и на плановый период 2021 и 2022 годов .
 45. Путин предложил заменить «Википедию» другой энциклопедией . // РИА «Новости», 5 ноября 2019.
 46. Путин: электронная Большая российская энциклопедия будет достовернее "Википедии" . ТАСС . Дата обращения: 6 ноября 2019.
 47. Песков заявил, что о запрете доступа к «Википедии» речь не идет . // РИА «Новости», 8 ноября 2019.
 48. Финансирование российского аналога «Википедии» составит порядка 2 млрд рублей // ТАСС , 21.11.2019
 49. Распоряжение Правительства Российской Федерации от 26 ноября 2019 г. № 2804-р
 50. Титульный лист тома 1 БРЭ
 51. Титульный лист тома 21 БРЭ
 52. Титульный лист тома 23 БРЭ
 53. Титульный лист тома 27 БРЭ
 54. Титульный лист тома 30 БРЭ
 55. Большая российская энциклопедия или Википедия. Давайте сравним , BBC, 6.11.2019
 56. 1 2 3 Бобраков-Тимошкин А. 22 страницы про Путина . // Радио «Свобода» , 21 декабря 2017.
 57. Доренко С. Археологи будут хохотать . // «Версия», 9 января 2018.
 58. Десницкий А. Картина мира под опекой государства . // « Газета.ru », 10 января 2018.
 59. Федоров П. В. Статуи и постаменты: Имперский некрополь Санкт-Петербурга (Смоленское православное кладбище) в зеркале энциклопедической биографии . — СПб. : МБИ, 2018. — 214 с. — ISBN 978-5-4391-0382-9 .
 60. 1 2 Чемоданова К. Недобросовестность сотрудников: как в Большой российской энциклопедии оказалась статья из «Википедии» . // Телеканал «360°» , 18 января 2018.
 61. “Russia set to unveil the world's newest print encyclopedia – and its last?” . Christian Science Monitor . 2017-03-23.

Ссылки

Публикации

Интервью с создателями БРЭ