Голема руска енциклопедија (издавачка куќа)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Голема руска енциклопедија
Лого слика
Земја СССР , Русија
Врз основа 13 февруари 1925 година
Директор Артјомов Николај Сергеевич (генерален директор)
Госкомиздат код на СССР 007
Префикс ISBN 978-5-852270
Веб -страница www.greatbook.ru
Лого на Википодатоци Информации во Википодатоци ?

„Голема руска енциклопедија“ , до 1992 година „Советска енциклопедија“ - руска, а порано - советска научна издавачка куќа . Основан во СССР во 1925 година во Комунистичката академија и Централниот извршен комитет на СССР [1] за објавување енциклопедии.

Во моментов има форма на автономна непрофитна организација [2] .

Историја

Акционерско друштво „Советска енциклопедија“ (1925-1930)

Организациската форма на акционерското друштво , избрана кога била основана новата издавачка куќа, била предодредена од спецификите на економскиот механизам на СССР за време на НЕП годините.

Основачи на АД „Советска енциклопедија“ во 1925 година беа Комунистичката академија (Комакадемија) и Централниот извршен комитет на СССР . Една година подоцна, со декрет на неговиот Президиум од 19 март 1926 година, Централниот извршен комитет на СССР ја пренесе Комунистичката академија во нејзина јурисдикција. Н.Н. Накоријаков (1881-1970), директор на издавачката куќа „Международна Книга“, беше назначен на функцијата претседател на Управниот одбор.

Акционерите на АД ги вклучија најголемите економски тела (економски организации, правни лица), вклучувајќи:

заклучно со 29 февруари 1928 година [3]
 • издавачки куќи: Државна издавачка куќа на РСФСР , издавачка куќа на Комунистичката академија, „Проблеми на трудот“, „Работник на просветителството“, издавачка куќа на Н.К. Заштита на мајчинството и детството;
 • Акционерско друштво „ Интернационална книга “;
 • банки и финансиски организации: Државна банка на СССР, Комерцијална и индустриска банка на СССР, Електробанк, Гострах на СССР, Внешторбанк на СССР;
 • доверба и синдикати: Tsentrobumtrest, Tsentrosoyuz, All-Union Textile Syndicate, Aniltrest, Azneft, Gospromtsvetmet, Rezinotrest, Sakharotrest, Arsenal-Arsenal Trust.

Членови на Управниот одбор на истиот датум беа: О. Ју Шмит, И. Гершензон, А. П. Спенде, Л.И. Стронгин.

од 15 декември 1930 година [4]
 • издавачки куќи: Државната издавачка куќа на РСФСР, Државната медицинска издавачка куќа на РСФСР, издавачката куќа на Комунистичката академија, издавачката куќа на Централниот совет на синдикатите на сите сојузи, Државната издавачка куќа за труд, „Работник на Образование “, издавачката куќа на НК
 • Акционерско друштво „ Интернационална книга “;
 • банки и финансиски организации: Државна банка на СССР, Банка за долгорочно кредитирање на индустрија и електрична енергија на СССР, Државно осигурување на СССР, Внешторбанк на СССР;
 • доверба и синдикати: Mospoligraf, Vsebumprom, Tsentrosoyuz, Gospromtsvetmet, All-Union Textile Syndicate, Aniltrest, Azneft, Rezinotrest, Sakharotrest, Arsenal-Arsenal Trust.

Членови на Управниот одбор на истиот датум беа: О. Ју Шмит, И. В. Гершензон, А. П. Спенде, П. Г. Саратовцев, Л. И. Стронгин, Е. Ф. Розентал.

Кога компанијата беше основана во 1925 година, нејзиниот одобрен капитал беше определен на 250 илјади рубли, со номинална вредност од 1 акција еднаква на 1000 рубли. Потоа, одобрениот капитал редовно се зголемуваше. Во текот на дополнителните изданија на акции, нивниот број се зголеми од 250 на 1000, а до 1930 година овластениот капитал на АД „Советска енциклопедија“ достигна 1 милион рубли [5] .

Со текот на годините, компанијата произведува производи (по издавачка цена):

 • во финансиската година 1926/27 - за 950.802 рубли ;
 • во финансиската година 1927-28 година - за 2.319.565 рубли ;
 • за 1930 година (според прелиминарните податоци) - во износ од околу 5 милиони 800 илјади рубли [5] .

Хронологија на организациски форми

 • 1925 година - основана како акционерско друштво „Советска енциклопедија“ и започна да го објавува првото издание на Големата советска енциклопедија .
 • 1930-1935 година - Државен речник и енциклопедиска издавачка куќа „Советска енциклопедија“.
 • 1935-1949 година - Државен институт „Советска енциклопедија“.
 • 1939 година - инкорпорирање на издавачката куќа Гранат .
 • 1949-1959 година - Државна научна издавачка куќа „Голема советска енциклопедија“.
 • 1959-1963 година - Државна научна издавачка куќа „Советска енциклопедија“.
 • 1963 година - спојување со Државната издавачка куќа на странски и национални речници, уредници на научните и техничките речници на Физматгиз.
 • 1963-1991 година - издавачка куќа Советска енциклопедија.
 • 1974 - Редакциските изданија се префрлени на издавачката куќа „ Руски Јазик “.
 • Од 1992 година - Научна издавачка куќа „Голема руска енциклопедија“.

Главни изданија

Универзални мултиволуменски енциклопедии

Универзални енциклопедиски речници

Индустриски и тематски

Голема советска енциклопедија

TSB е најпознатата и целосна советска универзална енциклопедија . Објавено е од 1926 година (прв том од првото издание) до 1990 година (минатата година книга).

Издржа три изданија:

 • првото издание (1926-1947) се состоеше од 65 тома и дополнителен том „СССР“ без број;
 • второто издание (1949-1958) се состоеше од 49 тома, том 50 „СССР“, дополнителен том 51 и том 52 „Азбучен индекс“ во две книги (1960);
 • третото издание (1969-1978) се состоеше од 30 тома (том 24 беше објавен во две книги: втората, дополнителна книга - „СССР“) и дополнителен том „Азбучен индекс“ без број (1981).

Голема руска енциклопедија

БДТ е универзална руска енциклопедија . Објавено од 2004 до 2017 година. Вклучува воведен том „Русија“ и 35 нумерирани томови од енциклопедијата [7] . Од 2016 година е објавено на веб -страницата BigEnc.ru.

Електронски верзии

 • Заедно со студиото Мултимедија.ру (Автопан), во рамките на проектот „Златниот фонд на руските енциклопедии“ [8] , подготвени се електронски верзии на ТСБ (3 -то издание), ММЕ и ИЕС (НИЕС) на ЦД -а. Правата на онлајн верзиите припаѓаат на порталот Рубрикон [9] .
 • IES е основа на „Големата енциклопедија на Кирил и Методиј“ од компанијата „ Кирил и Методиј “.

Забелешки (уреди)

 1. Основачите и списоците на акционери се наведени на задната страна од насловните страници на сите томови на енциклопедии објавени пред 1930 година.
 2. Наредба на Владата на Руската Федерација број 2804-р од 26.11.2019 . Официјален интернет портал на правни информации . Датум на лекување: 9 април 2021 година.
 3. Голема медицинска енциклопедија, том 1, обрт на насловната страница. - М.: 1928 година.
 4. Голема медицинска енциклопедија, Т. 15, обрт на насловната страница. - М.: 1930 година.
 5. 2 1 2 ITU, том 8, ул. 87-88
 6. Енциклопедија Chernykh A. Big Runet . // „ Комерсант “, 30 август 2016 година
 7. 1 2 Научна издавачка куќа Голема руска енциклопедија. Дома catalog Каталог на производи → БДТ .
 8. "Златниот фонд" (недостапни линк). Преземено на 30 септември 2006 година. Архивирано на 24 октомври 2012 година.
 9. "Rubricon" (делумно платени)

Линкови