Голема советска енциклопедија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Голема советска енциклопедија
Корица на првото издание на TSB
Корица на првото издание на TSB
Други имиња TSB
автор Тим на автори
жанр енциклопедија
Оригинален јазик руски
Оригиналот е објавен 1926 - 1990 година
Регистрација формат : 60 × 90 1/8
Издавач Советска енциклопедија
ISBN 5-85270-324-9, 5-85270-292-7
Следно Голема руска енциклопедија
Лого на Викиизвор Текст во Викиизвор
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Големата советска енциклопедија (на излезот - Големата советска енциклопедија ; скратено како ТСБ ) е најпознатата и најкомплетната советска универзална енциклопедија . Беше објавен од 1926 година (првиот том од првото издание) до 1990 година (последниот годишник) од издавачката куќа „ Советска енциклопедија “ (сега издавачка куќа „Големата руска енциклопедија“ ).

Издржа три изданија:

 • првото издание (1926-1947) се состоеше од 65 тома и дополнителен том „ СССР “ без број;
 • второто издание (1949-1958) се состоеше од 49 тома, том 50 „СССР“, дополнителен том 51 и том без број „Азбучен индекс“ во две книги (1960);
 • третото издание (1969-1978) се состоеше од 30 тома (том 24 беше објавен во две книги: втората, дополнителна книга - „СССР“) и дополнителен том „Азбучен индекс“ без број (1981).

Изданија

Прво издание

Во 1923 година, Госиздат [1] дошол до идеја да ја објави Големата советска енциклопедија (ТСБ) на иницијатива на академик Ото Јулиевич Шмит , кој служел како претседател на уредувачкиот одбор во 1921-1924 година. Групата за објавување TSB исто така се вклучени марксистичката историчар M.N. Покровски , критичар и публицист N.L. Meshcheryakov , поет В. Ya. Bryusov , професор V.F. [2] Иницијативната група разви план и го одреди типот на објавување. Со одлука на Политбирото да ја објави енциклопедијата на 17 април 1924 година, за главен уредник бил назначен О. Ју Шмит.

Акција од 1000 рубли, издадена на име на Државната банка на СССР , мешаното акционерско друштво „Советска енциклопедија“. Москва , 1928 година [3]

Почетокот на Големата советска енциклопедија беше поставен во 1925 година со декрет на Централниот комитет на КПСС (б) и Президиумот на Централниот извршен комитет на СССР , во согласност со кој мешано акционерско друштво „Државно научно издание „Советска енциклопедија“ беше создадена во Комунистичката академија, на која и беше доверено објавувањето на енциклопедијата [2] .

Првиот том е објавен во 1926 година. Сепак, целосното издание на енциклопедијата (65 тома и еден дополнителен том целосно посветен на СССР ) траеше 21 година и беше завршено дури во 1947 година (за споредба: со споредлив обем на текст, второто издание траеше 8 години, третото - 9 години). При објавувањето на АД „Советска енциклопедија“ во 1930 година е претворено во Државна издавачка куќа речник и енциклопедија, а во 1937 година е преименувана во Државен научен институт „Советска енциклопедија“.

Вкупно, првото издание на енциклопедијата содржи 65 илјади статии, 12 илјади илустрации и над 1 илјада мапи. Вкупниот обем на публикацијата изнесува 4,3 илјади авторски листови текст. Просечната големина на статијата беше 2,7 илјади знаци. Секој том содржи во просек 8-10 карти во боја и до 20 илустрации (делумно обоени) на посебни листови. Покрај лабавите листови, широко се користат и фигурите и мапите во текстот. Повеќето од илустрациите беа изведени со гравирање на дрво познати советски уметници. За тома надворешна обработка користи lederinovye поврзувања со златни букви и polukozhanye корени. Тиражот на секој том беше 50-80 илјади примероци.

Академик Ото Јулиевич Шмит бил главен уредник на публикацијата во периодот 1924-1941 година. Редакцијата на енциклопедијата се наоѓаше во Москва во поранешната куќа на Аненкови на аголот на Петровка и Кузњецки Мост . Меѓу авторите и уредник на големи статии - водечки советските научници и владини претставници: NN Baranskii , Bakh , ГИ Broido , Bubnov , НН Burdenko , Бухарин , В. Р. Вилијамс , К. Д. Ворошилов , И. М. Gubkin , И. Д. Грабар , Г. М. Krzhizhanovsky , Л. Н. Kritsman , В Kuibyshev , N. Ya. Кун , Ју. Larin , А. В. Луначарски , N. L. Meshcheryakov , V. P. Milyutin , M. F. Nesturkh , N. M. Nikolsky , В. А. Obruchev , N. Osinsky , M. N. Pokrovsky , E А. Преображенски , K. Radek , Н. А. Semashko , II Степанов-Skvortsov , И. Д. Udaltsov , В. Г. Fesenkov , П. А. Флоренски , М. В. Frunze и други.

Том 63 е објавен во две верзии: во 1933 година (тираж 31.000 примероци) со 776 колони и во 1935 година (тираж 20.200 примероци) со 768 колони (уште 2 страници); некои од написите имаа различна содржина. Исто така, во тираж од 7.000 примероци, во 1930 година е објавен посебен печат од XI том со статијата „ВКП (б)“ во редакција на А. Бубнов .


Второ издание

Голема советска енциклопедија, второ издание. Томови на полица.jpg
Второ издание

Второто издание беше подготвено во согласност со уредбата на Советот на министри на СССР [4] (објавено на 20 февруари 1949 година) и беше објавено од Државната научна издавачка куќа „Големата советска енциклопедија“ во периодот од 1950 до 1958 година. . Изданието се состоеше од 51 том (49 тома написи по азбучен ред, 50. - „СССР“, 51. - дополнително), а во 1960 година беше дополнето со предметно-номинален азбучен индекс во 2 книги.

Вкупно, второто издание содржи околу 100 илјади статии, 40 852 илустрации и 2362 мапи . Вкупниот обем на публикацијата изнесува 4,9 илјади авторски листови текст. Повеќе од 40% од статиите се придружени со препорачана библиографија, во повеќето случаи на оригиналниот јазик (на 35 јазици на народите на СССР и на 25 странски јазици). Врзи со релјеф за надворешен дизајн на волумени. Тиражот на секој том беше 250-300 илјади примероци (што е во просек 3-5 пати повеќе од првото издание).

Значително зголемување на бројот на статии (од 65 илјади во првото издание на 100 илјади) со мало зголемување на вкупниот волумен (од 4,4 илјади на 4,9 илјади авторски листови) обезбеди изгледот заедно со деталните и повеќеслојни написи- рецензии (на пример, статии за земји и науки) голем број на средни и мали статии. Просечната големина на статијата беше 2 илјади знаци.

„Државната научна издавачка куќа“ Големата советска енциклопедија „препорачува да се отстранат од 5-от том на TSB 21, 22, 23 и 24 страници, како и портретот залепен помеѓу 22 и 23 страници, наместо кој ќе ви бидат испратени страници со нов текст“

Написите за социјални, политички прашања и актуелните државници во ТСБ беа во согласност со советската идеологија. Понекогаш, поради политичките промени во земјата, се менуваше и покривањето на темите. На пример, по отстранувањето во 1953 година на министерот за внатрешни работи на СССР, Л.П. поради илустрациите на цела страница) статија „ Беринговиот теснец “, која беше предложена да го замени текстот за оваа личност [5] . Во исто време, списокот на илустрации од овој том споменува портрет на Л.П.Берија.

Подоцна, истиот преседан се случи со написот на Гао Ганг , кој во 1954 година беше отстранет од водечките места во НР Кина - од претплатниците беше побарано да ја исечат страницата и да ја заменат со нова, каде што статијата на Гао Ганг ја немаше [6] .

Последователно, замени од овој вид повеќе не беа понудени, а промената во политиката на партијата може да се следи во промената на бојата на политичките написи во ТСБ. На пример, почетните томови содржат остро негативна оценка за Југославија . Во раните томови Тито се нарекува фашист (на пример, во написот на Димитров [7] пишува „безмилосно ја разоткрива Титовата националистичка, фашистичка клика - агентите на американскиот империјализам на Балканот“. Во подоцнежните тома, особено написите „Тито“ и „Југославија“, позитивен речник. Написите за Калмикија и за Калмиците беа додадени во дополнителен том по рехабилитацијата во 1956 година, тие ги нема во соодветниот том со буквата К. Истото важи и за другите депортирани народи ( Чеченците , Ингушите ,Карахаите , Балкарите ) и нивните автономни формации. Во исто време, написот за Кримските Татари отсуствува дури и во дополнителниот том (бидејќи Кримската АССР не била пресоздадена).

Академиците Сергеј Иванович Вавилов (том 1-7, 1949-1951) и Борис Алексеевич Введенски (том 8-51, 1951-1958) станаа главни уредници на публикацијата, а заменици уредници на АА Зворикин и Л.С. Шаумифјан . Меѓу авторите и уредник на големи статии - водечки советските научници и научниците од тоа време: NN Anichkov , Бардин , Blagonravov , VV Vinogradov , Vul , . АА Григориев , Е. М. Zhukov , Б. В. Ioganson , А. Н. Колмогоров , Ф. В. Константинов , О. Б. Lepeshinskaya , ТД Лисенко , А. А. Михајлов , А. И. Опарин , К. В. Островитјанов , Н. М. Страхов , С. П. Толстов , Е. А. Чудаков и други.

Биолошките дел од енциклопедијата во голема мера беше напишана од таквите личности на "наука", како Т. Д. Лисенко , О. Б. Lepeshinskaya , А. И. Oparin и приврзаниците на нивните "училишта". Во тој поглед, енциклопедијата содржи голем број антинаучни информации од областа на генетиката, цитологијата, агробиологијата итн. [8] .

Според С. Л. Кравец , главен уредник на издавачката куќа Големата руска енциклопедија , второто издание од научна гледна точка беше најдоброто од трите изданија на ТСБ - единственото на кое беше можно успешно да се напише теза на универзитет [9] .

Трето издание

Третото издание е подготвено во согласност со декретот на Централниот комитет на КПСС од 2 февруари 1967 година и е објавено од издавачката куќа „Советска енциклопедија“ во периодот од 1969 до 1978 година. Изданието се состоеше од 31 книга во 30 тома (том 24 беше објавен во две книги - втората, дополнителна, книгата беше посветена на СССР). За третото издание на TSB, создаден е нов фонт - „Кудрјашевскаја енциклопедиски фонт“ - со големина 7 [10] : 45 . Тиражот на третото издание беше околу 630 илјади примероци (што е во просек 8-12 пати повеќе од првото издание и 2-2,5 пати повеќе од второто). Во 1981 година, изданието беше дополнето со азбучен индекс, издаден во тираж од 50 илјади примероци. Во подготовката на публикацијата учествуваа околу 10 илјади специјалисти. Многу консултанти на изданието - неколку стотици луѓе - имаа академски дипломи [11] . Популаризацијата на науката е еден од главните водечки принципи на третото издание [10] : 46 .

Вкупно, третото издание содржи 95.279 статии, 29.120 илустрации, 3701 портрети и 524 мапи во боја. Илустрациите во боја беа направени во форма на влошки за гравира , печатење или офсет печатење. Во прилог на том 14 за написот „ Ленин Владимир Илич “, беше прикачен флексибилен грамофонски плоча со снимка од неговите говори [12] . Вкупниот обем на публикацијата беше 3800 авторски листови текст [11] . Просечната големина на статијата беше 1470 знаци. Публикацијата се одликува со развиен систем на врски во статии ( со курзив ) до други статии од енциклопедијата [10] .

Главным редактором стал академик Александр Михайлович Прохоров (1969—1978)

Третье издание было переведено на английский язык и выпущено издательством « Macmillan Publishers » [11] в США в 1973—1982 годах, издание включало 31 том и индексный том [13] . В ряде стран ( ГДР , Великобритания и других) был переведён и выпущен однотомник «СССР».

Также третье издание было переведено на греческий язык и издано издательством «Акадимос» ( греч. Ακάδημος ) [11] в 1977—1989 годах в 34 томах основных и 1 дополнительном томе [14] . Для этого издания было написано несколько сот статей о греческих персоналиях, оригинальные статьи были значительно расширены.

Методический опыт БСЭ был использован при подготовке Малой советской энциклопедии (три издания в 1928—1960 годах), других универсальных справочников, в том числе однотомного Советского энциклопедического словаря (четыре издания в 1979—1991 годах), двухтомного Большого энциклопедического словаря (1991), и содействовал развитию энциклопедического дела в стране.

Электронная версия

В 1998 году компании ЗАО «Аутопан» («Студия Multimedia.ru») [15] [16] [17] , ЗАО «Гласнет» и ЗАО «Лукойл-Информ» [18] (в сотрудничестве с издательством «Большая Российская энциклопедия» ) начали проект по оцифровке третьего издания БСЭ. К 2001 году основной корпус текстов и иллюстраций был отсканирован, распознан и выверен. Права на интернет-издание выкупила компания «Russ Portal Company Ltd.», которая в апреле 2001 года запустила энциклопедический онлайн-проект «Рубрикон» [19] . В 2002 году была создана и отлажена программная оболочка, и осенью того же года на Московской международной книжной выставке-ярмарке разработчиками была продемонстрирована финальная версия энциклопедии на трёх компакт-дисках [20] . В качестве издателя и дистрибьютора электронной версии выступила компания ЗАО «Новый диск » [21] ; энциклопедия издавалась в рамках серии «Золотой фонд российских энциклопедий».

Электронные версии первого и второго изданий БСЭ были подготовлены и выпущены ООО «Словарное издательство „Электронные и традиционные словари“» в 2010 и 2012 годах, соответственно. Издатель на CD/DVD-дисках и распространитель — ЗАО «БукаСофт» [22] .

Дополнительные тома

Алфавитный указатель

Ко второму и третьему изданию Большой советской энциклопедии издавался отдельным томом без номера алфавитный указатель статей [23] .

Название Год № книги Отв. ред. Статьи Страницы Тираж
Алфавитный указатель ко второму изданию 1960 I Л. С. Шаумян А—Нарикины 1—800 75 000
Алфавитный указатель ко второму изданию 1960 II Л. С. Шаумян Нариман—Яянга 801—1575 75 000
Алфавитный именной указатель к третьему изданию 1981 А—Я 719 50 000

Ежегодники

В 1957—1990 годах ежегодно второе (синие тома: 1957—1969), а затем третье (красные тома 1970—1990) издание дополнялось однотомным «Ежегодником Большой советской энциклопедии». В нём публиковались обновлённые данные об СССР и других странах, информация о важных событиях, произошедших в мире, и актуальные биографические сведения. Всего вышло 34 выпуска ежегодника [23] .

Авторские права

В настоящее время права на ещё не перешедшие в общественное достояние тома принадлежат правопреемнику издательства «Советская энциклопедия» — издательству « Большая российская энциклопедия » [24] . Права на электронное издание третьего издания Большой советской энциклопедии переданы по договорам нескольким компаниям — в частности, исключительные права на интернет-издание передавались компании «Russ Portal» (владельцу сайта www.rubricon.com [15] [25] ), а права на мультимедиа-издание ( CD-ROM ) его издателю — компании «Новый Диск » [21] .

Список советских энциклопедий

Оригинальное название Русское название Количество томов Даты Современное продолжение
Большая советская энциклопедия Большая советская энциклопедия Большая российская энциклопедия
Українська радянська енциклопедія Украинская советская энциклопедия 17 1927—1934; 1959—1965; 1978—1985 Большая украинская энциклопедия
Ўзбек совет энциклопедияси Узбекская советская энциклопедия 14 1971—1980 Национальная энциклопедия Узбекистана (12 томов; 1997—2005)
Հայկական սովետական հանրագիտարան Армянская советская энциклопедия 13 1974—1987 Армянская краткая энциклопедия
Беларуская савецкая энцыклапедыя Белорусская советская энциклопедия 12 1969—1975 Белорусская энциклопедия
ქართული საბჭოთა ენციკლოპედია Грузинская советская энциклопедия 12 1975—1987 Энциклопедия «Грузия»
Latvijas padomju enciklopēdija Латвийская советская энциклопедия 11 1981—1988 Большая латвийская энциклопедия
Азәрбајҹан Совет Енсиклопедијасы Азербайджанская советская энциклопедия 10 1976—1987 Азербайджанская национальная энциклопедия
Қазақ кеңес энциклопедиясы Казахская советская энциклопедия 12 1972—1978 Казахстан. Национальная энциклопедия
Lietuviškoji tarybinė enciklopedija Литовская советская энциклопедия 13 1976—1985 Универсальная литовская энциклопедия
Түркмен совет энциклопедиясы Туркменская советская энциклопедия 10 1974—1989
Енчиклопедия советикэ молдовеняскэ Молдавская советская энциклопедия 8 1970—1981 Молдавская энциклопедия
Энциклопедияи советии тоҷик Таджикская советская энциклопедия 8 1978—1988 Таджикская национальная энциклопедия
Eesti nõukogude entsüklopeedia Эстонская советская энциклопедия 8; 10+5 1968—1976; 1985—2006 Эстонская энциклопедия [et]
Кыргыз Совет Энциклопедиясы Киргизская советская энциклопедия 6 1976—1980 Национальная энциклопедия «Кыргызстан» [26]
Сибирская советская энциклопедия Сибирская советская энциклопедия 4 (план — 6) 1929—1933 Большой энциклопедический словарь Сибири и Дальнего Востока [27] в 4‑х томах (2011—2013)
Уральская советская энциклопедия [28] Уральская советская энциклопедия [29] 1 (план — ?) 1933

См. также

Примечания

 1. ГОСИЗДАТ . Большая российская энциклопедия .
 2. 1 2 История издательства . Научное издательство «Большая Российская энциклопедия» .
 3. Scripophily.ru Старинные ценные бумаги
 4. Документ № 107. Постановление Политбюро ЦК ВКП(б) о втором издании Большой Советской Энциклопедии. 10.02.1949 . // Архив Александра Н. Яковлева.
 5. «Платон» не должен быть больше «Ленина». БРЭ правдивей БСЭ? Интервью с ответственным редактором издательства «Большая Российская энциклопедия» С. Л. Кравцом // Собеседник , № 11, 29 марта 2006.
 6. Елена Прозорова. БСЭ — найдётся всё . // Soviet life (5 июля 2012).
 7. Георгий Димитров в БСЭ второго издания Архивная копия от 16 июля 2011 на Wayback Machine .
 8. Александров В. Я. Трудные годы советской биологии. — СПб.: Наука, 1993.
 9. Как создать энциклопедию? // «Татьянин день», 31 июля 2008.
 10. 1 2 3 Пухначев Ю. Наша новая энциклопедия (рус.) // Наука и жизнь . — 1979. — № 2 . — С. 40—46 .
 11. 1 2 3 4 Прохоров А. М. Вселенная в алфавитном порядке (рус.) // Наука и жизнь . — 1979. — № 2 . — С. 40 .
 12. Сторона 1 (ГД-0003831)
  Название Длительность
  1. «Что такое Советская власть?» (конец марта 1919) 2:35
  Сторона 2 (ГД-0003832)
  Название Длительность
  2. «Как навсегда спасти трудящихся от гнёта помещиков и капиталистов» (конец марта 1919) 2:16
  3. «О трудовой дисциплине» (конец марта 1920) 2:00
 13. The Great Soviet Encyclopedia: A Translation of the Third Edition of the Bol'shaya Sovetskaya Entsiklopediya. — New York , London : Macmillan, Collier-Macmillan, 1973—1982. — Т. 1—31, index.
 14. Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. — Αθήνα : Ακάδημος, 1978—1989. — Т. I—XXXIV, συμπληρωματικός τόμος Α.
 15. 1 2 О Большой советской энциклопедии . Рубрикон. Дата обращения: 26 февраля 2012.
 16. БСЭ на дисках
 17. Описание издания на сайте компании Аутопан (multimedia.ru) Архивная копия от 19 февраля 2015 на Wayback Machine
 18. М. Немиров . О Тюмени и о её тюменщиках. Алекперов Вагит
 19. Большая Советская энциклопедия пришла в Рунет (недоступная ссылка) Архивная копия от 25 декабря 2001 на Wayback Machine
 20. Вершинский А. С ней так просто держать совет // Техника — молодёжи . — 2002. — № 11. — С. 52—53.
 21. 1 2 Информация об издании на сайте компании «Новый диск»
 22. Первое издание «Большой советской энциклопедии» вышло на DVD . Мир энциклопедий (21 ноября 2010).
 23. 1 2 По данным сайта Рубрикон. Ру
 24. Устав ОАО «Большая российская энциклопедия» (недоступная ссылка) . Дата обращения: 16 октября 2010. Архивировано 11 июля 2011 года.
 25. О проекте . Рубрикон. Дата обращения: 26 февраля 2012.
 26. Презентация IV тома Национальной энциклопедии Кыргызстана состоится 23 сентября :: Информационное Агентство Кабар (недоступная ссылка) . Дата обращения: 14 октября 2013. Архивировано 20 апреля 2014 года.
 27. Архивированная копия (недоступная ссылка) . Дата обращения: 20 октября 2014. Архивировано 24 сентября 2014 года.
 28. http://www.nlr.ru/res/epubl/rue/p0.html#3 (недоступная ссылка)
 29. Уральская советская энциклопедия. 1933 год

Литература

Ссылки