Гази

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Гази .

Гази ( fr. Bottes fortes букви "силни чизми") - коњички чизми со долги столпчиња за чизми [1] со зашиени клапи (приклучоци) на врвот што го покриваат коленото.

Застарена форма на зборот - jackboot [2] .

Историја

Првично, тие беа измислени како обувки за возач, помагајќи му да остане долго време во седлото : чизмите беа вкочанети на чизмата, практично не се наведнуваа ниту на колената, ниту на глуждовите.

Шарите беа униформните воени обувки на коњаниците во европските земји во средниот век, во руската армија тие се користеа во 17-18 век во униформа на кураси и змејови , а повремено и пешадија.

Шарите ги носеа и претставници на високата класа, благородништвото . Позната зависност од чизмите на Петар I.

И одеднаш, крцкајќи го тремот и чизмите, младиот Вавич влезе застрашувачки во дворот. Слободен работник од втора категорија. Со мали антени, со меки, црни. Повлече каиш : за кого, во празен двор? Шарите се полирани, а не државни - нивни, и не паметни - умерени. Елегантни чизми. Не владини претставници, но не можете да го вкусите.

- Б.С. itитков . Додаток, „ Виктор Вавич “: Роман / Предговор. М. Поздњаева; Последователно А. Ариева. - М .: Издавачка куќа Независимаја газета, 1999. - 624 стр.

Модерноста

Сега "чизмите" честопати се нарекуваат женски чизми со одреден стил, со aвонче над коленото.

До 2000 -тите, различни дизајнери ги вклучија чизмите преку колената во нивните нови колекции како секојдневни чевли . Шарите почнаа да се комбинираат со едноставни, а понекогаш дури и скромни облеки, и не провокативни како што беше порано.

Огромна разновидност на модели влегоа на пазарот. Тие варираа на многу начини, материјал, боја, висина и дебелина на пета, зашилени или заоблени прсти. Тие, исто така, почнаа да се украсуваат со крзно , rhinestones и разни везови.

Забелешки (уреди)

  1. ПРЕДУПРЕД
  2. Неблагодарна работа, неблагодарна работа // Објаснувачки речник на рускиот јазик : во 4 тома / комп. G. O. Vinokur , B. A. Larin , S. I. Ozhegov , B. V. Tomashevsky , D. N. Ushakov ; ед. Д.Н.Ушакова. - М .: Државен институт „Советска енциклопедија“: ОГИЗ, 1935. - Т. 1: А - Куринс. - Стб. 178.

Литература

  • У. Ушаков, „Објаснувачки речник на Ушаков“, М. , 1935-1940.

Линкови