Бранденбург

52 ° 21′43 ″ с. ш. 13 ° 00'29 ″ инчи. г. H G Я O
Земјата Германија
адм. Центар Потсдам[1]
премиер Дитмар Воидке ( СПД )
Историја и географија
Датум на формирање 3 октомври 1990 година
Плоштад 29 654,16 km²
Висина 0 m
Временска зона UTC + 1: 00 , во лето UTC + 2: 00
Популација
Популација 2.511.917 (31 декември 2018) луѓе
Густина 82,88 луѓе / km²
Дигитални идентификатори
ISO 3166-2 код ДЕ-БР

Официјален сајт
Бранденбург на мапата

Бранденбург (од полаб. Бранибор [2] , германски Бранденбург , н.-локва. Брамборска , с.-локва. Браниборска ), ( изговор ) - земјата на Сојузна Република Германија . Главен град е градот Потсдам .

потеклото на името

Постојат различни теории за потеклото на зборот. Според словенската теорија , името на градот Бранденбург, по кој е именувана оваа земја, потекнува од раширениот словенски топоним Бранибор или Брани Бор, односно „одбранбена (гранична) шума“ [3] .

Според друга верзија, името доаѓа од германскиот збор „brenan“ (сп. германски brennen да гори, да гори) и значи „град што настанал на местото на изгорена шума“ (искоренувањето на шума во античко време било направено со оган).

Според третата верзија, името на градот и земјата се поврзува со манастирот Св. Брендан , основан овде во 7-ми и 8-ми век од ирски мисионери.

Географија

Националниот парк Шлаубетал , Зидихум , езерото Клајнер Шинкенсе

Бранденбург се наоѓа на исток од северногерманската рамнина , на запад се граничи со Саксонија-Анхалт , на север со Мекленбург-Западна Померанија , на исток со Полска , на југ со Саксонија , а срцето на Бранденбург е Берлин . , која не е дел од неа и претставува посебна федерална земја . Шумите заземаат 30% од земјиштето. Источниот дел на централногерманскиот канал минува низ територијата на Бранденбург.

Приказна

Во моментов, некои извори тврдат дека германските племиња, како што се Семноните и некои други, ја напуштиле територијата на модерната земја Бранденбург за време на Големата преселба на народите и на „ослободените“ земји „се појавиле“ словенски населби. Иако некои истражувачи забележуваат дека многу од имињата на „германските племиња“ кои живееле во антиката (според античките извори), земјите што одговараат на модерна источна Германија, вклучувајќи го и Бранденбург, се многу слични со имињата на словенските племиња кои живееле таму во средниот век, од кој заклучокот дека Словените наводно дошле на овие земји „за време на големата преселба на народите“, но, и покрај тоа што често се повторува, всушност, не е сосема оправдан [4] .

На првата фаза од германското напредување на исток во 929 година, војската на кралот на источните Франки, Хенри I Птичјиот човек, ја зазеде територијата на Хевелс , со центар во денешен Бранденбург ан дер Хавел , и наметна почит. врз населението. За христијанизација на Словените, биле основани епископатите Хавелберг и Бранденбург , потчинети на Магдебуршката архиепископија . Во постојано растечка напната ситуација, словенските племиња се обединија во Љутичкиот сојуз . За време на востанието го кренаа во 983, на Словените успеале да повратат нивните земји. Повеќе од еден век, германскиот обид да ги освои земјите источно од Елба беше одбиен. Но, поради агресивната политика на Светото Римско Царство и Полска , територијата постојано била под воена состојба.

Во 1150 година, умрел бездетниот принц на Хевелс, Прибислав-Хајнрих. Неговите земји биле наследени од Мечката Албрехт . Но, нив ги барал и Јакса од Копаница, кнезот на другото словенско племе - шреванов . Во 1153 година тој успеал да ја освои Бранденбуршката тврдина (Бранибор) и да ја поседува до 1157 година , кога Албрехт конечно ја освоил во крвава битка. Овој ден се смета за датум на основањето на Бранденбуршката марка , која почнала да биде многу населена со Германци и Фламанци . До почетокот на 15 век Германците и Вендијанците живееле заедно, но во посебни населби. По смртта на последниот од Асканите во 1320 година, слабите владетели од Вителсбах, а потоа и Луксембург беа на власт во Бранденбург, а Бранденбуршката марка страдаше од разбојнички витези.

Во 1411 година, земјите од Бранденбург биле префрлени на управување на Домот на Хоенцолерн , во 1415 година им била доделена титулата изборник . Хоенцолерните успеаја да го вратат редот во Бранденбург и да ја вратат централната власт. Уништени од Триесетгодишната војна, осиромашениот Бранденбург Марк почнал постепено да се опоравува по 1640 година под „големиот електор“ Фридрих Вилхелм . Овој процес беше прекинат извесно време во врска со нападот на Швеѓаните во 1674-1675 година . „Големиот електор“ и генералот Георг фон Дерфлингер извојуваа решавачки победи во битките кај Ратенов , Науен, а особено во битката кај Фербелин . Историјата на Бранденбург во 1701 - 1946 година е нераскинливо поврзана со историјата на пруската држава . Во Прусија, Бранденбург одигра клучна улога и беше најголемата пруска провинција. Во 1920 година, според законот за Голем Берлин, Берлин бил одделен од Бранденбург во посебен административен ентитет.

На крајот на Втората светска војна, територијата на Бранденбург беше окупирана од советските трупи , до колапсот на Бранденбург, беа стационирани единици и формации на 20-та гарда комбинирано оружје и дел од силите на Втората гардиска тенковска армија од ГСВГ . Териториите на исток од линијата Одер-Најсе беа преземени од Полска .

По 1945 година, провинцијата Бранденбург беше формирана на територијата на советската зона на окупација на Германија . Во есента 1946 година, Бранденбуршкиот лендтаг се состана на својот прв состанок. По ликвидацијата на Прусија во јули 1947 година, Бранденбург бил трансформиран во сојузна држава и окупирал површина од 27.612 km². Во 1949 година, државните власти ги загубија своите функции со формирањето на Германската Демократска Република . За време на административната реформа во 1952 година , сојузната покраина Бранденбург била поделена на три окрузи: Котбус , Франкфурт на Одра и Потсдам . На 3 октомври 1990 година беше обновена сојузната покраина Бранденбург. На 26 октомври 1990 година се состана Ландтаг на новата сојузна држава. Од 1990 година, годишен фестивал на класична музика, Бранденбуршки летни концерти , се одржува на различни места во покраината Бранденбург.

Политика

Законодавното тело е Ландтаг на Бранденбург ( германски : Landtag Brandenburg ), избран од населението, извршното тело е Brandenburgische Landesregierung , избрано од Landtag , кој се состои од премиерот на земјата на Бранденбург ( Ministrypräsidenten des Landes Brandenburg ) и министри на покраината Бранденбург - Уставниот суд на земјата Бранденбург ( Verfassungsgericht des Landes Brandenburg ), највисокиот суд е Врховниот суд на Бранденбург ( Brandenburgisches Oberlandesgericht ), највисокиот суд за управна правда е Високиот земски суд во Берлин и Бранденбург ( Обервертвалтунгсбург ).

Од 2002 година, премиер на Бранденбург е Матијас Плацек (СПД), кој во 2004 година беше реизбран за нов мандат. На 20 јануари 2008 година, регионалниот лидер на ЦДУ Улрих Јунгханс поднесе оставка како шеф на ЦДУ по комуналните избори кои беа неуспешни за партијата во септември. По неговото заминување, партијата ја водеше неговата поранешна заменичка Јохана Ванка.

Како резултат на изборите за Ландтаг на 27 септември 2009 година , СПД доби 33 отсто од гласовите, Левата партија 27,2 отсто, ЦДУ 19,8 отсто и ФДП 7,2 отсто. Во врска со новиот распоред на политичките сили во Бранденбург, раководството на СПД одлучи да создаде коалиција со учество на Левицата [5] . Во 2013 година, Плацек се пензионираше поради болест и беше наследен од Дитмар Воидке .

Административна поделба

Територијата на Бранденбург е поделена на окрузи ( германски: Landkreis ) и необласни (поистоветени со области) градови ( германски: Kreisfreie Stadt ). Окрузите, пак, се поделени на градови ( германски Stadt ) и заедници ( германски Gemeinde ), а градовите и заедниците на локални делови ( германски Ortsteil ).

Области и градови надвор од областа

Административна карта на покраината Бранденбург
  • Области ( Landkreise ):
  1. Барним
  2. Горен Хавел
  3. Горна Шпревалд Лужица
  4. Источен Пригниц-Рупин
  5. Дам-Шпривалд
  6. Меркиш-Одерланд
  7. Одер-Спрее
  8. Потсдам-Мителмарк
  9. Пригниц
  10. Телтоу-Флеминг
  11. Укермарк
  12. Хавеланд
  13. Спре-Најс
  14. Елба-Елстер
  • Градови еквивалентни на области ( Kreisfreie Städte ):
  1. Потсдам
  2. Котбус
  3. Бранденбург ан дер Хавел
  4. Франкфурт на Одра

Историја на административна поделба

Во рамките на ГДР , во 1952-1990 година, територијата на модерен Бранденбург се состоеше од три области : Котбус , Потсдам и Франкфурт .

Региони

Бранденбург е дел од северниот низини со пејзажите на Пригниц , Укермарк, Neumark, Haveland, Мителмарк , Spreewald и Долна Лужица .

Градови

Органите на локалната самоуправа

Претставнички тела на окрузи - Kreistag ( германски Kreistag ), кој се состои од Landrat ( Landrat ) - извршен орган избран од населението и пратеници на Kreistag ( Kreistagsabgeordnete ), избрани од населението на пропорционален систем со затворена листа, кои од меѓу себе избираат да одржуваат состаноци на претседателот на Kreistag ( Vorsitzender des Kreistages ).

Претставнички тела на градови - градски совети на комесари ( Stadtverordnetenversammlung ), составени од градоначалник ( Oberbürgermeister ) и градски комесари ( Stadtverordneter ), избрани од населението по пропорционален систем со затворена листа, кои меѓу себе избираат претседател на градот совет на комесари ( Vorsitzender der Stadtverordnetenversammlung ), извршната власт во градот ја врши градоначалникот, избран од народот.

Претставнички тела на заедниците - комунални претставништва ( Gemeindevertretung ), составени од бургомастер ( Bürgermeister ) и претставници на заедниците ( Gemeindevertreter ), избрани од населението по пропорционален систем со затворена листа, кои од редот на своите членови избираат да одржува состаноци претседателот на градското претставништво ( Vorsitzender der Gemeindevertretung ), извршната власт во заедницата ја врши бургомастерот, избран од населението.

Претставничките тела на локалните делови се локални совети ( Ортсбејрат ), извршните тела се локални старешини ( Ортсворстехер ).

Религија

Повеќето верници се лутерани . Најголемата лутеранска деноминација е Евангелистичката црква Берлин-Бранденбург-Шлезиска Горна Лужица ( Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg-schlesische Oberlausitz ).

Економија

• Долг: 8.096 евра по глава на жител ( 2018 )
  • Вкупен долг: 20,336 милијарди евра ( 2015 година )
  • БДП (номинален): 69,132 милијарди евра ( 2017 година )

Во Долна Лужица има рудници за кафеав јаглен (во близина на Сенфтенберг) и текстилни фабрики (Губен, Форст, Котбус). Земјоделскиот сектор зазема едно од главните места во економијата. Шумарството игра важна улога бидејќи има голем број шуми. Машинската индустрија, електрониката, оптиката, прехранбената и хемиската индустрија се добро развиени.

Земјоделство

Бранденбург е богат со шумски предели, езера, мочуришта и борови насади. Ретката, песочна земја Бранденбург главно се користи за садење компири и 'рж. На плодната земја Укермарк и Одербрхс се одгледува пченица, шеќерна репка, па дури и тутун. Одгледувањето овошје и сточарството се исто така вообичаени околу Берлин и во шумата Спревалд .

1. Absatz 1 (3) // Устав на покраината Бранденбург - 1992 година.
  2. ^ Ј. Налепа. Brenna, pierwotnanazwa Brandenburgu, "Przegląd Zachodni". - Познан, 1952, N 7-8
  3. „Само со растот на населението, со трансформацијата на клан во племе, кога има потреба да се негува првобитната територија, таа се прогласува за формално наследство на кланот; помеѓу граничните територии, воспоставена е неутрална лента - речиси универзален обичај, подеднакво пронајден кај современите Индијанци од Север. Америка (Ирокези), и меѓу античките Германци и меѓу Словените (гранична шума на Германците, пустина Суеви , Бранибор на Словените ) " [1] ; [2] .
  4. Вениамин Павлович Кобичев - Во потрага по домот на предците на Словените
  5. Die "kleine DDR" wird nun bald rot-rot regiert (германски)