Бразилска вселенска агенција

Одете на навигација Одете на пребарување
Бразилска вселенска агенција
Agência Espacial Brasileira
Лого слика
Седиште Знаме на Бразил Алкантара , Бразил
Тип на организација Вселенска агенција
Водачи
Режисер: Карлос Ганем
База
Основа: 10 февруари 1994 година
Родителска организација Бразилско Министерство за наука и технологија
Веб -страница aeb.gov.br
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Бразилската вселенска агенција ( порта. Agência Espacial Brasileira , AEB) е јавна цивилна организација во Бразил одговорна за растот и развојот на астронаутиката во земјата. Раководи со космодромот во Алкантара и комплексот ракетни фрлачи Бареира до Пекол ( пристаниште. Бареира до пеколот, неизвесно). Агенцијата е основана на 10 февруари 1994 година . [1]

Агенцијата му дозволува на Бразил да игра водечка улога во вселената меѓу земјите од Латинска Америка и го прави Бразил вреден и сигурен партнер за соработка на Меѓународната вселенска станица . [2]

Бразилската вселенска агенција води политика на технолошка вселенска меѓународна соработка со развој на сопствена вселенска програма. На почетокот, во голема мера зависеше од Соединетите држави и ЕСА , но по голем број тешкотии предизвикани од комплексноста на трансферот на западните технологии, Бразил започна да работи со други земји, особено со Кина , Украина , Русија , Израел .

Бразилската вселенска агенција е наследник на значајна национална вселенска програма, која беше контролирана од бразилската војска и пренесена на цивилна контрола во 1994 година.

Историја

За време на спроведувањето на националната вселенска програма, Бразил го лансираше својот прв сателит од странско производство, Brazilsat A1, на странски (европски) носач во 1985 година, проследено со уште неколку применети бразилски сателити, исто така купени во странство.

Во 1993 и 1998 година , Бразил ги лансираше првите сателити SCD со сопствен дизајн на американски превозници.

Бразил разви ракети со звучна височинаСонда “, лансирани неколку пати и возило за лансирање (ЛВ) ВЛС-1 , сите три обиди за лансирање сателити на кои од националниот космодром Алкантара во 1997 , 1999 и 2003 година беа неуспешни, и второто резултираше со катастрофа со смрт на 21 лице, што ја забави програмата долго време.

Првото успешно лансирање сопствена ракета во вселената од космодромот Алкантара се случи на 23 октомври 2004 година . Тоа беше суборбитален лет на проектил со голема височина ВСБ-30 од семејството Сонда. Следуваа неколку други успешни слични лансирања. [3] [4] [5]

Планирано е да се финализира возилото за лансирање VLS-1 и, почнувајќи од 2013 година, да се лансираат неколку сателити на него, а потоа и на неговата подобрена верзија на VLM.

Космодроми

Алкантара

Бареиро до пеколот

Засилувачки ракети

VLS

Програма Јужен Крст

Во иднина, Бразил има намера да развие, со помош на Роскосмос, семејство на поголеми лансирни возила „Јужен Крст“ способни за лансирање сателити, вклучително и во геостационарна орбита.

Геофизички ракети

Ракетни мотори

Сателити

Космонаути

На 30 март 2006 година, астронаутот БКА Маркус Понтис на лансираното руско вселенско летало Сојуз ТМА-8 стана првиот Бразилец и првиот мајчин човек што зборува португалски, кој отпатува во вселената. Програмата за летови вклучуваше еднонеделна посета на ISS, за време на која Понтис изврши осум експерименти избрани од бразилската вселенска агенција. Тој слета на вселенското летало „Сојуз ТМА-7“ во Казахстан на 8 април 2006 година, заедно со другите членови на екипажот на ИСС-12 . [6]

Меѓународно учество

Меѓународна вселенска станица

Соработка со други земји

Според големата меѓувладина програма со Украина , Бразил го обезбеди својот космодром Алкантара за заедничко вложување услуги за лансирање комерцијални лансирања на странски сателити планирани од 2013 година на украинската ракета Циклон-4 , но во април 2015 година, соработката беше прекината по иницијатива на Бразилска страна. [7] [8]

Исто така, беше склучен договор за лансирање израелски возила за лансирање Шавит од Алкантара. Има планови за слични договори за руските протони и Кинескиот Велики 4 март .

Бразил, исто така, спроведува голема заедничка програма со Кина за развој и работа на CBERS сателити за далечинско набудување .

Забелешки (уреди)

Линкови