бригаден генерал

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Шарл де Гол во генерална униформа. До крајот на својот живот, Де Гол го држел чинот бригаден генерал, во кој бил унапреден на почетокот на војната.

Бригадниот генерал е примарен (најнизок) генерален чин во голем број армии во светот. Аналози во голем број армии се високиот полковник и бригадирот . Обично зазема позиција помеѓу полковник и генерал-мајор , во ретки случаи еквивалентна на генерал-мајор [1] . Еквивалентен поморски чин - Комодор .

Историја

Рангот првпат се појавил во Франција за време на Француската револуција за да го замени чинот генерал-мајор во кралската армија. Рангот бригаден генерал активно се користел за време на Наполеонската империја. Реставрацијата на Бурбоните во 1814 година ги вратила титулите на кралството, вклучувајќи го и воениот чин генерал-мајор. По Февруарската револуција од 1848 година, чинот генерал-мајор конечно бил заменет со чинот бригаден генерал.

Во француската армија од револуционерно и наполеонско време, воениот чин бригаден генерал бил понизок од чинот на дивизиски генерал . Следниот по дивизискиот генерал беше рангот Маршал на Франција . Последователно, чиновите на генерал на корпусот ( Général de corps d'armée ) и армиски генерал ( Général d'armée ), кои се над рангот на генерал на дивизиите и под рангот на маршал, беа додадени на француската хиерархија на чинови.

Подоцна, францускиот систем, целосно или делумно, се проширил во голем број други земји.

Аналози

Во британската армија во Руската империја до 1796 година , и во некои други земји, оваа титула одговара на чинот бригадир (инг. Бригадир) [2] , постаро потекло. Во овие земји, чинот генерал-мајор (наместо генерал-мајор , како во францускиот систем) обично е следен по стаж по чинот бригаден .

Во системот на чинови на копнените сили на чилеанските вооружени сили, постои одреден парадокс, кој се состои во истовремено присуство на чинот бригадир (кој е еден чекор повисок од чинот полковник) и следниот повисок чин бригаден генерален. Сличен парадокс, само уште поголем, се среќава во системот на генерални чинови на копнените сили на мексиканските вооружени сили, каде што истовремено постојат чиновите „Генерал бригадир“ и повисокиот чин „Бригаден генерал“ (General de brigada). .

Се верува дека чинот бригаден бил укинат во Русија од Павел Први под влијание на истоимената комедија на Фонвизин , што го дискредитирало овој воен чин.

Сличен чин во нацистичка Германија беше и Оберфирерот во трупите на СС . Во СССР во 1935-1940 година, аналог на чинот беше командант на бригадата во Црвената армија и мајор за државна безбедност во НКВД и НКГБ [3] , по 1940 година немаше аналози. Не постои аналог на овој ранг во вооружените сили на Руската Федерација.

Ознаки

Извори на

  1. Бригаден генерал // Воена енциклопедија : [во 18 тома] / ед. ВФ Новицки ... и други ]. - СПб. ; [ М. ]: Тип. t-va I. D. Sytin , 1911-1915.
  2. Бригадир // Воена енциклопедија : [во 18 тома] / ед. ВФ Новицки ... и други ]. - СПб. ; [ М. ]: Тип. t-va I. D. Sytin , 1911-1915.
  3. http://www.rkka.ru/uniform/terms/spetszvania.htm

исто така види