Британската армија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување
Британската армија
Англиски Британската армија
Амблем на британската армија
Амблем на британската армија
Години на постоење Од 1707 г
Земја Обединето Кралство
Подреденост Министерството за одбрана на ОК
Вклучено во Британските вооружени сили
Тип на копнени трупи
Број на 80.000 (обични делови)
25.000 (резерва)
Учество во Првата светска војна 1914-1918 година
Втората светска војна 1939-1945 година
Фолкландската војна 1982 година
Војна во Авганистан
Заливската војна
Ирачка војна
Ознаки на извонредност Лого на британската армија.svg
Команданти
В.д командант Началникот на Генералштабот , генерал Сер Марк Карлтон-Смит [1]
Значајни команданти Џон Френч
Арчибалд Мареј
Џон Горт
Алан Френсис Брук
Бернард Монтгомери
Мајкл Вокер
Џереми Мур
Мајк Џексон
Дејвид Ричардс
Сајт армија.мод.ук
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Знаме на британската армија.
Британската армија
Главни делови
Администрација
Војници надвор од ОК
Персонал
Оружје и опрема
Историја
Огранок на британската армија
Главни боеви глави
Помошни боеви глави
Борбени услуги
Капеланите на кралската служба [en]
Кралскиот логистички корпус [ru]
Медицински услуги [ru]
Кралскиот медицински корпус [ru]
Кралскиот дентален корпус [en]
Кралскиот ветеринарен корпус [ru]
Службени медицински сестри на кралицата Александра [en]
Корпус на кралски електричари и механичари [ru]
Адјутант корпус [en]
Служба за едукација и обука [ru]
Правна служба [ru]
Воена полиција ( Кралска воена полиција [ен]
Штаб на воена полиција [ru]
Стражарска служба на Воената полиција [en] )
Образовна зграда за мало оружје [en]
Физичка обука на Армискиот кор [ru]
Генерален сервисен корпус [ru]
Армиски музички корпус [ru]

Британската армија, копнените сили или Обединетото Кралство ( Eng. The British Army) - копнена компонента на вооружените сили на Велика Британија .

Британската армија беше формирана со спојување на владите и армиите на Шкотска и Англија за да се формира Обединетото Кралство во 1707 година . Новата британска армија ги вклучуваше постојните британски и шкотски полкови . На крајот на 19 век, британската армија се состоеше од три типа трупи :

 1. Редовна армија ;
 2. Полициски (англиски) ;
 3. Волонтери (инг.) ...

Британската армија моментално се состои од Редовната армија, Редовната резервна (англиска) , и Армиски резервен (англиски) ... Британската армија е вклучена во непријателства во многу жаришта како дел од мултинационални сили, а исто така е вклучена и во мировните операции на ОН . Бројот на копнените сили (без резерви) се намали во 1990-2002 година од 156 илјади на 115 илјади луѓе [2] . Заклучок 20000-ти групи британски трупи од Германија (Анг.) план да биде завршен до 2020 година [3] . Во 2018 година, плановите за целосно повлекување на британските војници од Германија ( ФРГ ) до 2020 година беа откажани: вкупно 200 лица беа оставени, заедно со инженерски полк, обука Zennelager земјата и депо на оклопни возила со капацитет од 2.000 тенкови, оклопни транспортери и камиони [4] .

Историја

Историја на британската армија
Битката кај Рамилија , 16-ти пешадиски полк кој ги напаѓа Французите

Најстарите од моментално постоечките британски сили се гардата на Јоменскаја ( инг .) и Yeomen Tower Guard (Beefeaters) , создадена од Хенри VII во 1485 година. Тие во моментов вршат само церемонијални функции и не се дел од британската армија.

Првиот редовен пешадиски полк на британската армија од иднината (во тоа време сè уште беа одвоени англиски и шкотски , но по обединувањето на Англија и Шкотска во 1707 година веќе е ОК) беше формиран во 1633 година за да служи во Франција за време на триесетте години Војна, кралскиот полк на пешачкиот (Кралскиот полк на стапалата) .

Во 1644 година, за време на Англиската граѓанска војна, на иницијатива на Оливер Кромвел , беше создаден нов модел од 23 полкови (12 пешадиски полкови, 1 змејски полк, 10 коњанички полкови) врз основа на железни .

Откако Чарлс Втори дошол на власт во 1660 година , оваа војска била распуштена, но идниот гардиски полк Coldstream бил задржан. На 1-ви нога гарда полк и уште неколку полкови беа додадени на него. Подоцна, бројот на полкови постепено се зголемувал [5] .

Поради островската положба на Велика Британија, надворешната закана за неа не била толку значајна, па затоа британската армија била секогаш помала (пропорционално на населението) од армиите на повеќето земји од континентална Европа [6] [7] .

Британската армија беше регрутирана на доброволна основа. Војниците биле регрутирани (до крајот на 19 век - долг период) од градските и селските сиромашни. Имаше голем дел од Ирците во армијата поради нивната сиромаштија. Офицерскиот кор бил регрутиран главно од благородништвото, додека до 1871 година бил зачуван системот на купување офицерски чинови (не се користел во артилериските и инженерските трупи, каде што се барало посебно знаење од офицерите) [8] .

Првата воена образовна институција беше Кралската воена академија во Вулвич, создадена во 1741 година за обука на артилериски и инженерски офицери. Офицерите од другите гранки на војската не добиле специјална обука до 1802 година, кога била отворена Кралската воена академија во Сендхерст .

Что касается британских колоний , то колонисты с самого начала часто создавали добровольческие милиционные формирования для самообороны, но затем их заставляли формировать и содержать собственные регулярные полки. Армия Британской Индии изначально была частной армией Британской Ост-Индской компании , но в 1860 году она стала государственной британской армией, не входившей в Британскую армию. Во время англо-бурской войны , Первой мировой войны и Второй мировой войны войска колоний и доминионов оказали существенную поддержку Британской армии.

В 1859 году были созданы нерегулярные пехотные части добровольцев (волонтёров) (англ.) .

С 1868 по 1874 год осуществлялись реформы статс-секретаря по военным делам Эдварда Кардуэлла . Были отменены телесные наказания и покупка офицерского звания. Также был уменьшен контрактный срок службы до 6 лет. Кроме того, было введено положение, по которому пока один батальон пехотного полка служил за границей, другой должен был нести службу на Британских островах. Милиция (англ.) , как правило, составляла третий батальон.

В результате реформ другого статс-секретаря по военным делам Хью Чайлдерса стали формировать в большинстве случаев из двух регулярных пехотных полков один, отменив при этом их нумерацию, но оставив их прежние названия (как правило, название одного из двух полков становилось общим). В некоторых случаях это были новые названия.

Британская армия викторианской эпохи была предназначена прежде всего для ведения колониальных войн. Большая продолжительность срока службы и длительное пребывание на чужой земле делали из британских солдат грозных противников. Однако британская армия уступала первоклассной германской армии с точки зрения доктрины и техники [9] .

В 1902 году на смену традиционным пехотным красным мундирам пришла полевая форма цвета хаки , предназначенная для повседневного ношения и для боевых действий, но в выходные дни и на парадах красный цвет остался преобладающим. В течение XX века соответственно менялось и вооружение.

В 1907 году по инициативе очередного статс-секретаря по военным делам Ричарда Бурдона Халдейна (англ.) (1905—1912 гг.) был принят закон о территориальных и резервных силах, в результате которого произошла реорганизация добровольческих сил (англ.) и милиции. Все добровольческие структуры были преобразованы в Территориальные силы (англ.) , а милицейские батальоны были расформированы или переведены в « Специальный резерв (англ.) ».

Большая часть регулярных войск, находящихся в Великобритании, образовывала экспедиционную армию, состоящую из 6 полевых и 1 кавалерийской дивизий. Численность этой армии была определена по штатам военного времени в 160.000 человек. Полевая дивизия включала 3 пехотных бригады по 4 батальона.

Территориальные силы были предназначена для обороны Великобритании от вторжения (десанта), когда экспедиционная армия покинет Великобританию. Они комплектовались добровольцами и в мирное время проходили лишь ежегодные учебные сборы (8—15 дней).

Специальный резерв также комплектовался добровольцами и в мирное время проходил лишь ежегодные учебные сборы. В военное время он предназначался для пополнения убыли в рядах регулярной армии (когда иссякнет регулярный резерв) и для формирования артиллерийских парков и некоторых частей тыловых войск.

Резерв регулярной армии образовывался из бывших военнослужащих регулярной армии. Назначение этого резерва заключалось в укомплектовании регулярной армии до штатов военного времени при мобилизации и пополнение убыли в ней в военное время [10] .

Британский солдат Второй мировой войны в марте 1945 г. с гранатомётом PIAT

Спустя два года после начала Первой мировой войны в Великобритании была введена всеобщая воинская повинность , которая была отменена после окончания войны.

В 1920 году Территориальные силы были переформированы в Территориальную армию.

В 1930-е годы механизация армии привела к созданию новых частей, при этом многие кавалерийские полки стали бронетанковыми.

Во время Второй мировой войны вновь была введена всеобщая воинская повинность.

Всеобщая воинская повинность была отменена в Великобритании в 1960 году [11] .

В 1967 году пехотные части Территориальной армии были преобразованы в Территориальный и армейский добровольческий резерв, а с 1979 года — снова в Территориальную армию.

С 1968 по 2007 год многие британские полки были реорганизованы путём объединения нескольких полков в один.

В 2014 году Территориальную армию переименовали в Армейский резерв (англ.) .

Рода войск и службы

Пехота ( англ. Infantry ) Британская пехота состоит из 36 регулярных батальонов и 14 территориальных батальонов и формирует 17 полков, с одним или более регулярными батальонами, и, в большинстве случаев, приданными батальонами территориальной армии. Британская кавалерия (англ. British cavalry) в настоящее время состоит из полка Дворцовой кавалерии , остальные восемь ныне существующих регулярных кавалерийских полков сохранили свои названия лишь номинально так как входят в состав Королевского бронетанкового корпуса . Из нерегулярной армии в строю осталось только четыре конных полка Йоменской кавалерии, также сохранившие свои названия лишь номинально, так как и как восемь конных регулярных полков тоже входят в состав Королевского бронетанкового корпуса как часть Территориальной армии.

Основным тактическим подразделением Британской армии является батальон. Полк выполняет административную функцию, а также занимается вопросами комплектования подразделений. Аналогичную полкам функцию выполняют «корпуса», которые ни в коем случае не следует воспринимать как оперативные объединения сухопутных войск с аналогичным названием .

Королевский бронетанковый корпус ( англ. Royal Armoured Corps )

Королевский полк артиллерии ( англ. Royal Regiment of Artillery )

Корпус королевских инженеров или Королевский инженерный корпус ( англ. Corps of Royal Engineers )

Королевский корпус электромеханических инженеров ( англ. Corps of Royal Electrical & Mechanical Engineers )

Королевский корпус связи ( англ. Royal Corps of Signals )

Разведывательный корпус ( англ. Intelligence Corps )

Королевский корпус материально-технического обеспечения ( англ. Royal Logistic Corps )

Армейский воздушный корпус ( англ. Army Air Corps )

Королевский департамент армейских священников ( англ. Royal Army Chaplains' Department )

Адъютантский корпус ( англ. Adjutant General's Corps )

 • Отделение военной полиции адъютантского корпуса ( англ. Provost Branch, Adjutant General's Corps Provost )
 • Юридическая служба сухопутных войск ( англ. Army Legal Services )
 • Отделение поддержки сотрудников и персонала ( англ. Staff & Personnel Support )
 • Образовательная и учебная служба ( англ. Educational and Training Services )

Медицинская служба Армии Великобритании ( англ. Army Medical Services )

Армейский музыкальный корпус ( англ. Corps of Army Music )

Армейский корпус физической подготовки ( англ. Army Physical Training Corps )

Учебный корпус стрелкового оружия ( англ. Small Arms School Corps )

Боевые соединения

Вооружение и военная техника

Система званий [12]

Оригинал Перевод Знаки
различия
Маршалы Field Marshal Фельдмаршал UK Army OF10.png
Генералы General Генерал UK Army OF9.png
Lieutenant-General Генерал-лейтенант UK Army OF8.png
Major-General Генерал-майор UK Army OF7.png
Старшие офицеры Brigadier Бригадир UK Army OF6.png
Colonel Полковник UK Army OF5.png
Lieutenant-Colonel Подполковник UK Army OF4.png
Major Майор UK Army OF3.png
Младшие офицеры Captain Капитан UK Army OF2.png
Lieutenant Лейтенант UK Army OF1b.png
Second Lieutenant Второй лейтенант UK Army OF1a.png
Кадеты Officer Cadet Кадет офицерского училища UK Army OF-D.png
Уорент-офицеры Warrant Officer Class 1 Уорент-офицер первого класса Army-GBR-OR-09a.svg
Warrant Officer Class 2 Уорент-офицер второго класса Army-GBR-OR-08a.svg
Сержанты Staff Sergeant Штаб-сержант Army-GBR-OR-07.svg
Sergeant Сержант British Army OR-6.svg
Рядовые Corporal Капрал British Army OR-4.svg
Lance Corporal Младший капрал British Army OR-3.svg
Private Рядовой Без знаков
различия

Примечания

 1. Chief of the General Staff Архивная копия от 4 декабря 2009 на Wayback Machine
 2. Институт Европы РАН (недоступная ссылка) . Дата обращения: 4 июня 2015. Архивировано 24 сентября 2015 года.
 3. Евгений Григорьев. Рейнская армия покинет Германию . Независимое военное обозрение (21.10.2010).
 4. British Army's exit from Germany delayed over Russia threat
 5. «ПОСЛЕДНИЙ ДОВОД ВЕЛИКОГО ВЕКА»: СТАНОВЛЕНИЕ АНГЛИЙСКОЙ КОРОЛЕВСКОЙ РЕГУЛЯРНОЙ АРМИИ В XVII ВЕКЕ
 6. Armed Forces
 7. The Cambridge History of the Second World War//British military strategy
 8. The Soldier's Trade in a Changing World
 9. Макс Бут «Борьба за трансформацию военной сферы.»
 10. Британская империя // Военная энциклопедия : [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого … [ и др. ]. — СПб. ; [ М. ] : Тип. т-ва И. Д. Сытина , 1911—1915.
 11. National Service: Conscription in Britain 1945-1963 by Richard Vinen – review , The Guardian (20 August 2014).
 12. Ranks

Ссылки