Слободен универзитет во Брисел (холандски јазик)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Слободен универзитет во Брисел
( Универзитет Врије во Брисел )
Слика на логото
Renaat Braem Rectoraat VUB.JPG
Мото scientia vincere tenebras (победи ја темнината со науката)
Година на основање 1970 година
Ректор Керолин Повелс [д] и Керолин Повелс [д]
Локација
Сајт vub.be
Награди
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Vrije Universiteit Brussel ( niderl. The Vrije Universiteit Brussel, во скратена форма - VUB) - Универзитет во Брисел, со настава на холандски . Се појави во 1970 година, кога факултетите од холандско говорно подрачје беа одделени во посебен универзитет од Слободниот универзитет во Брисел на француски јазик ( fr. Université Libre de Bruxelles ), основан во 1834 година.

Придавката „бесплатно“ во името на двата универзитета значи нивна независност. И двата универзитета се самодоволни, не припаѓаат на ниту една од мрежите на образовни институции (државни и католички) кои работат во Белгија. И двата универзитета се придржуваат до принципот на слобода на научното истражување и имаат исто мото: лат. scientia vincere tenebras (да се победи темнината со наука).

Историја

Слободниот универзитет во Брисел е основан во 1834 година. Првично, наставата се одвиваше само на француски јазик . Во 1934 година, на универзитетот започна наставата на холандски јазик. Во 1970 година, факултетите од холандски јазик беа поделени во независен универзитет. Сепак, и двата сестрински универзитети водат програма за соработка.

Факултети

 • Право и криминологија
 • Економски, општествени и политички науки
 • психологија и педагогија
 • (природни науки
 • медицина и фармакологија
 • филологија и филозофија
 • технички („инженерски“) науки
 • физичка едукација
 • интердисциплинарен тим за обука на наставници

Кампуси

 • Кампусот Етербек се наоѓа на границата на бриселските комуни Етербек , Иксел и Одергем . Повеќето од факултетите и администрацијата на универзитетот се наоѓаат овде.
 • Кампус Џет . Постојат медицински и фармаколошки факултети, како и универзитетска болница.

Врски