Булат-Тимур

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Пораз на Булат-Тимур на реката Пјана

Булат-Тимур ( . Tat Булат тајмер, Булат тајмер, Bulak тајмер; Bulak-Тимур; 1340 - 1368 ) - Златната орда принц (Емир), син на Myntemir. претставник на врвот на аристократијата на ордата, владетел на бугарската земја во 1361 - 1367 година . [1]

Биографија

Во 1361 година, по убиството на Кан, Хизр побегна од Сарај ал-adадид во бугарскиот улус на Златната орда . Како резултат на нападот, тој ја презеде власта во бугарскиот град во 1361 година , што донесе сериозно уништување на градот. Откако ја зазеде територијата на бугарскиот улус, тој формираше држава независна од Златната орда, чиј главен дел беше територијата на бугарскиот улус, со што ја врати независноста на Волга Бугарија , но под власт на емирот на ордата. Тој ги зазеде источните земји на Мордовија .

Азиз го убива Булат-Тимур

Во 1367 година, тој презеде неуспешен поход против кнежеството Нижни Новгород , за време на кој беше поразен од трупите на кнежевствата Москва и Нижни Новгород на реката Пјана .

Во истата година, Бугарот бил нападнат од Кан Азиз (владетел на Златната орда од 1364 година) со цел да ја потчини оваа територија одделена од централната власт. Булат-Тимур бил поразен и избегал во регионот Долна Волга. Волга Бугарија повторно беше вклучена во Златната орда во форма на бугарски Улус од Урус Кан со поддршка на Темник Мамаи во 1375 година .

Булат-Тимур почина во меѓусебна борба со Кан Азиз во Сарај ал-adадид.

Во 1366-1367 година, тој коваше монети на кои, истовремено со неговото име, ги стави имињата на кановите на Јанибек II или Азиз.

Некои истражувачи се поврзуваат со Булат-Тимур-хан Пулад-Тимур, кој ја поседувал шталата и монетите биле исковани во 1364-1365 година . Други истражувачи сметаат дека Булат-Тимур е владетел на еден од деловите на Златната орда за време на борбата за моќ по смртта на Бердибек .

Забелешки (уреди)

  1. Греков Б.Д., Јакубовски А. Ју. Златна орда и нејзиниот пад. - второ издание - М. -Л.: Издавачка куќа на Академијата на науките на СССР, 1950. - 10.000 примероци.

Литература