Бундесверот

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Вооружени сили на Сојузна Република Германија
германски Бундесверот
Логото на вооружените сили на ФРГ во согласност со претседателскиот декрет од 1 октомври 1956 година [1]
Логото на вооружените сили на ФРГ во согласност со претседателскиот декрет од 1 октомври 1956 година [1]
Години на постоење 1955 - денес време
Земјата
Подреденост Сојузното Министерство за одбрана на Германија
Тип Воена единица
Вклучува

Копнени сили ( Heer ): 60.303
Поморски сили (морски): 17656 година
Воздушни сили

( Луфтвафе ): 28.600
Заеднички сили за поддршка ( Streitkräftebasis ): 40.941
Здравствена служба ( Zentraler Sanitätsdienst ): 20.000
Вкупно ( Бундесверот ): 165.500
Број на 182 832 (јули 2019) [2]
Мото жица. Диенен. Дојчланд
(Ние и служиме на Германија)
Бои црна сива боја
Учество во Операција „Обезбеди удобност“
Операција намерна сила
Операција Dragonfly
Војна на НАТО против Југославија
Војна во Авганистан (2001-2014)
Војна во Авганистан (од 2015 година)
Воена операција против „Исламска држава“
Интервенција во Сирија
Ознаки на извонредност
Претходник Вермахт
СС трупи (во Третиот рајх)
Национална народна армија (во ГДР )
Команданти
В.д командант Анегрет Крамп-Каренбауер (министер за одбрана)
Сајт bundeswehr.de (тоа.)
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Бундесверот ( германски: Bundeswehr од Bundes - „федерација“ и Вер - „оружје; одбрана, отпор“) - вооружени сили на Сојузна Република Германија ( Германија ).

Приказна

Вооружените сили на Сојузна Република Германија ( Вооружени сили на ФРГ ) беа создадени десет години по крајот на Втората светска војна , на 7 јуни 1955 година . На тој ден беше отворено германското Министерство за одбрана . Првите 100 доброволци на новата германска армија во Бон на 12 ноември 1955 година се заколнаа на верност на својата татковина во согласност со традициите и ритуалот на „ старата германска армија “. Сепак, името „Бундесвер“ се појави дури во 1956 година .

На основањето на германската армија му претходело потпишување на договори во Париз во 1954 година , според кои на територијата на СРГ бил укинат окупацискиот режим и вратен нејзиниот државен суверенитет. Германија беше примена во НАТО . Кабинетот на канцеларот Конрад Аденауер усвои нов уставен концепт за армија под парламентарна контрола. Основниот закон на земјата забрани употреба на војска надвор од Германија. До 1957 година, вооружените сили на ФРГ беа регрутирани, но во 1957 година беше воведена регрутација за задолжителна воена служба.

Во текот на првите 40 години по неговото создавање, Бундесверот, во согласност со Уставот на Сојузна Република Германија , не учествувал во воени операции. Само во средината на 1990- тите , ситуацијата се промени. На 12 јули 1994 година, германскиот Уставен суд одлучи да го укине амандманот од 1982 година на 24-то поглавје од Основниот закон, со кој се забранува учество на Бундесверот во воени операции во странство. Со одлука на Уставниот суд, било "уставна забелешки" за учество на Германија во не- санкционира мировните операции и мировни операции беа отстранети. [3] Германските војници почнаа да се вклучуваат во мировните операции во странство.

Структура

Вооружените сили на ФРГ имаат структура со три служби ( копнени сили , воздушни сили и поморски сили ). Исто така, како посебни компоненти на вооружените сили на ФРГ во 2000 година, беа создадени заеднички сили за поддршка и медицинска и санитарна служба .

Бундесверот се состои од воена и цивилна администрација. Шефот на вооружените сили на ФРГ е сојузниот министер за одбрана , кој е врховен командант во мирнодопски услови. Во случај на потреба од одбранбена акција, командата се пренесува на германскиот канцелар (член 115б од германскиот Устав). Највисокиот чин во вооружените сили на ФРГ е рангот Генерален инспектор , кој иако го носи чинот генерал, сепак не е командант на вооружените сили на ФРГ. Позицијата командант како таква не постои. Одговорноста за подготвеноста на релевантните единици на вооружените сили на ФРГ е на товар на инспекторите на борбеното оружје ( копнени сили , воздухопловни сили , морнарица ) и воените командни структури (сили за заедничка поддршка, медицинска и санитарна служба).

Големината на Бундесверот значително флуктуираше. Така, во текот на Студената војна беше: во 1958: 174.700 воен персонал и 55.600 цивилен персонал, во 1962 година - 389.400 и 127.600 лица, односно во 1972 година - 467.200 и 171.100 луѓе [4] . Во 1979 година, бројот на воениот персонал во Бундесверот изнесувал 496.000 [5] , во 1992 година - 534.500 воен персонал [6] . Тогаш бројот на Бундесверот почна да опаѓа. Според усвоениот модел на персонал, бројот на вооружените сили на ФРГ треба да биде 204 илјади воени и 75 илјади цивили до 2011 година .

Од 2001 година, сите ограничувања за услугата за жените се укинати. Дотогаш жените имаа право да служат само во медицински и музички единици. Во 1994 година, Верена фон Вајмарн ја доби титулата општ лекар, со што стана првата жена генерал во германската историја. Од 2006 година, околу 12 илјади жени служат во вооружените сили на ФРГ. Околу половина од нив служат во санитарните јазли. Жените сочинуваат приближно 6,2% од изведувачите. Во морнарицата нивниот удел е 8,4%, во пешадијата - 6,9%, а во воздухопловните сили - 4,9%.

Задолжителен воен рок

Главниот борбен тенк Леопард 2 А6 од 104-от тенковски баталјон на 10-та тенковска дивизија на германските копнени сили за време на вежбите на Железниот панцер на полигонот Графенвер во Баварија. 8 декември 2011 година.
ACS PzH 2000 на 131-та самоодна артилериска дивизија на 10-та оклопна дивизија на германската армија за време на вежбата Динамички фронт на полигонот Графенвер во Баварија. 6 март 2018 година.
Повеќенаменски ловец Тајфун на 74-то тактичко крило на германските воздухопловни сили. 24 мај 2019 година

До 1 јули 2011 година, сите полнолетни граѓани на земјата беа обврзани да служат во Германија (6 месеци воен рок или алтернативен труд во социјални и добротворни организации). Бројот на регрути во вооружените сили на ФРГ варира во опсег од 60 до 80 илјади војници кои служат 6 месеци. Приближно една третина од нив, по завршувањето на воениот рок, изразиле желба да останат во долгорочна служба до 23 месеци и потоа се сметале за воени регрути. Покрај тоа, вооружените сили на ФРГ служат договорни војници (нивниот работен век се движи од 2 до 12 години) и професионални воени лица, чиј број достигнува над 250 илјади луѓе.

Сите машки државјани на Германија на возраст меѓу 18 и 45 години биле одговорни за воена служба , а во случајот на одбраната на земјата (Verteidigungsfall) - дури и до 60 години. Законот ги предвидуваше следните видови на служба врз основа на воен рок:

 1. Основен задолжителен воен рок (Grundwehrdienst).
 2. Премин на кампови за обука (Вербунген).
 3. Доживотна услуга за време на Verteidigungsfall.

Оние кои се повикани за прв пат се нарекуваат регрути . Повикот за премин на Grundwehrdienst се случува во календарската година во која регрутот наполни 19 години. Лицата кои имале одложување од воен рок можат дополнително да се регрутираат до навршување на 25 години. Во некои случаи предвидени со закон, повикот може да се изврши пред да наполнат 28 или дури 32 години. Задолжителниот период на стаж е 6 месеци, по што е можно да се продолжи услугата за 1-14 месеци на доброволна основа (freiwilliger zusätzlicher Wehrdienst im Anschluss an den Grundwehrdienst). Лицата кои се одговорни во резерва може периодично да се повикуваат на кампови за обука (Вербунген). Времетраењето на тренинг кампот не надминуваше три месеци, а вкупното време на привлекување за сите видови тренинг камп за ранг и датотека не беше повеќе од 9 месеци. По навршување на 35-годишна возраст, вкупното време на привлекување за такси не треба да надминува 3 месеци. Треба да се напомене дека законот предвидува можност за доброволно предвремено изготвување по навршување на 18-годишна возраст. Во овој случај, потребна е согласност од родителите. Во вооружените сили на ФРГ, 49% се војници повикани врз основа на Законот за воена должност, од кои 10,7% се во доброволна дополнителна служба.

Услугата врз основа на доброволна обврска е од два вида: неопределено (Berufssoldaten) и на определено време (Soldaten auf Zeit). Berufssoldaten го сочинуваат професионалниот столб на армијата. Тука спаѓаат сите офицери и подофицери со чин мајор наредник кои се врз основа на доброволни обврски. Возрасната граница за услуга за Berufssoldaten е 65 години. Професионален контингент е и Soldaten auf Zeit. Тука спаѓаат офицери и подофицери кои служат одреден временски период на доброволна основа. Возрасната граница на услугата за Soldaten auf Zeit е 60 години. Berufssoldaten и Soldaten auf Zeit сочинуваат 51% (вклучувајќи околу 11% од офицерите) од вкупниот број на вооружените сили на FRG.

Германија го спроведе уставното право на оние кои се одговорни за воена служба, чии внатрешни убедувања се заболени од воената служба со оружје, да го одбијат на пропишан начин (Kriegsdienstverweigerungsgesetz). Според Законот за државна служба (Zivildienstgesetz), тие се вклучени во алтернативна државна служба, обично во социјалната сфера. Времетраењето на алтернативниот рок е за 1 месец подолго од задолжителниот воен рок и моментално е 10 месеци. Со организацијата на државната служба се занимава Сојузната канцеларија (Bundesamt für Zivildienst), која ги дистрибуира регрутите од оваа категорија до социјалните установи. Во 1960 година, кога е воведен Законот за државна служба, од „рефусеник“ пристигнале 5,5 илјади пријави, а во 1999 година - 173,3 илјади. Сè на сè, до денес, бројот на „рефусеници“ од сите возрасти е повеќе од 2,5 милиони, што создава значителни тешкотии при секој следен повик до Бундесверот. Но, државата не оди по патот на заострување на законодавството, туку спроведува ефективни воени реформи, во кои се намалува вкупниот број на вооружени сили, но нивните борбени способности, сепак, се соодветни на моменталната состојба во земјата и во светот.

Од 1 јули 2011 година, задолжителната воена регрутација во германската армија е прекината. Така, Бундесверот премина во целосно професионална армија . [7]

Организација

Копнени трупи

Организациски, копнените сили ( Хер ) се состојат од единици ( одред , вод , чета ), единици (посебен баталјон , полк ), формации ( бригада , дивизија ). Во својот состав копнените сили располагаат со различни видови трупи, специјални трупи и служби. Вкупно, копнените сили вклучуваат: 23 бригади (9 распоредена моторизирана пешадија, 2 воздушно-десантни, 2 логистичка поддршка, планинска пешадија, воздухопловна, армиска авијација, артилерија, инженерство, противвоздушна одбрана, трупи РЧБЗ, како и 3 редуцирана механизирана пешадија); команда на специјалните сили; Германска компонента на француско-германската бригада .

Поморски сили

Поморските сили ( Морски ) вклучуваат: морнарица, поморска авијација и специјални сили ( Морски корпус , СЕК М ). Командата на поморските сили ја врши поморски инспектор преку главниот штаб на морнарицата. Нему му се подредени оперативната команда и централната управа. Морнарицата е главната компонента и основа на поморскиот потенцијал на Германија, еден од надворешнополитичките инструменти на државата и има за цел да обезбеди заштита на интересите на Германија и нејзините сојузници во Светскиот океан со воени методи, за одржување на воено-политичката стабилност во соседните мориња, военото обезбедување од морските и океанските дестинации.

Воздушни сили

Воздухопловните сили ( Луфтвафе ) се предводени од инспектор кој ги води преку Генералниот штаб на воздухопловните сили. Вкупниот број на Луфтвафе е 34 илјади војници, во нивниот состав: 4 дивизии, вклучувајќи извидување, 4 ловци-бомбардери, 3 борбени ескадрони и 4 ескадрили за воздушна одбрана, 4 контролни области за оперативна употреба, како и баталјон за покривање на објекти; командата на воената транспортна авијација, вклучително и 3 ескадрили на воен транспорт и воздушната транспортна група на германското Министерство за одбрана; Команда за операции на воздухопловните сили; 2 полк за логистика и сервисен центар за оружје.

Одбранбени трупи на сајбер и информативен простор

Одбранбените трупи на кибернетскиот и информативниот простор ( Cyber-und Informationsraum ) се предводени од инспектор со чин генерал-полковник . Ова е најновата категорија сили во Бундесверот, пресоздадена на 5 април 2017 година од единици кои до тој момент беа дел од Здружените сили за поддршка, како комуникации, електронско војување и разузнавање, психолошки операции и единици за топографска поддршка.

Заеднички сили за поддршка

Заедничките сили за поддршка ( Streitkräftebasis ) се предводени од инспектор со чин заменик генерален инспектор на Бундесверот. Со завршувањето на формирањето на ЦКА, се планира да им се доверат задачите за управување, поддршка и обука. Меѓу најважните функции на новата компонента на вооружените сили се именувани: оперативна контрола, централизирана поддршка, обработка на информации, обезбедување на одбрана на националната територија, одржување на магацини под централна контрола.

Здравствена служба

Здравствената служба ( Zentrale Sanitätsdienst ) на Бундесверот е предводена од инспектор кој има околу 23 илјади војници на располагање. Оперативната команда на медицинската и санитарната служба е подредена на оперативната команда на ISS и четири воени области. Во април 2001 година започна формирањето на централната канцеларија на ССК.

Германските воени сили во странство

Групација на бродови на германската морнарица , кои патролираат низ територијалните води на Либан

Во градот Термез ( Узбекистан ), Германија изнајмува воздушна база, за која од 2015 година плаќа кирија во износ од 35 милиони евра годишно [8] . Од 1 март 2021 година , тековните операции во странство ги спроведува Бундесверот во рамките на следните мировни мисии, во кои се вклучени 2.699 војници: [9]

Священнослужители в бундесвере

Религиозному воспитанию в вооружённых силах Германии всегда уделялось серьёзное внимание. Хотя законодательства о военном духовенстве до 1919 года там не было, но уже в конце XV века в штате немецкого полка ландскнехтов состоял полковой капеллан.

В 1919 году было создано военно-духовное управление, которое входило в судное отделении пенсионного и судебного департамента. Во главе управления стояли полевой главный евангелический и полевой главный католический священники. В Пруссии же военное духовенство евангелической церкви находилось в заведовании военного обер-пастора (Militär-Oberpfarrer). В родах войск военное духовенство подчинялось старшему пастору. Религиозные потребности лютеран и католиков удовлетворялись отдельно.

Резиденция старшего пастора ВМС Германии находилась в городе Киле . Каждый священник военного флота Германии имел в своём ведении до 4 кораблей, на которых он по воскресениям поочередно совершал богослужения. Кроме того, пастор два раза в неделю являлся на корабль для беседы с командой. Для бесед, которые носили обычно религиозный и военно-исторический характер, выделялось служебное время. На время беседы вся команда корабля освобождалась от работ.

С вступлением в силу Веймарской конституции 1919 года государство и церковь в Германии стали независимыми друг от друга. Но в основном законе республики было закреплено право военнослужащих на удовлетворение религиозных потребностей.

После Второй мировой войны между церковью и бундесвером сложились новые отношения, отличающиеся от моделей деятельности военного духовенства в других странах Запада. В статье 4 Конституции Германии говорится: «Свобода веры, совести и свобода религиозного и мировоззренческого исповедания неприкосновенны Беспрепятственное исполнение предписаний религии гарантируется». О том же идёт речь в статье 36 закона о военнослужащих, принятого в 1956 г.: «Военнослужащий имеет право на получение духовного окормления и беспрепятственное исполнение религиозных обязанностей. Военнослужащие принимают участие в богослужениях на основе добровольности». В августе 1956 года министр обороны подписал директиву бундесвера ZDV 66/1 об организации военно-церковной службы в войсках. В директиве определена организация духовного воспитания в вооружённых силах и поставлены соответствующие задачи священнослужителей и командиров частей, показаны формы деятельности военных священников. Директива предусматривает участие священников в работе советов по вопросам «внутреннего руководства» при командирах частей и обязывает проводить богослужения, исполнять религиозные обряды, организовывать досуг военнослужащих, занятия по вопросам морали и нравственности, групповые и индивидуальные беседы с военнослужащими. В июле 1957 года был принят закон «О духовном обслуживании армии», в соответствии с которым, деятельность военно-церковной службы финансируется в основном из государственного бюджета. Общее руководство этой службой возложено на евангелического и католического военных епископов.

Военный ординариат Германии (англ. The Military Ordinariate of Germany, нем. Katholische Militärseelsorge) — территориальная единица в Римско-католической церкви , приравненная к епархии, созданная для пастырского попечения над католиками-военнослужащими. С 24 февраля 2011 года [10] Военным ординариатом Германии руководит Его Превосходительство Франц-Йозеф Овербек (Franz-Josef Overbeck), который также является епископом Эссена (с 28 октября 2009 года [11] ).

Также в бундесвере представлены священники протестантской (евангелической) церкви. Лютеранский военный епископ назначается Советом Евангелической церкви Германии по согласованию с федеральным правительством. Общее число служащих в бундесвере католических и протестантских капелланов около 90 [12] .

См. также

Примечания

 1. Anordnung des Bundespräsidenten über die Kennzeichnung der Luftfahrzeuge und Kampffahrzeuge der Bundeswehr (нем.) . Bundesanzeiger Verlag GmbH . Дата обращения: 3 июня 2020.
 2. Bundeswehr wächst um 3.000 Soldaten in einem Jahr (нем.) (недоступная ссылка) . Bundesministerium der Verteidigung (27.08.2019). Дата обращения: 29 августа 2019. Архивировано 29 августа 2019 года.
 3. Пархитько Н. П. Эволюция военной политики Германии после объединения (недоступная ссылка) Вестник МГИМО(У), № 5(14), 2010
 4. Глазунов Н. Западно-германская военная историография о роли бундесвера в системе НАТО. // Военно-исторический журнал . — 1973. — № 11. — С. 99—105.
 5. Советская военная энциклопедия: в 8 т. / Председ. Гл. ред. комиссии Н. В. Огарков. — М. : Военное издательство Министерства обороны СССР, 1976—1980. // Т. 8: «Ташкент» — Ячейка стрелковая. — 1980. — С. 261.
 6. Военная энциклопедия в 8 томах. Т. 2: Вавилония — Гюйс / Гл. ред. комиссии П. С. Грачёв. — М. : Воениздат, 1994. — С. 394.
 7. Обязательная военная служба Архивная копия от 24 октября 2013 на Wayback Machine
 8. Ионова Е. П. Геополитические аспекты президентских выборов в Узбекистане // Россия и новые государства Евразии. — 2015. — № 2 (27). — С. 105
 9. Aktuelle Personalzahlen der Bundeswehr [Текущая численность персонала Федеральной обороны ] . Дата обращения: 01. März 2021.
 10. Пресс-конференция Его Превосходительства Франца-Йозефа Овербека; Pressekonferenz — Bischof Dr. Franz-Josef Overbeck
 11. Назначение руководителя военного ординариата для ФРГ; NOMINA DELL'ORDINARIO MILITARE PER LA REPUBBLICA FEDERALE DI GERMANIA Архивная копия от 23 февраля 2012 на Wayback Machine
 12. В армии Германии появятся полковые имамы

Ссылки