Буркина Фасо

Moore Repibilik baága Burkĩna Faso
Знаме Грб
Мото : о. Unité, Progrès, Justice
Химна : „Une Seule Nuit (L'Hymne de la victoire)“
Буркина Фасо на мапата на светот
Датум на независност 5 август 1960 година (од Франција )
Официјален јазик француски
Капитал Уагадугу
Најголемите градови Уагадугу, Бобо-Диуласо .
Форма на владеење

претседателска република [1] (де јуре)

воена диктатура (де факто)
Претседателот Рок Марк Кристијан Каборе
премиер Кристоф Џозеф Мари Дабире
Територија
• Вкупно 274.200 [2] km² ( 76. во светот )
Популација
• Проценка (2020) 20 835 401 [3] луѓе ( 61-ви )
• Попис (2020) 20 835 401 луѓе
Густина 76 луѓе / km²
БДП ( ППП )
• Вкупно (2020) 45339000000 [4] долари. ( 121-ти )
• По глава 2207 $ [4] ( 173-ти )
БДП (номинален)
• Вкупно (2020) 16,226 милијарди [4] долари ( 122 минути )
• По глава 792 $ [4] ( 177-ми )
HDI (2020) 0,452 [5] ( ниско ; 182 место )
Валута CFA франк BCEAO
Интернет домен .бф
ISO код Бф
Код на МОК БУР
Телефонски код +226
Временска зона +0
Автомобилски сообраќај десно[6]

Буркина Фасо [7] (исто така има правопис без цртичка : Буркина Фасо [8] ) ( француски Буркина Фасо [buʁkiˈna faˈso] ) е држава во Западна Африка . До август 1984 година се викаше Врховната Волта . Според Уставот на земјата (член 31) „Фасо е републиканска форма на државата“ [9] , односно „Фасо“ е синоним за зборот „Република“.

Се граничи со Мали на север, Нигер на исток, Бенин на југоисток, Того и Гана на југ и Брегот на Слоновата Коска на југозапад. Нема излез кон морето .

Територија - 274 200 km² , население - 20,8 милиони луѓе (во 2020 година, попис [2] ). Главен град е Уагадугу .

Етимологија

Името на земјата значи „татковина на чесните луѓе“ (преведено од јазикот на Мур „буркина“ значи „чесни луѓе“, преведено од јазикот Ѓула „фасо“ - „татковина“). Друга верзија на преводот е „земјата на достојни луѓе“.

До 1984 година, земјата се нарекувала „Горна Волта“, што се должи на хидронимите на нејзините најважни реки: Бела Волта и Црна Волта, кога ќе се спојат, ја формираат реката Волта. Во исто време, поради меѓународните традиции на името на земјата преведено на други јазици во првиот дел, имаше несогласувања: на пример, во земјите од француско говорно подрачје, изгледа како „Haute-Volta“ ( fr. Of Haute Volta ), англиски - Горна Волта, шпанска - Алто Волта, руски јазик - Горна Волта итн. За да и се даде единствено име на земјата, беше усвоена варијанта на Буркина Фасо, која се пренесува низ целиот свет или во транскрипција или во оригинална форма на Буркина Фасо [10] .

Историја

Рана историја

На почетокот на 11 век, племињата Моси дошле во земјата од североистокот на денешна Гана . Моси ги потчини племињата Ненезе, Тетреб и мушка . Племето Догон се повлече на север. Државите Уагадугу , Јатенга , Тенкодого и Фадан Гурма постојат на територијата на модерна Буркина Фасо уште од XIV век. Од 14 до 16 век, државата Јатенга освоила дел од териториите на соседните Мали и Сонгај .

Колонијален период

На крајот на 19 век започнала колонизацијата на земјите од Французите . Во 1895 година, армијата на државата Јатенга беше поразена, во 1897 година Фадан-Гурма го призна протекторатот на Франција. Од 1904 до 1919 година, Горна Волта била дел од француската колонија Горен Сенегал - Нигер, потоа била одделена во посебна колонија. Во 1915-1917 година, поголемиот дел од земјата беше зафатен од антиколонијалното востание на Волта Бани . Во 1934 година била изградена железница до Абиџан . Во 1947 година, колонијата Горна Волта беше обновена. „ Африканското демократско обединување “ (АДО) добиваше сила, предводена од Кулибали, а потоа од Морис Јамеого . Од 1947 до 1958 година, француската Горна Волта била прекуморска територија на Франција, а потоа била формирана автономната Република Горна Волта како дел од француската заедница . Во 1958 година, Горна Волта изрази желба да се приклучи на Федерацијата на Мали ( Мали и Сенегал ), која тогаш беше планирана и постоела во 1959-1960 година, но под притисок на соседниот Брег на Слоновата Коска, таа одби да учествува во оваа федерација. Јамеого стана претседател на републиката во декември 1959 година, прво забранувајќи ги сите политички партии освен неговата.

Период на независност

На 5 август 1960 година, Јамеого ја прогласил независноста на државата Горна Волта и станал нејзин претседател.

Првиот претседател на Горна Волта, Морис Јамеого

Во јануари 1966 година започна национален штрајк, како резултат на кој Јамеого беше соборен. Моќта премина на војската, предводена од потполковник Сангуле Ламизана .

На 18 февруари 1967 година беа воспоставени дипломатски односи со СССР .

Во 1970 година беше донесен нов устав, беа дозволени политичките партии, а Ламизана (која стана бригаден генерал) беше избрана за претседател на државата со гласање на народот. Меѓутоа, во пресрет на следните претседателски избори во 1974 година, несогласувањата меѓу раководството на владејачката партија се интензивираа, а во февруари 1974 година Ламисана јаузурпира власта. Во 1977 година, Ламисана ја врати земјата во цивилна управа.

Но, во ноември 1980 година, повторно беше воспоставен воен режим во Горна Волта, предводен од полковникот Саје Зербо . Уставот на Горна Волта, усвоен во 1977 година, беше укинат, а власта во земјата премина на Воениот комитет.

Во ноември 1982 година, Зербо беше соборен со друг воен удар што го донесе мајорот Жан Баптист Уедраого на власт. Во 1983 година, новиот претседател одлучи да раскине со „ левицата “ во неговата влада, една од мерките беше да се отстрани од кабинетот на министри приврзаникот на социјалистичките ставови, капетанот Томас Санкара .

Како резултат на следниот воен удар во август 1983 година, Санкара стана шеф на државата и прогласи курс кон социјална револуција , што го спроведе на многу нестандардни начини. На 4 август 1984 година, на негова иницијатива, земјата беше преименувана во Буркина Фасо . Во општеството, тој беше многу популарен, не само поради нагласената близина со луѓето - на пример, тој донесе закон за објавување на приходите на сите функционери, ја напушти платата на неговиот претседател (околу 2.000 американски долари ) и месечно ја донира на сиропиталиште, живееше за 460 долари месечно, не користеше климатизација во неговата канцеларија, „бидејќи луѓето не се достапни“, одби да одобри закачување на неговите портрети на јавни места и канцеларии поради фактот што „имаме седум милиони луѓе како мене во нашата земја“. За неговите левичарски ставови, Санкара го доби прекарот „Африкански Че Гевара “.

Во 1985 година, граничен конфликт со Мали избувна на територија богата со минерални суровини лоцирана на недефиниран дел од границата (т.н. „ Агашерска војна “). Со одлука на Меѓународниот суд на правдата , каде што се пријавија страните, спорната територија беше поделена приближно на половина.

На 15 октомври 1987 година, Санкара беше убиен во државен удар од неговиот најблизок соработник, Блез Компаоре . На 11 јуни 1991 година беше донесен нов устав. Во 1997 година беа укинати ограничувањата за бројот на претседателски реизбори, што му даде право на Компаоре да ја држи оваа функција практично доживотно.

Во позадината на масовните демонстрации предизвикани од подготовката на уставните амандмани, според кои претседателот Компаоре, кој е на власт 27 години , би можел повторно да се пријави за оваа функција следната година и да остане на власт уште 5 години , во октомври. На 30. 2014 година во земјата се случи државен удар. ... Војската дојде на власт. Во земјата е воведен полициски час. Владата беше распуштена и парламентот се распушти. Наместо нив, формирано е привремено раководно тело на државата, кое во рок од една година требаше да го врати уставниот поредок [11] .

На 16 септември 2015 година, неполни четири недели пред изборите, војската на претседателската гарда на Буркина Фасо упадна во зградата каде се одржуваше владиниот состанок и го приведе И. О. Претседателот на државата Мишел Кафандо [12] . Дополнително, приведен е премиерот Јицак Зида и двајца министри, а најавено е создавање на „Национален совет на демократијата“, на кој му се префрли целата власт. Пучистите ги објаснија своите постапки со „тешката безбедносна ситуација во пресрет на изборите“ и потребата „да се спречи дестабилизација на ситуацијата во земјата“ [13] . Но, причината за пучот беше поинаква: привремената влада на Буркина Фасо претходно ги објави плановите за реструктуирање на претседателската гарда, која се состои од околу 1.200 војници, што беше вистинската причина за бунтот. На 23 септември, не исполнувајќи ја поддршката ниту од населението ниту од армијата, Гардијанците го објавија „крајот“ на пучот, вршителот на должноста претседател Кафандо и премиерот Зида се вратија на своите должности. На 1 октомври беше уапсен шефот на пучистите, бригадниот генерал Гилберт Диендре .

Природата

Буркина Фасо на мапата.

Поголемиот дел од територијата е брановидното плато Моси (висина 200-500 m), на кое поединечни ридови се издигаат до 750 m.

Климата е субекваторијална , со изразена сушна сезона (од ноември до март; во северните региони трае 8-10 месеци).

Речна мрежа - околу 20 реки; најзначајни од нив се Црната Волта и Белата Волта . Во сушната сезона, сите реки стануваат многу плитки или пресушуваат.

Преовладува типична и висока тревна савана ; на некои места - области на ретки савански шуми, грмушки. Шумите покриваат околу 9% од територијата на земјата.

Се намалува бројот на диви животни. Има лавови , леопарди , слонови , биволи , антилопи . Има многу птици и влекачи. На мочурливите брегови на реките се среќаваат нилски коњи , крокодили и водни желки. Во саваната има многу могили од термит . Мувата цеце е честа појава на југот на земјата.

На границата со Бенин и Нигер, се наоѓа националниот парк W ( Dubl-Ve ), резервати.

Политичка структура

Според резултатите од изборите на 29 ноември 2015 година, најголема партија е Народното движење за напредок (55 пратеници), втора е Унијата за напредок и реформи (33 пратеници) и трета е Конгресот за демократија и напредок ( 18 пратеници). Во парламентот се застапени уште 11 партии (од 5 на 1 пратеник).

Според Economist Intelligence Unit , земјата била класифицирана според Индексот за демократија како хибриден режим во 2018 година [15] .

Административни поделби

Региони на Буркина Фасо.

Буркина Фасо е поделена на 13 региони, 45 провинции и 301 департман.

бр. Регионот Регионот
13 Југозападен Суд-Запад Гауа 4 16 576 624.056 37,65
Вкупно 45 273.187 13 730 258 50,26

Возрасна и полова пирамида на населението во Буркина Фасо во 2020 година
Промена на населението од 1960 до 2010 година (податоци од Националниот институт за статистика и демографија, 2012 година). Население во илјадници жители.

Домородното население на Буркина Фасо припаѓа на две главни етнички групи: Гур , кој го вклучува најголемиот народ во земјата, Моси (48,6% од вкупното население), како и Сисала , Мбуин , Ха , Бобо (6,8%). , Лоби (4,3 %), гурман (6 %), гурман (7 %), сенуфо (2,2 %); и Mande , која вклучува Busa ( bisa ), samo (САНУ) (6,5%), хауса , сонинке , Gyula , fulbe ; Сонгај и Туарези живеат на север.

Конфесионален состав: муслимани - 61,5%, католици - 23,3%, абориџински култови - 7,8%, протестанти - 6,5%, други - 0,9%.

Урбаното население е 30,6%. Густината на населеност е 76 луѓе / km².

Население : 20,8 милиони (попис, јули 2020 година).

Природен раст:

• 2,66%

Возрасниот состав на населението:

• 0-14 години: 43,58%
  • 15-64 години: 53,26%
  • 65 и повеќе: 3,16%

Просечна возраст на населението:

• вкупно - 17,9 години, вклучувајќи
    • мажи 17 години
    • жени 18,7 години

Плодност :

• 35,1 на 1000 луѓе (20-то место во светот)

Плодност - 4,51 раѓање по жена (23-то место во светот)

Смртност:

• 8,2 на 1000 луѓе (84 место во светот)

Смртност на доенчиња:

• 52 на 1000 бебиња (21-во во светот)

Просечен животен век:

• вкупно - 62,7 години (208 место во светот)
    • мажи - 60,9 години
    • жени - 64,5 години

Заражённость вирусом иммунодефицита ( ВИЧ ) — 0,7 % (перепись 2018)

Грамотность — 50,1 % мужчин, 32,7 % женщин (перепись 2018) Literacy rate increase in Burkina Faso . Дата обращения: 29 сентября 2019.

Экономика

Продуктовый базар в Банфоре, Буркина-Фасо.

Буркина-Фасо — слаборазвитое аграрное государство [17] . Одна из беднейших стран мира. 90 % работающих занимаются натуральным сельским хозяйством, которое страдает от частых засух. Основная экспортная культура — хлопок .

Природные ресурсы — месторождения марганцевых и медных руд, золота , фосфоритов , никеля , титана .

ВВП на душу населения в 2009 году — 1,2 тыс. долл. (206-е место в мире). Ниже уровня бедности — около половины населения.

Сельское хозяйство — хлопчатник , арахис , масличное дерево, сорго , просо , кукуруза , рис ; разводятся овцы и козы .

Промышленность — обработка хлопка, производство напитков, обработка сельхозпродукции, производство мыла, сигарет, текстиля, добыча золота.

Внешняя торговля

Экспорт — 2,36 млрд долл. в 2017 году [18] , по сути основными экспортными товарами являются золото (79 %), хлопок-сырец (7,7 %) и цинковая руда (5,4 %)

Основные покупатели — Швейцария (1,32 млрд долл.) и Индия (0,645 млрд долл.), на которые приходится 56 % и 27 % соответственно, а также Турция 2,6 %, Германия 2,4 % и Испания 2,2 %.

Импорт — 2,27 млрд долл. в 2017 году — машины и оборудование (22 %), изделия из пластика и резины (18,3 %), химические товары (16,9 %), а также продукты питания, строительные материалы, нефтепродукты

Основные поставщики — Гана (21 %), Франция (12 %), КНР (8 %), Индия (6 %), Того (5,9 %).

Входит в международную организацию стран АКТ .

СМИ

Государственная телерадиокомпания rtb ( Radio Télévision du Burkina — «Радио и телевидение Буркины») включает в себя радиостанцию Radio Nationale Burkina , запущенную SORAFOM в 1958 году как Radio Haute Volta, и телеканал Télévision Nationale du Burkina, запущенный в 1963 году.

Культура

Буркина-Фасо является одной из ведущих африканских стран в области кинематографа . Идрисса Уэдраого с фильмом « Закон » (1990) стал единственным африканским режиссёром, получившим Гран-при Каннского кинофестиваля . В стране каждый нечётный год проводится Фестиваль кино и телевидения стран Африки в Уагадугу . Лауреатом этого фестиваля становились режиссёры из Буркина-Фасо: Гастон Каборе и Уэдраого.

Образование

В 1968 году значительная часть населения была неграмотной, лишь 7,2 % детей посещали школы [19] , однако ситуация улучшилась к 2009 и 2012 годам, когда в школу ходили 77,6 и 84,9 % детей соответственно [20] .

Спорт

На территории страны проходит ежегодная международная велогонка Тур дю Фасо , являющаяся африканским аналогом Тур де Франс .

Сборная Буркина-Фасо по футболу никогда не пробивалась на чемпионат мира, но на африканском уровне с конца 1990-х годов выступает достаточно успешно. Основной успех — выход в финал Кубка африканских наций 2013 года , где буркинийцы уступили сборной Нигерии (0:1). Лидерами сборной в XXI веке являлись и являются такие игроки как Жонатан Питруапа , Мумуни Дагано , Шарль Каборе , Ален Траоре . Почти все ведущие буркинийские игроки получили футбольное образование во французских клубах.

Праздники

• 1 января — Новый год
  • 3 января — Годовщина восстания 1966 года
  • 8 марта — Женский день
  • 1 мая — День Труда
  • 5 августа — День Независимости (от Франции , 1960)
  • 11 декабря — Национальный День или День Республики (годовщина образования автономной Республики Верхняя Вольта в рамках Французского Сообщества, 1958)

Примечания

1. Атлас мира: Максимально подробная информация / Руководители проекта: А. Н. Бушнев, А. П. Притворов. — М. : АСТ , 2017. — С. 63. — 96 с. — ISBN 978-5-17-102360-7 .
  2. 1 2 Данные Национального института статистики и демографии (фр.)
  3. Население Буркина-Фасо . countrymeters. Дата обращения: 3 декабря 2014. Архивировано 3 декабря 2014 года.
  4. 1 2 3 4 World Economic Outlook Database, October 2019 – Report for Selected Countries and Subjects (англ.) .International Monetary Fund (IMF) (11 October 2019). Дата обращения: 10 марта 2020.
  5. Human Development Indices and Indicators (англ.) . Программа развития ООН . — Доклад о человеческом развитии на сайте Программы развития ООН. Дата обращения: 15 декабря 2020.
  6. http://chartsbin.com/view/edr
  7. Написание через дефис согласно итогам обсуждения . В картах Роскартографии приводится написание через пробел: Новые названия на карте мира (недоступная ссылка) . Роскартография. Дата обращения: 30 мая 2010. Архивировано 15 мая 2008 года. . Дефисное написание Буркина-Фасо зафиксировано, например, в словаре Лопатин В. В. , Нечаева И. В. , Чельцова Л. К. Прописная или строчная? Орфографический словарь. — М. : Эксмо , 2009. — С. 91. — 512 с. и в Буркина-Фасо // Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов . — М. : Большая российская энциклопедия, 2004—2017.
  8. Государства и территории мира. Справочные сведения //Атлас мира / сост. и подгот. к изд. ПКО «Картография» в 2009 г. ; гл. ред. Г. В. Поздняк . — М. : ПКО «Картография» : Оникс, 2010. — С. 15. — ISBN 978-5-85120-295-7 (Картография). — ISBN 978-5-488-02609-4 (Оникс).
  9. Burkina Faso, Constitution de 1991, version de 2012, Digithèque MJP
  10. Поспелов, 2002 , с. 64.
  11. «Чёрная весна» вслед за «арабской»: переворот в Буркина-Фасо . Дата обращения: 31 октября 2014.
  12. СМИ: в Буркина-Фасо арестован президент и министры . ТАСС (16 сентября 2015). Дата обращения: 16 сентября 2015.
  13. Руководство Буркина-Фасо благодарно странам ООН за своевременный отклик на попытку путча // ТАСС
  14. Акмаль Холматович Саидов, А. Х. Саидов. Национальные парламенты мира : энцикл. справ. / А. Х. Саидов ;Рос. акад. наук, Ин-т государства и права . — Wolters Kluwer Russia, 2005. — 713 с. — ISBN 9785466000429 .
  15. Democracy Index 2018: Me too? Political participation, protest and democracy . The Economist Intelligence Unit (The EIU) . Дата обращения: 25 января 2019.
  16. Provinces of Burkina Faso , Statoids.com
  17. Буркина-Фасо // Энциклопедический географический словарь / отв. редакторы Е. В. Варавина и др. — М. : Рипол-классик , 2011. — С. 114. — (Словари нового века). — 5000 экз.ISBN 978-5-386-03063-6 .
  18. Буркина-Фасо на atlas.media.mit.edu (недоступная ссылка) . Дата обращения: 9 июня 2019. Архивировано 24 октября 2017 года.
  19. Борис Васильевич Андрианов. Страны Африки: Политико-экономический справочник . — Политиздат, 1988. — 344 с.
  20. Юнеско. Всемирный доклад Юнеско по науке (рус.) . unesdoc.unesco.org . Дата обращения: 4 февраля 2021.