Центар за население

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Точката на Земјата , која, во просек, е најблиску до секој жител на нашата планета, се наоѓа во северниот дел на Јужна Азија , нејзиниот антипод се наоѓа во Јужниот Тихи Океан . [еден]

Центри на население (центар на население) - географска точка во која вкупното време на „гравитацијата на жителите“, што делува на системот како дел од територијална единица, е еднакво на нула. Центарот за население е главен показател за центрографскиот метод на проучување на населението. [2]

Силата на гравитација на бројот на жители е условна векторска количина еднаква по својата скаларна вредност на бројот на луѓе регистрирани од телата за статистичко набљудување на државата во границите на дадена административна територија. Векторот на гравитација на бројот на жители е насочен кон центарот на Земјата и доаѓа од конвенционална точка, која е центар на гравитација на рамна геометриска фигура, која е слика на административната територија избрана за пресметка и прикажана на физичка карта. Од сликата се исклучени (отсечени) фрагменти од областа кои не се соодветни за живеење: внатрешни водни патишта, мочуришта и планински венци. За мала населба, се претпоставува дека центарот на населението и географскиот центар (површинскиот центар) се исти. Се верува дека овие центри се совпаѓаат и за градовите во кои густината на населението се претпоставува дека е униформа во административните граници на територијата, така и за руралните области.

Земјиште

Важно е да се користи културолошки неутрален метод при пресметување на индикаторите за целиот свет. Како што пропишува Националниот институт за проучување на демографијата (Франција), [1] методологијата дозволува користење само на глобус и неточно е да се вршат пресметки врз основа на дводимензионална проекција на површината на Земјата (карта). Центарот на населението на Земјата беше пронајден „на раскрсницата меѓу Кина , Индија , Пакистан и Таџикистан “, во суштина лоциран во Авганистан . [1] Апсолутната грешка во пресметката е неколку стотици километри, попрецизна локација не е позната. </ref>

По земја

Русија

На податоците од пописот на населението на Руската империја во 1897 година, Д.И. Менделеев, заедно со неговиот син Игор, го определиле центарот на населението [3] на 53 ° 20′ Н. ш. 40 ° 43′ E г. H G Я O - недалеку од Козлов ( Мичуринск ). Географскиот центар на Империјата, исто така, беше одреден од нив, и тогаш беше на точката 63 ° 29 ′ N. ш. 83 ° 20′ E г. H G Я O (во близина на Туруханск ).

Врз основа на податоците од пописот на Руската Федерација од 2002 година, беа утврдени нови координати: според пресметките на В. С. Кусов [4] - 56 ° 48 ′ Н. ш. 51 ° 15′ E d. H G Я O , според пресметката на A. K. Gogolev [5] - 56 ° 34 ′ s. ш. 53 ° 30′ E г. H G Я O (јужно од Ижевск). Земајќи ги координатите на географскиот центар на Русија за 1992 година како 66 ° 25 ′ с. ш. 94 ° 15′ Д . e H G Я О , тоа може да се забележи дека за 105 години растојанието меѓу центарот на населението и географскиот центар е намален од околу 2400 за да се 1740 километри; во 2010 година беше 1765 година, а се намали на 1742 км по анексијата на Крим во 2014 година [ изворот не е наведен 2705 дена ] .

САД

Во Соединетите Американски Држави, центарот на населението се пресметуваше според метод различен од оној предложен од Менделеев. Научникот ги наведе американските податоци во книгата „До знаењето за Русија“: почнувајќи од 1790 година, 110 години, Американците правеле пресметки на секои десет дена.

Во овој период, американскиот центар за население се пресели (според Д.И. Менделеев во неговата статија „За центарот на Русија“ (1906), почетната точка е Вашингтон) речиси точно по 39-та паралела на запад со брзина од околу 79 милји. на секои 10 години, завршувајќи до 1900 година во близина на градот Колумбус (Индијана), односно на 39 ° 9,60 степени. ш. 85 ° 48,90 ′ В д. H G Я O Растојанието помеѓу географскиот центар и центарот на населението се намалувало.

Германија

Во Германија, центарот на населението се наоѓа во Шпагенберг , Хесен , во близина на Касел . [6]

Белешки (уреди)

Литература

  • Д.И. Менделеев. Според знаењето на Русија (според објавувањето на А.С. Суворин од 1907 година). - М .: Ирис-прес, 2002 година
  • Вејнберг БП Позиции на центарот на површината на Русија од почетокот на кнежевството Москва до денес, Изв. држава руски геогр. Друштво, 1915 година, том 51
  • Демографски енциклопедиски речник. Главен уредник Valentey D. I. M.: Советска енциклопедија, 1985 година