Централно блокирање

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Србинот Марко Подрашанин во напад со „прва стапка“ против Бугаринот Виктор Јосифов (Бугарин)
Позиции на теренот

Централниот блокатор (напаѓач со прво темпо) е играчка улога во одбојката .

Закажување

Како по правило, највисоките играчи имаат голема реактивна брзина и се способни да удираат многу ниски топки кога е потребно. Со таков напад, главната предност е ефектот на изненадување. Додавачот всушност ја става топката во рака на офанзивниот играч кој е во воздух. Ги блокира ударите на противникот. Најчесто напаѓаат од 3-та зона.

исто така види

Познати централни блокови

  1. Чевли Хената

Врски