Централен извршен комитет

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување

Централен извршен комитет :

  • Врховниот орган на државната власт во СССР (во 1922-1936 година), како и во сојузот и автономните републики на СССР (во 1917-1938 година) помеѓу конгресите на Советите, парламентот , претходникот на врховните совети.
  • Управниот орган на некои модерни партии, движења и други организации.

Фразата „Централен извршен комитет“ (ЦИК) е вклучена во името на голем број тела на советската државна власт на СССР , Советска Русија , други советски републики и формации, како и во имињата на управните тела на некои модерни партии, движења и други организации. Терминот извршна ја означува зависноста на ЦИК од повисоко тело (обично конгрес или конференција) и одговорност пред ова тело. Тие беа повеќе законодавни отколку извршни органи во денешна смисла. Некои од нив:

исто така види

Белешки (уреди)