Европско првенство во одбојка за жени

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување

Европското првенство во одбојка за жени (ЦЕВ У17 Европско првенство во одбојка) се натпреварувања за женски јуниорски тимови што се одржуваат под покровителство на Европската одбојкарска конфедерација (ЦЕВ).

Тие се одржуваат од 1995 година со фреквенција од еднаш на две години за непарни години, до ЕП 2018 година, на натпреварот учествуваа спортисти до 18 години. Од 2018 година старосната граница е намалена на 17 години. Одделно, во 2017 година започна да се одржува Европското првенство за девојки до 16 години .

Наградени

година Локација 1-во место 2 место 3 место
1995 година
Барселона ( Шпанија ) Знамето на Италија Италија Знамето на Русија Русија Знамето на Словачка Словачка
1997 година
Пухов ( Словачка ) Знамето на Русија Русија Знамето на Хрватска Хрватска Знамето на Полска Полска
1999 година
Гдањск ( Полска ) Знамето на Полска Полска Знамето на Холандија Холандија Знамето на Русија Русија
2001 година
Либерец , Чески Даб ( Чешка ) Знамето на Италија Италија Знамето на Полска Полска Знамето на Белорусија Белорусија
2003 година
Загреб ( Хрватска ) Знамето на Хрватска Хрватска Знамето на Италија Италија Знамето на Србија и Црна Гора Србија и Црна Гора
2005 година
Талин ( Естонија ) Украинско знаме Украина Знамето на Русија Русија Знамето на Италија Италија
2007 година
Брно ( Чешка ) Германско знаме Германија Знаме на Србија Србија Знамето на Италија Италија
2009 година
Ротердам ( Холандија ) Знамето на Белгија Белгија Знаме на Србија Србија Знамето на Италија Италија
2011 година
Анкара ( Турција ) Знамето на Турција Турција Знамето на Италија Италија Знаме на Србија Србија
2013 година
Бар ( Црна Гора ), Кладово ( Србија ) Знамето на Полска Полска Знамето на Италија Италија Знамето на Турција Турција
2015 година
Пловдив , Самоков ( Бугарија ) Знамето на Русија Русија Знаме на Србија Србија Знамето на Белгија Белгија
2017 година
Арнем ( Холандија ) Знамето на Русија Русија Знамето на Италија Италија Знамето на Белорусија Белорусија
2018 година
Софија ( Бугарија ) Знамето на Русија Русија Знамето на Италија Италија Знамето на Турција Турција
2020 година
Подгорица ( Црна Гора ) Знамето на Русија Русија Знамето на Турција Турција Знаме на Србија Србија

Врски