Европско првенство во одбојка за мажи 2021 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за мажи 2021 година
Детали за првенството
Локација Полска , Чешка , Естонија , Финска
Градови Краков , Гдањск , Катовице , Острава , Талин , Тампере
Стадиони 6
Термини за квалификациски турнир 30 август 2020 година - 16 мај 2021 година
Тајмингот на завршниот турнир 1-19 септември 2021 година
Број на учесници 37
во завршна фаза 24
Статистика на првенството

Последното коло на XXXII Европско првенство во одбојка меѓу машките тимови се одржува од 1 до 19 септември 2021 година во Полска , Чешка , Естонија и Финска . Вторпат по ред Европското првенство се одржува во четири земји со учество на 24 репрезентации. Шампионската титула ја брани репрезентацијата на Србија .

Квалификација

Метод на квалификација Наредби Метод на квалификација Наредби
Организатори Полска Полска По резултатите од квалификацискиот турнир Група А Холандија Холандија
чешки чешки Група Б Бугарија Бугарија
Естонија Естонија Група Ц Турција Турција
Финска Финска Група Д Латвија Латвија
По резултатите од ЕП-2019 Србија Србија Група Е Словачка Словачка
Словенија Словенија Група Ф Црна Гора Црна Гора
Франција Франција Група Г Португалија Португалија
Русија Русија Второ место во групи Знамето на Северна Македонија Северна Македонија
Италија Италија Шпанија Шпанија
Украина Украина Грција Грција
Германија Германија Хрватска Хрватска
Белгија Белгија Белорусија Белорусија

Последен круг

Арените

Во шест градови од четири држави се одржуваат натпреварите од последното коло на Европското првенство. Полска , Чешка , Естонија и Финска се домаќини на натпревари од една од групите во прелиминарната фаза. Градовите Гдањск и Острава ќе бидат домаќини на четири натпревари од 1/8 финалето и по две четвртфиналиња. Полуфиналните и финалните натпревари ќе се одржат во Катовице .

Група А 1/8, 1/4 финале 1/2 финале, финале
Краков Гдањск Катовице
Таурон Арена Краков Ерго арена Сподек
Капацитет: 15.030 Капацитет: 11 409 Капацитет: 11.500
Краков Арена z lotu ptaa.JPG GdanskSopot ErgoArena 20110603.jpg Катовице-Шподек (4) .jpg
Група Б 1/8, 1/4 финале
Острава
Арена Остравар
Капацитет: 10.000
Острава, Остравар Арена (отсечена) .jpg
Група Ц
Тампере
Ледениот дворец (Тампере)
Капацитет: 7 300
Hakametsä I ulkoa.jpg
Група Д
Талин
Саку-Сурхал
Капацитет: 7 200
Saku Suurhall.jpg

Прелиминарна фаза

Ждрепката се одржа на 27 мај 2021 година во Хелсинки . Шест екипи ќе играат во четири групи. Најдобрите четири од секоја група се пласираат во 1/8 финалето. Понатаму, екипите ќе играат нокаут натпревари и ќе го одредат победникот во финалето - европскиот шампион во 2021 година.

Група А

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В НС Б: П В НС Б: П
1. Полска Полска 4 (1) 0 (0) единаесет 12 4 3.000 378 325 1.163
2. Србија Србија триесет) единаесет) десет единаесет 5 2.200 376 333 1.129
3. Украина Украина 2 (2) десет) 4 6 7 0,857 290 280 1.036
4. Белгија Белгија десет) 3 (1) 4 6 девет 0,667 317 335 0,946
5. Португалија Португалија единаесет) 3 (1) 3 7 единаесет 0,636 360 412 0,874
6. Грција Грција 0 (0) 3 (1) 1 3 девет 0,333 245 281 0,872
датум Време Проверете Сетови Пријави
1 2 3 4 5
2.09 14:30 часот Грција Грција 2: 3 Украина Украина 25:22 24:26 25:22 19:25 часот 6:15 Пријави
17:30 часот Полска Полска 3: 1 Португалија Португалија 25:16 22:25 25:16 25:19 Пријави
20:30 часот Белгија Белгија 1: 3 Србија Србија 13:25 часот 18:25 часот 25:21 20:25 часот Пријави
3.09 17:30 часот Белгија Белгија 2: 3 Португалија Португалија 23:25 часот 22:25 25:20 часот 25:18 13:15 Пријави
20:30 часот Украина Украина 0: 3 Србија Србија 25:27 24:26 21:25 часот Пријави
4.09 17:30 часот Белгија Белгија 3: 0 Грција Грција 25:16 25:22 25:22 Пријави
20:30 часот Србија Србија 2: 3 Полска Полска 21:25 часот 25:23 25:20 часот 20:25 часот 14:16 Пријави
5.09 17:30 часот Португалија Португалија 2: 3 Украина Украина 18:25 часот 23:25 часот 25:21 26:24 11:15 Пријави
20:30 часот Грција Грција 1: 3 Полска Полска 15:25 часот 22:25 25:20 часот 24:26 Пријави
6.09 17:30 часот Португалија Португалија 1: 3 Србија Србија 15:25 часот 21:25 часот 25:22 17:25 часот Пријави
20:30 часот Полска Полска 3: 0 Белгија Белгија 25:18 26:24 25:16 Пријави
7.09 17:30 часот Србија Србија 0: 0 Грција Грција [Извештај]
20:30 часот Украина Украина 0: 0 Белгија Белгија [Извештај]
8.09 17:30 часот Полска Полска 0: 0 Украина Украина [Извештај]
20:30 часот Грција Грција 0: 0 Португалија Португалија [Извештај]

Група Б

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В НС Б: П В НС Б: П
1. Италија Италија триесет) 0 (0) девет девет 1 9.000 243 180 1.350
2. Словенија Словенија дваесет) десет) 6 7 3 2.333 236 194 1.216
3. Бугарија Бугарија 2 (1) десет) 5 7 5 1.400 258 251 1.028
4. чешки чешки десет) 2 (1) 4 6 7 0,857 270 287 0,941
5. Белорусија Белорусија десет) дваесет) 3 3 7 0,429 194 235 0,826
6. Црна Гора Црна Гора 0 (0) триесет) 0 0 девет 0.000 174 228 0,763
датум Време Проверете Сетови Пријави
1 2 3 4 5
3.09 14:15 часот Италија Италија 3: 0 Белорусија Белорусија 25:18 25:12 25:15 часот Пријави
17:15 часот Црна Гора Црна Гора 0: 3 Бугарија Бугарија 22:25 17:25 часот 25:27 Пријави
20:15 часот чешки чешки 3: 1 Словенија Словенија 26:24 25:18 14:25 часот 25:19 Пријави
4.09 16:00 часот Црна Гора Црна Гора 0: 3 Словенија Словенија 17:25 часот 16:25 часот 16:25 часот Пријави
19:00 часот Белорусија Белорусија 3: 1 чешки чешки 25:20 часот 19:25 часот 25:21 25:19 Пријави
5.09 16:00 часот чешки чешки 2: 3 Бугарија Бугарија 10:25 25:23 25:18 24:26 11:15 Пријави
19:00 часот Италија Италија 3: 0 Црна Гора Црна Гора 25:17 25:20 часот 26:24 Пријави
6.09 15:45 часот Бугарија Бугарија 1: 3 Италија Италија 19:25 часот 18:25 часот 25:17 12:25 часот Пријави
19:00 часот Словенија Словенија 3: 0 Белорусија Белорусија 25:20 часот 25:20 часот 25:15 часот Пријави
7.09 16:00 часот Словенија Словенија 0: 0 Бугарија Бугарија [Извештај]
19:00 часот Црна Гора Црна Гора 0: 0 чешки чешки [Извештај]
8.09 15:45 часот Италија Италија 0: 0 Словенија Словенија [Извештај]
19:00 часот Белорусија Белорусија 0: 0 Црна Гора Црна Гора [Извештај]
9.09 16:00 часот Бугарија Бугарија 0: 0 Белорусија Белорусија [Извештај]
19:00 часот чешки чешки 0: 0 Италија Италија [Извештај]

Група Ц

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В НС Б: П В НС Б: П
1. Холандија Холандија триесет) единаесет) десет единаесет 4 2.750 349 332 1.051
2. Турција Турција триесет) десет) девет десет 5 2.000 374 336 1.113
3. Финска Финска дваесет) десет) 6 7 4 1.750 254 237 1.072
4. Русија Русија 2 (1) десет) 5 7 6 1.167 294 272 1.081
5. Шпанија Шпанија десет) триесет) 3 4 десет 0,400 322 348 0,925
6. Знамето на Северна Македонија Северна Македонија 0 (0) 4 (0) 0 2 12 0,167 282 350 0,806
датум Време Проверете Сетови Пријави
1 2 3 4 5
1.09 19:00 часот Финска Финска 3: 1 Знамето на Северна Македонија Северна Македонија 25:20 часот 25:15 часот 24:26 25:22 Пријави
2.09 17:00 часот Русија Русија 1: 3 Турција Турција 27:29 25:16 21:25 часот 19:25 часот Пријави
20:00 часот Холандија Холандија 3: 0 Шпанија Шпанија 25:23 26:24 25:22 Пријави
3.09 17:00 часот Турција Турција 3: 1 Шпанија Шпанија 25:16 29:31 27:25 25:23 Пријави
20:00 часот Холандија Холандија 3: 0 Знамето на Северна Македонија Северна Македонија 25:20 часот 25:18 25:22 Пријави
4.09 14:00 часот Шпанија Шпанија 0: 3 Финска Финска 19:25 часот 20:25 часот 18:25 часот Пријави
17:30 часот Холандија Холандија 2: 3 Русија Русија 13:25 часот 25:19 21:25 часот 25:21 13:15 Пријави
5.09 14:00 часот Северна Македонија Знамето на Северна Македонија 0: 3 Турција Турција 22:25 12:25 часот 15:25 часот Пријави
17:30 часот Русија Русија 3: 1 Финска Финска 22:25 25:15 часот 25:23 25:17 Пријави
6.09 17:00 часот Северна Македонија Знамето на Северна Македонија 1: 3 Шпанија Шпанија 23:25 часот 25:21 28:30 часот 15:25 часот Пријави
20:00 часот Турција Турција 1: 3 Холандија Холандија 25:22 25:27 25:27 23:25 часот Пријави
7.09 17:00 часот Шпанија Шпанија 0: 0 Русија Русија [Извештај]
20:00 часот Финска Финска 0: 0 Холандија Холандија [Извештај]
8.09 17:00 часот Русија Русија 0: 0 Знамето на Северна Македонија Северна Македонија [Извештај]
20:00 часот Финска Финска 0: 0 Турција Турција [Извештај]

Група Д

Натпревари Чаши Сетови Топки
Б (3: 2) P (2: 3) В НС Б: П В НС Б: П
1. Франција Франција триесет) 0 (0) девет девет 1 9.000 247 214 1.154
2. Германија Германија дваесет) десет) 6 7 3 2.333 248 204 1.216
3. Латвија Латвија десет) 2 (2) 5 7 7 1.000 300 314 0,955
4. Словачка Словачка единаесет) 2 (1) 3 5 осум 0,625 259 281 0,922
5. Естонија Естонија единаесет) дваесет) 2 4 осум 0.500 259 263 0,985
6. Хрватска Хрватска единаесет) дваесет) 2 3 осум 0,375 229 266 0,861
датум Време Проверете Сетови Пријави
1 2 3 4 5
1.09 19:00 часот Естонија Естонија 1: 3 Латвија Латвија 23:25 часот 22:25 25:16 21:25 часот Пријави
3.09 17:00 часот Хрватска Хрватска 0: 3 Германија Германија 20:25 часот 13:25 часот 19:25 часот Пријави
20:00 часот Франција Франција 3: 0 Словачка Словачка 25:22 25:20 часот 25:19 Пријави
4.09 16:00 часот Словачка Словачка 2: 3 Естонија Естонија 27:25 25:22 18:25 часот 14:25 часот 13:15 Пријави
19:00 часот Хрватска Хрватска 3: 2 Латвија Латвија 28:30 часот 25:20 часот 23:25 часот 31:29 15:11 Пријави
5.09 16:00 часот Естонија Естонија 0: 3 Германија Германија 19:25 часот 16:25 часот 21:25 часот Пријави
19:00 часот Франција Франција 3: 0 Хрватска Хрватска 25:15 часот 25:16 26:24 Пријави
6.09 17:00 часот Латвија Латвија 2: 3 Словачка Словачка 18:25 часот 25:23 25:13 19:25 часот 7:15 Пријави
20:00 часот Германија Германија 1: 3 Франција Франција 29:31 25:15 часот 22:25 22:25 Пријави
7.09 17:00 часот Латвија Латвия 0:0 Германия Германия [ Отчёт]
20:00 Хорватия Хорватия 0:0 Эстония Эстония [ Отчёт]
8.09 17:00 Словакия Словакия 0:0 Хорватия Хорватия [ Отчёт]
20:00 Франция Франция 0:0 Латвия Латвия [ Отчёт]
9.09 17:00 Германия Германия 0:0 Словакия Словакия [ Отчёт]
20:00 Эстония Эстония 0:0 Франция Франция [ Отчёт]

Плей-офф

1/8 финала Четвертьфиналы Полуфиналы Финал
11 сентября, Гданьск
A1 0
14 сентября, Гданьск
C4 0
0
11 сентября, Гданьск
0
C2 0
18 сентября, Катовице
A3 0
0
13 сентября, Острава
0
D1 0
15 сентября, Острава
B4 0
0
13 сентября, Острава
0
B2 0
19 сентября, Катовице
D3 0
0
12 сентября, Гданьск
0
C1 0
14 сентября, Гданьск
A4 0
0
12 сентября, Гданьск
0
A2 0
18 сентября, Катовице
C3 0
0
12 сентября, Острава
0 Третье место
B1 0
15 сентября, Острава 19 сентября, Катовице
D4 0
0 0
12 сентября, Острава
0 0
D2 0
B3 0

1/8 финала

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
11.09 0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]
12.09 0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]
13.09 0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]

1/4 финала

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
14.09 17:00 0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]
15.09 0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]

1/2 финала

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
18.09 17:00 0:0 [ Отчёт]
0:0 [ Отчёт]

Матч за 3-е место

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
19.09 17:30 0:0 [ Отчёт]

Финал

Дата Время Счёт Сеты Отчёт
1 2 3 4 5
19.09 20:30 0:0 [ Отчёт]

Призёры

Золото Серебро Бронза

Итоговое положение

Место Команда
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

См. также

Ссылки