Европско првенство во одбојка за жени 1967 година

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Европско првенство во одбојка за жени 1967 година
Европско првенство во одбојка за жени 1967 година
Трошење време 26 октомври - 7 ноември
Број на учесници 15
Стадиони 4 ( Турција Измир , Анкара , Истанбул , Адана )
Финален пласман
Шампион Сојуз на Советските социјалистички републики СССР
Сребрен медал Полска Полска
Освојувач на бронзени медали Чехословачка Чехословачка
Статистика на турнирите
Одиграни натпревари 63

7. Европско првенство во одбојка за жени се одржало од 26 октомври до 7 ноември 1967 година во четири градови на Турција со учество на 15 репрезентации. Репрезентацијата на СССР ја освои шампионската титула по 6-ти пат во својата историја и трет пат во низа.

Тимови кои учествуваат

СССР , Полска , Романија , Источна Германија , Бугарија , Чехословачка , Унгарија , Холандија , Турција , Германија , Израел , Италија , Швајцарија , Белгија , Шведска .

Шампионат систем

15 екипи учесници на првенството во прелиминарната фаза беа поделени во четири групи. 8 екипи (по две најдобри од секоја група) се пласираа во финалната фаза, каде што се натпреваруваа за места од 1 до 8 по кружен систем. Во предвид беа земени резултатите од средбите меѓу екипите финалисти во прелиминарната фаза. Конечните 9-15-ти места по истиот систем ги одиграа екипите кои ги заземаа 3-4-те места во групите од прелиминарната фаза.

Прелиминарна фаза

Група А

Анкара

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знамето на ГДР ГДР 3: 0 0: 3 3: 0 3 2 1 6: 3 5
2 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 3: 0 3: 0 3 2 1 6: 3 5
3 Знамето на Романија (1965-1989) Романија 3: 0 0: 3 3: 0 3 2 1 6: 3 5
4 Знамето на Италија Италија 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
26 октомври : ГДР - Унгарија 3:0 (15:12, 15:8, 15:5); Романија - Италија 3: 0 (15: 8, 15: 7, 15: 7).
27 октомври : Унгарија 3-0 Романија (15:12, 15:10, 15:6) Источна Германија - Италија 3: 0 (15:13, 15: 1, 15: 3).
28 октомври : Унгарија 3-0 Италија (15: 9, 15: 2, 15: 7) Романија - ГДР 3: 0 (16:14, 15:13, 15:9).

Група Б

Истанбул

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знаме на Бугарија (1948-1967) Бугарија 3: 0 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 0 6
2 Знаме на Израел Израел 0: 3 3: 1 3: 0 3 2 1 6: 4 5
3 Знамето на Турција Турција 0: 3 1: 3 3: 0 3 1 2 4: 6 4
4 Знаме на Шведска Шведска 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
26 октомври : Турција 3-0 Шведска (15:7, 15:10, 15:9); Бугарија - Израел 3: 0 (15: 0, 15: 1, 15: 6).
27 октомври : Бугарија 3-0 Турција (15:3, 15:5, 15:8) Израел - Шведска 3: 0 (15: 1, 15: 8, 15: 2).
28 октомври : Израел - Турција 3: 1 (15:11, 15:12, 10:15, 15: 8); Бугарија - Шведска 3: 0 (15: 2, 15: 3, 15: 4).

Група Ц

Адана

М Команда 1 2 3 4 И В НС C / P О
1 Знамето на Полска Полска 3: 2 3: 0 3: 0 3 3 0 9: 2 6
2 Знамето на Чехословачка Чехословачка 2: 3 3: 0 3: 0 3 2 1 8: 3 5
3 Знамето на Германија ФРГ 0: 3 0: 3 3: 0 3 1 2 3: 6 4
4 Знамето на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 0: 3 3 0 3 0: 9 3
26 октомври : Чехословачка 3-0 Белгија (15:1, 15:0, 15:3) Полска - Германија 3: 0 (15: 0, 15: 3, 15: 2).
27 октомври : Германија - Белгија 3:0 (15:8, 15:9, 15:13); Полска - Чехословачка 3:2 (15:9, 15:10, 5:15, 10:15, 15:6).
28 октомври : Чехословачка 3-0 Западна Германија (15:0, 15:4, 15:2) Полска - Белгија 3: 0 (15: 3, 15: 0, 15: 3).

Група Д

Измир

М Команда 1 2 3 И В НС C / P О
1 Знамето на СССР СССР 3: 0 3: 0 2 2 0 6:0 4
2 Знамето на Холандија Холандија 2: 3 3: 0 2 1 1 3: 3 3
3 Знамето на Швајцарија Швајцарија 0: 3 0: 3 3 0 2 0: 6 2
26 октомври : Холандија 3-0 Швајцарија (15:1, 15:5, 15:2).
27 октомври : СССР - Швајцарија 3: 0 (15: 2, 15: 3, 15: 2).
28 октомври : СССР - Холандија 3: 0 (15:10, 15: 7, 15: 4).

Класификација круг

Анкара

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза кои влегоа во класификација се истакнати со курзив
М Команда девет десет единаесет 12 13 Четиринаесет 15 И В НС C / P О
девет Знамето на Романија (1965-1989) Романија 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 6 6 0 18:0 12
десет Знамето на Германија ФРГ 0: 3 3: 0 3: 2 3: 0 3: 0 3: 0 6 5 1 15: 5 единаесет
единаесет Знамето на Италија Италија 0: 3 0: 3 3: 1 3: 1 3: 0 3: 0 6 4 2 12: 8 десет
12 Знамето на Турција Турција 0: 3 2: 3 1: 3 3: 1 3: 0 3: 0 6 3 3 12:10 девет
13 Знамето на Швајцарија Швајцарија 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 3: 2 3: 1 6 2 4 8:15 осум
Четиринаесет Знамето на Белгија Белгија 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 2: 3 3: 0 6 1 5 5:15 7
15 Знаме на Шведска Шведска 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 0: 3 6 0 6 1:18 6

2 ноември

Романија - Белгија 3: 0 (15: 0, 15: 0, 15: 3); Италија - Шведска 3: 0 (15: 3, 15: 3, 15: 0); Германија - Швајцарија 3:0 (15:5, 15:6, 15:12)

... 3-ти ноември

Германија - Италија 3: 0 (16:14, 15: 8, 15: 8); Турција - Швајцарија 3: 1 (15: 8, 10:15, 15:12, 15: 7); Белгија - Шведска 3: 0 (15: 6, 15: 9, 15: 6).

4 ноември

Италија - Турција 3: 1 (15:10, 15:12, 13:15, 15:1); Германија - Шведска 3: 0 (15: 5, 15: 8, 15: 3); Романија - Швајцарија 3: 0 (15: 1, 15: 1, 15: 3).

5 ноември

Германија - Турција 3: 2 (15: 8, 15: 7, 9:15, 12:15, 15:12); Романија - Шведска 3: 0 (15: 3, 15: 0, 15: 4); Швајцарија - Белгија 3: 2 (15: 8, 6:15, 5:15, 15: 6, 15: 7).

6 ноември

Италија - Швајцарија 3: 1 (15:11, 15: 6, 15:17, 15: 3); Турција - Белгија 3: 0 (15: 9, 15: 9, 15: 8); Романија - Германија 3: 0 (15: 1, 15: 2, 15: 4).

7 ноември

Романија - Турција 3: 0 (15: 1, 15: 0, 15: 2); Италија - Белгија 3: 0 (15: 7, 15:10, 15: 8); Швајцарија - Шведска 3:1 (15:11, 15:9, 11:15, 15:11).

Завршна фаза

Измир

Резултатите од натпреварите од прелиминарната фаза, кои влегоа во последното пребројување, се истакнати со курзив.
М Команда 1 2 3 4 5 6 7 осум И В НС C / P О
1 Знамето на СССР СССР 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 3: 0 7 7 0 21:0 Четиринаесет
2 Знамето на Полска Полска 0: 3 3: 2 3: 1 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 7 6 1 18: 7 13
3 Знамето на Чехословачка Чехословачка 0: 3 2: 3 3: 0 3: 1 3: 0 3: 0 3: 0 7 5 2 17: 7 12
4 Знамето на ГДР ГДР 0: 3 1: 3 0: 3 3: 0 3: 0 3: 1 3: 0 7 4 3 13:10 часот единаесет
5 Знаме на Унгарија Унгарија 0: 3 1: 3 1: 3 0: 3 3: 0 3: 1 3: 0 7 3 4 11:13 десет
6 Знаме на Бугарија (1948-1967) Бугарија 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 3: 1 3: 0 7 2 5 6:16 девет
7 Знамето на Холандија Холандија 0: 3 0: 3 0: 3 1: 3 1: 3 1: 3 3: 0 7 1 6 6:18 осум
осум Знаме на Израел Израел 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 0: 3 7 0 7 0:21 7

1 ноември

Унгарија - Израел 3: 0 (15: 7, 15: 5, 15: 4); Чехословачка - Холандија 3: 0 (15: 1, 15: 6, 15: 8); СССР - Бугарија 3: 0 (15: 5, 15: 3, 15: 0); Полска - ГДР 3: 1 (15:11, 17:15, 13:15, 15:10).

2 ноември

Холандија - Израел 3:0 (15:10, 15:10, 15:6); Чехословачка - Бугарија 3: 0 (15: 6, 15: 9, 15:10); Полска - Унгарија 3:1 (15:8, 3:15, 17:15, 15:10); СССР - ГДР 3: 0 (15: 1, 15: 3, 15: 2).

3-ти ноември

Чехословачка - Израел 3: 0 (15: 4, 15: 1, 15: 2); Полска - Холандија 3: 0 (15: 3, 15:10, 15: 3); Источна Германија - Бугарија 3: 0 (15:10, 15:13, 15:11); СССР - Унгарија 3: 0 (15: 2, 15: 0, 15: 0).

5 ноември

Полска - Израел 3: 0 (15: 2, 15: 2, 15: 4); ГДР - Холандија 3: 1 (15: 5, 17:15, 8:15, 15: 5); Унгарија - Бугарија 3: 0 (15:12, 15:12, 15:11); СССР - Чехословачка 3: 0 (15: 4, 15:10, 15: 4).

6 ноември

СССР - Израел 3: 0 (15: 7, 15: 1, 15: 1); Унгарија - Холандија 3: 1 (15: 2, 15: 4, 12:15, 15: 5); Полска - Бугарија 3: 0 (15: 6, 15:10, 15: 9); Чехословачка - ГДР 3: 0 (15: 9, 15:13, 15: 7).

7 ноември

СССР - Полска 3: 0 (15: 7, 15:10, 15:10); Источна Германија - Израел 3: 0 (15: 2, 15: 2, 15: 2); Бугарија - Холандија 3: 1 (15: 8, 11:15, 15: 4, 15:10); Чехословачка - Унгарија 3:1 (15:11, 15:8, 9:15, 15:6).

Резултати

Позиција на тимовите

Икона за златен медал.svg Сојуз на Советските социјалистички републики СССР девет. Романија Романија
Икона за сребрен медал.svg Полска Полска десет. Сојузна Република Германија (1949-1990) ФРГ
Икона за бронзен медал.svg Чехословачка Чехословачка единаесет. Италија Италија
4. Германска Демократска Република ГДР 12. Турција Турција
5. Унгарија Унгарија 13. Швајцарија Швајцарија
6. Бугарија Бугарија Четиринаесет. Белгија Белгија
7. Холандија Холандија 15. Шведска Шведска
осум. Израел Израел

Наградени

Мед 1.png Сојуз на Советските социјалистички републики СССР : Људмила Булдакова , Валентина Мишак , Ина Рискал , Валентина Виноградова , Татјана Родионова , Нели Абрамова , Љубов Евтушенко , Галина Елницкаја , Татјана Поњаева , Вера Лантатова , Роза Салихова Н. Селектор е Гиви Ахвледијани .

Med 2.png Полска Полска : Халина Ашкелович, Кристина Чајковскаја, Барбара Хермел, Кристина Јакубовскаја, Кристина Крупа, Јозефа Ледвиг, Јанина Плута, Елзбиета Порцец, Зофија Шенсневскаја, Ванда Века, Лидија Хмелницкаја-Елена Шмука, Главен тренер е Бенедикт Крисик.

Med 3.png Чехословачка Чехословачка : Вера Грабакова, Ирена Градкова, Елена Полакова, Надежда Пражанова, Станислава Речбергерова, Итка Сенечка, Карла Шашкова, Ева Широка, Вера Струнцова, Јулија Бендеова, Гилда Мазурова, Паулина Штефкова. Главен тренер - Мах методи.

Врски и извори